Sfatul Medicului: cum ingrijesti un bebelus prematur

Sfatul Medicului: cum ingrijesti un bebelus prematur

Raluca Cristea

Desi majoritatea sarcinilor se desfasoara intr-un ritm normal, durand 39-40 de saptamani, exista numerosi bebelusi grabiti sa faca cunostinta cu mami si tati. Ei aleg sa se nasca prematur, iar mama, impreuna cu specialistii, aleg rapid metoda de nastere - normala sau prin cezariana. Si, daca datorita tehnologiei si priceperii celor care asista intreg procesul, nasterea decurge fara probleme, nu tocmai lipsita de probleme este si perioada imediat urmatoare nasterii premature.

Bebelusul prematur este un bebelus nascut in conditii speciale si care are nevoi pe masura. Daca nici tu nu stii exact ce presupune ingrijirea unui bebelus prematur imediat dupa nasterea lui sau in primele luni, atunci trebuie sa citesti randurile de mai jos.

Intrebarile QBebe legate de ingrijirea bebelusului prematur si-au gasit raspunsuri din partea: Daniela Roth - Dr. Pediatru, Spitalul Orasenesc Mizil, Reli Ionita - Asistent Sectia Pediatrie, Spitalul Orasenesc Mizil si Georgeta Musat - Moasa, Spitalul Elias, IBCLC si fondatoare a Asociatiei " Totul Pentru Tine si Copilul Tau" - www.attct.ro.

nastere prematura

La ce riscuri este expus bebelusul odata cu nasterea prematura?

Asistent pediatrie Reli Ionita - " Desi Pediatria si Neonatologia au aceleasi fundamente ca si acum 10 sau 15 ani, aspectele ce tin de detaliu au evoluat foarte mult, datorita nu doar tehnologiei ci si experientelor mamelor de-a lungul timpului. Astfel, experienta nasterii premature si-a micsorat simtitor riscurile, atat pentru mama cat si pentru bebelus. Aproximativ 80% dintre bebelusii nascuti prematur se dezvolta la fel de bine ca si cei nascuti la termen, cei 20% fiind cei care, pe langa nasterea prematura, prezinta si anumite insuficiente renale, motorii, respiratorii, etc. grave.

Bebelusul prematur nu este expus la niciun risc in timpul nasterii daca metoda de nastere este aleasa corect, mama este pregatita din timp, iar bebelusul este asistat corespunzator de cadrele medicale imediat ce paraseste mediul intrauterin."

bebelus prematur

Care sunt principalele aspecte ce tin de ingrijirea bebelusului in primele saptamani de viata dupa nasterea prematura?

Sfat QBebe - Majoritatea bebelusilor nascuti prematur au nevoi speciale pentru ca, practic, nu si-au incheiat ciclul de viata intrauterina si sistemele lor biologice nu sunt complet dezvoltate. De aceea, pe toata durata spitalizarii dupa nastere si in primele saptamani acasa, este esential, poate chiar vital, ca parintii sa fie permanent alaturi de bebelus, apropierea celor 3 contand enorm pentru dezvoltarea bebelusului prematur.

Dr. Pediatru Daniela Roth - " In prima saptamana bebelusul va dormi pana la 20 de ore zilnic, insa somnul este posibil sa fie agitat, usor de deranjat cu zgomote mici si medii sau surse de lumina. Bebelusul prematur este mai expus imbolnavirilor decat cel nascut la termen, plange la trezire si este ceva mai agitat, mai fragil. Parintii sau persoana care ingrijeste prematurul trebuie sa fie atenti la urmatoarele aspecte: comportamentul bebelusului cand nu doarme, durata si tipul somnului, cat de linistit sau agitat este in somn dar si in perioada de veghe, cat si cum mananca, cat si cum ia in greutate.

Plansul strident si de lunga durata, tipetele, tresaririle dese, varsaturile, icterul, scaderea in greutate, febra mare sunt motive de anuntat medicul".

Care sunt principalele produse de care este nevoie in ingrijirea bebelusului prematur?

Dr. Pediatru Daniela Roth - " In prima luna de viata nu sunt multe produse de avut in vedere. Scutecele trebuie schimbate des, bontul ombilical trebuie ingrijit si zona sa fie mentinuta uscata si aerisita, si, pentru ca de baie nu poate fi vorba in prima luna, pielea trebuie sa fie tamponata cu tampoane sterile imbibate in ceai de musetel sau apa cu putin sapun pentru bebelusi.

Ulterior, pentru ingrijirea zilnica a bebelusului in primele luni de viata este nevoie de: ceai de musetel, ser fiziologic si comprese sterile pentru curatarea ochisorilor, spray nazal cu apa de mare, produse de ingrijire a pielii special create pentru bebelusi (Ph neutru, fara parabeni si fara conservanti), haine comode si potrivite ca marime, care sa nu-l irite."

Sfat Qbebe
- Daca ne referim putin si la alimentatie , bebelusul prematur are si in acest caz anumite nevoi speciale, despre care trebuie discutat exclusiv cu medicul lui pediatru. Este posibil sa aiba nevoie de un supliment pe langa alaptare, de o anumita formula de lapte sau, odata ce incepi diversificarea, de alimente imbogatite cu vitamine si alte substante nutritive. Important este ca aceste schimbari sa fie facute doar in urma sfatului medicului. 

 

Ce greseli poate face o mama in ingrijirea bebelusului ei nascut prematur?

Sfat QBebe - Cele mai mari greseli facute de mamele care au nascut prematur este sa inceapa mai devreme diversificarea sau sa supraalimenteze bebelusul, ambele greseli fiind facute din dorinta de a hrani "suficient" micutul. De obicei, bebelusii nu au nevoie sa fie hraniti in afara momentelor cand cer asta. Daca unii dintre ei, atunci cand au un disconfort sau nu dorm, mananca mai mult decat le trebuie, este de cele mai multe ori doar pentru ca li se da, micutii inducandu-si automat ideea ca alaptarea sau biberonul sunt remediile pentru disconfortul lor. Iata si unul dintre motivele pentru obezitatea multor bebelusi!

Moasa Georgeta Musat - " Trecerea prea devreme la diversificarea alimentatiei este imposibil sa nu aiba si consecinte nefaste asupra bebelusului: suprasolicitarea aparatului digestiv si tulburarea functiilor pancreasului sunt cele mai intalnite, iar acestea pot duce la instalarea diabetului zaharat."

Exista anumite trucuri de ingrijire a bebelusului prematur?

Sfat QBebe - Paradoxal, unul dintre cele mai bune trucuri de ingrijire consta intr-o practica care, pentru unele mame, poate fi considerata chiar o greseala. Este vorba despre "calirea" bebelusului. Desi a fost nascut prematur, asta nu inseamna ca trebuie sa iasa infofolit pe strada, sa fie hiperprotejat, tinut in "globul de cristal" al camerei lui.

Mamele care fac acest lucru cred ca isi ajuta copilul si chiar pare sa fie asa pe termen scurt, insa, pe termen lung, apar problemele: bebelusul raceste repede, este sensibil la mirosuri, face anumite alergii, totul pentru ca sistemul lui imunitar nu stie cum sa lupte, putin cate putin, cu mediul exterior.

Medicul pediatru al bebelusului este cel mai in masura sa vorbeasca mamei despre cum si cat trebuie expus bebelusul ei prematur la mediul exterior.

mama si bebelusul

Moasa Georgeta Musat - " Poate ca nu exista trucuri, sau, daca exista, trebuie personalizate in functie de comportamentul fiecarui bebelus prematur in parte. Inainte de a afla trucuri, mama trebuie sa invete cu adevarat sa se ocupe de bebelus. In timpul sarcinii aceasta activitate pare departe dar de fapt, trebuie sa te pregatesti din timp, sa stii cum e cu pruncul, cum e alaptarea, cum se ingrijeste corect, cum si cat se alimenteaza. Abia dupa ce cunosti bazele cum trebuie poti trece la trucuri, altfel, pe ce sa le aplici? Unele femei au ajuns chiar la divorturi odata aflate in situatia de a nu avea grija corect de copil, de aici plecand o serie de tensiuni in familie si nu numai, de multe ori, iremediabile."

bebelus prematur

In concluzie, daca si tu ai nascut prematur, trebuie sa cunosti bazele ingrijirii bebelusului prematur, pe care sa le slefuiesti si sa le adaptezi in functie de eventualele probleme ale puiului tau, dar si in functie de necesitatile si comportamentul lui. La fel de bine trebuie sa fii documentata despre nasterea prematura . Trebuie sa stii din timp cum sa gestionezi fiecare situatie potential grava, dand mereu dovada de prudenta si stapanire de sine si aplicand intotdeauna masurile igienice si alimentare indispensabile dezvoltarii armonioase a copilului tau. Succes!

Articolul urmator
Unul dintre cei mai mici bebeluși prematuri din lume s-a născut la 328 de grame. Este extrem de mică, dar luptă să trăiască
Unul dintre cei mai mici bebeluși prematuri din lume s-a născut la 328 de grame. Este extrem de mică, dar luptă să trăiască

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un bebeluș prematur a murit în spital după ce a primit hrană contaminată
    Un bebeluș prematur a murit în spital după ce a primit hrană contaminată

    La doar nouă zile după ce a venit pe lume, un bebeluș a murit în mod tragic după ce a primit, în spital, hrană contaminată. Micuțul, care se născuse prematur, a făcut...

    Sfatul unui însoțitor de zbor: Ce facem când în avion este un bebeluș care plânge?
    Sfatul unui însoțitor de zbor: Ce facem când în avion este un bebeluș care plânge?

    Călătoriile cu avionul pot fi stresante pentru micuții pasageri care, de cele mai multe ori nu se pot opri din plâns. La fel de stresante sunt zborurile și pentru părinții care...

    „Am făcut ruptură de colon când eram în săptămâna 25 de sarcină și am născut prematur"
    „Am făcut ruptură de colon când eram în săptămâna 25 de sarcină și am născut prematur"

    Ruptura de colon, intervenția chirurgicală, durerile și experiența traumatică nu au împiedicat o mamă să își aducă pe lume copilașul născut prematur și să îi...

    Sfatul terapeutului: Cum ajut oamenii să decidă dacă își doresc copii
    Sfatul terapeutului: Cum ajut oamenii să decidă dacă își doresc copii

    „A fi sau a nu fi părinte?” aceasta este întrebarea care stă pe buzele multor cupluri în ziua de astăzi. Tot mai mulți tineri iau decizia de a aduce pe lume un...

    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?
    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?

    Copilul tău preșcolar are dificultăți în a sta departe de tine? Sarah Rosensweet, expert în parenting, dezvăluie trei metode prin care poți gestiona anxietatea de separare...

    Soacra mea refuză să se abțină de la fumat în preajma copilului nostru născut prematur
    Soacra mea refuză să se abțină de la fumat în preajma copilului nostru născut prematur

    Cu toții știm că fumatul e un obicei nesănătos, iar fumătorilor le este foarte greu să renunțe la acesta. Totuși, există anumite limite sau reguli care spun unde e permis sau unde...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Avertizarea medicului Mihai Craiu: "Vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani"
    Avertizarea medicului Mihai Craiu: "Vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani"

    Mihai Craiu, un pediatru cunoscut din România avertizează despre pericolele bolilor virale din acest sezon rece. Medicul a anunțat că începând cu luna noiembrie, vom...

    © 2025 Qbebe