Primele 6 saptamani acasa pentru bebelusul tau

Primele 6 saptamani acasa pentru bebelusul tau

Raluca Cristea

Daca stii din vreme ce te asteapta dupa ce vii de la maternitate, treci mai usor peste obstacolele inceputului vietii de mama. Iata ce ai de facut in primele 6 saptamani dupa nasterea copilului tau! Si nu uita: joaca-te cu puiul tau, canta-i si vorbeste-i inca din prima zi!

Saptamana 1

Cum te simti?
Pierduta! Sarcina si nasterea te-au obosit peste masura. Stresul din ultimele luni, dereglarile endocrine, emotiile... toate te-au coplesit.

In aceasta saptamana s-ar putea sa te trezesti plangand fara un motiv anume. Pediatrii le numesc "zile cu lacrimi", dar sunt firesti si trecatoare. De cele mai multe ori ele coincid cu aparitia lactatiei, din ziua a treia sau a patra dupa nastere. Pana la aparitia laptelui propriu-zis, sanul va secreta un precursor, numit colostru.

Ce face bebe? Micutul este acoperit cu o substanta protectoare si un pufulet numit lanugo. In maternitate, asistentele il spala si lasa la vedere pielea fina...ca de bebelus! Acasa, bebelusul nu trebuie sa faca baita generala pana in momentul cand ii cade buricul. Pana atunci, ii vei face toaleta cu servetele umede special create pentru bebelusi. Ochisorii trebuie stersi cu tifon si ser fiziologic, iar nasucul trebuie curatat dimineata si seara cu un tampon de vata subtire imbibata in ser fiziologic.

Atentie la primele scaune ale copilului! La inceput, el va elimina meconiul, o substanta de culoare neagra. Apoi, daca il hranesti la san, scaunul trebuie sa aiba culoarea maro-galbuie, iar daca il hranesti artificial, trebuie sa aiba culoarea maro deschis.

Ce spun specialistii? Daca medicul de familie la care esti inscrisa nu doreste sau nu poate sa aiba grija de bebelus, atunci trebuie sa iti recomande un pediatru. Pediatrul este cel care ii va face primele vizite medicale micutului si cel cu care te vei sfatui despre orice problema in legatura cu micutul tau.

Saptamana 2

Cum te simti?
Confuza! Este saptamana in care apelezi cel mai des la medic, dar si saptamana in care multe probleme vor fi rezolvate daca vei avea alaturi persoane competente. In plus, din a doua saptamana poti spune ca incepi sa stii ce inseamna alaptatul. Daca mameloanele te dor, incearca alta pozitie de alaptare.

Ce face bebe? Foarte bine! Si incep sa se vada primele semne demne de zambetele tale! Buricul i-a cazut deja si este gata pentru prima lui baita generala! In plus, reia in greutate si incepe sa te vada!

Atentie! Baita este foarte importanta! Temperatura din camera trebuie sa fie in jur de 25 de grade si apa suficient de calduta cat sa creeze bebelusului o senzatie de confort!

Culoarea roz a pielii, reflexele normale si rapide, forta cu care se hraneste, sunt detalii importante, care te asigura ca totul este in regula si iti smulg inca un zambet!

Ce spun specialistii? Este timpul pentru verificarea cicatricii ombilicale! Daca a aparut vreo leziune, medicul o va trata cu nitrat de argint si totul va trece in cateva zile.

Saptamana 3

Ce face mami?
Incepe sa se rutineze. Daca nu alapteaza, tot ii va lua ceva timp pregatirea biberoanelor! Daca alapteaza, va fi mereu preocupata de calitatea si cantitatea laptelui pe care i-l da puiului ei.

Ce face bebe? Incepe sa recunoasca vocile celor apropiati si poate sa intoarca capul in directia sunetului, asociind vocea cu o persoana cunoscuta de el! Este din ce in ce mai incantat de masaj si isi va dori sa te aiba cat mai mult aproape de el! Va fi dependent de palmele tale moi, de bratele tale protectoare si va fi un mic santajist emotional de fiecare data cand nu i se va indeplini dorinta!

Ce spun specialistii? Ca mamicile trebuie sa se relaxeze si sa se plimbe zilnic in natura! Asa ca, scoate-l pe bebe la plimbare si bucura-te de verde, de soare si de miros de flori! Daca ai curaj si ai cu cine sa il lasi pe bebe acasa, iesi singura 15 min pana la magazin! O alternativa pentru relaxare sunt baile fierbinti cu miros de levantica, in timp ce mama sau soacra are grija de cel mic.

Saptamana 4

Cum te simti? Aproape om! Copilul iti zambeste des, te recunoaste, te cauta din priviri si te face sa uiti de toate grijile si sacrificiile! Deja ai inceput sa te inveti cu el: stii cand plange de foame sau cand tipa ca sa fie in centrul atentiei. Ai depasit momentele de panica si iti gasesti energia pentru a te privi in oglinda. Este momentul sa iti suni medicul, ca sa afli ce exercitii fizice ai voie!

Ce face bebe? Te recunoaste si isi poate tine capul ridicat. La varsta de 1 luna, multi bebelusi incep sa faca diferenta intre noapte si zi. Acest lucru trebuie incurajat, asa ca ar fi bine ca masa din timpul noptii sa o primeasca la lumina veiozei!

Vorbeste-i in soapta! Nu e in van! Daca exercitiul iti va reusi, cu timpul va trece peste masa de noapte si veti putea dormi amandoi mai linistiti.

Incepe sa aprecieze jocul si joaca. Il poti ridica de manute, ii poti atinge nasucul cu nasul tau si il poti mangaia pe burtica! Se va bucura foarte mult!

Ce spun specialistii? Ca princhindeii din ziua de azi sunt mult mai precoce decat cei de acum 10, 20 de ani, astfel ca au nevoie de parinti dinamici si implicati, care sa ii ajute sa isi dezvolte imaginatia si sa cunoasca lumea inconjuratoare!

Saptamana 5

Ce face mama?
Incepe sa se gandeasca si la ea! Vazand ca micutul este in regula, ca este fericit si hranit, incepi sa te relaxezi. Vei cere unei persoane apropiate sa stea cu el, nu mult, doar cat te duci la coafor si la manechiura!

In aceasta saptamana, tu si bebe puteti incepe sa primiti vizite. Nu este foarte indicat din punct de vedere medical, dar laudele catorva oaspeti iti dau atata incredere!

Ce face bebe? Este foarte atent cu tot ce se intampla in jurul lui si incepe sa aiba preferinte! Apreciaza muzica linistitoare, in surdina si face ochisorii mari ori de cate ori aude un sunet mai puternic. Iti zambeste cand este multumit si hranit si ii place sa ii spui povesti si sa vorbesti cu el. Chiar daca nu le intelege, pur si simplu... le adora!

Ce spun specialistii? Ca mama nu se mai simte deznadajduita, deoarece bebelusul incepe sa raspunda la actiunile ei. In acest stadiu, multi parinti incearca sa contureze caracterul pe care il va avea copilul si ce trasaturi a luat de la parinti sau rude apropiate. Deja copilul nu mai este interesat doar de mami, ci si de jucariile din jurul lui!

Saptamana 6

Cum te simti?
Victorioasa! Greul a trecut! Esti mamica cu experienta si ai invatat sa accepti micile neplaceri pentru ca stii ca imediat vin si marile bucurii; primul zambet, primul gangurit, primul dintisor, primul pas... Incepi sa iti faci planuri pe termen lung in privinta micutului: diversificarea meniului, cumpararea premergatorului...

Ce face bebe? Se simte din ce in ce mai in largul lui si mult mai sigur pe fortele proprii! Medicul pediatru va veni sa il vada si va primi o nota de trecere mare si frumoasa, ca si el!

Ce spun specialistii? Prima vizita trebuie sa contina un desfasurator al momentelor importante: vaccinarile, diversificarea alimentatiei, urmatoarea vizita, etc. Asa iti va fi mai usor sa ai grija de el si sa stii la ce sa te astepti!

Si inca ceva: doar amintirile placute raman! Nu vei face o poza cu prima colica, ci cu primul dintisor! 

Articolul urmator
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață
    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață

    Dacă anumite proaspete mămici vor să fie înconjurate de cât mai mulți membri ai familiei în primele săptămâni după naștere pentru a se simți susținute,...

    Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă
    Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă

    O mamă din Australia a trecut și încă mai trece prin încercări grele după ce bebelușul ei s-a născut prematur, având o boală genetică rară. Micuțul a trecut deja...

    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască
    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască

    Ne pregăteam pentru venirea pe lume a lui Riley în septembrie. Dar universul a avut alte planuri, iar băiatul nostru s-a născut la 27 de săptămâni, în mijlocul verii,...

    O mamă a născut pe marginea șoselei, s-a urcat în mașină și a condus acasă cu bebelușul încă atașat de cordonul ombilical
    O mamă a născut pe marginea șoselei, s-a urcat în mașină și a condus acasă cu bebelușul încă atașat de cordonul ombilical

    Cine se mai îndoiește că mamele au superputeri, nu o va mai face după ce va citi povestea unei mame care a născut în mașină și apoi, cu nou-născutul ei încă...

    Bebelușul meu de 8 săptămâni e la terapie intensivă, dar e extrem de activ. Deja s-a ridicat și vrea să meargă de-a bușilea
    Bebelușul meu de 8 săptămâni e la terapie intensivă, dar e extrem de activ. Deja s-a ridicat și vrea să meargă de-a bușilea

    Un bebeluș de numai câteva săptămâni arată lumii întregi cu ce poftă de viață și dorință de a merge de-a bușilea s-a născut! Filmarea postată de mama ei pe...

    Soacra mea vine la noi ca la ea acasă. De fiecare dată îmi trezește bebelușul din somn, după ce mă chinui ore întregi să-l adorm
    Soacra mea vine la noi ca la ea acasă. De fiecare dată îmi trezește bebelușul din somn, după ce mă chinui ore întregi să-l adorm

    Pentru că soacra ei se auto-invita ori de câte ori avea chef acasă la fiul și nora ei, stricând somnul bebelușului, mama a găsit o metodă ingenioasă de a o „pune la...

    Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău
    Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău

    Mamele formează o legătură cu bebelușul încă de când aceștia sunt în burtică. Cu toate acestea, există metode menite să strângă și mai mult această...

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    © 2024 Qbebe