Cum sa umbli cu nou-nascutul
Foloseste o solutie dezinfectanta ca sa iti speli mainile, inainte sa il manevrezi pe nou-nascut. Sistemul lui imunitar este inca slab, asa ca trebuie bine protejat. Oricine umbla cu bebele trebuie sa aiba mainile curate.
Apoi, fii atenta la cum ii tii gatul si capusorul. Este foarte fragil si nu are putere, asa ca sprijina-i tu capul atunci cand il iei in brate, cand il porti si cand il asezi in patut.
Manevreaza-l aproape ca pe un portelan, dar cu dragoste. Cam acesta este secretul. Cu alte cuvinte, ai grija sa nu il scuturi, sa nu il batai, sa nu faci miscari bruste, nici macar in joaca. Daca il agiti prea puternic, asta ii poate provoca sangerare intracraniala. De exemplu, atunci cand vrei sa il trezesti, gadila-l usor, mangaie-l sau sufla-i tandru pe frunte.
Cum doarme nou-nascutul
Nou-nascutul doarme pana la 20-23 de ore pe zi. Somnul este starea lui naturala. Peste cateva saptamani, va alterna perioadele de somn cu cele de veghe.
Imediat dupa nastere, va sta treaz putina vreme, iar apoi va cadea intr-un somn lung, fiind extenuat. Sa vii pe lume este o treaba foarte dificila! Mai ales acum, in primele zile de viata, lasa-l sa doarma in patutul lui, nu in pat cu tine. Bebele este deosebit de fragil, iar tu poti fi inca neindemanatica. Accidentele se intampla mai ales in somn.
In prima perioada de viata, bebe se trezeste des, dar cate putin si asta ca sa manance. Apoi adoarme la loc. De vreme ce si suptul reprezinta o activitate grea pentru micut, asteapta-te sa pice inapoi in somn inainte de a termina de mancat. Incearca sa il stimulezi usor cu sfarcul - daca inca ii este foame, se va trezi si va continua.
Daca este iritabil si scanceste, incearca sa ii canti incetisor, sa ii reciti versuri dragute ori sa ii faci shhh. Bebelusii bine la zgomotele joase, continue si ritmice, pentru ca si in burta mamei aveau o permanenta coloana sonora. Shh-ul, in mod deosebit, se dovedeste eficient, pentru ca imita ceea ce se numeste sunetul alb din burta mamei. Iar vocea mamei induce calmul. In acelasi timp, leagana-l incetisor, fie in brate, fie in patutul lui.
Cum il schimbi pe nou-nascut
Cum sa ii schimbi scutecelul? Mai intai, pregateste si plaseaza la indemana tot ce ai nevoie: scutecul nou (daca folosesti unul traditional, ia si ace de siguranta si pantalonasi impermeabili), vata si apa calduta ca sa il speli (servetelele umede nu sunt intotdeauna recomandata nou-nascutilor), crema pentru pielea lui, daca scutecul i-a provocat eruptii si pudra, insa nu cu talc, ci pe baza de amidon de porumb.
Acum intinde-l pe bebe pe o paturica moale, pe spate si vorbeste-i, ca sa faceti din acest moment o activitate placuta. Apuca-l de calcaie si ridica-i piciorusele, ca sa poti trage si inlatura scutecul murdar.
Curata cu tandrete, dinspre fata spre spate, zona genitala, funduletul si pielea de sub testicule, daca ai un baietel. Tamponeaza bebele cu un prosop uscat, ca sa nu ramana pielea umeda. Strecoara scutecul curat sub copil, asa incat marginea de sus sa se alinieze cu talia lui.
Impatureste scutecul, dar mai jos de cordonul ombilical (pana la caderea acestuia), pentru ca zona sa fie expusa la aer. La sfarsit, pune-i pe deasupra pantalonasii impermeabili sau invelitoarea de scutec. Spala-te pe maini cu apa si sapun - acum, dar si inainte sa incepi intreaga procedura!
Cum il alaptezi pe nou-nascut
Nu ai nevoie sa te invatam alaptarea si apropierea de bebe, emotionala si fizica, pentru ca ele vin natural. Doar cateva instructiuni, pentru ca vei avea emotii: tine-i lui bebe capul, umerii si corpul in linie dreapta, ca sa nu fie el nevoit sa intoarca intr-o parte capul. Apropie mamelonul de nasucul sau de buza lui, ca sa il atragi. Cand intredeschide gurita, introdu mamelonul si o parte din areola.
Iti vei da seama ca te-a prins si ca trage lapticul, cu gingiile, buzele si limba. Gurita lui se va lipi de sanul tau ca o ventuza, asa ca, daca vrei sa il muti la celalalt san, mai intai apasa pe san, usor, inspre coltul guritei, ca sa intre putin aer.
Bebele isi va stabili singurel un ritm de supt. Cand se va satura, va lasa din gura mamelonul si va refuza sa il primeasca inapoi.
Ai incredere in instinctul tau matern si mai putin in instructiunile binevoitorilor (medici, asistente, rude). Lasa-l pe bebe nou-nascut sa stea la san atat cat cere, atunci cand cere si nu ii impune un program de masa. Este prea mic pentru restrictii, acum organismul lui se cunoaste mai bine decat specialistii.
Cum ii faci baita unui nou-nascut
Ca sa fii sigura ca stii cum sa procedezi, incearca sa ai pe cineva experimentat alaturi de tine, la prima baita a lui bebe.
In pima saptamana, nu ii face baita. Il cureti usor, cu o carpa moale sau cu un burete, inmuiate in apa calduta. Baita va veni dupa ce se fibrizeaza cordonul ombilical si se vindeca zona. Din acest moment, baia in cadita de plastic este permisa, dar nu este necesara mai des de o data, de doua ori pe saptamana. Unii copii se indragostesc de apa, asa ca mamicile ii imbaiaza frecvent si cu grija, pentru placerea pe care le-o ofera.
Alti bebei sunt mai speriosi. O mamica si cititoare fidela a noastra, Mihaela, ne povesteste despre micuta ei: ”La baie, de exemplu, pun in cadita un prosop, cu care o invelesc pe picioruse pana o spal pe partea superioara a corpului. Si tati ii tine manutele (asta o face sa se simta in siguranta). Minune! Asa nu mai plange, ca si baita era un stres pana atunci... Plangea la baie apoape la fel de tare ca si atunci cand o schimbam. Cum am tinut-o de manute (cam este nevoie de amandoi parintii, unul tine copilul cu capsorul pe brat, iar cu mainile tine manutele copilului si al doilea spala copilul), fetita mea a ADORMIT in baie!”
Ai grija la cateva reguli: dupa ce ai potrivit apa (48 de grade Celsius; la 60 de grade, un copil poate face arsuri!), inchide robinetul si abia apoi cufunda-l pe bebe. Daca il lasi deschis, se poate schimba temperatura. Apoi, nu il lasa nesupravegheat nici macar un minut, pentru ca se poate ineca in doar cativa centrimetri de apa. Ia-l cu tine intr-un prosop, daca apare ceva si esti nevoita sa iesi din baie.
Si, mai ales, nu subestima curatarea ombilicului. Ti s-a recomandat sa folosesti un tampon imbibat in alcool pur, de 79 de grade. De ce nu spirt medicinal, clasic? Pentru ca acesta are 45-50 de grade si permite microbilor sa supravietuiasca pe interiorul sticlei. Si ne amintim ca bebele este foarte expus.
Inca ceva: spala-te pe maini inainte sa il cureti pe bebe, chiar daca apoi folosesti spirt. De multe ori, raman portiuni pe mainile tale, neatinse de spirt, si microbii se transfera lui bebe. Drept dovada, toate infectiile ombilicale apar din cauza igienei incomplete...
Apoi: este mai sigur ca bebele sa faca baie in cadita lui, nu sa il iei cu tine in cada. De ce? Pentru ca el inca nu are flora microbiana pe piele: adica un invelis de autoprotectie, care respinge bacteriile. Dupa fiecare baie, acest invelis este indepartat, asa ca riscul de a fi expusi microbilor celui cu care facem baie creste. Adultii au un sistem de imunitate stabil, dar nou-nascutul nu. Asa ca mai asteapta, pana sa faceti baie in aceeasi apa.
Cum ii arati lui bebe nou-nascut ca il iubesti
Imediat dupa nastere, daca bebe este sanatos, ia-l pe pieptul tau si tine-l lipit. Impotriveste-te doctorilor care cer ca masuratorile sa fie efectuate acum, imediat.
Pe un blog, o mamica recomanda ferm: ”locul bebelusului e langa mama. Baia, masuratorile si alte operatiuni de acest gen pot sa mai astepte, mai ales daca bebe in mod vizibil este ok. Primele 2 ore la venirea lui in lumea noastra sunt unice si nu se mai intorc. Daca bebe respira si arata rozaliu, e frumos si voios, nu exista nici un motiv pentru ca bebe sa fie luat de langa mine”.
Intr-adevar, apropierea mamei conteaza foarte mult pentru sanatatea nou-nascutului, si nu doar pentru cea emotionala. Acest lucru este dovedit mai ales in cazul bebeilor nascuti prematur. Organismul unui bebelus nascut prematur, atunci cand acesta este mangaiat, produce hormoni de crestere. Fie ca il mangai tu, fie alte persoane iubitoare, care isi introduc mainile in incubator si ii mangaie corpusorul micut, bebele ia in greutate cu 75% mai mult decat daca nu l-ai atinge...
Asadar, nou-nascutul are nevoie de contactul direct cu pielea mamei si cu mangaierile ei, Cum altfel ii mai araati lui bebe ca il iubesti? Prin "ingrijirea Kangaroo".
Ingrijirea "Kangaroo" inseamna sa iti tii bebelusul lipit de pieptul dezgolit, fie ca esti mama sau tatal lui. In timpul asta il tii acoperit pe spate cu o patura. Important este contactul direct intre pielea lui si pielea ta. Dintre caldura celor doua corpuri: al copilului si al parintelui protector. Bebelusul tau are nevoie sa iti cunoasca si sa se "adape" cu mirosul pielii tale, cu atingerea si ritmul inimii tale, are nevoie sa iti simta ritmul respiratiei si al vorbirii.
Prin ingrijirea Kangaroo:
- ii mentii caldura corpului
- ii reglezi bataile inimii si respiratia
- nou-nascutul va castiga in greutate