1. Respira repede si zgomotos
Pentru ca plamanii bebelusului nu sunt complet dezvoltati, este perfect normal ca acesta sa aiba respiratii scurte si mai putin profunde. In timp, odata cu inzdravenirea plamanilor, aceasta problemuta va disparea.
De asemenea, un alt motiv de ingrijorare a foarte multor mamici este zgomotul produs de bebelus atunci cand respira. Acest lucru se datoreaza faptului ca nasucul lui este usor turtit, aerul facandu-si loc destul de greu sa treaca prin narile stramte. Dupa cateva saptamani, zgomotul care insoteste respiratia va disparea.
2. Stranuta desDa, toti bebelusii stranuta destul de des. Nu trebuie sa te ingrijorezi si sa te duci imediat cu gandul la o posibila raceala. Bebelusul poate stranuta pentru a indeparta lichid amniotic din cavitatea nazala sau pentru ca poate fi foarte sensibil la o lumina mai puternica. In timp, cel mic va stranuta din ce in ce mai rar, iar tu iti vei da seama ca grijile tale au fost nefondate. |
|
3. Sughite des
Sughitul la bebelusi este provocat, in cele mai multe cazuri, de dilatarea stomacului. Daca stomacelul este plin cu lapte sau cu aer, diafragma se va stimula si se va contracta repetitiv.
La copiii mici, sughitul nu este dureros, nici deranjant si in decurs de cateva saptamani de la nastere va disparea.
4. Zona moale a capului
Zona capului este intr-adevar foarte moale, dar daca o atingi, nu inseamna ca afectezi si creierul copilului. Pana se va intari acest perimetru, creierul este protejat de o membrana foarte groasa.
Flexibilitatea zonei capului copilului este menita tocmai sa te ajute la nastere. Gandeste-te numai la cata presiune se exercita asupra capului bebelusului la nastere si astfel vei reusi sa intelegi ca nu este atat de fragil incat sa nu fie deloc atins.
5. Are strabism
Majoritatea nou nascutilor prezinta strabism din cauza nedezvoltarii totale a sistemului ocular. In mod normal, acesta ar trebui sa se extompeze in jurul varstei de 6 luni sau cel tarziu un anisor. Daca cel mic prezinta aceasta dereglare oculare si dupa varsta de doi ani, este necesar un control oftalmologic.
6. Scobitura in piept
Nu trebuie sa intri in panica si sa te gandesti ca cel mic ar avea vreo problema medicala la inimioara. Medicii specialisti spun ca osul sternului se poate curba spre interior, insa pe masura ce nou nascutul creste, pieptul si muschii abdomilai il vor impinge pe fagasul normal.
7. Piept umflat
In primele luni de viata, hormonii materni isi fac de cap prin corpul bebeluslui si contribuie la cresterea destul de inestetica a pieptului atat la fetite, cat si la baietei. Nu te ingrijora, este un lucru normal si, mai ales, temporar.
8. Scaune moi dupa fiecare masa
Daca il alaptezi pe cel mic, ai observant ca are scaune imediat dupa ce mananca, lucru perfect normal, insa care pe tine te fac sa te ingrijorezi. Explicatia este simpla, mai exact ca laptele matern este foarte usor de digerat.
9. Scadere in greutate
Normal ti se pare ca odata adus de la maternitate, ingrijit, odihnit si hranit corespunzator, bebelusul ca creasca in greutate. La 90% din cazuri, insa, imediat dupa nastere bebelusul pierde cateva kilograme. Se va ingrasa pe parcurs, cu siguranta.
10. Regurgiteaza dupa ce mananca
Este un lucru absolut normal deoarece sfincterul esofagian nu functioneaza inca foarte bine. Aceste episoade, desi neplacute, nu sunt periculoase. Cel mic se poate, insa, speria si poate simti chiar si un disconfort.
Tu ce atitudine ai in fata acestor griji neintemeiate?