La inceput ...
... este foarte mic si delicat. Doarme mult, si profund. Lumina naturala este cea mai potrivita pentru fotografiile realizate noilor nascuti. Aproape de un geam luminos, minunea se produce. Apasam pe declansator si ne ramane o imagine delicata si plina de caldura. Este puiul tau, pe care l-ai asteptat atata timp sa-si faca curaj sa apara. Poti face multe poze in timpul somnului, de cele mai multe ori zgomotul declansatorului nu-l va deranja. Atentie la setarea AUTO a camerei, lumina slaba este compensata prin ISO-ul mare care adauga zgomot fotografiei, acei pixeli colorati prezenti peste tot, dar in special in zonele umbrite.
Cand sta deja in fundulet ...
... ii putem surprinde ochii si zambetul. Daca ne asezam la nivelul celui mic, ii putem scoate in evidenta ochii si trasaturile. Deja miscarile lor la aceasta varsta sunt rapide si trebuie atentie la timpul de expunere si la momentul declansarii. Incearca sa previzualizezi scena, gandeste-te ce ar putea face cel mic si asteapta momentul prielnic pentru a declansa.
Primii pasi ...
... sunt intotdeauna insotiti de priviri incantate si victorioase. E momentul sa imortalizam balansul lor nesigur dar atat de adorabil. Fa-i o fotografie cu jucaria preferata. Este varsta la care incepe sa se ataseze de acestea si isi va face un prieten nedespartit dintr-una din jucariile care il inconjoara.
Daca fotografiile sunt facute afara, in parc, aseaza-l intr-o zona cu lumina indirecta. Vei evita sa aiba soarele in ochi si umbre puternice pe fata. Daca soarele este in spatele copilului, va fi nevoie de utilizarea blitului pentru a invinge umbrele si pentru a lumina fata.
Atentie la ce se vede in fundalul fotografiei. Cauta un fundal simplu, fara multe obiecte sau persoane, pentru a pune accentul pe chipul si expresia copilului.
Pana pe la varsta de 5 ani, copiilor le place sa li se faca fotografii. In cele mai multe cazuri insa, nu vor sa se uite la aparatul de fotografiat. Sunt foarte frumoase instantaneele surprinse in timp ce cel mic se joaca. Daca vrei sa-i surprinzi privirea, pregateste o replica care sa-l surprinda, sau scoate un sunet care sa-l amuze si sa-l faca sa te priveasca. Daca fotografia nu iese din prima, nu te ingrijora. Incearca a doua zi, sau peste cateva zile.
Copiii mai marisori, mai ales baietii, s-ar putea sa nu fie de acord cu dorinta ta de a-i fotografia. Vor adopta o atitudine de rezistenta si impotrivire, vor sa fie niste mici rebeli. Daca vei schimba punctul de atentie si vei fotografia un alt copil de exemplu, de cele mai multe ori va fi interesat sa participe si el si sa i se acorde atentie. Mituirea ("daca stai cuminte la poza iti cumpar o masina") functioneaza bine dar nu e cea mai buna metoda. La aceasta varsta deja stiu sa-ti pozeze si vor adopta mutrita pe care cred ei ca o vrei in fotografii. Daca vrei sa-i surprinzi cat mai naturali, ajuta sa stai mai la distanta si sa existe o a treia persoana care sa interactioneze cu cel mic si sa-i tina atentia ocupata.
Oricum ai face insa, amintirile pastrate sunt nepretuite si vor fi apreciate de toata familia. Chiar daca ai adunat multe poze cu cei mici, nu ar fi rau ca odata pe an sa apelezi la un profesionist pentru o sesiune foto de familie. Sunt clipe care nu se mai intorc, si raman memorate pe hartia fotografica sau in fotografiile digitale din calculator.
Pastreaza amintiri frumoase!
CristalStudio.ro
Studioul foto este situat pe Calea Calarasi (intersectia cu Sihleanu).
Pentru programari la studio, va rog sa ne contactati telefonic.
Cristina Garganciuc
Fotografie, grafica, web
Tel: 0729.600.561
office@cristalstudio.ro
Alin Dobrin
Fotografie, grafica, print
Tel: 0721.376.346
photo@alindobrin.ro