"Incepatoare" fiind in frumoasa meserie de mama, uneori risti sa te pierzi cu firea. Cu siguranta vor fi situatii pe care le vei simti imposibil de depasit, iar acest sentiment se amplifica cu cat esti mai tanara sau mai putin inconjurata de mame cu experienta "in campul muncii".
Te vei surprinde pe tine insati atunci cand iti va lipsi indemanarea pentru lucruri relativ simple: infasatul, prepararea biberonului sau asezarea bebelusului la san. Cea mai importanta sansa? Sa primesti informatii si sfaturi de la o sursa de incredere! QBebe face un prim pas pentru a te ajuta in situatiile dificile pentru o mama tanara! Iata cele mai frecvente greseli ale tinerelor mame!
Curatenie exagerata in preajma bebelusuluiUna dintre cele mai mari griji ale tinerelor mame este sa pastreze o curatenie exemplara in ambientul bebelusului. Chiar si in acest caz, este adevarata zicala "ce-i mult, strica", deoarece un ambient foarte steril ii face chiar mai mult rau decat bine bebelusului. In primul rand, tinandu-l pe micut intr-o camera total diferita fata de mediul exterior, il vei obisnui cu anumite conditii de viata, nu tocmai potrivite. In momentul in care micutul va incepe sa isi petreaca tot mai mult timp in aer liber, sistemul lui imunitar nu va reactiona sau va fi slabit fata de agentii externi: microbi, virusi, virusuri, curenti de aer rece, etc. Consecinta va fi chiar imbolnavirea bebelusului. |
|
Iata ce ai de facut in fiecare saptamana:
- aerisesti camera in fiecare zi;
- stergi praful o data/sapt;
- dezinfectezi patul si obiectele bebelusului o data/sapt;
- speli pe jos si dai cu aspiratorul o data/sapt.
Pregatirea sanilor pentru alaptare inainte de nastere!
Multe mame tinere, inca din timpul sarcinii, isi stropesc sanii cu apa/lapte apoi ii sterg cu prosopul sau ii maseaza cu lotiuni de corp hidratante, pentru a preveni crapaturile mameloanelor care pot aparea in urma viitoarei alaptari. Nu face asa ceva!
Cel mai bine este sa urmaresti alipirea corecta a bebelusului la san - sa nu apuce doar mamelonul, ci si o mare parte din areola mamara. Apoi, pentru a preveni crustele, uscaciunea sau crapaturile mameloanelor, nu indeparta laptele prelins pe sani in urma alaptarii, mai degraba intinde-l pe mameloane si areola.
Supraalimentarea bebelusului si diversificarea timpurie
Bebelusii cei mai expusi sunt cei hraniti atat la san, cat si artificial, deoarece mama le ofera o alimentatie din doua surse, deci este dublu tentata sa ofere hrana micutului ei atunci cand acesta are un disconfort (plange, nu doarme, etc.).
De obicei, bebelusii nu au nevoie sa fie hraniti foarte mult, insa unii dintre ei atunci cand au un disconfort sau nu dorm, mananca mai mult decat le trebuie doar pentru ca li se ofera, micutii inducandu-si automat ideea ca alaptarea poate fi unul dintre remediile pentru disconfortul lor. Iata si unul dintre motivele pentru obezitatea bebelusilor!
Trecerea prea devreme la diversificarea alimentatiei va avea si ea consecinte nefaste asupra bebelusului: suprasolicitarea aparatului digestiv si tulburarea functiilor pancreasului, ceea ce duce de multe ori la instalarea diabetului zaharat. Trecerea fara motiv la alimentatia artificiala (intarcarea) |
|
Daca totusi situatia se mentine la fel, trebuie sa corectezi posibilele cauze: stresul, oboseala, alaptarile rare sau de scurta durata din timpul noptii, alipirea incorecta a bebelusului la san - moment in care micutul inghite goluri de aer impreuna cu laptele.
Imbracamintea neadecvata si infofolirea bebelusului
Una dintre cele mai des intalnite greseli ale mamelor tinere? Imbracamintea neadecvata a bebelusului, prea subire si de cele mai multe ori, prea groasa. Greseala de a imbraca bebelusul prea subtire este mai rara, deoarece indiferent de experienta, iti poti da seama relativ usor cand afara este prea frig pentru cum vrei sa il imbraci. Greseala frecventa este infofolirea bebelusului, de teama sa nu raceasca. Bineinteles, nu vrei ca micutul sa inghete de frig, dar ai grija sa te mentii in limitele rezonabile caci, la fel ca si in cazul curateniei excesive, ii poti face mai mult rau decat bine. Medicii te sfatuiesc sa imbraci bebelusul la fel de gros cum te imbraci si tu: astfel ii vei ajuta sistemul imunitar sa se intareasca si nu il vei feri de agentii externi, nici nu il vei supraincalzi, provocand de exemplu, o afectiune a plamanilor. |
|
Tu cum iti ingrijesti puiul? Ai facut si tu greseli in primii lui ani de viata?