- Ce sunt esarfele port-bebe si de ce sunt atat de utile?
- Esarfele port-bebe: pentru dezvoltarea sanatoasa a corpului nou-nascutului
- Esarfele port-bebe: pentru sanatatea emotionala a lui bebe
- Esarfele port-bebe: dupa varsta si personalitatea lui bebe
- Esarfele port-bebe: pentru sanatatea mamicii
- Esarfele port-bebe: pentru libertatea de miscare a mamicii
Esarfele port-bebe au aparut de foarte multa vreme, in diferite forme si cu felurite denimiri, din instincul mamei care simte sa iti tina puiul lipit la piept. In ultimul deceniu, psihologii si medicii au derulat si multe cercetari, asa incat acum este dovedit ca esarfele port-bebe sunt de mare ajutor si imbunatatesc calitatea vietii - in primul rand pentru bebelus, apoi pentru mamica si, in ultimul rand, pentru tatic.
Ce sunt esarfele port-bebe si de ce sunt atat de utile?
Sunt bucati de material - elastic sau nu, de o anumita lungime si latime, care se leaga in jurul trunchiului mamicii si in care se poarta bebelusul.
Esarfele port-bebe sunt cea mai potrivita si cea mai fireasca metoda de a purta bebelusul "in brate", pentru ca il mentin in contact permanent cu trupul cald al mamei, cu bataile inimii ei si faciliteaza contactul vizual. In afara de asta, sunt deosebit de sigure. Dupa ce inveti sa le reglezi si sa le porti (inveti repede, insa exersezi mai intai, eventual cu o papusa), vei asigura puiului tau acele pozitii preferate de el si necesare pentru sanatatea lui. |
Esarfele port-bebe: pentru dezvoltarea sanatoasa a corpului nou-nascutului
Cand apare pe lume, bebele pastreaza o perioada pozitia pe care a avut-o in uter. Il vezi mai bine cand doarme: tine spatele inconvoiat putin si piciorusele incrucisate si aduse spre piept. In plus, nu isi poate sustine singurel capul. Muschii spatelui si ai gatului nu sunt inca dezvoltati, pentru asa ceva.
Astfel ca iti trebuie mare atentie atunci cand il porti si cand il iei in brate. Daca vrei sa il tii lipit de tine cat mai mult timp, intr-o pozitie perfect anatomica pentru el, poti face asta, cu ajutorul esarfelor port-bebe. Aceasta bucata de materia, special croita, poate fi tensionata astfel incat bebele sa se sprijine doar pe trupul mamei si coloana lui sa nu fie deloc supusa presiunii. Capusorul va fi, de asemenea, sustinut, pentru ca materialul se ridica suficient, tocmai pentru asta. Esarfele pastreaza copilul in contact cu trupul mami, in timp ce il sustin in pozitia sa fiziologica, fara a forta nici o zona din corpul lui. |
Esarfele port-bebe: pentru sanatatea emotionala a lui bebe
De ce crezi ca bebelusii purtati plang mai putin decat ceilalti?... Intr-adevar, se pare ca, daca sunt purtati in brate macar cu 2 ore mai mult in fiecare zi, bebeii plang cu 40% mai putin in timpul acelei zile.
Studiile dovedesc, astfel, ca bebelusii primesc ceea ce au nevoie, atunci cand sunt purtati la pieptul mamei si in contact cu aceasta. Se pot refugia oricand de stimulii exteriori, au adapost de fiecare data cand il cauta. Isi pot dezvolta curiozitatea, simultan cu sentimentul de incredere. Contactul cu mama - fizic, verbal, vizual - ii asigura de prezenta ei neconditionata. Crescand in acest mod, bebelusii purtati devin copilasi independenti si curajosi, care exploreaza increzatori lumea inconjuratoare. |
Esarfele port-bebe: dupa varsta si personalitatea lui bebe
Esarfele port-bebe pot purta bebelusii din prima zi de nastere pana pe la varsta de doi anisori si pana la 16-18 kg. In functie de varsta si de preferintele bebelusului, sunt mai multe modele: care se fixeaza mai bine si se dau jos mai greu, pentru bebelusii care prefera sa fie purtati in brate pe distante lungi, de exemplu, in pozitia burtica pe burtica. Mai elastice, pentru bebeii mici si mofturosi, care au frecvent nevoie sa fie asezati in esarfa in pozitia pentru alaptat, pentru ca apoi sa cerceteze ce se intampla in jur, din pozitia pe sold.
Mai mai simple si mai usor de ajustat, pentru bebeii mai mari si activi, care una-doua vor in brate la mama, una-doua vor in pozitia cangur sau in spate, pentru ca numaidecat sa exploreze parculetul, pe propriile picioare. Nu ai crede cat de bine gandite si de bine croite sunt bucatile astea de material. Un site pe care ele sunt comercializate, www.sling.ro , prezinta in cele mai mici detalii cum sunt facute, pentru ce fel de bebelusi si pentru ce nevoi ale parintilor se potrivesc. Acolo o sa afli daca pentru bebele tau este mai potrivit un sling, un wrap sau un mei-tai, o sa fii invatata cum te "imbraci" cu el si cum sa il asezi pe bebe inauntru.Daca vrei, poti intra in contact cu foarte multe mamici "purtatoare" din Romania, fie pe site, pe blog sau direct pe forum. Chiar creatoarea acestor esarfe port-bebe face parte din aceste mamici. |
Esarfele port-bebe: pentru sanatatea mamicii
Esarfele sunt mult mai confortabile pentru mami decat tinutul in brate si sunt la fel de sanatoase pentru ea, ca si pentru puiul sau. Asta deoarece ele distribuie greutatea copilului uniform, pe intreg umarul sau pe intreg spatele. Daca il porti in brate, acestea sunt suprasolicitate, pe de o parte, iar coloana vertebrala, pe de alta parte.
Pentru ca presiunea exercitata de corpul lui bebe se localizeaza tocmai asupra coloanei, provocand astfel bine-cunoscutele dureri de spate ale proaspetei mamici. In esarfa, insa, presiunea se distribuie uniform, iar muschii spatelui si ai umerilor functioneaza armonios, impreuna, pentru a purta greutatea pozitionata astfel.
Esarfele port-bebe: pentru libertatea de miscare a mamicii
In primul rand, tu poti reveni la o parte din preocuparile tale zilnice, fara teama ca cel mic ramane singur in patut, poate pati ceva sau incepe sa planga dupa tine. Pentru ca te insoteste in toate activitatile, mai putin cele periculoase (gatesti folosind cutit, calci, faci aerobic si tot asa). Nu mai esti intrerupta de plansul lui si te invarti linistita prin casa, stiind in fiecare clipa ca el este bine.
Apoi, gandeste-te cat de usor iti este sa il porti in siguranta, cu efort minim si adecvat corpului amandurora, in timp ce iti folosesti bratele nestingherita. Iar apoi, ai o varietate de esarfe, care iti ofera libertatea de miscare, tinand cont de nevoile tale si ale lui bebe.
De exemplu, daca bebe prefera sa doarma in brate sau daca tu calatoresti mult cu el "la purtator", ai mei-tai-ul, foarte comod, intrucat distribuie greutatea lui pe spate si pe ambii umeri. Daca bebe a inceput sa mearga si cere in brate des, dar coboara repede inapoi, este mai potrivit slingul fix, care se manevreaza foarte usor. |
Daca ti se pare ca bebe este foarte fragil si te temi sa il "manevrezi", poarta-l, in primele luni de viata, intr-un wrap elastic, pentru ca acesta este cel mai moale dintre toate modelele, este foarte usor de folosit si se monteaza fara bebelus, in timp ce restul esarfelor le "imbraci" cu bebelusul pe tine.