Cum ingrijesti pielea bebelusului in timpul verii

Cum ingrijesti pielea bebelusului in timpul verii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pielea pe timpul verii trebuie protejata in mod deosebit, mai ales cand vine vorba de bebelusi. Iata o serie de sfaturi de care trebuie sa tineti cont in acest sens, precum si ce probleme pot aparea in lipsa respectarii acestora alaturi de medicul specialist.

Sfaturi de urmat

Imbracamintea
Desi multi parinti nu constientizeaza acest aspect, imbracamintea poate ajuta realmente la racorirea bebelusului. Hainele fabricate din materiale sintetice capteaza caldura si, in plus, pot fi relativ inconfortabile pentru bebelus, putand cauza iritatii ale pielii. Hainele cu maneci lungi, usoare sunt cele mai potrivite cand copilul este expus la soare; razele solare nu reprezinta un lucru nociv si, tinand cont de recomandarile corespunzatoare varstei, ajuta chiar la mentinerea unui organism sanatos. Nu uitati insa de palarii/caciulite/sepcute cand cei mici ies afara la soare; trebuie evitate cele cu elastic care pot bloca circulatia sanguina si inlocuite cu unele cu boruri largi. Scutecele de unica folosinta pot incalzi mai mult bebelusul decat cele din bumbac si chiar cauza iritatie in special in locul unde transpiratia tinde sa se acumuleze; incercati sa mentineti copilul intr-un mediu racoros, la umbra.

carucior 

Vremea torida
Este bine sa nu iesiti afara in intervalul orar 10 am-5 pm; in cazul in care nu puteti evita, asigurati-va ca bebelusul este protejat. Inlaturati accesorile in plus din carucior deoarece il pot supraincalzi. In schimb, poate fi de ajutor un cearsaf/carpa de bumbac pe sezutul caruciorului (copilul nu va intra in contact direct cu materialul sintetic incins al caruciorului). Cu privire la expunerea la soare, cea directa trebuie limitata; nu uitati si de ochi, exista ochelari speciali cu protectie UV (cei contrafacuti nu trebuie folositi deoarece pot cauza probleme oculare mai tarziu in viata).

Protectia pielii
Aplicati pentru bebelusii cu varsta peste 6 luni lotiune cu protectie solara pe pielea expusa, inclusiv pe urechi, gat, maini si picioare cu 20-30 minute inainte de a iesi afara (dureaza pana cand este absorbita in piele). Pentru cei sub 6 luni, imbracamintea lejera care le acopera intregul corp este suficienta pentru a-i proteja, alaturi de respectarea intervalului orar de expunere mai sus mentionat. Retineti ca si in zilele innorate, razele soarelui patrund printre nori (in procent de 80%) si ca lotiunea/crema trebuie reaplicata dupa 2 ore sau dupa udarea corpului, chiar daca folositi un produs rezistent la apa.

Doamna doctor Catalina Stoian, Medic specialist Dermatovenerologie, Clinica Gral Stefan cel Mare ne ofera urmatoarele informatii:

"In timpul verii parintii ar trebui sa aiba in vedere cateva reguli privind pielea bebelusilor pentru a preveni aparitia unor afectiuni dermatologice suparatoare atat pentru parinti cat si pentru cei mici.
In primul rand, bebelusul trebuie imbracat corespunzator pentru sezonul cald, cu imbracaminte de bumbac, deschisa la medicculoare, scutece/pampers adecvate si palariuta, de preferat fara elastic (pentru a evita constrictia fluxului sanguin). Trebuie evitat imbracamintea sintetica, care il face sa transpire si sa aiba o stare de disconfort. In al doilea rand expunerea la soare trebuie evitata in timpul orelor in care cantitatea de radiatii ultraviolete este maxima (10- 17), astfel vom preveni arsurile solare. Inainte de expunerea la soare, fie ea in oras (plimbari in parc) sau la plaja, pielea bebelusului trebuie fotoprotejata cu ajutorul cremelor ecran solar cu filtru mineral (SPF>30), din game speciale pentru copii, aplicate pe piele cu 30 minute inainte de expunere. In timpul serii sau la iesirile in aer liber pielea bebelusului trebuie protejata de intepaturile de insecte prin folosirea de produse speciale."

Hidratarea
Daca bebelusul are mai putin de 6 luni si il alaptati exclusiv (la cerere), nu are nevoie de apa, chiar si pe vreme caniculara; nu se vor deshidrata deoarece laptele matern le ofera cantitatea necesara de lichide. Se poate sa aiba nevoie de hraniri mai dese, in cantitate mai mica, astfel vor beneficia de mai mult lapte initial/de la inceputul suptului (mai subtire si mai racoritor). Pentru bebelusii hraniti artificial, puteti oferi apa fiarta si racita sau apa speciala pentru copii, iar pentru cei mai mari shake de lapte, suc de fructe, ceai si apa de cocos. Urmariti pe durata sezonului cald calitatea alimentelor pe care le oferiti celor mici deoarece se pot altera mult mai rapid putand cauza probleme digestive si respectiv deshidratare. Desi multi parinti nu realizeaza, hidratarea intregului corp se rasfrange asupra elasticitatii pielii (aici se observa primele semne de deshidratare).

Citeste si:

Pielea bebelusului: Ghid de ingrijire pe luni 

Ingrijiri speciale pentru bebelusul tau pe timp de vara 

Ghidul de ingrijire a pielii copilului 

Rutina zilnica de ingrijire a pielii

Pe timpul verii incercati sa evitati folosirea uleiurilor de masaj; acestea pot predispune bebelusul la o iritatie a pielii daca epiderma nu este curatata corespunzator. Pana la varsta de 6 luni, in plus, sistemul imunitar nu este foarte dezvoltat si este predispus infectiilor. Nici lotiunile si cremele nu sunt indicate pe vreme caniculara, exceptandu-le desigur pe cele pentru protectie solara. Puteti opta insa pentru un masaj uscat sau eventual pentru ulei racoritor cum sunt cel de masline sau de cocos si verificati indepartarea sa de pe piele in timpul baii. In cazul in care cel mic sufera de eczema/dermatita atopica, este esentiala hidratarea constanta a pielii, iar produsele pe baza de petroleum sunt cele mai indicate. Nu va lasati pacaliti de produse etichetate speciale pentru copii si urmariti-le in schimb pe cele care sunt fara parfum si coloranti pentru a evita agresarea suplimentara a pielii, de preferat ambalate in tuburi sau sticle (cele cu pompa sunt mai diluate si nu la fel de eficiente) pe care le aplicati de 2 ori pe zi sau mai des in functie de recomandarea medicului. Nu folositi pentru racorire pudra de talc; in combinatie cu pielea umeda conduce la iritatie si disconfort, eventual pastrati-o doar pentru zona scutecului si a gatului.

piele 

Probleme ale pielii

Arsurile solare - studiile indica faptul ca un procent de 83% din bebelusi sufera arsuri solare in primul an de viata deoarece au piele fina si delicata. In plus, arsurile solare din copilarie dubleaza riscul de melanom malign (cea mai periculoasa forma de cancer de piele). Pentru a le trata, trebuie sa racoriti pielea cu o carpa rece, umeda, timp de 10-15 minute de 3-4 ori pe zi pana dispare roseata si aplicati gel de aloe vera sau o crema hidratanta hipoalergena. Este bine sa apelati in orice caz la medic, deoarece arsurile solare sunt clasificate pe mai multe grade, ca si arsurile obisnuite, si pot necesita ingrijire speciala. Pentru a le evita, aplicati protectie solara.

Iritatie de la caldura (miliaria/sudamina) - este des intalnita vara si arata ca niste mici umflaturi rosii pe fata, gat, subrat si partea superioara a torsului, fiind cauzate de pori ai glandelor sudoripare care blocheaza eczematranspiratia. Este inconfortabila deoarece confera senzatia de mancarime puternica. Pentru calmarea sa apelati la o baie cu apa calduta cu sapun delicat si excludeti orice crema/lotiune dupa (blocheaza suplimentar porii). In decurs de o saptamana ar trebui sa se amelioreze, insa apelati la medic daca observati pustule si inflamatie (poate fi o infectie bacteriana). Evitati sa tineti copilul in vreme torida si reduceti timpul petrecut in carucior/marsupuiu (apare supraincalzire), imbracandu-l adecvat.

Ciupituri de insecte - desi cele mai multe ciupituri nu sunt periculoase, sunt destul de deranjante pentru cei mici. Spalati locul cu sapun si apa si aplicati o carpa rece, umeda pentru a reduce inflamatia sau durerea. Daca observati simptome ale unei reactii alergice (durere puternica sau inflamatie, dificultate in respiratie, eczema sau mancarime pe intregul corp), apelati de urgenta la medic. Pentru copiii mai mici de 2 luni cea mai buna aparare o constituie din nou imbracamintea (lunga) si plasa speciala pentru carucior, iar pentru cei mai mari de aceasta varsta folositi produse specifice (nu mai des de 1 data pe zi si nu aproape de ochi, gura sau pe maini) pe care le indepartati la intoarcerea acasa cu apa si sapun.

spray  roll on   spray

Noua gama Chicco 3 luni+ de protectie impotriva tantarilor si a altor tipuri de insecte foloseste ca substanta activa Citrodiolul, un extract natural de Eucalipt (Eucalyptus Maculata Citrodiora), originar din Australia, recunoscut pentru calitatile sale exceptionale in prevenirea intepaturilor insectelor. Aceste produse si-au demonstrat eficienta si impotriva speciei de tantar cunoscuta sub denumirea de Asian Tiger (Aedes Albopictus), purtatorul meningitei West Nile. Produsele Chicco Zanzo-N pot fi utilizate pentru copii cu varsta peste 3 luni, femei insarcinate; formula lor exclusiva isi mentine efectul de protectie impotriva insectelor atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii. Datorita protectiei de lunga durata (3 ore), nu necesita aplicari frecvente. Produsele sunt sigure, testate dermatologic (nu contin coloranti, parabeni sau ingrediente chimice de tipul Diethyltoluamidum-ului (DEET)) si dispun de formula delicata (se absoarbe imediat; nu pateaza hainutele si nu lasa urme de grasime; emana un miros placut, neiritant).

 

Doamna doctor Catalina Stoian, Medic specialist Dermatovenerologie, Clinica Gral Stefan cel Mare completeaza:

medic"Tuturor ne plac zilele calduroase de vara cu toate activitatile din aceasta perioada (mare, plaja), dar nu trebuie sa-i neglijam pe cei mai mici membri ai familiilor noastre, care au pielea mult mai sensibila. Dintre cele mai frecvente probleme dermatologice ce pot afecta pielea bebelusilor pe timpul verii amintim: arsurile solare, intepaturi de insecte, urticarie, sudamina, eritem de scutec, intertrigo micotic sau bacterian. Sunt afectiuni care pot crea disconfort atat bebelusilor cat si parintilor. Ele pot fi prevenite prin respectarea regulilor de ingrijire in timpul verii."

Citeste si:

Dermatita atopica la copii 

De retinut

Zilele de vara sunt ideala pentru a le permite celor mici sa se bucure de joaca in apa; ii puteti aseza fie in cadita, fie intr-o piscina goflabila alaturi de jucariile preferate. Bebelusii adora sa stropeasca, asa ca se vor distra. Nu-i lasati insa niciodata nesupravegheti, nici macar o secunda, deoarece se pot ineca chiar si in apa de mica adancime.

Desi aerul conditionat pare o solutie la indemana, nu este bine sa abuzati de el si sub nicio forma in momentele cand copilul iese din baie; pot raci foarte usor expusi la curentul de aer rece daca nu sunt imbracati corespunzator. De asemenea, aerul conditionat nu trebuie directionat spre bebelus iar cand il duceti intr-o incapere mai calda, permiteti-i un timp de adaptare.

Insectele, in special tantarii, sunt destul de numeroase vara si pot raspandi o multime de boli; puteti folosi pentru bebelus o plasa speciala, imbracaminte pentru tot corpul (maneci lungi si pantaloni lungi) iar la aerul conditionat schimbati si curatati des componentele pentru a preveni proliferarea acestora. Exista si produse repelente speciale pentru bebelusi, insa trebuie sa contina 30% sau mai putin DEET (nu se aplica pe ochi si gura si doar peste varsta de 2 luni); alternative sunt bratari speciale care nu intra in contact direct cu pielea.

Doamna doctor Catalina Stoian, Medic specialist Dermatovenerologie, Clinica Gral Stefan cel Mare ne sfatuieste:

"Cel mai important sfat pentru parinti este sa imbrace bebelusul cu imbracaminte potrivita pentru temperaturile din sezonul cald, pentru ca multe din afectiunile dermatologice apar datorita faptului ca bebelusii sunt imbracati uneori cu hainute mult prea groase pentru vara. Trebuie evitata imbracamintea din materiale sintetice, desi poate uneori ni se pare ca e mai frumoasa, mai viu colorata. De asemenea trebuie sa respecte orele si celelalte masuri privind expunerea solara." 

Multumim doamnei doctor Catalina Stoian pentru informatiile oferite. 

Surse:

www.whattoexpect.com; www.pamfblog.org; www.kevinmd.com; www.babycenter.in

 

 

Articolul urmator
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    Niacinamida: ce este și cum îți ajută pielea
    Niacinamida: ce este și cum îți ajută pielea

    Atât buna funcționare a organismului, cât și frumusețea și sănătatea pielii tale depind de un aport echilibrat de nutrienți. Pentru a te asigura că ai parte de ei, nu ai...

    Povestea bebelușului care a supraviețuit în ruinele din timpul cutremurelor din Siria, atașat de cordonul ombilical al mamei
    Povestea bebelușului care a supraviețuit în ruinele din timpul cutremurelor din Siria, atașat de cordonul ombilical al mamei

    Ea este Afraa, bebelușul care s-a născut sub ruinele cutremurului din Siria, scoasă de sub dărâmături cât încă era atașată de cordonul ombilical al mamei sale....

    Fiica mea în clasa a IV a și-a crestat pielea cu lama. Nu știu dacă a fost pur teribilism, gânduri negre sau un simplu "experiment" cum a spus ea
    Fiica mea în clasa a IV a și-a crestat pielea cu lama. Nu știu dacă a fost pur teribilism, gânduri negre sau un simplu "experiment" cum a spus ea

    Cel mai mare coșmar pentru o mamă este să găsească pe pielea copilului ei crestături. Nu vorbim de bubițe, alergii, de lucruri care se pot trata, ci vorbim de experimente care dau de...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit
    Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit

    Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C şi antioxidanţi cu rol în menţinerea sănătăţii. Contribuie la întărirea sistemului imunitar, previn constiparea,...

    Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă
    Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă

    Copilul tău are pete maronii pe piele, dar nu știi ce reprezintă? Petele maronii de pe pielea copiilor pot avea diverse cauze și sunt, de obicei, diferite de petele maronii pe care le...

    Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală
    Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală

    Trăim într-o perioadă în care subiecte care odinioară erau tabu, încep să devină unele obișnuite, despre care putem vorbi deschis. Cel puțin, suntem pe acel drum,...

    © 2025 Qbebe