Ce sa NU faci in tratarea iritatiilor la bebelusi

Ce sa NU faci in tratarea iritatiilor la bebelusi

Alexandra Negreanu

Nu e nimic mai delicat si mai moale ca pielea fina a bebelusului tau. Si nimic mai ingrijorator pentru o proaspata mamica sa aiba un bebelus nervos si agitat din cauza unei iritatii de scutec, unei eruptii cutanate sau alta afectiune a pielii. Chiar daca bebelusul este perfect sanatos, nu inseamna ca si pielea lui va arata perfect. Multi bebelusi sunt predispusi sa sufere iritatii ale pielii, in primele luni de dupa nastere si chiar si mai tarziu.

D-na Ionescu Aurelia, medic primar dermato-venerolog Dermato Byronia ne prezinta pe indelete tipurile de afectiuni ale pielii cu care se pot confrunta nou-nascutii si bebelusii.  De asemenea specialistul in dermatologie ii sfatuieste pe parinti cu privire la  iritatiile bebelusului care pot fi tratate la domiciliu, care au nevoie de tratament medical si cum acestia pot ingriji pielea micutului pentru prevenirea afectiunilor dermatologice.

Descuamari superficiale ale pielii nou-nascutului

Imediat dupa nastere si pentru inca 2 saptamani se pot produce descuamari superficiale ale pielii de pe palme, talpi sau torace. Sunt normale si nu necesita ingrijiri speciale. Uneori pot aparea niste eruptii faciale, ce pot imbraca forma petelor rosii, mici vezicule sau elemente proeminente (papule). Si acestea sunt normale si dispar spontan in cateva ore sau zile", ne spune D-na Ionescu Aurelia, medic primar dermato-venerolog Dermato Byronia.

Eritemul fesier sau iritatia de scutec la bebelusi

Daca bebelusul are pielea de culoare rosie in zona acoperita de scutec, ai de a face cu erup?ii cutanate  provocate de utilizarea scutecului. Cele mai multe eruptii cutanate de acest gen apar din cauza  pampersilor prea stramti; scutece lasate ude prea mult sau de o anumita marca de detergent, scutece, servetele umede pentru copii.

Eritemul fesier sau iritatia de scutec apare in zona inghinala si a fesierilor. Este datorat in mare masura alimentatiei si scaunelor dese si mai acide precum si folosirii scutecelor de plastic. Se recomanda ca zonele afectate sa fie lasate libere, schimbarea scutecului de cate ori se uda si folosirea unei creme/lotiuni calmante, prescrisa de doctor", le sfatuieste pe mamici d-na Ionescu Aurelia, medic primar dermato-venerolog Dermato Byronia.

Cosuri si puncte albe pe fata bebelusului

Acneea bebelusului

O alta iritatie obisnuita, acneea nou nascutului, apare in 3-4 saptamani de la nastere. Este efectul hormonilor materni asupra glandelor sebacee ale copilului. Vindecarea poate dura cateva luni.

"Nu se recomanda stoarcerea veziculelor sau inteparea lor. Se recomanda folosirea doar a produselor destinate nou-nascutilor. Pentru orice iritatie care nu cedeaza spontan sau se agraveaza si este asociata febra, se recomanda sa consultati medicul". ( Ionescu Aurelia, medic primar dermato-venerolog Dermato Byronia)

Puncte albe (Milia)

Unul din doi nou-nascuti prezinta unele puncte mici albe, cunoscute sub numele de milia. De obicei acestea se gasesc pe pe nas si fata, principala cauza fiind blocarea glandelor sebacee. Milia  este deseori asociata cu acneea bebelusului , insa aceasta din urma este strict legata de modificarile hormonale. In  cazul punctelor albe, metoda de ingrijire a pielii bebelusului este simpla: glandele copilului se deschid pe parcursul a cateva zile sau saptamani, de la nastere, aceste mici umflaturi albe dispar, de obicei, si nu au nevoie de nici un tratament.

Dr. Ionescu Aurelia sustine acest lucru: „ pe obraji, nas si barbia nou nascutului pot aparea mai multe puncte albe - milia. Nu necesita tratament si, de obicei, dispar in cateva saptamani."

Dermatita atopica sau eczeme

Eczema este o eruptie insotita de mancarime, roseata, care apar ca reactie a unei surse declansatoare. Ea este frecventa la copii, care au un istoric familial de astm, alergii, sau dermatita atopica. Eczema poate aparea pe fata copilului ca o eruptie de la caldura. In timp, aceasta devine, uscata si aspra. Poti observa, de asemenea, eczeme pe coate, pieptul, bratele, sau in spatele genunchilor bebelusului. Pentru a trata, ameliora sau a preveni  aparitia eczemelor la  bebelus foloseste produse de ingrijire a pielii bebelusului special create pentru pielea sensibila a acestuia.

Crustele seboreice sau cojitele de pe scalpul copilului

Crustele seborice pot aparea in prima luna  sau a doua luna de viata a bebelusului, si, de obicei, dispar  pana la implinirea varstei de 1 anisor. Mai sunt numite si dermatita seboreica. Medicul pediatru va recomanda cel mai bun tratament pentru tratarea acestor cruste, care poate include un sampon special, ulei pentru copii, sau anumite creme si lotiuni.

„Crustele seboreice, o manifestare a dermatitei seboreice, apar datorita secretiei excesive de substante grase. Se formeaza in zona fontanelei dar pot aparea si pe sprancene sau in spatele urechilor. Cojile subtiri se pot elimina, dupa baie, cu ajutorul unei perii moi. Se recomanda folosirea concomitenta a cremelor speciale din farmacii, care inmoaie crustele", ne spune dr. Ionescu.

Iritatiile pielii bebelusului cauzate de transpiratie

Daca bebelusul prezinta la nivelul pielii pete mici, amestecate cu unele portiuni umflate roz-rosii este posibil ca pielea bebelusului sa fie iritata de la transpiratie. Cele mai predispuse zone ale corpului copilului la transpiratie, sunt gatul, zona inghinala si funduletul, axilele si pliurile cutanate. Pastrarea pielii copilului curata si uscata, mentinuta astfel si de haine din materiale care permite ca pielea sa respire corespunzator si sa absoarba transpiratia, sunt tot ce ai nevoie pentru a trata iritatia cauzata de caldura la bebelusi.


Tine cont de faptul ca pielea nou-nascutului este delicata si sensibila. Pastreaza pielea copilului hidratata,  prin efectuarea baitei regulate. Aplica o lotiune sau crema pentru copii imediat dupa baie in timp ce pielea este inca umeda si apoi tamponeaza usor cu prosopul, nu freca!

Tu cum ai tratat iritatiile bebelusului?

Articolul urmator
Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung
Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    Trei spitale din trei țări diferite au refuzat tratarea unui copil pentru că părinții nu erau vaccinați
    Trei spitale din trei țări diferite au refuzat tratarea unui copil pentru că părinții nu erau vaccinați

    În încercarea de a ajuta un copil cu o afecțiune cardiacă gravă, autoritățile din Cipru au contactat spitale din străinătate pentru ca micuțul să poată fi tratat acolo....

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    Un azil "angajează" bebeluși pentru a ridica moralul seniorilor. Care este fișa postului
    Un azil "angajează" bebeluși pentru a ridica moralul seniorilor. Care este fișa postului

    Un azil de bătrâni ”angajează” copii mici pentru a-i înveseli pe vârstnici. În schimb, micuții vor primi scutece și lapte praf. Iată ce presupune...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi
    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi

    Toți bebelușii sunt adorabili, însă unii dintre ei reușesc să ne amuze prin felul în care arată. Fie că seamănă izbitor cu anumite celebrități, fie că fac niște...

    © 2024 Qbebe