Informații despre canicula la bebeluși
Conform Centrelor pentru Controlul Îmbolnăvirilor, bebelușii și copiii de vârstă mică (4-5 ani) sunt incluși în categoria cea mai expusă îmbolnăvirilor asociate căldurii excesive.
Sistemele de termoreglare ale bebelușilor nu sunt complet dezvoltate: conțin mai puține glande sudoripare decât adulții, așadar transpiră mai puțin. Drept urmare, ei nu sunt la fel de eficienți ca adulții în a-și menține corpul rece și sunt extrem de susceptibili hipertermiei - o temperatură a corpului anormal de ridicată - care dispune de potențial fatal.
Dacă temperatura bebelușului nu este adusă la normal, hipertermia poate progresa către epuizare termică, o afecțiune gravă în care temperatura acestuia ajunge până la 40 grade Celsius, ce necesită atenție medicală imediată. În lipsa tratamentului, epuizarea termică la rândul său poate progresa către un accident vascular cerebral - temperatura corpului depășește 40 grade Celsius și pot apărea convulsii, comă și chiar deces. Începând din anul 1998, aproape 500 de bebeluși și copii de vârstă mică și-au pierdut viața în urma hipertermiei din SUA, majoritatea cazurilor fiind complet prevenibile.
Deoarece bebelușii nu sunt capabili să comunice părinților sau celor care le poartă de grijă că le este sete, se pot deshidrata extrem pe vreme toridă și astfel mai poate apărea hipertermia. Urmărește în acest sens simptomele deshidratării: gură sau limbă uscată, lacrimi puține la plâns, puține scutece ude (mai puțin de 6 pe zi), refuz de a consuma lichide, urină închisă la culoare sau cu miros neplăcut, ochi/obraji/fontanele adâncite, piele marmorată/gri care pare rece la atingere, febră, apatie. În cazul în care consideri că bebelușul tău este deshidratat, Academia Americană a Pediatrilor recomandă să îi oferi o soluție pe bază de electroliți sau apă și să fie de urgență consultat de medic. Deoarece deshidratarea determină o creștere rapidă în temperatura internă a corpului, expune bebelușii la un risc crescut de epuizare în urma căldurii și accident vascular cerebral.
Sfaturi pentru a preveni problemele care apar în caniculă la bebeluși
1. Asigură-te că bebelușul tău consumă o cantitate suplimentară de lichide, în special apă, în vreme călduroasă. Bebeluși alăptați au nevoie de o cantitate suplimentară de lichide fie prin interoducerea unor mese în plus, fie prin oferirea de lapte formulă sau apă, în funcție de recomandarea medicului pediatru. Se știe că laptele matern are toate ingredientele necesare, prin urmare bebelușii hrăniți la sân nu au nevoie de apă. Dacă alăptezi, și tu la rândul tău trebuie să creși aportul de lichide pentru a nu te deshidrata.
2. Ține bebelușul în interior într-o cameră cu aer condiționat pe perioada caniculei; ai grijă ca temperatura să nu scadă prea mult (24-26 grade Celsius este suficient). Conform Centrului pentru Controlul Îmbolnăvirilor, acesta reprezintă principala soluție împotriva îmbolnăvirilor asociate căldurii și decesului. În cazul în care căminul tău nu dispune de aer condiționat, caută un loc în apropierea casei precum un mall sau o librărie. Ventilatoarele pot fi uneori de folos, dar când temperatura ajunge la 32 grade Celsius, nu pot preveni epuizarea termică și accidentul vascular cerebral. Nu îndrepta ventilatorul direct către copil, ci folosește-l pentru a-l ajuta să circule aerului. Dacă nu ai nici ventilator, nici aparat de aer condiționat, acoperă bebelușul cu câteva cârpe umede. Poți așeza de asemenea prosoape ude sau cearșafuri în jurul patului sau landoului pentru a răcori aerul din jur. Verifică constant ca bebelușului să nu i se facă frig.
Citește și: Aer conditionat sau ventilator pentru bebelusi? Pediatrul raspunde
3. Dacă bebelușul trebuie scos la plimbare, îmbracă-l cu haine subțiri, de culori deschise și optează pentru perioadele cele mai răcoroase din zi. Pentru bebelușii mai mari de 6 luni pălăria, ochelarii de soare și aplicarea unui produs de protecție solară sunt obligatorii. În acest mod protejezi copilul de nocivitatea razelor solare. Cei mici sunt extrem de susceptibili la arsuri solare, iar când acestea apar, glandele lor sudoripare nu mai funcționează la fel de bine. În plus, arsurile solare expun bebelușii la un risc crescut de cancer de piele, nu doar la maturitate, ci și în perioada copilăriei.
4. Nu lăsa niciodată bebelușul sau copilul de vârstă mică într-o mașină în parcare, chiar și pentru câteva minute. Majoritatea deceselor în urma hipertermiei au loc într-o mașină. Chiar dacă geamurile sunt deschise, mașinile pot să se încălzează în mod rapid și periculos în doar 10 minute, chiar și la temperaturi medii. De asemenea, și componentele metalice ale centurilor de siguranță se pot încinge în mod periculos într-o mașină parcată și pot cauza arsuri pielii sensibile a bebelușului. Nu acoperi niciodată landoul sau scoica copilului cu un prosop sau cu o cârpă pentru a-l proteja de soare deoarece în acest mod vei restricționa circulația aerului din jurul bebelușului, ceea ce îl va determina să se încingă și mai mult; folosește parasolare.
Nu trebuie să lași bebelușul să doarmă în cărucior în vreme de caniculă; se poate încinge și ajunge lipsit de aer. De asemenea, trebuie să îndepărtezi orice căptușeală din pătuțul său, să acoperi salteaua cu cearșaf din bumbac gros pentru a absorbi transpirația și a preveni apariția miliariei (urticaria de la căldură). Evită să folosești o pernă sau o saltea în care bebelușul se poate cufunda și culcă-l doar într-un scutec.
Bebelușii și copiii bolnavi au nevoie de îngrijire specială pe timp de caniculă
Chiar dacă este vorba despre o afecțiune minoră, precum o viroză respiratorie sau gastroenterită, cei mici au nevoie de îngrijire specială pe timp de caniculă. Aceste afecțiuni conduc adesea la o creștere ușoară a temperaturii corporale, dar în timp de caniculă pot conduce chiar la deshidratare. Alăptările frecvente și cantitățile suplimentare de lichide oferite sunt importante în perioadele de convalescență. Pentru a răcori corpul încins al unui bebeluș, poți apela la băi călduțe dese, niciodată reci, sau tamponarea corpului cu un burete/cârpă umedă.
Surse: www.thewomens.org.au; www.huffingtonpost.com; www.parenting.com