Informatii despre bumbacul organic
Bumbacul organic este in general definit drept acel bumbac ce provine din seminte nemodificate genetic, crescut fara utilizarea substantelor chimice sintetice din agricultura cum sunt fertilizatorii si pesticidele; procesul sau de productie incurajeaza de asemenea si imbunatateste biodiversitatea si ciclurile biologice. Mai exact, se practica rotatia culturilor (asolament), indepartarea manuala a buruienilor, prasitul manual si chiar se folosesc insecte benefice pentru a le combate pe cele daunatoare plantelor. In prezent acest tip de bumbac este cultivat cu succes in multe state, cele mai importante fiind Turcia, India (aici este recoltat manual), SUA si China; productia sa a crescut in mod considerabil in ultimii ani, dar inca reprezinta o pondere extrem de mica din productia globala de bumbac (4,4% in perioada 2013-2014).
Pentru a intelege mai bine modul sau de cultivare, aflati ca bumbacul organic este crescut pe un sol care a fost tratat si i s-a acordat un interval de minim 3 ani pentru indepartarea tuturor reziduurilor toxice de fertilizatori si pesticide folosite anterior. Plantele de bumbac folosite sunt cele orginale, adica nu sunt modificate genetic si nu au fost deloc tratate (cu produse de curatare, inalbitori, coloranti sau parfum) in timpul procesarii si ambalarii. Drept urmare, si cultivatorii/procesatorii dispun de conditii mai bune de munca, calitatea apelor de suprafata nu este compromisa, iar solul este fortifiat in mod natural (se previne eroziunea sa).
Informatii despre bumbacul conventional
Intreaga recolta de bumbac cuprinde un procent de 2,5% din toate recoltele si foloseste 11% din cantitatea folosita de la nivel mondial de insecticide (unele statistici indica un procent mai ridicat), mai mult decat orice recolta importanta. Iata ce consecinte asupra mediului presupun metodele de cultivare ale bumbacului conventional:
- Nivele ridicate de agrochimicale, respectiv ierbicide, insecticide si substante defoliante (folosite pentru indepartarea frunzelor de pe copaci si plante)
- Chimicalele folosite la procesarea sa polueaza aerul si apele de suprafata, care constituie apa potabila pentru un procent de 60% din locuitorii Americii
- Chimicalele reziduale pot irita pielea consumatorului
- Biodiversitatea este alterata si se modifica echilibrul natural al ecosistemelor ca urmare a utilizarii pesticidelor (recolta la care se folosesc cele mai multe pesticide din lume dupa cafea). Dintre acestea, merita mentionate: ortofosfati cum sunt forat si metamidofos, endosulfan (toxic pentru fermieri, insa nu persista in mediu) si aldicarb. Alte pesticide persistente in culturile de bumbac din SUA includ: Trifluralin, Toxafen si DDT (desi cele 2 din urma nu mai sunt utilizate, perioada lunga de descompunere si dificultatea in indepartare le garanteaza persistenta).
Dupa cultivare, bumbacul conventional trece si prin etapa procesarii ce implica curatare, albire, vopsire, folosirea emolientilor, a spray-ului cu formaldehida, a focului si a diversilor inhibitori inainte de a fi taiata fibra pentru diverse modele.
Citeste si: Impactul agriculturii chimice asupra fructelor si legumelor
Fibrele textile si pielea bebelusului
Pielea bebelusului este, dupa cum bine stiti, extrem de sensibila, are porii incomplet deschisi, este si mai subtire decat cea a unui adult, prin urmare absoarbe substantele din mediul extern mult mai usor. De asemenea, conform cercetatorilor: "pielea bebelusilor produce si mai putina melanina, substanta care protejeaza impotriva arsurilor solare, este mai putin rezistenta la bacterii si la substantele daunatoare din mediu, in special daca este iritata. In plus, bebelusii transpira mai putin eficient decat adultii, prin urmare le este mai dificil sa-si mentina constanta temperatura interna." Toate acestea conduc la concluzia ca cei mici sunt expusi la riscuri mai mari in ceea ce priveste problemele asociate utilizarii pesticidelor; conform unui studiu, milioane de copii din SUA primesc pana la varsta de 5 ani un procent de 35% din doza estimata pentru intreaga viata de pesticide cancerigene provenind din apa de baut, produsele de uz casnic si reziduurile de pesticide.
Ganditi-va asadar cat de ridicat este nivelul de expunere al bebelusilor prin haine si contribuiti la un mediu mai curat prin utilizarea bumbacului organic. Fibrele care sunt produse din bumbac organic sunt prietenoase cu pielea, calmante si, cel mai important, naturale. In timp ce bumbacul conventional poate fi uneori iritant cu pielea nou-nascutilor, cel organic constituie materialul ideal pentru protejarea si curatarea copiilor de varsta mica; este folosit in fabricarea hainelor, bandajelor, lenjeriilor de pat, prosoapelor si a paturicilor, dar chiar si in interventiile chirurgicale sub forma de fese (un mediu unde orice contaminare poate fi fatala).
Nu trebuie sa uitam ca bumbacul organic este si mai rezistent, mai ieftin (poate parea mai scump initial, dar raportul calitate pret este unul echitabil - bumbacul conventional din cauza procesarii rezista 10-20 spalari, in timp ce bumbacul organic mai mult de 100 spalari), se spala mai usor, respira mai bine, dar si confera o senzatie mult mai placuta la atingere. In momentul achizitionarii unui produs fabricat din acest material, trebuie sa urmariti: sa fie certificat de o autoritate recunoscuta in domeniu, sa nu contina culori stralucitoare (rareori sunt organice), sa nu aiba parfum artificial, sa nu fie albit cu chimicale, sa contina pe ambalaj clasa certificarii (detalii despre agentia de certificare, despre continut), evidentiata clar.
Minoki, produse din bumbac organic prietenoase cu pielea bebelusilor
Magazinul online Minoki va ofera o gama variata de haine din bumbac organic pentru bebelusi, dar si pentru copii mai mari, fete si baieti, certificate GOTS si care respecta principiile de comert FAIR TRADE.
Colectiile prezentate provin de la brand-uri cunoscute din Franta si Anglia, doua tari cu renume in domeniul fashion pentru copii, respectiv Kite si Le queue du chat. Kite este un brand pentru copii cu varste cuprinse intre 0-11 ani ale carui colectii sunt inspirate de frumusetea plajelor si a marii din Dorset, precum si de zona de coasta intrata in patrimoniul UNESCO. Le queue du chat este un brand cu produse de asemenea testate si care nu contin chimicale, pesticide formaldehide sau nichel, iar vopselurile folosite sunt sigure si nu contin metale grele, in plus colectiile propuse au un design delicat, reflectand in aceasi timp spiritul liber si vesel al Parisului.
Surse:
www.greenbabies.com; www.burtsbeesbaby.com; www.expectantmothersguide.com; htps://en.wikipedia.org; www.organicfacts.net/
http://textileexchange.org