Ce trebuie sa stii despre accesoriile pentru purtat bebelusul?
Accesoriile pentru purtat bebelusul pot fi utilizate de la nastere si pentru multe mamici sunt de mare ajutor, mai ales in primele luni de viata ale copilasului, atunci cand ai nevoie sa-ti pastrezi bebelusul aproape de tine mai tot timpul.
Accesoriile pentru purtat bebelusul sunt mult mai bune decat un carucior in anumite situatii cum ar fi: excursii pe munte, pe plaja, prin padure sau plimbari prin magazine aglomerate. Scarile rulante te vor face sa urasti caruciorul si sa-ti doresti sa ai o alta varianta pentru a cara bebelusul care se face din ce in ce mai greu si nu mai poate fi carat in brate.
Unde mai pui ca accesoriile pentru purtat bebelusul sunt „foarte" la moda si daca-ti permiti poti avea cate unul pentru fiecare situatie. De exemplu: iti poti lua un rucsac de carat copilul pentru excursiile pe munte, un sling un pouch sau un wrap pentru plimbarile in mall sau in parc.
Trebuie sa mai stii ca accesoriile pentru purtat bebelusul sunt facute in asa fel sa nu te doara spatele, mijlocul sau bratele. Ele pot fi reglabile, astfel incat sa poti transporta copilul in mai multe pozitii pe corpul tau. Acest lucru iti permite sa muti copilul atunci cand simti presiune sau durere intr-o zona si ofera copilului perspective diferite ( cufata la mam, cu fata la drum, in spatele mamei, la sanul mamei etc.).
Cele mai confortabile par a fi accesoriile care iti tin copilul aproape de corp, astfel il vei simti pe bebelus ca fiind o extensie a ta si nu o greutate agatata de tine.
Cele mai convenabile (la pret) sunt cele reglabile pe care nu trebuie sa-l schimbi dupa 6 luni.
Atentie! Cand utilizezi un astfel de accesoriu ai grija sa urmezi cu exactitate recomandarile producatorului. Verifica de doua ori toate prinderile, curelele, cataramele si ia toate masurile de siguranta impuse de producator pentru ca bebelusul sa nu-ti scape sau sa stea in tensiune.
Accesorii pentru purtat bebelusul
Manduca este un port-bebe indicat celor cu probleme de spate, greutatea este foarte bine distribuita pe cei doi umeri si talie. Bebelusul este aproape de tine si poate fi carat cu usurinta. Este bun si vara, pe spatele copilului fiind doar 1 strat de material 100% natural.
Rucsacul pentru purtat bebelusul este foarte practic in drumetii, dar nu-ti poti vedea bebelusul si nu este un accesoriu de plimbat in mall sau in parc. Avantajul este ca, la drum lung, bebelusul este in siguranta si se poate bucura de o urcare pe munte. Nu este recomandat copiilor mai mici de 6 luni.
Slingul este cel mai simplu dintre accesoriile pentru purtat bebelusul, fiind de fapt o fasie de material fixa sau reglabila, cu ajutorul careia copilul se poate purta aproape de corp, fara a necesita sustinerea cu ajutorul mainilor. Slingurile sunt de doua feluri - fixe (pouch baby sling) si mobile.
Pouch-urile sau slingurile fixe nu necesita nicio ajustare si pot fi folosite foarte usor. Sunt potrivite mai ales pentru copiii intre 1 si 8 luni, iar asezatul copilului se face ca intr-un leagan. In functie de lungimea slingului, copilul se poate purta in jurul taliei sau pe solduri. Slingurile fixe se gasesc in comert, dar daca preferi un astfel de model, cel mai indicat este unul facut pe comanda, chiar pe masura ta. Slingul mobil arata la fel ca si cel fix numai ca este prevazut cu un inel metalic si poate fi ajustat in functie de marimea si greutatea copilului, sau de talia mamei. Este probabil cel mai popular accesoriu pentru purtat copilul, mai ales ca este si foarte usor de folosit, pentru copii de la cateva saptamani pana la 7-8 luni.
Wrapul este asemanator slingului, insa fasia de material este mai lunga, de pana la 5 m. Multe mamici spun despre wrap ca ar fi cel mai sigur accesoriu pentru purtat copiii, potrivindu-se atat celor foarte mici, cat si copiilor mai mari, pana la 8-10 luni. Este putin mai complicat de utilizat, dar daca urmezi instructiunile si exersezi de cateva ori, te vei obisnui rapid cu el.
Foarte multi parinti se intreaba insa daca este sigur sa isi poarte copilul intr-un astfel de accesoriu. Purtatul bebelusului este 100% sigur atata timp cat parintii respecta instructiunile de utilizare si indicatiile. Toate slingurile, pouchurile sau wrapurile ar trebui totusi verificate inainte de folosire pentru a va asigura ca nu sunt rupte sau ca nu sunt probleme la cusaturi.
Accesorii pentru purtat bebelusul iarna
Chiar daca este iarna, bebelusul trebuie sa ia aer, numai ca in carut ar putea sa inghete mai repede, iar in brate este foarte obositor pentru mama. Asa ca putem alege sa folosim un port-bebe peste care sa punem un „cover", o protectie foarte inspirata pentru copil. Este ca o pelerina care vine peste spatele bebelusului, se prinde la spatele mamei si acopera tot corpul bebelusului, mai putin capul. Piciorusele intra si ele inauntru, avand si un mecanism de reglare la dimensiunile copilului. Se poate adapta si la dimensiunile parintelui.
Exista si haine largi special create pentru a cuprinde mama si copilul. Sunt disponibile si la noi in magazinele de profil. Ele pot fi purtate si inainte de nastere, daca te prinde iarna cu burtica mare.
De asemenea, exista si un guler special pentru bebelusul purtat la pieptul mamei. Acest guler larg acopera gatul si pietul mamei pana deasupra sanilor. In general, in pachet va fi si un alt guler mai mic, cele doua gulere putand fi prinse intre ele pentru protectie maxima.
Atunci cand alegi sa-ti porti copilul la piept intr-un marsupiu sau port-bebe consulta un medic pediatru. Pozitionarea incorecta a copilului in aceste accesorii de purtat bebelusul poate traumatiza coloana vertebrala si copii pot avea de suferit toata viata. De preferat ca bebelusul sa stea in marsupiu in pozitia cu care s-a obisnuit in burtica, spatele usor arcuit, si piciorusele „adunate". Nu-i recomandat sa stea in pozitie verticala pentru ca toata greutatea va fi sustinuta de coloana „frageda" a copilului.
Surse: babycentre.co.uk; babybjorn.com; thebabywearer