Infasatul copilului: mit sau adevar

Infasatul copilului: mit sau adevar

Irina Olteanu - Redactor Senior

Infasatul copilului constituie o practica folosita la bebelusi de foarte mult timp datorita unor beneficii ce detin mai mult sau mai putin o baza stiintifica. Cat adevar exista in spatele infasatului si cat este mit veti afla in cadrul articolului urmator.

Informatii despre infasat

Infasatul constituie o practica antica in linistirea copiilor, fiind folosita efectiv inca de acum cateva milenii (de pe vremea Egiptului antic) si consta in insurarea bebelusilor apeland la paturici sau la textile similare acestora, astfel incat miscarea membrelor sa fie bine restrictionata.

Scutecele erau adesea folosite pentru a restrictiona suplimentar copilul in timpul somnului. Desi pentru o perioada buna de timp a fost abandonata aceasta practica, se pare ca ea este din nou intrebuintata. Efectele sale raman insa in continuare controversate. Astfel, unele studii indica faptul ca infasatul ajuta copiii sa adoarma si sa ramana intr-un somn profund, iar culcatul pe spate reduce riscul de sindrom al mortii subite, in timp ce alte studii demonstreaza faptul ca infasatul creste suplimentar riscul de sindrom al mortii subite, in plus si pe cel de a dezvolta displazie de sold.

Citeste si:

17 mituri in ingrijirea bebelusului daramate de medici 

infasat 

Beneficii

Dupa cum am mentionat deja, metoda infasatului a redevenit populara deoarece ajuta la calmarea/ linistirea copiilor si s-a constatat a contribui la un somn mai lung cu mai putine perioade de veghe/ trezire. Inca din anii 1990 comunitatea medicala a recomandat pozitionarea bebelusilor pe spate si nu pe burta pentru a reduce riscul de sindrom al mortii subite.  Un alt beneficiu al infasatului consta in impiedicarea nou-nascutilor de a se trezi cu reflexul Moro (tresaririle inconstiente care apar pe durata somnului). De asemenea, in acest mod se poate calma si un copil suprastimulat, oferindu-se un sentiment similar sigurantei si constrictiei imprimate de mediul intrauterin.

Sunt cunoscute si o serie de utilizari medicale ale infasatului asupra unor categorii speciale de copii, constituind un beneficiu pentru cei prematuri sau cu leziuni cerebrale demonstrate clinic atunci cand infasatul se realizeaza intr-un mod mai lejer (are menirea de a sustine corpul si bratele slabite si a face posibile anumite miscari). Infasatul este utilizat si pentru reducerea durerii pe durata unor actiuni cum sunt colectarea sangelui din calcai (pentru testul Guthrie).

Este important insa ca tehnica sa fie aplicata corespunzator; astfel, un infasat prea larg poate fi inlaturat de un copil treaz. Puteti incerca metoda dupa ce va asigurati ca ca cel mic nu este infometat, murdar sau obosit.

Citeste si:

Pozitiile de somn potrivite pentru copil in functie de varsta 

Aspecte contra infasatului

Metoda infasatului poarta riscul de supraincalzire daca parintele apeleaza la mai multe straturi de material sau la materiale prea groase/pufoase care creeaza izolatie termica excesiva.
Au fost intreprinse mai multe studii care demonstreaza efectele negative ale infasatului. Astfel, dupa cum am mentionat, creste riscul de displazie de sold. Infasatul strans, in special cand capul este acoperit, reduce abilitatea bebelusului de a-si raci temperatura corporala ceea ce poate determina, dupa cum ati aflat anterior, hipertermie. In cadrul unei cercetari, riscul de a dezvolta infectii respiratorii a crescut de patru ori in urma infasatului. Un medic pediatru a descoperit in esantionul de cercetare ca se aplatizeaza zona occipitala a capului copiilor. In cadul unei maternitati s-a observat ca infasatul in primele ore de la nastere este asociat cu recuperarea intarziata in urma scaderii fiziologice in greutate. Copiii infasati s-au observat a-si mentine temperatura corpului mai putin bine decat cei care au beneficiat de contact piele cu piele cu mama in primele clipe de viata. Nu in ultimul rand, un infasat executat incorect poate slabi articulatiile si leza cartilajul moale al soldurilor, conducand la displazie de sold.infasat  

Citeste si:

Capul turtit (plagiocefalia pozitionala) la bebelusi 

Studii stiintifice legate de infasat

Studiul realizat de Lipton et al din anul 1965 a dezbatut o forma moderna de infasat; s-a constatat in urma acestuia faptul ca bebelusii sunt mai putin activi si dorm mai mult (s-a tinut cont de umatorii parametri: ritm cardiac, durata somnului si durata de plans). Acest rezultat a fost confirmat ulterior prin intermediul meta-analizei recente, din anul 2007, realizata de biologul van Sleuwen; trebuie subliniat insa ca in cazul celui din urma concluziile nu se bazeaza pe nou-nascuti normal dezvoltati, ci pe copii prematuri si cu leziuni cerebrale. Infasatul s-a dovedit de asemenea a imbunatati durata de somn REM (somn activ), dar si de somn total. Efectul infasatului asupra tulburarii de plans excesiv nu este suficient de bine demonstrat, practica fiind de ajutor doar pe termen scurt (pe termen lung, impactul este neglijabil); statisticile indica faptul ca un procent de pana la 42% din copii cu varsta de pana la 8 saptamani (nu mai mari) au fost ajutati de infasat. Moasa Nancy Mohrbacher in cadrul unui alt studiu a descoperit ca "infasatul nou-nascutilor intarziere prima alaptare si conduce la un supt mai putin eficient."

Opinia specialistului

Domnul doctor Lou Jacobs, originar din Maine, a deschis Centrul Jacobs Chiropractic Acupuncture, fiind unul dintre cei doi chiropracticieni acreditati in Romania pe care il puteti gasi la Intermedicas, a avut amabilitatea de a ne raspunde la o serie de intrebari legate de chiropractica in sarcina: 

"Infasatul copiilor este o practica folosita in culturile din intreaga lume, precum si una dintre cele mai vechi metode de linistire a copilului. Chiar daca nu pare, infasatul este o metoda controversata. Unele surse spun ca aceasta tehnica poate duce la complicatii sau poate supune copilul unui risc. Altii sunt de parere ca este reconfortant, ajuta la mentinerea unei doctortemperaturi calde a bebelusului si imbunatateste somnul. Cand infasatul este realizat in mod corespunzator, iar copilul nu ramane nesupravegheat, riscurile sunt minimale. Preocuparile iau nastere de la ideea conform careia infasatul incorect poate afecta soldurile si duce la displazie.

Displazia de sold poate crea probleme de dezvoltare semnificative la unii copii. Atunci cand scutecul este prea strans, iar picioarele sunt fixate, fara posibilitatea de a misca soldurile, pot aparea complicatii. De asemenea, un alt factor de risc apare atunci cand copilul este lasat infasat pe perioada somnului, existand posibilitatea de a se sufoca.

Cateva recomandari pentru un infasat corect: fasa trebuie intinsa cu un colt indoit inspre centru; copilul trebuie sa fie pozitionat cu fata in asa fel incat capul sa fie deasupra partii lungi a fasei; bratele trebuie sa fie pozitionate in partea superioara a corpului, iar o parte a fasei trebuie prinsa pe sub copil, in vreme ce cealalta parte trebuie trasa peste brate si mai apoi prinsa intr-o parte. Este important sa va asigurati ca bebelusul isi poate misca soldurile, trebuie sa fie loc cam de 2-3 degete intre pieptul copilului si fasa.

In opinia mea, atunci cand infasatul este realizat corespunzator poate avea multe beneficii pentru copil, precum un somn mai linistit si un sentiment mai odihnitor. Totodata, este mai putin probabil ca bebelusul sa se raneasca cand este infasat, sa se zgarie sau sa fie tulburat cand tresare in somn. Somnul este foarte importanta in perioada de crestere si dezvoltare. Infasatul a fost asociat si cu scaderea riscului de Sindrom de moarte subita infantila (SIDS). Ii incurajez pe pacientii mei sa apeleze la astfel de tehnici, cu mentiunea de a consulta un specialist care sa le ofere informatii despre modul in care trebuie realizat.

Sfatul meu pentru mame si viitoare mame este sa apeleze la specialisti sau la grupuri de mame care ofera toate informatiile necesare despre cum trebuie infasat corect un copil. Astfel de grupuri sunt niste resurse excelente in rezolvarea problemelor de care se lovesc proaspetii parinti. In acelasi timp, trebuie sa va asigurati ca persoanele care intreprind astfel de activitati sunt pregatite in conformitate cu standardele si au experienta." 

Sfaturi

Scutecele pentru infasat se gasesc in prezent in multiple variante, inclusiv cu benzi velcro (arici) pentru o prindere mai sigura. Retineti insa ca majoritatea bebelusilor se vor opune infasatului. Verificati in acest sens ca prinderile sa nu fie prea stranse pentru a nu restrictiona fluxul sanguin; pieptul si soldurile trebuie sa aiba loc de intins. Pentru a evita riscul de displazie a soldului, infasurarea trebuie realizata in asemenea mod incat bebelusul sa fie capabil sa isi miste picioarele in libertate la nivelul soldului; din acest motiv un scutec mai mare constituie o varianta potrivita care mentine bratele la locul optim in timp ce permite flexibilitate picioarelor, dar si dezvoltarea corespunzatoare a soldului. In jurul varstei de 4-5 luni sau cand bebelusul invata sa se rostogoleasca, parintii ar trebui sa schimbe copilul de la infasat la o modalitate ma putin restrictiva de invelit (cum este un sac de dormit) si sa urmareasca ca cel mic sa-si poata utiliza mainile pentru a-si ajusta capul dupa actiunea de rostogolire. Alte recomandari mentioneaza varsta de 1 luna, respectiv 2 luni in cazul Academiei Americane a Pediatrilor drept moment de incetare a utilizarii infasatului pentru a nu influenta mobilitatea si dezvoltarea; cand copilul incearca sa inlature scutecele inseamna ca nu mai doreste. Nu acoperiti fata copilului cu nimic (si nu introduceti in mediul de somn perne, jucarii sau bare de protectie ale patutului) si asigurati-va ca nu se supraincalzeste; metineti copilul pe spate cu picioarele catre marginea patutului. Scopul metodei este de a-i oferi siguranta, nu o sursa de incalzire; din acest motiv materialele recomandate sunt bumbacul sau muselina.

Multumim domnului doctor Lou Jacobs pentru informatiile oferite. 

Surse: 

 

http://sleeplady.com; www.pregnancybirthbaby.org.au; www.babycentre.co.uk; https://en.wikipedia.org; www.babycenter.com; www.slate.com

Articolul urmator
8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr
    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr

    Încercând să dea semnificații obiectelor, fenomenelor, unor evenimente din viața de zi cu zi, oamenii construiesc diverse mituri, printre care și cele care fac referire la...

    Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?
    Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?

    Fetele se dezvoltă mai repede decât băieții, comunică mai devreme, sunt mai precoce, folosesc mai repede olița. Toate aceste mituri sunt bine cunoscute în societatea...

    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!
    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!

    Probabil și tu ai auzit măcar o dată avertizarea „Nu ieși afară cu părul ud!”. Te-ai întrebat vreodată dacă chiar este adevărată? Dacă da, îți spunem noi.

    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o
    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o

    Se vorbește des despre așa-numitul instinct matern. Credeți că este mit, sau realitate? Poate reușim să răspundem prin povestea unei femei care și-a pierdut memoria, dar nu și...

    Verificăm telefonul copilului - DA sau NU?
    Verificăm telefonul copilului - DA sau NU?

    Telefoanele au devenit mai mult decât necesare. Ele sunt o parte din viața noastră și avem nevoie de ele în numeroase situații. Ce faci, deci, atunci când vine vorba de...

    Ce consecințe are în viața copilului un părinte anxios sau hiperprotectiv
    Ce consecințe are în viața copilului un părinte anxios sau hiperprotectiv

    Anxietatea este prezentă în viața noastră în diferite forme. Când este vorba despre cei dragi, anxietatea se poate manifesta ca o grijă persistentă pe care o simțim...

    Doar părinții ar trebui să schimbe scutecele copilului - da sau nu?
    Doar părinții ar trebui să schimbe scutecele copilului - da sau nu?

    În timp ce mulți părinți nu ar avea nicio problemă în a pasa altor persoane (bunici, prieteni, bonă etc.) responsabilitatea schimbării scutecelor, alții sunt de părere...

    Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți
    Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți

    Indemnizația de creștere a copilului va fi majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea. Aceeași măsură se va...

    © 2025 Qbebe