De ce este importantă kinetoprofilaxia pentru un copil?
Carmen Dumitru, Acvatic Bebe Club: Kinetoprofilaxia pediatrică se referă la stimularea creșterii armonioase și echilibrate a bebelușilor, îmbunătățirea dezvoltării motorii și în general a calității vieții copilului. Dincolo de aspectul terapeutic, are un rol important de prevenție, deoarece kinetoprofilaxia previne apariția dezechilibrelor, nu doar de origine motorie, ci și, de exemplu, digestive. În funcție de vârsta copilului, mijloacele de bază sunt masajul și gimnastica, atât în mediul uscat, cât și cel acvatic.
Kinetoprofilaxia are o mulțime de beneficii, dintre care menționez doar câteva:
- echilibrarea si întărirea stării de sănătate;
- mărirea rezistenţei naturale a organismului faţă de agenţii patogeni din mediul extern;
- stimularea proceselor de crestere normală si dezvoltare armonioasă;
- dezvoltarea calitătilor fizice (forta, capacitatea coordinativă, rezistenta, etc);
- perfectionarea echilibrului între functiile somatice, organice si psihice;
Cum se desfășoară o ședință de kinetoprofilaxie și de la ce vârstă poate fi făcută?
Carmen Dumitru, Acvatic Bebe Club: Mișcarea în mediul acvatic este singura formă de exerciții fizice permisă de la o vârstă fragedă, de la 4 luni. Kinetoprofilaxia se poate practica din primele luni de viață și continua ulterior toată viata. Ședințele includ exerciții statice și dinamice, de echilibru și coordonare, cu greutatea propriului corp. Durata ședinței depinde de vârsta copilului, dar și de nevoile sale, de dezvoltarea sa, prin urmare se va stabili după o primă ședință de evaluare.
Pe de altă parte, structura ședințelor diferă în funcție de vârstă și de obiective. De exemplu, până la 3 ani, obiectivele celor care practica kinetoprofilaxia la Clubul ABC vizează: îmbunătățirea susținerii capului, răsucirea și târârea, sprijinul, coordonarea și controlul membrelor, ridicarea și menținerea poziției așezat, depășirea de obstacole, mersul în patrupedie, cățărarea pe plan inclinat, învățarea mersului lateral, consolidarea mersului, depășirea obstacolelor, alergare, coordonare și echilibru.
De la 3 ani, obiectivele merg spre tonifiere musculară, îmbunătățirea achizițiilor motorii, creșterea și dezvoltarea coordonării și echilibrului, ameliorarea sau corectarea atitudinilor posturale vicioase și exerciții de respirație.
Cum știu că bebelușul meu are nevoie de o astfel de terapie?
Carmen Dumitru: Kinetoprofilaxia are mai ales rol de prevenție. Prin urmare, având ca focus îmbunătățirea stării generale de sănătate a copilului și dezvoltarea sa armonioasă, aceasta este recomandată oricărui copil.
De exemplu, în primul an de viață, sistemul digestiv al copilului este unul foarte sensibil și este în curs de formare. Pot apărea diferite probleme, precum intoleranța la lactoză, tranzitul intestinal leneș, reflux și altele. Masajul nu doar relaxează colicii sugarului, dar, prin manevre specifice, vine în ajutorul musculaturii care încurajează digestia.
Pe de altă parte, la nivel de dezvoltare psihic, masajul este forma ideală de comunicare nonverbală cu bebelușul. Prin atingeri și mângâieri, acesta este încurajat să exploreze, îi stimulează inteligența emoțională și sociabilitatea oferindu-i o stare de relaxare și calm care va reduce episoadele de plâns.