Bebe doarme liniștit…la fel și familia

Bebe doarme liniștit…la fel și familia

Andreea Constantin

Cei mai mulți dintre cei care devin părinți pentru prima dată se plâng de faptul că somnul bebelușului lor nu este tocmai ce își închipuiau ei că va fi. Multe nopți albe, cu treziri dese, fac ca ”îndeletnicirea” de părinte să nu fie chiar atât de ușoară cum părea atunci când priveau din afară. Din fericire, există și mici trucuri care te pot ajuta, iar rândurile următoare sunt special pentru tine, cea sau cel care ai și uitat de când nu ai mai dormit o noapte întreagă!

Poate nu știai că: 
• Aproximativ 80% dintre nou-născuții în vârstă de până la trei luni se trezesc noaptea și au nevoie de ajutor pentru a adormi din nou
• La vârsta de șase luni, circa 75% dintre bebeluși se trezesc noaptea cu regularitate
• La vârsta de un an, jumătate dintre copii încă se trezesc noaptea și plâng sau sunt agitați
 
Somnul bebelușului este o adevărată provocare

Somnul bebelușului este un subiect necunoscut pentru majoritatea părinților, mai ales în cazul celor care se află pentru prima dată în acest nou rol. Unii bebeluși dorm toată noaptea, în timp ce alții se trezesc din oră în oră sau au un somn agitat.

Nu există un program fix de somn în cazul bebelușului, însă îl poți ajuta să aibă un somn cât mai liniștit, pentru bucuria întregii familii.

Pentru ca somnul bebelușului să fie liniștit, cu măcar câteva ore neîntrerupte în timpul nopții, părinții sunt în stare de multe „artificii”. Îl leagănă ore în șir, se plimbă cu el prin casă, să îl obosească înainte de culcare, sperând de fiecare dată într-o minune, ceva care să îl facă pe cel mic să doarmă mai bine. Speranțe deșarte! Sau, cel puțin așa păreau lucrurile până acum! Avem câteva sugestii, numai bune să îți vină în ajutor. Poți încerca ceea ce îți recomandăm în continuare… a ajutat și alți părinți disperați.

Esyon

Bebeluș liniștit, părinți odihniți – de ce este atât de important somnul?

În primele luni de viață ale bebelușului, părinții sunt epuizați atât fizic, cât și psihic. Nu se pot odihni așa cum o făceau înainte, nu pot comunica cu cel mic pentru a înțelege de ce plânge și de ce are nevoie. Motivele pentru care un bebeluș nu doarme noaptea sau doarme agitat sunt multiple: foame, sete, este prea obosit sau supra-stimulat, îi ies dințișorii, are colici, are alte dureri sau pur și simplu își dorește atenție și vrea să fie alături de mami și de tati. Un somn agitat al bebelușului atrage după sine și un somn agitat al părinților, iar dacă unul dintre părinți lucrează, s-ar putea ca productivitatea acestuia la locul de muncă să îi fie afectată din cauza oboselii și a extenuării.

Un bebe flămând este unul agitat

Ai terminat cu băița, masajul, ai schimbat și scutecul… Totul pare perfect, nu? Cu toate acestea, verifică dacă nu cumva micuțului îi este foame și, în acest caz, hrănește-l. Un bebeluș flămând este agitat, și chiar dacă în primă fază va adormi, se va trezi mult mai repede, pentru că îi este foame.

Așadar, somnul este important atât pentru bebeluș, cât și pentru părinți și restul familiei. Există multe metode de calmare a bebelușului, promovate de specialiști. Spre exemplu, unii susțin că nu trebuie să alergi imediat la copil dacă acesta se trezește din somn și plânge, ci trebuie să îl lași o anumită perioadă de timp înainte de a-l liniști, așa numita metodă a plânsului controlat. Și chiar dacă uneori această metodă este eficientă, pentru un părinte este destul de greu să își audă copilul plângând și să nu meargă la el imediat să îl liniștească.

Un somn liniștit ajută bebelușul să se dezvolte atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Studiile au arătat faptul că atunci când somnul bebelușului este întrerupt sau agitat, sistemul său imunitar are de suferit, el fiind mult mai predispus la răceli și gripe. În general, nou-născuții sau sugarii au nevoie de 18 - 20 h de somn/zi pentru a se dezvolta corespunzător. Dar cum îi asiguri copilului un somn atât de lung și liniștit?

Picături miraculoase în sprijinul unui somn liniștit la nou-născuți

Pe piață există puține produse care promit să asigure bebelușului un somn liniștit, iar părinților nopți cât mai odihnitoare. În primul rând, pentru că este greu să asiguri ingrediente naturale, eficiente și de calitate pentru un asemenea produs. Apoi, siguranța nou-născutului ar trebui să fie pe primul loc. Tocmai din acest motiv este indicat să alegi produse 100% naturale care nu prezintă niciun risc pentru bebeluș. Unul dintre puținele suplimente alimentare de acest gen, realizat de o renumită firmă italiană, este secretul din spatele unui somn odihnitor la bebeluși, fiind un produs cu ingrediente 100% naturale ce induc somnul și elimină durerile abdominale care sunt cauzate de colici.

Esyon, suplimentul pentru somnul liniștit al nou născuților și al copiilor mici
 
Doar o combinație unică de ingrediente active cum ar florile de tei, passiflora, macul californian și melatonina, fiecare având beneficii asupra somnului bebelușului, pot avea un succes garantat!
• Florile de tei: nu mai este un secret faptul că florile de tei au efect calmant și relaxant, studiile demonstrând că extractul din flori de tei reduce comportamentul anxios, inclusiv în cazul bebelușilor.
• Passiflora (floarea patimilor): este o plantă cu proprietăți inhibitoare asupra sistemului nervos central, fiind folosită de multe ori pentru stările de anxietate, de iritabilitate nervoasă, dar și pentru insomnii sau tratarea colitelor. Studiile realizate au demonstrat că floarea patimilor îmbunătățește calitatea somnului și ameliorează stările de agitație.
• Macul californian: este o plantă medicinală folosită de mii de ani la dureri și insomnie, apreciată pentru proprietățile sale de a calma durerile și de a favoriza un somn liniștit. Macul californian este recomandat în mod special pentru tratarea stărilor nervoase și a anxietății.
• Melatonina: hormon produs în mod natural de organismul nostru, numit de multe ori și „hormonul somnului”, are puterea de a induce somnul. Suplimentele cu melatonină sunt extrem de populare în rândul persoanelor care suferă de insomnii, dar poate fi folosit fără niciun fel de problemă și în cazul bebelușilor.

Toate aceste ingrediente naturale ajută la relaxarea și la reducerea agitației în cazul bebelușilor, contribuind la un somn mult mai liniștit. Pe lângă extractele din plante, un aport de vitamina B6 relaxează și contribuie la reducerea oboselii. Este de dorit ca dintre suplimentele destinate somnului liniștit al nou-născutului alăptat să alegeți doar pe acela care conține doar componente naturale ce nu afectează în niciun fel sănătatea bebelușului și nici nu produce efecte secundare. Somnul bebelușului va fi astfel mai lung și fără prea multe momente de agitație…iar părinții vor fi fericiți că se vor putea odihni mai mult și vor fi mult mai productivi la locul de muncă sau la treburile casnice.

Să nu uităm însă că dispoziția pe care părinții o au la finalul zilei influențează mult și calitatea somnului bebelușului! Părinții obosiți sau agitați vor induce această stare și bebelușului care la rândul său va avea un somn agitat, pe reprize. Poți vedea această situație ca un ciclu: dacă bebelușii nu se odihnesc suficient de bine, părinții vor fi obosiți și agitați și vor transmite această stare bebelușului care cu siguranță nu va avea parte de un somn prea bun. Acest ciclu poate fi întrerupt cu ajutorul picăturilor pentru un somn liniștit al bebelușului, asigurând o stare de dispoziție bună și mai multă energie pentru părinți, prin urmare, armonie în familie!

Nu mai este cazul ca mămicile să petreacă nopți întregi legănând, masând, sau alintând bebelușul, de cele mai multe ori fără rezultat...pentru că soluția este la câteva picături distanță. Somnul liniștit al bebelusilor alăptați este reglat de acest produs cu formula specială ce conține extracte naturale de tei, melatonină, passiflora, mac californian si vitamina B6.

Dacă despre efectul calmant al teiului și beneficiile vitaminei B6 există informatii suficiente și este clar de ce sunt alese ca ingrediente ale acestui supliment ce asigură somnul bebelușului, în acest articol vom detalia acțiunile melatoninei, ale passiflorei și ale macului californian asupra organismului micuțului.

Melatonina este principalul hormon care reglează ritmul circadian și joacă un rol important în inițierea și menținerea somnului. Melatonina este derivată din serotonină (“hormonul fericirii”), iar la randul ei serotonina este derivată din triptofan, un aminoacid esențial. Melatonina a fost izolată în anul 1958, de către dr. Aaron B. Lerner de la Universitatea Yale, pentru fi utilizată în tratamentul anumitor boli de piele.

Rolul esențial al melatoninei, în randul bebelușilor, pare a fi controlarea ciclurilor de somn și de veghe. Melatonina ii permite creierului să își regleze ceasul intern.

Melatonina favorizează producerea hormonului de creștere și joacă un rol important în dezvoltarea fizică și cerebrală a copilului. Melatonina este hormonul care reglează ceasul biologic al ființei umane. Aceasta echilibrează alternanța trezire/somn începând cu ciclul luminozitate/obscuritate pe parcursul celor 24 de ore din zi. Nu degeaba este supranumit hormonul somnului.

Alt element din acest complex natural care va aduce un somn liniștit nou născutului și copilului de vârstă mică este passiflora, sau „floarea patimilor”. În 2011 passiflora a fost desemnată planta medicinală a anului de către un grup de cercetători de la Universitatea din Wurzburg. În stările de agitație nervoasă și de insomnie, passiflora actionează ca sedativ, reducând anxietatea și inhibând acțiunea anumitor neurotransmițători. Dacă pentru adulți ceaiul de passiflora și de valeriană este cel mai recomandat pentru îmbunătățirea somnului, în schimb, pentru copii, nu este indicat să le oferim ceai într-o astfel de combinație. Passiflora este însă o plantă ce trebuie luată în considerare pentru problemele de somn ale copilului, cu atât mai mult cu cât va putea induce o stare de relaxare inclusiv la nivelul celulelor creierului. Unele studii științifice de specialitate arată că, spre deosebire de substanțele de sinteză cu acțiune sedativă, Passiflora faciliteaza inducerea unui somn normal fiziologic, iar la trezire nu se constată o stare de somnolență.

Atât medicina populară, cât și lumea științifică a continentului american a apreciat macul californian ca plantă amară sedativă și, de asemenea, pentru efectul său diuretic, analgezic, de relaxare a spasmelor și de stimulare a transpirației.

Pe vremuri, indienii americani foloseau macul californian ca hrană, dar și in scopuri medicinale, datorită efectelor sale de analgezic si sedativ fără efectele secundare caracteristice opioidelor. Studiile științifice au încercat să aducă lumină în ceea ce privește mecanismele de acțiune ale macului californian și având în vedere rezultatele acestora s-a emis ipoteza că efectele sale biologice (sedativ, anxiolitic și analgezic) se datorează acțiunii alcaloizilor din compoziția sa asupra receptorilor GABA care sunt prezenți la nivelul creierului în special în neuronii intermediari inhibitori. De aceea este un ingredient foarte important pentru un somn liniștit.

Suplimentul alimentar Esyon, 100% natural, pentru nou născuți și copii mici, reprezintă soluția optimă pentru somnul liniștit și eliminarea durerilor abdominale cauzate de colici. Melatonina reduce timpul necesar pana la adormire, iar vitamina B6 contribuie la reducerea oboselii. Celelalte extracte ajută la relaxare și la reducerea stresului.

Foarte important pentru mămici!

Un element de maximă importanță, ignorat frecvent, atât de către femeile însărcinate, cât și de către mămicile care tocmai au născut, este calitatea nutriției.

De cele mai multe ori se acordă importanță cantității și satisfacerii poftelor în detrimentul calității. Unul dintre nutrienții cei mai importanți, care nu ar trebui să lipsească din hrana zilnică a femeilor însărcinate sau ale celor care tocmai au născut și alăptează, sunt acizii grași esențiali omega 3.

Mai pe scurt, Omega 3, sunt vitali pentru starea de sănătate a organismului, pentru formarea creierului fătului și a copilului nou născut, pentru sistemul imunitar al acestuia, dar și pentru sănătatea femeii însărcinate și a celei care alăptează. Acești acizi grași esențiali nu sunt produși de organism și trebuie asimilați prin alimentația zilnică, iar atunci când calitatea celor asimilați este deficitară, sunt insuficienți sau pur și simplu lipsesc din alimentație, ei trebuie asigurați prin aport de suplimente.

Din păcate, chiar o foarte mare parte dintre medici nu cunosc una dintre cauzele principale ale depresiei postnatale, uneori denumită și demență postnatală. Pentru că acizii grași esențiali omega 3 sunt extrem de importanți în formarea și funcționarea creierului, în dezvoltarea sa, fătul va consuma din ceea ce îi asigură mama prin alimentație, iar dacă aportul sau calitatea sunt insuficiente, el va consuma din cea mai importantă sursă de acizi grași esențiali aflată la dispoziție în organismul mamei, respectiv din creierul acesteia.

Aceasta va duce la un dezechilibru în funcționarea creierului mamei, cu posibile neplăceri grave. De aceea, este foarte importantă suplimentarea cu acizi grași esențiali omega 3 de calitate.
 
Să uităm de colicile intestinale

Fiindcă am pomenit mai devreme despre colicile intestinale, cauza cea mai frecventă a plânsului de nepotolit al bebelușilor, completarea ideală ar fi tot o formulă concentrată naturală, a aceleiași companii italiene, o combinație fără egal realizată din 6 ingrediente active, fără nici un adaos chimic cum ar fi substanțele care nu înlătură cauzele, ci doar ameliorează efectul, respectiv balonarea abdominală.

Colisen

O echipă pentru confortul bebelușului și liniștea familiei, aceste două suplimente naturale, vă scutesc de grijile nopților nedormite, dar și de eventualele efecte adverse ale unor medicamente de sinteză.

Colisen poate fi administrat și are eficiență până la vârsta de 3-4 ani.

Așadar, pentru un somn fără griji, adăugați câteva picături în laptele, ceaiul sau apa bebelușului cu jumătate de oră înainte de somn… Somn ușor, la doar câteva picături distanță!

Articolul urmator
Sunt ca o văcuță! Iată cât lapte produce sânul drept, în timp ce bebe suge la cel stâng
Sunt ca o văcuță! Iată cât lapte produce sânul drept, în timp ce bebe suge la cel stâng

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă gătește zilnic trei feluri de mâncare diferite la cină, pentru a satisface toată familia. „Soțul meu mănâncă la fel de când era copil”
    O mamă gătește zilnic trei feluri de mâncare diferite la cină, pentru a satisface toată familia. „Soțul meu mănâncă la fel de când era copil”

    O mamă din Australia petrece mai mult timp în bucătărie decât majoritatea. De ce? În fiecare seară gătește 3 feluri de mâncare, pentru ea, soțul și copiii...

    Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani
    Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani

    Alicia Silverstone este una dintre cele mai îndrăgite și populare actrițe ale anilor '90. Ea și-a făcut debutul cinematografic în anul 1993, în filmul „The...

    Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea
    Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea

    De când am devenit mamă, conversațiile pe care le am cu prietenii care au copii sunt foarte diferite de cele cu prietenii care nu au. Dar întrebarea care pare să mi se pună...

    De ce nu îmi tratez fiica biologică și fiica vitregă la fel? Pentru ca NU SUNT la fel!
    De ce nu îmi tratez fiica biologică și fiica vitregă la fel? Pentru ca NU SUNT la fel!

    Poate iubi un părinte copilul vitreg, la fel de intens cum își iubește copilul natural? Se pare că nu, dragostea este diferit dozată pentru fiecare copil în parte, pentru...

    „Surpriza” de care a avut parte o femeie când a aflat că partenerul ei de 26 de ani încă doarme în pat cu mama lui
    „Surpriza” de care a avut parte o femeie când a aflat că partenerul ei de 26 de ani încă doarme în pat cu mama lui

    O femeie de peste hotare a avut parte de o veste total neașteptată de la iubitul ei. A aflat că acesta încă doarme în pat cu mama lui. Bărbatul are 26 de ani.

    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine
    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine

    Dacă anumiți părinți resping din start ideea de a-și obișnui copiii să doarmă în același pat cu ei, alții sunt dispuși să facă acest lucru în primii ai de viață ai...

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    Fiul meu doarme în uniforma de la școala și toți îl acuză că este leneș
    Fiul meu doarme în uniforma de la școala și toți îl acuză că este leneș

    O celebră creatoare de conținut pe TikTok împărtășește urmăritorilor ei un truc pe care îl folosește zilnic pentru ca băiatul ei să nu întârzie la școală....

    © 2025 Qbebe