Carnea se introduce la bebelusul sanatos o data cu initierea diversificarii, la putin timp dupa piureul de legume. Ca si galbenusul de ou, ea aduce proteine de buna calitate, asemeni tuturor proteinelor animale. Insa nu orice fel de carne este buna pentru copil. Conteaza calitatea ei (sa fie de provenienta cat mai organica, “de la tara”), dar si cantitatea si frecventa cu care este servita.
“Un organism care creste, iar bebelusul creste intens in primul an, pentru ca sa-si creeze “scheletul” structurilor celulare si sa asigure o dezvolare armonioasa are nevoie de proteine, atat animale cat si vegetale”. (prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru la IOMC, supraspecializare cardiologie pediatrica si ecografie)
Introducerea carnii in alimentatia bebelusului
dupa 6 luni | carne de pasare, pui, curcan |
atentie la provenienta, sa fie cu cat mai putine adaosuri si mai ales sa fie o carne slaba |
|
dupa 7 luni |
ficat de pui | fiert bine si pasat in piureul de legume | |
carne de vita | de preferat carne de manzat, o vita mai tanara, mai usor de digerat | ||
dupa 8-9 luni |
peste | o carne slaba si foarte nutritiva pentru bebelus | |
dupa 1 an |
porc | atentie sa fie o carne slaba | |
dupa 3-4 ani |
gasca | este o carne tare | |
dupa 4-5 ani | oaie | are un continut mare de grasime, de aceea nu e recomandata in primii ani de viata |
Sursa: prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru
Cantitatea de carne recomandata pentru copil
Introducere | La 1 an |
Frecventa |
Cantitati mici care cresc treptat |
50 grame |
1 data pe zi / de 4-5 ori pe saptamana |
Sursa: prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru
Recomandare de la medicul pediatru: Este bine ca, dupa introducerea carnii si a galbenusului, cel putin de cateva ori pe luna, copilul sa aiba o zi in care sa primeasca numai vegetale, poate sa fie o zi de post.
Modul de preparare a carnii pentru copil
Pana la 1 an |
Dupa varsta de 1 an |
prin fierbere separat de legume | la cuptor, la gratar, prajita in ulei curat (prima varianta este cea mai sanatoasa) |
Recomandare de la medicul pediatru: Este bine ca inainte sa gatiti carnea pentru copil, sa indepartati toate grasimile si pielitele (la pui si curcan mai ales).
Carnea tocata in alimentatia bebelusului
9-10 luni |
perisoare in supa, facute cu orez si cu verdeata |
|
Dupa 1 an |
chiftele prajite in ulei (atentie sa fie curat) | |
Dupa 1 an si jumatate -2 ani |
sarmalute (pot fi mai greu de digerat) |
Sursa: prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru
Cantitatea de grasime continuta de carne
Tip de carne |
Cantitate de grasime (g / 100 g carne) |
Rata |
11 g |
Miel | 8 g |
Vita |
5 g (jumatate din aceste grasimi sunt monosaturate - adica sunt bune) |
Porc | 4 g |
Pui |
3 g |
Curcan | 1 g (cel mai scazut procent de grasime) |
Sursa: http://www.healthy-eating-made-easy.com/meat-facts.html
Mai multe informatii despre cantitatea de colesterol din carne, numarul de calorii si, de proteine si de carbohidrati, puteti citi aici .
Dieta vegetariana pentru copil?
Atunci cand parintele imbratiseaza un mod de viata vegetarian este evident faptul ca isi doreste ca, la randul lui, copilul sa-i urmeze modelul. Insa organismul unui copil are alte nevoi nutritionale fata de un adult, unii specialisti considerand necesare proteinele din carne. De aceea, a creste un copil vegetarian ramane in continuare un subiect controversat. | |
"Este bine sa nu fortam un copil sa devina vegetarian fara voia lui. Cel mai bine este sa-i oferi carne pana cand el poate sa decida singur, in jurul varstei adolescentei. Insa recent am citit cateva recomandari de la Academia Americana de Pediatrie care a confirmat faptul ca exista posibilitatea de a crea o dieta vegetariana si pentru copii, una care sa le asigure o crestere aproape normala". (prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru la IOMC, supraspecializare cardiologie pediatrica si ecografie)
V-am pregatit pe Qbebe.ro o rubrica speciala de retete. Aici puteti citi mai multe retete cu carne pentru copii, in functie de varsta, de durata prepararii sau de ora mesei.
De asemenea, puteti afla mai multe informatii despre introducerea carnii in alimentatia copilului din interviul video de mai jos, realizat cu prof. dr. Ioana Alina Anca, medic pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului (IOMC).