Regurgitarea la bebelusi - cauze si tratament

Regurgitarea la bebelusi - cauze si tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Regurgitarea la bebelusi reprezinta deseori o problema, dar cauzeaza ingrijorare pentru majoritatea parintilor, cu toate asigurarile venite din partea medicilor. Care sunt cauzele regurgitarii la bebelusi si cum poate fi preintampinata vom afla in cadrul articolului urmator.

Ce este regurgitarea la bebelusi?

Desemnata in plan medical drept reflux gastro-esofagian, apare de obicei la scurt timp dupa masa, cand laptele inghitit de bebelus revine fara efort inapoi pe tubul digestiv - esofag - sau in gura, fiind regurgitat sau scuipat (in cantitati mici). Atat bebelusii hraniti la san, cat si cei hraniti artificial pot prezenta aceasta problema, chiar destul de des (in procent de 65% in cazul bebelusilor intre 1-4 luni), deoarece este vorba de o insuficienta dezvoltare a organismului care nu poate digera hrana in mod adecvat si nu de o boala. Regurgitarea este resimtita destul de neplacut de bebelusi, dar si de parinti, dar in realitate se amelioreaza de la sine odata cu cresterea in varsta, in general intre 6-12 luni (daca nu este vorba de boala de reflux gastro-esofagian in care regurgitarea este prezenta in mod constant si la varste mai mari, chiar pana la 3 ani). Bebelusii care regurgiteaza fara alte probleme asociate cum sunt slaba crestere in greutate , esofagita sau afectiuni respiratorii nu trebuie investigati suplimentar.

Prin comparatie, boala de reflux gastro-esofagian care afecteaza aproximativ 1 din 300 copii (fiind mai des intalnita la copiii cu probleme neurologice) poate prezenta o rata de crestere inadecvata, imposibilitate de hranire si chiar aversiune fata de hrana, sinuzita cronica etc. si este insotita de plans excesiv, inecare si simptome respiratorii (wheezing, tuse sau chiar pneumonie). Adeseori apare si sughitul si este diagnosticata in mod gresit drept colici cand voma este absenta.

Procesul care are loc este urmatorul: dupa ce bebelusul inghite hrana, aceasta calatoreste prin esofag in stomac si in intestinul subtire. Aici se afla o valva fiziologica, denumita sfincter esofagian inferior care previne alimentele sa revina in esofag din stomac. In cazul multor bebelusi insa, aceasta valva se relaxeaza in momentul nepotrivit, cauzand regurgitare. Unii bebelusi, in special cei prematuri, prezinta un proces digestiv lent (stomac lenes) care agraveaza problema. Trebuie mentionat faptul ca boala de reflux este dificil de diagnosticat, iar esofagul este afectat pe termen lung de acidul din stomac si se trateaza in functie de complicatiile pe care le presupune.

Trebuie realizata si o diferenta fata de voma, deoarece multi parinti nu discern de obicei in mod corect intre regurgitare si aceasta. In cazul vomei, apare o expulzare fortata a alimentatiei ingerate, observandu-se un efort din partea bebelusului si o afectare emotionala severa. Voma este efectul unor alte tulburari digestive si poate conduce la deshidratare, de aceea este important consultul medicului.

Ce cauzeaza regurgitarea la bebelusi?

Dupa cum am mentionat anterior, este vorba de o insuficienta dezvoltare musculara la nivelul stomacului, iar alti factori determinanti includ un tub digestiv scurt si ingust, un sistemul digestiv lent si chiar supra-alimentarea (la inceput stomacul bebelusului este de marimea unei margele, ajungand la un an de dimensiunea unei mingi de ping pong). Uneori insa, regurgitarea este asociata unei alte probleme a sistemului digestiv, fiind vorba despre o alergie sau intoleranta la laptele de vaca . De aceea, medicii nu recomanda introducerea laptelui de vaca pana la varsta de 2-3 ani si, de preferat o alimentatie naturala pana in acel moment, copiii alimentati astfel prezentand mai rar regurgitare decat cei alimentati cu lapte praf.

Tratamentul regurgitarii la bebelusi

Regurgitarea poate conduce la simptome suplimentare cum sunt arsuri in piept, agitatie, tuse sau apetit scazut. Uneori, cand regurgitarea cauzeaza durere sau determina bebelusul sa nu manance, este necesara administrarea de medicamente antiacide pentru a scadea ph-ul continutului gastric, a creste tonusul valvei si a ajuta golirea stomacului.

Aceste medicamente insa nu "vindeca", ci controleaza simptomele pana cand cel mic depaseste perioada problematica. In general, este bine sa respectati urmatoarele reguli cand hraniti bebelusii:

1. Oferiti-le cantitati mai mici de hrana - supra-alimentarea agraveaza problema. Nu fortati bebelusul sa termine biberonul de mancat si asteptati cel putin 2-3 ore intre mese, deoarece acesta este intervalul in care stomacul se goleste de la sine.

2. Ajutati bebelusii sa ragaie - de preferat dupa fiecare masa. Fie ca il atingeti usor cu palma pe spate, fie ca il asezati pe genunchi balansandu-l, puteti apela la orice metoda stiti ca functioneaza. Nu-l deranjati in timpul mesei pentru aceasta procedura si retineti ca poate dura destul de mult (chiar peste 10 minute). In cazul in care nu ragaie, nu-l culcati, ci incercati sa-l mentineti o perioada in pozitie verticala, eventual in bratele voastre, cu capul pe umar. Cand il asezati in pat, urmariti sa nu doarma pe burta deoarce creste riscul aparitiei sindromului mortii subite.

3. Evitati presiunea pe abdomenul bebelusului - evitati scutecele si hainele stranse pe corp si nu permiteti altor persoane sa-l imbratiseze cu putere sau se se joace cu bebelusul in mod energic dupa masa.

4. Puteti ingrosa alimentatia, daca hraniti bebelusul cu lapte praf utilizand o formula de lapte speciala, de multe ori denumita drept AR de producatori. Cereti mai intai sfatul medicului in acest sens. In trecut, se recomanda chiar introducerea cerealelor, insa o diversificare prematura poate fi nociva pentru procesul de dezvoltare si bucati de hrana pot fi aspirate in plamani in momentul regurgitarii.

 Laptele praf Humana AR se poate recomanda inca de la nastere reprezentand o formula de lapte praf AntiRegurgitare cu tolerabilitate crescuta ce asigura o crestere sanatoasa.

Aceasta formula de lapte praf este special conceputa ca unic aliment sau in completarea alimentatiei naturale pentru sugarii cu tendinta crescuta de regurgitare, fiind imbogatita cu faina de roscove care este:

- ingredient natural si vascos.
- ofera laptelui o consistenta crescuta.
- stabilizeaza continutul gastric.

Nu in ultimul rand, reduce refuxul gastroesofagian si regurgitatiile.
5. Incercati sa identificati alimentele din dieta voastra (daca alaptati) care pot cauza o reactie in cazul bebelusului, cum sunt produsele lactate care conduc la o sensibilitate sporita, rosiile, citricele, alimentele grase, bauturile carbogazoase si alimentele procesate determina adesea o aciditate crescuta.

6. Eliminati laptele de vaca - uneori simptomele de alergie /intoleranta la lapte sunt asemanatoare refluxului (in 40% din cazuri este cauza) prin urmare medicul poate recomanda introducerea unei formule hipoalergene.

7. Minimizati distractiile si mentineti alaptarea intr-o atmosfera cat mai calma si linistita, eventual intr-o camera separata, intunecata si pe un fundal muzical cu efect linistitor. Incercati sa alaptati cand bebelusul este somnoros, deoarece bebelusii care regurgiteaza au tendinta sa se trezeasca mai des.

8. Nu in ultimul rand, nu-l expuneti fumului de tigara. Pe langa efectul nociv evident pe care il prezinta, acesta conduce la o relaxare a musculaturii digestive, agravand problema. 

Cand trebuie sa apelam la medic

Regurgitarea ocazionala nu trebuie sa va ingrijoreze, insa, daca cel mic este iritat in timpul sau dupa mese, plange excesiv si este evident un disconfort permanent, daca vomita cantitati mari de lapte sau daca refuza sa manance, trebuie sa cereti sfatul medicului.

Surse:
www.coliccalm.com; www.cpmc.org; www.babycentre.co.uk; www.parenthood.com

Articolul urmator
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament
    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament

    Transpirațiile reci sunt un fenomen în care o persoană simte o senzație de transpirație umedă, rece și neobișnuită, care poate apărea brusc și fără un efort fizic intens....

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Papiloame pe gât: cauze și tratament
    Papiloame pe gât: cauze și tratament

    Ai observat vreodată mici excrescențe moi și neregulate pe gât și te-ai întrebat de ce au apărut? Aceste mici formațiuni cutanate se numesc papiloame, iar în acest...

    Durere de maxilar la copil: cauze și tratament
    Durere de maxilar la copil: cauze și tratament

    Durerea de maxilar la copii poate fi o experiență neplăcută și poate ridica întrebări și preocupări pentru părinți. Este important să înțelegem de ce apare această...

    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament
    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament

    Motivele pentru care ochii îți pot lăcrima excesiv sunt diverse și, deși în cele mai multe cazuri nu ai de ce să te sperii, pot fi situații care indică o afecțiune. Te...

    © 2025 Qbebe