Când mama nu mai are suficient lapte pentru ca bebelușul să se sature, trebuie introduse alimentele complementare. Acesta este procesul diversificării, pe care multe mame îl încep în jur de 6 luni sau chiar mai devreme, dacă laptele lor s-a împuținat. Totuși, atunci când avem foarte mult lapte și putem să-i oferim micuțului o masă copioasă și cea mai sănătoasă, ne întrebăm dacă nu ar fi mai bine să mai amânăm o perioadă diversificarea.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă începerea diversificării de la 6 luni în sus, în paralel cu alăptarea. Aceasta înseamnă că putem să începem introducerea de noi alimente și mai târziu de 6 luni, dacă avem destul lapte pentru bebeluș. Dar este acest lucru avantajos?
Diversificarea la 7 luni: avantaje
Unul dintre marile avantaje ale diversificării începute la 7 luni este faptul că micuțul tău beneficiază de încă o lună deplină cu cel mai bun lapte din lume. Întroducerea alimentelor complementare la șapte luni înseamnă diminuarea riscurilor copilului de a se îneca, dat fiind că la această vârstă coordonarea mișcărilor limbii și gurii este mult mai bună. Totodată, bebelușul tău are un risc mai scăzut de obezitate.
Vârsta de 7 luni reprezintă startul spre independență al celor mici. Ei încep să exploreze spațiul, au jucării favorite, sunt curioși și creativi. În plus, personalitatea lor începe să se definească și unul dintre factorii cheie este apariția preferințelor, inclusiv a celor culinare. La șapte luni mititelul își poate exprima mai liber refuzul sau plăcerea pentru anumite alimente. Desigur că nu-l mai poți convinge la fel de ușor să înghită piureul de mere sau banana cu biscuiți ca în urmă cu o lună sau două, dar îi permiți să-și afirme personalitatea. Mai mult, unele studii susțin că există o legătură între preferința pentru anumite gusturi și unele trăsături de personalitate. "Prin preferințele noastre culinare, ne exprimăm gândurile, sentimentele, dorințele:", arată dr. Alan Hirsch, neurolog și psihiatru. Astfel, preferința pentru gustul sărat ar fi asociată cu competitivitatea și ambiția, gustul dulce este asociat cu o personalitate blândă și cu nevoia de confort și iubire, gustul picant și condimentele sunt preferatele "căutătorilor de senzații tari", iar persoanele care adoră gustările crocante ar fi perfecționiste și entuziaste. Deci, diversificarea la 7 luni va permite deopotrivă manifestarea independentă a preferințelor culinare și a primelor indicii legate de personalitatea bebelușului tău.
Vârsta de 7 luni marchează un stadiu specific de dezvoltare, în care indepența și coordonarea merg mână în mână. Așa că unii bebeluși pot ține deja o cană și să bea din ea sau pot încerca să folosească pentru prima dată o linguriță. Actul mâncatului devine astfel o confirmare a competenței lor, crescându-le încrederea în forțele proprii.
Poți asocia deci divesificarea cu acest stadiu de dezvoltare, încurajând descoperirea noilor alimente ca parte a actului important de a cuceri spațiul și lucrurile, specific acestei vârste. Cu alte cuvinte, copilul descoperă noi feluri de hrană și noi teritorii în același timp, în această manieră simbolică începând desprinderea de mamă și câștigarea independenței sale. Deja de la această vârstă, bebelușul poate deveni membru cu drepturi depline la masa familiei.
Un alt avantaj al diversificării la 7 luni este că, de obicei, la această vârstă micuții au ceva mai mulți dințișori. Acum ei învață să mestece și pot experimenta o gamă mai largă de alimente.
Nu în ultimul rând, multe evenimente neplăcute, corelate cu diversificarea, precum intoleranța la anumite alimente, alergiile alimentare sau unele probleme gastro-intestinale corelate cu diversificarea sunt mai ușor de gestionat dacă vârsta copilului este mai mare.
Posibile dezavantaje ale diversificării la 7 luni
Dacă laptele matern este insuficient sau nu este destul de hrănitor ori atunci când bebelușul este deja hrănit la biberon, diversificarea trebuie începută mai devreme. Altfel, pot să apară riscuri precum:
- Încetinirea creșterii
- Instalarea unor deficiente, precum cea de fier (anemie)
- Întârzierea funcționării motorii orale adecvate
- Aversiune față de alimentele solide
Tranziția de la alăptat la hrana solidă este o perioadă vulnerabilă, în care se poate instala malnutriția la copil, dacă suplimentarea hranei este amânată o perioadă prea lungă. În timpul diversificării, mama trebuie să țină cont că introducerea noilor alimente este un proces delicat din punct de vedere psihic și să realizeze cu grijă această tranziție. La început nu este atât de important cât de mult mănâncă bebelușul din hrana suplimentară, ci să se obișnuiască cu ideea de a mânca. Cea mai mare parte a energiei și nutrienților și-o preia tot din laptele matern. În mod gradat mama va crește cantitatea și varietatea hranei, până când micuții vor putea mânca același tip de hrană ca restul familiei, în porții mai mici.
Semne că bebelușul este gata pentru diversificare
Există 3 semne principale care apar în jurul vârstei de 6 luni și arată că bebelușul este gata pentru prima sa masă cu alimente solide.- Micuțul poate sta în funduleț și își ține capul drept
- Își coodronează ochii, mâinile și gura, pentru a se uita după mâncare, a o apuca și a o pune în gură singur
- Mestecă mâncarea, mai degrabă decât să o scuipe
Alte comportamente, precum faptul că își suge pumnișorii, se trezește noaptea mai mult ca de obicei sau cere mai mult lapte nu sunt semne că trebuie introdusă suplimentarea. Ideea că diversificarea este necesară pentru un somn mai bun la copil este, de asemenea, falsă. Uneori, este necesar doar puțin lapte în plus pentru ca bebelușul să se simtă satisfăcut și să doarmă mai bine.
Surse: https://www.who.int; https://www.nhs.uk; https://clubulbebelusilor.ro;
https://www.webmd.com;