Diversificarea alimentatiei bebelusului: 10 porunci de la medici pediatri si neonatologi

Diversificarea alimentatiei bebelusului: 10 porunci de la medici pediatri si neonatologi

Alexandra Negreanu

Dupa perioada de adaptare a nou-nascutului cu mediul inconjurator si alaptarea la san sau cu lapte praf, cea mai importanta etapa a bebelusului o reprezinta diversificarea alimentatiei. Prin introducerea alimentelor noi la timp, exact cand copilul este pregatit si prin respectarea regulilor oferite de neonatologi si ulterior de medicii pediatri, draga mamica, nu faci altceva decat sa iti cresti copilul sanatos si sa ii formezi obiceiuri alimentare sanatoase inca de la inceput.

Regula numarul 1: Diversificarea alimentatiei se incepe atunci cand bebelusul este pregatit

" Nu exista o varsta standard la care se incepe diversificarea alimentatiei bebelusului. Se poate incepe sa se introduca alimente solide (fructe sau legume) in orice moment intre 4 si 6 luni in cazul in care copilul este pregatit. Pana atunci, laptele matern sau formula ofera toate elementele nutritive de care are nevoie. Sistemul lui digestiv este inca imatur pentru anumite alimente solide mai devreme de 6 luni." ( Dr. Popa Corina, medicina de familie)

Cum stii ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii alimentatiei:

Controlul capului. Bebelusul trebuie sa fie capabil sa isi tina capul intr-o pozitie de echilibru, in pozitie verticala si sa execute miscari stanga-dreapta constient.
Pierderea "reflexului de protruzie". Pentru a pastra alimentele in gurita si apoi sa inghita bebelusul are nevoie sa isi foloseasca limba pentru a impinge produsele alimentare din gurita. Gura copilului si limba, se dezvolta in sincronizare cu sistemul digestiv. Atunci cand observi ca micutul numai saliveaza atat de mult, este un semn ca el poate inghiti. Desi, atunci cand erup dintisorii vei observa din nou " balute".
Sta in fundulet bine, sustinut. Chiar daca bebelusul nu este destul de pregatit sa stea intr-un scaun inalt, trebuie sa fie capabil sa stea in pozitie verticala pentru a inghiti bine.
Cresterea semnificativa in greutate. Cei mai multi bebelusi sunt pregatiti pentru inceperea diversificarii alimentatiei atunci cand li s-a dublat greutatea de la nastere (sau cantaresc aproximativ 10 kg), desi sunt mai mici de varsta de 4 luni.
Prezinta interes pentru mancarea adultilor din casa si pofta de mancare mai mare. Chiar daca ii oferi opt pana la zece mese de lapte matern sau formula pe zi, bebelusului pare ca inca ii este foame, atunci e nevoie de introducerea unui aliment solid, pentru inceput.

Regula numarul 2: Nu se renunta la sesiunile de alaptare, fie la san, fie cu biberonul

Bebelusul are nevoie de lapte matern sau formula cel putin pana la varsta de 1 an. Ambele ofera vitamine importante, fier si proteine intr-o forma usor de digerat pentru organismul unui bebelus. Alimentele solide nu pot inlocui toate elementele nutritive pe care laptele matern sau formula le furnizeaza in cursul primului an de viata al bebelusului. De aceea este recomandat sa se introduca cate un aliment nou. "Acesta din urma se va da la inceputul mesei si va fi urmat de suptul la san sau un biberon de lapte praf (care va fi redus treptat pe masura ce va creste cantitatea de aliment nou". (Popa Corina, doctor medicina de familie)

Regula numarul 3: Diversificarea alimentatiei bebelusului merge pe principiul - de la simplu la complex -

"Dupa ce s-a facut verificarea gradului de maturitate al tubului digestiv se incepe diversificarea treptat cu alimente solide noi pe principiul de la simplu la complex ( zeama- nectar- pasta- piure din legume si fructe)". Georgeta Musat, Consultant de Lactatie Acreditat International (IBCLC)".


Diversificarea alimentatiei bebelusului prevede in primul rand rabdare din partea mamicilor si apoi urmareste etapele corespunzatoare. Prima etapa este caracterizata de primele alimente noi care obisnuiesc treptat sugarul cu gusturile simple si naturale ale legumelor si fructelor. In aceasta etapa se urmareste bebelusul cu foarte multa atentie, este posibil sa apara alergii alimentare. A doua etapa este cea a incercarii de gusturi noi. Acum mamica poate prepara retete simple din mai multe ingrediente (fructe, legume, cereale, carne), cu gusturi variate. Apoi ultima etapa este caracterizata de stimularea bebelusului sa mestece folosind bucatele mici din alimente si prin renuntarea la pasarea alimentelor. Dupa varsta de 1 an copilul va invata sa manance din mancarea preparata pentru intreaga familie.

Regula numarul 4: Fructele si legumele se ofera bebelusului in cantitati nelimitate

Diversificarea incepe cu legume sau fructe, dupa cum crede de cuviinta mamica impreuna cu medicul pediatru. Insa atentie marita la alegerea acestor fructe si legume, nu tot ce se gaseste in comert este si natural. Evita cat mai mult posibil introducerea de legume si fructe exotice in dieta bebelusului, mergi pe produse traditionale si de sezon.


"Recomand tuturor mamicilor, cand ma intreaba de tipurile de alimente pe care sa le foloseasca la diversificare, sa caute produse de la tarani sau produse organice, indiferent ca vorbim de banalul morcov sau de carnita de gaina, sau de un simplu biscuite. Stiu ca este greu, poate si mai scump, insa mai stiu si ca ce gasim in hypermarketuri sunt produse modificate atat de mult incat nu ofera copilului sansa de a se dezvolta normal". ( Nelepcu Alexandra, neonatolog, Cantacuzino)

Regula numarul 5: Hidratarea bebelusului este importanta in procesul diversificarii

"Hidratati bine sugarul , prea multe mese solide si aportul de lichide putine pot determina constipatie" sugereaza Irina Costache, medic rezident pediatru, Spitalul de Copii "Dr. Victor Gomoiu"- Bucuresti, Centrul Medical Unirea- linia de pediatrie (www.pediatricblog.info)

Atunci cand se incepe diversificarea bebelusul are nevoie de hidratare, deoarece tubul digestiv este inca imatur si, odata cu introducerea alimentelor solide in dieta bebelusului poate aparea constipatia. Aici difera de la copil la copil, pentru ca legumele si fructele, supitele care sunt oferite bebelusului au in componenta apa. Asadar nu se ofera bebelusului decat mici inghitituri de apa (si neaparat trebuie invatat sa bea cu canita, treptat se renunta la biberon), in timpul mesei pentru a nu isi umple stomacelul cu apa si ulterior sa refuze mancarea. Tine cont de cat transipra bebelusul: "daca bebelusul este imbracat mai gros si transpira are nevoie de hidratare in plus." (Alina Cruceru, medic pediatru)

Regula numarul 6: Neaparat se face trecerea de la pasat la maruntit, odata cu aparitia dintilor

Alimentele solide vor fi pasate pana la aparitia dintilor, apoi vor fi maruntite"  Dr. Silvia Maria Stoicescu, medic primar pediatrie, neonatologie)
Intre varsta de 4- 8 luni alimentele solide se ofera pasate cu furculita, blenderul etc.. Insa dupa aparitia primilor 4 dintisori mancarea bebelusului nu trebuie sa mai fie pasata. Mai exact dupa varsta de 9 sau 10 luni, alimentele nu se mai paseaza, se ofera bucatele maruntite. Daca, o data cu aparitia dintillor copilul nu este incurajat si stimulat sa mestece el nu va invata sa faca acest lucru si ii va fi mult mai greu la varste mai mari sa accepte mancare solida nepasata.

Regula numarul 7: Lactatele vor fi oferite sub forma de branza slaba de vaci sau iaurt dupa ce s-a inceput diversificarea

"Este contraindicat sa folosesti excesiv iaurtul cu fructe din comert, acesta contine mult zahar adaugat si favorizeaza aparitia obezitatii si dezvoltarea preferintei pentru gustul dulce. Prepara iaurt cu fructe acasa, din iaurt simplu si fructe, este mult mai sanatos. Dupa 9-10 luni poti sa oferi copilului si cantitati mici din branzeturi mai complexe: cascaval, cas, telemea desarata, schweiter, etc. Inlocuirea laptelui praf cu laptele de vaca se va face dupa 1 an si se va folosi laptele integral din comert. " declara Dr. Cristina Damacus, clinica Medicis din Timisoara, pe blogul sau personal pediatruldebuzunarblogspot.com

Regula numarul 8: Carnea se introduce in alimentatia bebelusului dupa varsta de 6 luni

Carnea va fi oferita dupa ce copilul a inceput diversificarea cu cereale, legume sau fructe. Se va folosi carnea slaba de pui, curcan, vita, peste, ficatel de pui. Este foarte important sa o fierbi bine pentru a o steriliza complet. Ea se va pasa si se va da cu piure-ul de legume. Nici carnea nu se va sara, de preferinta. Poti folosi diverse ierburi aromatice pentru un plus de gust. Fructele de mare (scoici, crabi, calamari, caracatite, etc) se vor da doar dupa 1 an cu prudenta! Carnea slaba de porc se va oferi numai dupa 1 an sau si mai tarziu, celelate tipuri de carne (pasare, vita, peste) fiind mai sanatoase. Mezelurile din comert nu sunt sanatoase din cauza cantitatii mari de aditivi, conservanti si grasimi si nu ar trebui sa intre in dieta bebelusului si a copilului. Carnea, ca sursa principala de fier, trebuie sa fie prezenta zilnic in meniul copilului. Dr. Cristina Damacus, clinica Medicis din Timisoara (pediatruldebuzunarblogspot.com)

Regula numarul 9: O data cu diversificarea mesele bebelusului sunt oferite cu lingurita

"Obiceiurile alimentare se invata in familie, inca din primul an de viata. Asadar alimentele nou introduse in dieta bebelusului se ofera cu lingurita, nu in biberon." Alexandra Nelepcu, neonatolog.
Plus ca lingurita si catsronelul sunt obiecte noi in viata micutului si va dori sa le exploreze, sa le bage in gurita. Aici intervine mamica, care are rolul de a ii transmite bebelusului utilitatea exacta a acelor ustensile. Daca bebelusul doreste sa duca singur la gurita mancarea cu lingurita, nu ii da peste mana. Ofera-i sansa de a invata sa manance singur inca de la varste fragede, chiar daca se murdareste.

Regula numarul 10: Nu se indoapa sau forteaza copilul

 
Masa trebuie sa reprezinte pentru bebelus o placere si nu un factor de stres. De aceea este indicat sa se ofere bebelusului atat cat cere si cand ii este foame, cu rabdare si blandete. Este adevarat ca trebuie format un program alcatuit din ore de somn, mese si perioade de joaca. Insa daca a trecut ora presupusa de masa si copilul refuza sa manance, accepta ideea ca nu ii este foame. Aceasta bineinteles daca nu prezinta si alte simptome care ar putea indica prezenta unei boli. Doamna doctor pediatru Alina Clucer, cu o experienta de peste 40 de ani in pediatrie afirma:" O atmosfera tensionanta in familie, in care parintii intre ei sau parintii cu bunicii nu se pun de acord in privinta cresterii si ingrijirii bebelusului poate provoca agitatie copilului si astfel cresterea si dezvoltarea sa vor fi incetinite. Un copil stresat este un copil bolnavicios".

Tu ai mai aduaga vreo regula in lista noastra?

Articolul urmator
Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Există o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi în spitalele din România
    Există o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi în spitalele din România

    Medici avertizează în privința lipsei de medici pediatri și neonatologi din România.„ „Este un cataclism”, susține Marian Stamate, medic la Spitalul Colțea...

    Cele 10 porunci pe care ar trebui să le învețe și copiii
    Cele 10 porunci pe care ar trebui să le învețe și copiii

    Este esențial ca educația copiilor noștri să includă valori și principii care să-i ajute să devină adulți responsabili și empatici. Una dintre cele mai cunoscute liste de astfel...

    O poveste despre succes! Aceste triplete au devenit medici ginecologi și lucrează în aceeași clinică cu mama lor
    O poveste despre succes! Aceste triplete au devenit medici ginecologi și lucrează în aceeași clinică cu mama lor

    Tripletele Joanna, Vicky și Sarah aveau doar 8 ani când au asistat pentru prima dată la o naștere. Mama lor este medic ginecolog, iar cele trei au călcat pe urmele sale încă...

    O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili
    O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili

    Căutarea simptomelor care îi cauzau probleme de sănătate copilului ei a ajutat o mamă să găsească afecțiunea de care acesta suferea cu ajutorul Chat Gpt.

    Este sau nu necesară o adeverință pentru botez? "Nu există o asemenea obligație pentru medici", spune Biserica
    Este sau nu necesară o adeverință pentru botez? "Nu există o asemenea obligație pentru medici", spune Biserica

    De curând, a apărut o știre care spune că medicii trebuie să elibereze adeverințe pentru botez, care să ateste că bebelușii sunt într-o stare bună de sănătate....

    O fetiță de doar 6 ani a avut jumătate de creier oprit de medici pentru a încerca să o trateze de o boală extrem de gravă
    O fetiță de doar 6 ani a avut jumătate de creier oprit de medici pentru a încerca să o trateze de o boală extrem de gravă

    O fetiță de numai 6 ani a fost supusă unei intervenții chirurgicale care a durat 10 ore și care i-a salvat viața. Medicii au oprit complet activitatea cerebrală în emisfera...

    Lupta unei mame pentru viața fiului ei! "Ne-am plimbat la medici timp de 4 ani și mereu a primit diagnostic greșit"
    Lupta unei mame pentru viața fiului ei! "Ne-am plimbat la medici timp de 4 ani și mereu a primit diagnostic greșit"

    Frustrarea unei mame se manifestă mai ales atunci când nu poate să își ajute copilul bolnav. Prin durere, teamă și anxietate a trecut o mamă care s-a luptat patru ani...

    Se întâmplă în România! Tot mai mulți medici refuză să facă avort și peste 80% dintre spitalele publice nu oferă servicii medicale în acest sens
    Se întâmplă în România! Tot mai mulți medici refuză să facă avort și peste 80% dintre spitalele publice nu oferă servicii medicale în acest sens

    În România, peste 80% din spitalele publice nu oferă servicii de avort medicamentos sau chirurgical la cerere. Situația nu stă mai bine nici în cazul clinicilor private...

    © 2024 Qbebe