Un bebelus este o bucurie pentru mamica lui, indiferent care sunt problemele sau grijile pe care le ridica. Bucuria este insotita insa de grija pentru nevoile de baza ale bebelusului: hrana, ingrijire, atentie tandra. Din pacate, multe proaspete mamici sunt stresate din pricina alimentatiei copilului mic. Intr-un secol in care in magazine si farmacii poti gasi absolut orice ambalat in borcanele cu etichete vesele, specialistii recomanda sa ne intoarcem la bucatarie si sa preparam singure mancarea pentru bebelus. In felul acesta, nu numai ca economisim bani, dar putem fi sigure ca stim exact ce mananca bebelusul nostru. Putem fi sigure ca ii oferim o hrana sanatoasa, fara coloranti, aditivi si conservanti.
In bucatarie insa, apar intrebarile. Ce ii dau sa manance? Cum ii dau sa manance? Cand ii dau sa manance? Si, mai ales, cum prepar mancarea pentru bebelus? Daca pentru primele intrebari vei cauta intotdeauna sfatul medicului pediatru, pentru cea din urma nu exista inca un bucatar sef care sa dea meditatii proaspetelor mamici. Vom incerca sa listam impreuna o serie de reguli si recomandari in ceea ce priveste prepararea mancarii pentru bebelusi.
Reguli privind prepararea mancarii pentru bebelusi
• Spala temeinic vasele in care vei prepara mancarea bebelusului. Clateste-le bine si asigura-te ca nu au ramas urme de detergent pe vase.
• Spala sub jet de apa legumele si fructele pe care le vei folosi. Daca folosesti carne in alimentatia bebelusului spala carnea bine si ai grija sa nu intre in contact cu legume sau fructe nici macar dupa spalare.
• Foloseste un tocator pentru fructe si legume si altul pentru carne. Tocatorul de lemn este cel mai recomandat; studiile arata ca vesela de plastic, in special tocatorul, depoziteaza bacterii un timp indelungat.
• Fructele pe care le vei servi crude trebuie curatate de coaja si de seminte. Paseaza-le cu blenderul sau furculita pana se transforma intr-un piure moale si omogen.
• Curata de coaja si seminte si fructele sau legumele pe care le gatesti pentru bebelus. Cel mai indicat este sa le fierbi in apa sau in abur. Nu ii da bebelusului alimente prajite sau coapte.
• Respecta intotdeauna regula celor 4 zile: ofera-i bebelusului acelasi aliment timp de patru zile consecutiv, fara a introduce unul nou. Astfel testezi reactia alergica la mancare si eventuale modificari in digestia bebelusului.
• Nu lasa alimente proaspete la temperatura camerei mai mult de doua ore.
• Nu gati in cantitati mari. Bebelusul mananca destul de putin, deci va trebui sa pastrezi mancarea pentru alta zi. Preparatele fierte pot fi pastrate in frigider pana la 48 de ore si in congelator aproape o luna. Piureurile nefierte vor fi servite bebelusului doar proaspete.
• Nu sari etape. Hraneste bebelusul cu mancare potrivita pentru varsta lui, fara sa tii seama de sfaturi de genul "da-i bebelusului mancare gatita". Un bebelus nu are acelasi sistem digestiv ca un adult.
Recomandari
• Sunt recomandate legumele si fructele proaspete. Nu ii da bebelusului nimic conservat. Nu stii cum va reactiona la aditivi sau conservanti.
• Cand bebelusul incepe sa manance alimente solide nu introduce mai mult de un aliment nou odata. Vei putea observa mai usor preferintele lui, dar si eventualele alergii pe care le dezvolta.
• Nu folosi condimente pentru mancarea bebelusului, nu are nevoie nici de sare, nici de zahar.
• Fructe si legume bune pentru inceperea diversificarii alimentatiei: mere, banane, pere, caise, piersici, morcov, mazare.
• Daca bebelusul refuza cu incapatanare un fel de mancare, nu insista. Asteapta cateva zile si apoi incearca din nou.
Toti bebelusii sunt diferiti. Unii vor accepta mancarea solida usor, altii o vor respinge saptamani la rand. Unora le place un anumit tip de mancare, altii il detesta. Nu iti pierde rabdarea si incearca in fiecare zi cate putin. Pana la urma vei reusi sa iti hranesti bebelusul sanatos si gustos.