Cum alegi laptele praf pentru bebelus

Cum alegi laptele praf pentru bebelus

Roxana Cristea

Cum alegi laptele praf pentru bebelusul tau? In primul rand medicul pediatru iti va spune daca bebelusul tau poate sa consume o formula de lapte comuna sau are nevoie de o formula speciala din cauza faptului ca are intoleranta la lactoza sau probleme asociate refluxului gastric. Daca bebelusul este perfect sanatos trebuie sa gasesti cea mai gustoasa si hranitoare formula de lapte. Iata cum alegi laptele praf pentru bebelus.

Laptele matern este cea mai buna alegere atunci cand vine vorba despre comoara ce a crescut la tine in burtica. Daca din diverse motive nu poti alapta, formula de lapte praf este un inlocuitor bun, avand in vedere ca oamenii de stiinta si expertii medicali au creat formule de lapte de inalta calitate, care ofera copilului tau nutrimentele de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa.
Cand alegi laptele praf pentru bebelusul tau trebuie sa iei mai multi factori in considerare. Trebuie sa te gandesti la sanatatea lui si la nevoile sale nutritionale, la varsta dar si la costuri, pentru ca un bebelus mananca destul de mult lapte, mai ales la inceput.

Tipuri de lapte praf pentru bebelus

Exista trei tipuri diferite de formula de lapte:
- Formula bazata pe lapte de vaca
- Formula bazata pe proteine hidrolizate
- Formule pe baza de soia

In general formulele de lapte praf pentru bebelusi au la baza laptele de vaca, modificat si imbunatatit astfel incat sa semene cat mai mult cu laptele matern, ca gust si proprietati nutritive. Producatorii au adaugat laptelui de vaca vitamine si minerale. De asemenea au ajustat nivelul de carbohidrati, proteine si grasimi din laptele de vaca, astfel incat formula de lapte praf sa fie hranitoare, satioasa, gustoasa si sa nu prezinte niciun risc pentru sanatatea copilului.

Formulele de lapte praf care au la baza laptele de vaca pot fi si ele diferite in functie de nevoile copilului. Astfel,biberon si cutie de lapte praf exista o formula speciala pentru copiii prematuri, pentru copiii care au nevoie de mai mult fier sau calciu.
Proteina din lapte este de doua feluri: cazeina (pe care o gasim si in branza de vaca) si proteina din zer. Raportul dintre cele doua forme de proteina variaza in functie de formula de lapte aleasa. Sunt doua tipuri principale:
Formula din prima etapa. Oricare ar fi marca de lapte praf folosita vor exista intotdeauna prima si a doua etapa. In prima etapa raportul dintre cele doua forme de proteina este de 40:60 (cazeina si zer). Aceasta formula este aproape de formula laptelui matern. O astfel de formula este potrivita pentru copilul tau de la nastere pana pe la varsta de un an. Este considerata a fi usor de digerat.

Formula din a doua etapa are o concentratie mai mare de cazeina, raportul fiind de 80:20. Este mai greu de digerat, dar sunt perfecte pentru a potoli foamea copiilor aflati in crestere (este numita si formula pentru copiii infometati, care se satura greu)

Fii precauta atunci cand treci de la o formula la alta. Trecerea timpurie la a doua etapa poate cauza constipatie. Discuta si cu medicul tau acest aspect, cu siguranta iti va da cele mai bune sfaturi.
Laptele de vaca in starea sa naturala nu este recomandat copiilor mai mici de un an, pentru ca nu are in continutul sau suficient fier si vitamina C, dar poate fi folosit, in cantitati reduse, atunci cand pregatesti un gris cu lapte, orez cu lapte sau cereale.

Cel mai probabil, copilul tau va fi hranit cu formula pe baza de lapte de vaca, daca nu sunt motive alimentare sau de sanatate care sa necesite alt fel de lapte.

Formula de lapte bazata pe proteine hidrolizate este o formula dedicata copiiilor care au intoleranta la lactoza sau alergie la laptele de vaca. In cazul intolerantei la lactoza copilul va avea dificultati in digerarea lactozei sau a zaharului din lapte. In cazul in care este alergic la laptele de vaca si consuma o formula bazata pe un astfel de lapte, atunci va avea reactii alergice care pot fi periculoase la bebelusi.
Proteina hidrolizata se bazeaza pe laptele de vaca si are aceeasi valoare nutritiva ca formula standard. Doar ca proteina din lapte este hidrolizata, ceea ce inseamna ca este impartita si modificata astfel incat copilul sa nu mai aiba nicio recatie negativa la aceasta. Aceste tipuri de lapte sunt, in general, fara lactoza, pentru ca bebelusul sa le digere mai usor.

Si in acest caz parerea specialistului este foarte importanta. Medicul pediatru care-l are in grija pe bebelus cunoaste copilul si va stii ce-i trebuie ca sa fie multumit.

Nu-ti face griji ca nu vei gasi sau vei gasi greu produsul recomandat. Orice farmacie sau magazin de profil va avea atat formulele standard cat si pe cele speciale.

Formulele bazate pe lapte de soia sunt, de asemenea, modificate si imbogatite cu minerale, vitamine si substante nutritive pentru ca bebelusul sa creasca sanatos si multumit. Apeleaza la aceasta formula numai la recomandarea medicului pediatru. Profesionistii din domeniul sanatatii nu-l recomanda la copiii mai mici de 6 luni.
Acest lapte nu este recomandat copiilor care sunt alergici la laptele de vaca, pentru ca acestia pot fi alergici si la proteinele din laptele de soia.
Nu exista nicio dovada ca laptele pe baza de soia calmeaza colicii bebelusilor.
Nu exista dovezi ca formula bazata pe laptele de soia are mai multe calitati nutritive decat celelalte.
Laptele de soia poate afecta dintii copilului, pentru ca are in continutul sau sirop de glucoza.

Laptele praf pentru copiii mai mari de 6 luni

Pentru copii mai mari de 6 luni exista formule de lapte (lapte de continuare) care au un continut mai mare de fier, proteine si minerale. Acestea pot fi obtinut si din diversele alimente pe care copilul le poate consuma incepand cu aceasta varsta.
Pentru ca bebelusul mai mare sa se sature, lapticul sau poate fi imbunatatit cu cereale „de noapte buna", pentru un somn adanc si linistit. Cerealele nu   sunt recomandate copiilor mai mici de 6 luni sau celor supraponderali.

Laptele praf pentru juniori

Formulele de lapte pentru juniori (laptele de crestere) sunt special create pentru copiii mai mari de un an. Acestea sunt considerate a fi mai bune decat laptele de vaca in stare naturala, pentru ca sunt imbogatite cu fier si alte vitamine si minerale.

Cu toate acestea, daca piticul tau are o dieta echilibrata, bogata in nutrimente, poate consuma laptele de vaca fara nicio problema.

Timpul de pregatire pentru laptele praf

Daca biberoanele sunt spalate si sterilizate pregatirea laptelui nu ar trebui sa-ti ia foarte mult timp.
Daca bebelusul este mai mic de 6 luni acesta va bea in jur de 6 biberoane cu lapte pe zi.
Cele mai multe tipuri de formula de lapte sunt vandute ca lapte praf uscat, ambalat in cutii. Pentru prepararea laptelui ai nevoie si de apa.

La copiii mici apa, necesara pentru pregatirea laptelui, trebuie fiarta si apoi racita pana la 30-40 de grade Celsius (depinde de dorintele copilului, unii vor ca laptele sa fie mai cald, altii mai rece).
Pe piata exista si plicuri pre-masurate care contin cantitatea necesara pentru o masa a bebelusului.

Unele mamici prefera laptele deja preparat, pentru ca il considera mai igienic si nu necesita niciun efort pentru preparare, poate fi dat copilului imediat ce acesta da semne ca i-ar fi foame. Laptele deja preparat este steril si recomandat copiilor prematuri sau celor care au avut o greutate mica la nastere. In schimb, este mai scump si trebuie consumat in 48 de ore de la deschiderea sticlei.

Preturile variaza in functie de marca, tip si distribuitor. Ca si pret de referinta, o cutie de 800g costa in jur de 45-50 de lei. Humana Junior Milch poate fi administrat de la varsta de 1 an. Nu contine zahar, gluten sau conservanti si este placut la gust datorita aromei de vanilie. Humana Junior Drink este o formula de lapte gata preparata ce nu contine gluten si poate fi administrata copiilor incepand cu varsta de 1 an. 



                                 

Sfaturi pentru a alege laptele praf potrivit copilul tau:

- Asigura-te ca formula de lapte are toate nutrimentele necesare dezvoltarii copilului tau;
- Fii foarte atenta la manifestarile copilului tau dupa ce mananca. Trebuie sa-ti dai seama daca bebelusul poate sa digere sursa alternativa de lapte in mod corespunzator;
- Alege o formula cu care poti continua pana la un an (cel putin). Schimbarea frecventa a brandului nu-i face bine bebelusului;
- Alege brandul pe care ti-l poti permite pe termen lung;
- Consulta-te cu medicul pediatru atunci cand alegi formula de lapte praf pentru copilul tau;
- Alege o formula de lapte praf si nu laptele de vaca pentru a hrani un bebelus mai mic de un an;
- Evita sa-i dai copilului lapte conservat.
- Daca bebelusul s-a nascut prematur, are nevoie de o formula speciala de lapte;
- Daca bebelusul are intoleranta la lactoza sau alergie la laptele de vaca, are nevoie de o formula speciala de lapte praf;
- Exista o formula speciala de lapte praf si pentru copiii cu reflux gastroesofagian;
- Tine cont de varsta copilului atunci cand cumperi laptele praf.


Surse: babycentre.co.uk; indiaparenting.com; fhs.gov.hk.

Articolul urmator
Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern
Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella
    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella

    Anchetă de proporții în Europa, și nu numai, după ce au fost descoperite nereguli grave cu privire la laptele praf pentru bebeluși - Similac. Anumite produse au fost retrase de...

    Un bebeluș ajunge cu fractură de femur la spital după ce bona îl forțează să își bea laptele
    Un bebeluș ajunge cu fractură de femur la spital după ce bona îl forțează să își bea laptele

    În cazul în care intenționezi să apelezi la o bonă, știi cât este de important ca aceasta să fie deosebit de atentă cu copilul tău și să nu-l pună nicicând...

    Soțul fără job îi cere soției să nu mai cumpere lapte praf pentru bebeluș pentru a face mai multă economie
    Soțul fără job îi cere soției să nu mai cumpere lapte praf pentru bebeluș pentru a face mai multă economie

    O mămică de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit, că soțul ei șomer i-a cerut să își alăpteze copilul în loc să cumpere lapte praf, pentru a face...

    Această mamă s-a îmbogățit din laptele matern! Îl vinde culturiștilor!
    Această mamă s-a îmbogățit din laptele matern! Îl vinde culturiștilor!

    Cum faci bani în plus ca proaspătă mămică? Îți vinzi laptele matern! Cel puțin așa a procedat o femeie de peste granițe, care spune că a câștigat 13.522 de dolari...

    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți
    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți

    Pentru mulți dintre noi, laptele este un aliment nelipsit din bucătărie, pe care îl folosim constant la micul dejun, în deserturi sau în cafeaua de zi cu zi. Din...

    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției
    Un bărbat se filmează când își toarnă în cafea laptele... soției

    Un celebru star TV s-a filmat în timp ce își îndulcea cafeluța de dimineață cu... laptele soției. Conform spuselor lui, este absolut delicios! Dar ce părere au...

    Pești în acvariu: cum alegi speciile potrivite pentru ca micuții tăi să se bucure cât mai mult de ei
    Pești în acvariu: cum alegi speciile potrivite pentru ca micuții tăi să se bucure cât mai mult de ei

    Animalele de companie, inclusiv cele acvatice, îi oferă unui copil numeroase beneficii. Spre exemplu, îl stimulează să respecte și să îndrăgească natura, îi...

    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf
    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf

    Poliția locală a Sectorului 6 din București a amendat mai multe femei care cerșeau pe stradă, spunând că au nevoie de lapte praf pentru bebelușii lor. În realitate,...

    © 2024 Qbebe