Ghid practic: Cum alegi cel mai bun lapte praf pentru bebelușul tău?

Ghid practic: Cum alegi cel mai bun lapte praf pentru bebelușul tău?

Corina Naftanaila

Te pregătești să alegi un lapte praf cu care să hrănești bebelușul? Află cum să te hotărăști mai ușor la o marcă de calitate. Ce lapte dăm copiilor și ce factori luăm în considerare când alegem o formulă? Ce înseamnă un lapte praf de calitate și la ce să te uiți când compari mai multe formule? Află din ghidul Qbebe 2018!

Știm că îți dorești ca bebelușul tău să fie perfect sănătos, tocmai de aceea faci tot posibilul să-i asiguri cele mai bune surse de hrană. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și continuarea hrănirii cu lapte matern până la 2 ani. Există însă posibilitatea ca dintr-un motiv sau altul, să fii nevoită să introduci laptele praf în alimentația copilului după vârsta de 1 an. Acum, întrebarea de pe buzele multor părinți, „Cum alegi cea mai bună formulă de lapte?". Poate părea destul de greu să faci alegerea perfectă când există atât de multe produse de acest gen pe piață, nu-i așa? Ei bine, diferențierea se face cercetând cu atenție etichetele produselor. Din fericire, urmează să descoperi în rândurile de mai jos mai multe detalii ce-ți vor fi utile în procesul de alegere, alături de sfaturi prețioase ce te vor ajuta să-i asiguri piticului aportul necesar de nutrienți pentru o dezvoltare armonioasă.

Citește mai mult despre cum alegi cel mai bun lapte praf.

Este foarte important de menționat faptul că este recomandată alăptarea exclusivă, atunci când aceasta se desfășoară natural și devine o experiență benefică pentru tine și bebeluș. Se poate întâmpla ca producția de lapte să nu facă față cererii micuțului, ori mama să aibă diverse probleme de sănătate sau să urmeze un tratament medicamentos ce nu este permis în alăptare, ceea ca face necesară introducerea laptelui praf în alimentația bebelușului.

Ce înseamnă un lapte praf de calitate?

Cea mai bună formulă de lapte praf trebuie:
> să conțină vitaminele și mineralele de care cel mic are nevoie, și anume, Calciu, vitamina D, Fier;
> să aibă în compoziție fibre cu rol esențial în procesul de digestie pentru a evita constipația la bebeluși;
> să fie potrivită pentru folosirea pe termen lung;
> să fie aleasă în funcție de vârsta copilului (fiecare cutie de lapte praf are menționată vârsta pentru care este recomandată).

1. Ce ingrediente are in compozitie un lapte praf bun?

Verifică eticheta, ingredientele și asigură-te că formula conține toate vitaminele și mineralele esentiale pentru buna dezvoltare a micutului tau.

După cum am menționat, compoziția laptelui praf trebuie să asigure aportul de vitamine și minerale esențiale în dezvoltarea normală a bebelușului. Indiferent de brand-ul ales, trebuie să începi cu formula destinată copiilor mici și este necesar să conțină fibre, vitamina D, Calciu și Fier.

cel mai bun lapte praf

De ce fibre? Pentru că sunt esențiale în menținerea unui tranzit intestinal sănătos și țin constipația departe de cel mic. Spre deosebire de grăsimi sau proteine, fibrele nu se descompun și nu sunt absorbite, fiind eliminate din organism. Mai mult, fibrele contribuie la dezvoltarea microflorei intestinale, foarte importantă la un copil mic, prin faptul că bacteriile bune din intestine împiedică invazia bacteriilor rele, reducând astfel riscul apariției colicilor, a crampelor digestive și ajutând intestinul să își revină după un tratament cu antibiotic, în cazul micuților care se confruntă cu episode infecțioase dese.

Spre exemplu, Ana Maria, mămica lui Emil Valentin (2 ani) și Alexandru Lucian (5 ani) ne-a povestit pe forumul Qbebe.ro despre cum laptele Milupa Milumul Junior a ajutat-o în a ține departe de cei mici orice problemă digestivă : "La ambii copii am folosit Milupa cât au fost mici...și eu tot Milupa am papat (știu de la mama). Am optat din prima pentru această marcă de lapte fiindcă am auzit numai păreri bune...și s-a văzut în dezvoltarea și creșterea copiiilor mei. Nu am avut probleme nici cu colicile...constipație...sau vărsături".

De ce vitamina D? Pentru că are un rol foarte important în sănătatea organismului, contribuind in primul rand la dezvoltarea sistemului osos și a dinților. In plus, Vitamina D are un rol important în creșterea celulară, facilitează absorbția calciului pentru rezistența osoasă, are rol în funcționarea sistemului imunitar, protejându-l pe cel mic de infecții și, având un rol util chiar și în reducerea inflamațiilor.

Chiar dacă beneficiile vitaminei D sunt nenumărate pentru dezvoltarea celui mic, este foarte important să ținem cont de dozarea cantității, aportul zilnic variind în funcție de vârstă, dar și de nevoile fiecăruia. Iată mai jos, care este canitatea de vitamina D recomandată pentru cei mici:

Vârsta DZR de vitamina D
0-6 luni  400 UI (10 µg)
6-12 luni  400 UI (10 µg)
1-3 ani  600 UI (15 µg)

cel mai bun lapte praf

De ce calciu? Aproximativ 90% din cantitatea de calciu existentă în organism este depozitată in sistemul osos, ceea ce conferă duritate și rezistență, restul aflându-se în sângele circulator, țesuturi și organe. Calciul din sistemul circulator, fluidul extracelular, musculatură și alte țesuturi este esențial pentru funcționarea acestora. Alături de fosfor și vitamina D, calciul asigură o evoluție corectă a sistemului osos și a dinților, ceea ce înseamnă că cei mici trebuie să-și primească dozele recomandate de calciu în fiecare zi. Curioasa care este doza zilnica recomandata de calciu pentru micuțul tău?

Vârsta DZR de calciu (mg/zi)
0-6 luni 200
6-12 luni 260
1-3 ani 700

Formula Milupa Milumil Junior conține dozele recomandate de Calciu pentru cei mici, dovada clară fiind mărturia unui tătic pe deplin mulțumit de evoluția copilului său după administrarea formulei de lapte. „Un lapte foarte bun, recomandat de medicul nostru pediatru. Copilul nostru a crescut armonios și sănătos cu formula de lapte de la Milupa", Adrian, tăticul lui Eduard Stefan (2 ani și 2 luni).

2. Un lapte praf bun va fi acceptat ușor de bebe

Analizează cu atenție comportamentul copilului după administrarea formulei de lapte
Atunci când ești în pragul de a alege un lapte praf pentru alimentația bebelușului este obligatoriu să ceri părerea medicului pediatru. Acesta știe unde se situează copilul tău pe scara dezvoltării, fapt pentru care te poate îndruma către cea mai bună formulă. Tot medicul tău te poate ajuta să compari cu grijă produsele ce par a fi identice, micile diferențe de pe etichete fiind majore în dezvoltarea copilului tău.

Urmărește ca formula de lapte praf să nu cauzeze diaree, să nu constipe și să nu afecteze scaunul bebelușului hrănit
De asemenea, trebuie să analizezi cu atenție laptele ales pentru a evita reacții nedorite. Sfatul nostru este să urmărești comportamentul și manifestările micuțului în perioada următoare administrării formulei. Fii atenta la posibilele reacții alergice la nivelul pielii, precum și la modificările de tranzit intestinal. Dacă observi apariția diareei sau la pol opus, a constipației, trebuie să te adresezi medicului. Cu alte cuvinte, dacă scaunul piticului hrănit cu lapte praf este normal, nu provoacă diaree și cu atât mai puțin constipație, iar scaunele sunt regulate atunci cu siguranță ai făcut alegerea perfectă pentru bebelușul tău.

cel mai bun lapte praf

Urmăreste ca greutatea bebelușului să crească normal
După cum bine ți-ai dat seama, micuțul tău este principalul indicator al eficienței laptelui praf. Tot ce trebuie să faci este să-i urmărești comportamentul și vei afla răspunsul la întrebarea ce nu-ți dă pace: "Oare am făcut cea mai bună alegere?". Astfel, dacă observi că piticul se dezvoltă în standarde normale, ia în greutate și nu refuză laptele praf, nu ai motive de îngrijorare. Există mai multe tipuri de formule de lapte praf pe piață, prin urmare gustul și textura pot fi diferite de la un produs la altul.

Formula de lapte Milupa i-a cucerit pe juniori, dar și pe părinții acestora, după cum putem vedea din mărturiile mămicilor ce consideră această formulă de lapte ca fiind cea mai bună alegere pentru cei mici:

Am ajuns să folosesc laptele Milupa la indicația medicului. Fetiței mele i-a plăcut din prima clipă, nu se constipă, ia în greutate foarte bine, este o fetița sănătoasă și fericită cu această formulă de lapte", Dana, mămica Mariei (1 an).

"Folosim Milupa la recomandarea pediatrului deoarece de la ultimul lapte s-a constipat foarte tare. De când folosim Milupa nu mai avem deloc probleme cu constipația iar bebele îl agreează mult mai bine!", Andra, mămica lui David (2 ani).

Alege formula de lapte cu cel mai bun raport calitate-preț
După ce ai urmat pașii esențiali în alegerea celui mai bun lapte, ai ajuns și la cel din urmă prag, și anume, prețul acestuia. Pentru a te asigura că ai făcut cea mai bună alegere trebuie să analizezi prețul total al laptelui praf în funcție de consumul bebelușului, și nu pe cutie, așa cum sunt tentate multe alte mămici. Așadar, cel mai bun indicator este prețul per kilogram, disponibil la raft, la nivelul etichetei de preț.

Laptele Milupa excelează și la acest capitol, fiind o alegere ideală pentru dezvoltarea copilului, dar și pentru bugetul familiei. Una dintre mămicile din comunitatea noastră - Andreea, mămica lui Eduard (2 ani și 6 luni), s-a arătat foarte încântată de laptele Milupa Milumil Junior, atât pentru beneficiile lui și modul în care i-a rezolvat problemele celui mic, dar și pentru raportul calitate - preț : „Am încercat alte produse, care din păcate îl constipă pe băiat. Într-un final ne-am hotărât să încercăm și cu Milupa, care, după părerea mea, este cel mai bun lapte praf. Și prețul este la fel de bun. Nu mai avem probleme cu constipația, bebe e mult mai vesel. Avem un somn mai liniștit. Recomand cu încredere laptele praf Milupa și altor mămici"

 

Important de știut: Laptele matern este hrana cea mai bună pentru sugar si copilul mic, in primele 6 luni și până la vârsta de 2 ani. Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Trebuie luate în considerare implicațiile sociale și financiare ale utilizării formulelor pentru sugari. O utilizare incorectă a laptelui pentru sugari sau utilizarea unor alimente sau metode de hrănire nepotrivite pot prezenta un risc pentru sănătate. Dacă utilizați formule pentru sugari, trebuie să urmați cu atenție instrucțiunile producătorului - nerespectarea instrucțiunilor poate duce la îmbolnăvirea sugarului. Întotdeauna consultați medicul, asistenta sau moașa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului dumneavoastră.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    Cum să fii cel mai bun părinte și prieten al adolescentului tău din Generația Z?
    Cum să fii cel mai bun părinte și prieten al adolescentului tău din Generația Z?

    Tinerii din generația Z, născuți între 1995 și 2010, sunt deja la vârsta la care este momentul să înceapă o carieră și să își întemeieze o familie....

    Soțul fără job îi cere soției să nu mai cumpere lapte praf pentru bebeluș pentru a face mai multă economie
    Soțul fără job îi cere soției să nu mai cumpere lapte praf pentru bebeluș pentru a face mai multă economie

    O mămică de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit, că soțul ei șomer i-a cerut să își alăpteze copilul în loc să cumpere lapte praf, pentru a face...

    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf
    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf

    Poliția locală a Sectorului 6 din București a amendat mai multe femei care cerșeau pe stradă, spunând că au nevoie de lapte praf pentru bebelușii lor. În realitate,...

    Am aflat că soțul meu mă înșală chiar de la cel mai bun prieten al lui. Cum s-a dat de gol
    Am aflat că soțul meu mă înșală chiar de la cel mai bun prieten al lui. Cum s-a dat de gol

    Ce poate fi mai cutremurător pentru o femeie decât să afle că soțul ei o înșeală? Și nu oricum, ci de la cel mai bun prieten al lui. Implicată într-o relație de...

    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun
    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun

    Fiecare dintre noi ne exprimăm dragostea și o primim în mod diferit. Cu cât înțelegem mai profund acest aspect, cu atât avem șanse să ne bucurăm de relații mai...

    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai
    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai

    În zilele călduroase ale verii, nimic nu este mai plăcut decât să te răcorești și să te răsfeți cu ajutorul unui desert ușor și gustos. Un tort cu fructe este o...

    Cel mai bun prieten al omului: câinele și-a dat seama că e însărcinată înaintea ei!
    Cel mai bun prieten al omului: câinele și-a dat seama că e însărcinată înaintea ei!

    Câinii sunt cunoscuți pentru loialitatea lor, iubirea necondiționată pe care ne-o arată în fiecare zi, dar și pentru inteligența lor care încă ne uimește. Așa se...

    © 2025 Qbebe