Cele mai bune fructe pentru bebelusi

Cele mai bune fructe pentru bebelusi

Raluca Cristea

Apelurile pentru o alimentatie sanatoasa, facute de medici si specialisti, au devenit, din pacate, un cliseu in ziua de astazi. Totusi, cand vine vorba despre bebelusi, situatia se schimba: alimentatia sanatoasa devine vitala, cruciala pentru o minte sanatoasa si un corp dezvoltat armonios. Mai mult, alimentatia copilului de astazi pregateste alimentatia adultului de maine, caruia ii va fi mult mai usor sa se adapteze fizic, social si financiar daca va consuma alimente sanatoase, variate si mai putin scumpe.

Am ales sa iti vorbim despre introducerea fructelor in alimentatia bebelusului, in special despre cele mai bune fructe pentru bebelusi si pentru copii, in primii ani de viata. Dintre toate fructele pamantului, cele mai iubite de catre bebelusi si mai recomandate de catre medici sunt urmatoarele:

1. MERELE

Proprietatile merelor

Marul este unul dintre fructele cu risc alergenic 0 si multe vitamine. Asadar, este ideal pentru inceputul diversificarii alimentatiei bebelusului. Englezii chiar au un proverb tare bun legat de mere: "Un mar pe zi tine doctorul departe".

mere pentru bebelusi

Merele sunt sanatoase deoarece contin: fibre, acid folic, vit A, vit C, vit E, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, seleniu + o cantitate mult mai mica de fier, mangan, cupru si zinc. In plus, merele regleaza tranzitul intestinal, astfel ca episoadele de constipatie si diaree vor aparea mai rar.

Cum stii ca marul este bun cand il cumperi

Merele "bune" sunt cele cu pulpa tare si coaja lucioasa si neteda (nu sunt stafidite). Specialistii considera ca soiurile de mere Ionatan si Golden sunt printre cele mai bune, insa, evident, poti alege si alt soi, in functie de preferinte si posibilitati. Ar fi bine sa cumperi mere direct de la o persoana pe care o cunosti, de preferat de la tara, ca sa eviti contaminarea merelor cu pesticide. Daca poti sa le cumperi doar de la magazin, spala-le sub mai multe jeturi de apa.

Cand introduci merele in alimentatia bebelusului

Marul se introduce in alimentatia bebelusului la varsta de 4-6 luni (sub forma de pasta fiarta sau compot) si la 8 luni (daca se ofera bucati crude). Cel mai bine ar fi sa i-l oferi la masa de dimineata, chiar inaintea laptelui. ATENTIE! Nu ii da fructul cu coaja, caci poate provoca inec sau asfixie copilului mic. Cel putin pana la varsta de 18 luni, toate fructele cu coaja se ofera decojite copilului.

In ce preparate poti adauga marul

La inceputul diversificarii, pe la 4-5 luni, ofera-i merele sub forma de piure, pasta fina sau bucati foarte mici si moi cu compot. Din luna a 6-a ii poti da suc de mere (pentru inceput doar doua lingurite), iar din luna a 8-a poti mari consistenta si cantitatea - pregatite la cuptor vor fi tare delicioase, ba chiar si rase in iaurt cu cereale! Dupa 14 luni poti incerca deserturi usoare cu mere.

Cu ce alte fructe/alimente poti asocia merele

Merele "se inteleg" tare bine cu perele, bananele si avocado. Impreuna pot face niste piureuri de fructe excelente pentru micuti. Parerile anumitor medici pediatri spun ca merele se asociaza bine si cu orezul, biscuitii si branza de vaci, insa nutritionistii ii contrazic spunand ca fructele nu trebuie alaturate cerealelor sau lactatelor deoarece provoaca aciditate gastrica. Adevarul final este ca fiecare bebelus se adapteaza alimentar in mod diferit, iar mamele au dreptul sa faca incercari culinare, evident, cu precautie.

Recomandare reteta Qbebe: Piure de mere coapte cu banane

2. PERELE

 

Proprietatile perelor

 

Perele sunt nealergenice, usor digerabile si nu provoaca aciditate gastrica. In plus, nu au un gust pregnant, astfel ca bebelusul se poate bucura de pachetul nutritiv fara ca gustul altor alimente asociate cu para sa fie schimbat si, poate, sa nu ii placa.

pere fructe pentru bebe

Perele contin vit A, vit C, vit B1, B2 si B3, vit E, fibre, potasiu, magneziu, fie si mici cantitati de cupru, seleniu, zinc, mangan si cobalt. Toate acestea fac din pere un fruct complet nutritiv, mineralizant, vitaminizant si detoxifiant.

Cum stii ca para este buna cand o cumperi

Alege pere frumoase, maricele, cu pulpa si coaja consistenta, dar nu tare. Daca alegi pere foarte coapte, se vor inmuia rapid in casa, asadar este bine sa le alegi partial coapte si sa le lasi sa se mai coaca la temperatura camerei. Ar fi bine sa iti procuri pere din curtea unei persoane cunoscute, ca sa eviti riscul de a fi stropite cu cine stie ce substante. Daca nu ai aceasta posibilitate si le cumperi din supermarket, spala-le foarte bine inainte de consum.

Cand introduci perele in alimentatia bebelusului

Poti sa introduci para incepand cu varsta de 5 luni si ar fi bine sa o cureti de coaja inainte. Pentru ca nu provoaca aciditate si reduce senzatia de foame, ii poti da un piure de pere seara, cand vrei sa eviti foamea puternica in timpul noptii. In plus, perele au si un usor efect sedativ, astfel ca bebe va adormi usor si va dormi mai bine.

In ce preparate poti adauga para

Poti folosi para la gustarea de dimineata, sub forma de piure, dar si seara. Mai poti pregati pere la abur sau in compot. Incepand cu luna a 7-a, poti mari consistenta si cantitatea preparatului din/cu pere, incercand piure de pere cu cereale, iaurt cu bucatele de para si deserturi cu pere. Dupa ce implineste 1 an, micutul poate primi bucatele de para cu coaja, iar dupa 1 an si jumatate poate incerca diverse deserturi cu pere.

Cu ce alte fructe/alimente poti asocia perele

Gustul si textura perelor se amesteca bine cu cele ale merelor, bananelor si piersicilor. Unii medici pediatri spun ca perele se asociaza bine si cu orezul, biscuitii si branza de vaci, insa nutritionistii ii contrazic spunand ca fructele nu trebuie alaturate cerealelor sau lactatelor deorece provoaca aciditate gastrica. Adevarul final este acela ca fiecare bebelus se adapteaza alimentar in mod diferit, iar mamele pot face incercari culinare, evident, cu precautie.

Recomandare reteta QBebe: Desert de pere cu branza dulce

3. BANANELE

 

Proprietatile bananelor

 

Bananele sunt printre cele mai prietenoase fructe pentru bebelusi. Usor digerabile si nutritive, bananele formeaza bacterii bune in intestine, stimuleaza digestia si contin zaharuri bune, mai ales cand sunt coapte. In plus, contin vit A, vit C, vit B3, B5 si B6, vit E, magneziu, potasiu, fier, putin cupru si zinc, dar si triptofan - aminoacidul starii de bine.

Cum stii ca banana este buna cand o cumperi

Alege banane cu coaja necrapata si coada inca atasata, pe care sa le rupi tu din manunchi. Poti cumpara banane in orice stadiu de coacere, insa, cu cat sunt mai bine coapte cu atat sunt mai usor de digerat, iar amidonul continut se transforma in zaharuri bune. Unora le plac bananele semicoapte, insa bebelusului trebuie sa ii dai din cele foarte coapte, care incep sa faca pete maronii si asta pentru ca ajuta digestia, au mai multe nutrimente si se paseaza foarte usor.

Cand introduci bananele in alimentatia bebelusului

Poti introduce banana in alimentatia bebelusului la varsta de 5-6 luni, insa doar dupa ce le speli foarte bine, deoarece pot fi stropite. 

In ce preparate poti adauga banana

Bananele este bine sa i le oferi la masa de dimineata, inainte de alaptare, insa le poti oferi si dupa-amiaza, ca gustare intre mese. La inceputul diversificarii, i le oferi doar sub forma de piure foarte bine pasat, apoi, maresti cantitatea si consistenta - banane pasate si amestecate cu terci de cereale / bucatele de banana amestecate cu iaurt / piureuri din combinatii de fructe, etc.

Cu ce alte fructe/alimente poti asocia bananele

Bananele se "inteleg" foarte bine cu merele, perele, avocado, prunele si capsunile. Acestea din urma este bine sa le introduci in alimentatia copilului dupa varsta de 12 luni, din cauza potentialului alergenic. Nu ii da banane sau asocieri de banane cu orez/cereale/alte fructe seara, dupa ora 18.

Recomandare reteta QBebe: Iaurt cu banane

4. AVOCADO

Proprietatile avocado

Avocado contine grasimi sanatoase, este unul dintre cele mai nutritive fructe din lume si sustine dezvoltarea sistemului nervos si a creierului. Despre pulpa de avocado specialistii spun ca este atat de hranitoare incat oamenii ar putea trai doar cu ea luni de zile. Avocado contine acid folic, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, seleniu, zinc, vit A, vit B1, B3, B5, B6, vit C, vit E.

avocado pentru bebe

Cum stii ca avocado este bun cand il cumperi

Alege avocado nepatat, cu coaja neteda, pulpa consistenta, dar nu foarte tare. Daca iei un avocado mai necopt, trebuie sa stii ca va dura 4-6 zile sa se coaca in casa, in functie de temperatura camerei. Fructul este copt atunci cand este usor moale peste tot, iar cand il apesi se desface/crapa singur. In plus, doar cand este bine copt se curata usor de coaja.

Cand introduci avocado in alimentatia bebelusului

Avocado poate fi introdus in alimentatia bebelusului dupa varsta de 6 luni.

In ce preparate poti adauga avocado

Avocado se serveste doar crud, niciodata gatit cu caldura, iar inainte de a-l folosi, trebuie sa il cureti de coaja. Pentru ca nu vei folosi niciodata un avocado intreg, te sfatuiesc sa tai doar jumatate pentru curatare, iar cealalta jumatate sa o lasi la frigider, cu coaja si sambure. Mai intai, ii vei oferi pulpa de avocado sub forma de crema/piure foarte fin. Apoi, poti incerca o crema din mai multe fructe. Dupa varsta de 10 luni poti sa ii dai bucati mici de pulpa de avocado cu iaurt sau cereale.

Cu ce alte fructe/alimente poti asocia avocado

Avocado isi combina foarte bine gustul si textura cu cele ale bananelor, merelor, perelor, piersicilor si caiselor. Dupa ce bebelusul implineste 18 luni, poti incerca si diverse salate in a caror alcatuire intra avocado.

Recomandare reteta QBebe: Piure de avocado

5. PRUNELE

Proprietatile prunelor

Prunele sunt foarte bune cand bebelusul este constipat, deoarece contin multe fibre si au efect laxativ. Din acelasi motiv, este bine sa nu ii dai foarte des prune in primele 18 luni, ca sa nu aiba un episod de diaree.

Sunt hranitoare, satioase si contin vit A, vit B1, B2 si B3, vit C, fier, potasiu, magneziu, calciu, fosfor si putin zinc.

Cum stii ca pruna este buna cand o cumperi

Prunele, in gospodarii sau in comert, au diverse forme, marimi si gusturi, in functie de soi. Sunt prune mici si mov-albastre mai acrisoare, sunt prune mari, rotunde si carnoase mai dulci, dar sunt si prune uscate, aproape la fel de bune si nutritive ca cele proaspete. Indiferent de forma aleasa, trebuie sa ai mai intai grija sa provina dintr-un mediu igenic si sa le prepari doar dupa ce le speli/cureti.

Pruna proaspata trebuie sa fie parfumata, sa aiba o culoare intensa si pulpa usor moale, fara zbarcituri. In cazul prunelor uscate, trebuie doar sa nu aiba pete si sa nu fie albicioase.

Cand introduci prunelor in alimentatia bebelusului

Prunele sunt ideale in alimentatia bebelusului, insa dupa varsta de 6-7 luni. Unii medici sunt de acord cu introducerea lor chiar si inainte de 7 luni, insa doar atunci cand bebe sufera de constipatie. In acest caz, sunt binevenite maximum doua lingurite de suc de prune in laptele din biberon sau pulpa de la o pruna, pasata foarte bine, apoi amestecata in piureul de banane sau mere.

In ce preparate poti adauga pruna

Doua idei tocmai ti le-am oferit mai sus. Mai poti pregati un piure de prune foarte fin, la blender, iar consistenta si cantitatea sa le maresti in functie de varsta. Tot la inceput ii mai poti oferi si compot de prune (doar lichidul). Dupa ce implineste 8-10 luni, in functie de cum alegi sa ii diversifici meniul, poti sa ii dai iaurt cu bucatele foarte mici de pruna fara coaja sau sa ii faci un terci de cereale si pulpa de pruna pasata. Dupa varsta de 16-18 luni, micutul poate gusta diverse deserturi cu prune.

Cu ce alte fructe/alimente poti asocia prunele

Prunele pot fi asociate cu piersicile, caisele, merele si, dupa varsta de 18 luni, cu orice fruct de padure, in special afinele.

Recomandare reteta Qbebe: Placinta cu branza dulce si gem de prune (fara zahar)

6. CAISELE

Proprietatile caiselor

Caisele sunt o sursa naturala de licopen (colorant natural anticancerigen), betacaroten, vit A, vit B3, B5 si B6, vit C, fier, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, cupru si zinc. Toate aceste atribute fac din caise fructe esentiale pentru buna dezvoltare a copilului si ar trebui consumate nu doar de-a lungul copilariei si adolescentei, ci chiar intreaga viata.

caise pentru bebelusi

Cum stii ca o caisa este buna cand o cumperi

Caisele trebuie sa fie coapte, de o culoare galben inchis-portocalie, cu pulpa usor moale si coaja uniforma. Daca alegi caise uscate, atunci trebuie sa nu aiba pete, nici strat albicios pe ele.

Cand introduci caisele in alimentatia bebelusului

Caisele se introduc dupa varsta de 7 luni. Ideal ar fi sa iei caise romanesti, din curtea unei persoane cunoscute, poate chiar de la tara. Nu doar ca incurajezi productia autohtona, dar te si asiguri ca ii dai micutului caise super gustoase si nestropite. Chiar daca au coaja foarte fina, ca o pielita, ar fi bine sa cureti casele pana la varsta de 12 luni.

In ce preparate poti adauga caise

La inceput i le vei oferi sub forma unui piure bine pasat, urmand sa maresti consistenta si cantitatea dupa varsta de 10-12 luni. Tot atunci ii vei putea da sa guste singur cubulete de caisa, ii vei pune caisa tocata in iaurt sau vei face un terci de cereale cu bucati de caisa/caisa pasata. Poti incerca si compotul - in primele luni doar lichidul, apoi lichid cu bucatele mici de tot. Crema de fructe (caisa+piersica+mar) poate fi o alta alegere buna. Dupa 16-18 luni poti incerca diverse deserturi cu caise.

Cu ce alte fructe/alimente poti asocia caisele

Caisele se "inteleg" bine cu piersicile, nectarinele, bananele, merele, perele si avocado.

Recomandare reteta Qbebe: Budinca de orez cu mere si caise

7. PIERSICILE si NECTARINELE

Proprietatile piersicilor

Piersicile si surorile lor fara puf, nectarinele, sunt foarte pe placul copiilor, iar bebelusii le accepta cu placere de prima data in diversificare. Despre piersici se mai stie ca potolesc foamea si setea, dar si ca au un usor efect laxativ, asa ca i le poti da micutului ca un ajutor natural anti constipatie.

Piersicile contin betacaroten, antioxidanti, acid folic, vit A, vit C, vit D, vit E, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, seleniu, cupru si zinc.

piersici bebelusi

Cum stii ca o piersica este buna cand o cumperi

Alege piersici nici foarte tari, nici foarte moi, cu o aroma placuta. Piersicile ar trebui sa fie galbene sau crem-rosiatic, cu pete mici visinii la unele soiuri. Piersicile si nectarinele ar putea fi stropite cu pesticide asa ca alegerea lor direct din gospodaria unei persoane cunoscute este o varianta foarte buna. Daca nu se poate, macar spala-le foarte foarte bine.

Cand introduci piersicile in alimentatia bebelusului

Piersicile si nectarinele se introduc in alimentatia bebelusului dupa varsta de 7 luni. Deoarece contin multe fibre, este mai bine sa fie oferite mai tarziu, altfel ar fi greu digerabile. In primele luni nectarinelor trebuie sa le inlaturi pielita, apoi poti sa i le dai si complete, iar piersicile le vei curata complet de coaja si puf pana la varsta de 2 ani. Totul ca sa eviti inecul cu coaja sau reactiile alergice.

In ce preparate poti adauga piersici

Intre 7 si 10 luni, ii vei oferi piersicile sub forma de piure/crema de fructe pasata foarte bine si zeama de compot. Apoi, poti incerca sa ii dai direct in mana bebelusului bucatele de piersica sau nectarina pe care sa le manance singura. Poti continua diversificarea cu bucati mici de piersica/nectarina puse in iaurt sau bucati de fruct semipasate si amestecate cu terci de cereale.

Cu ce alte fructe/alimente poti asocia piersicile

Piersicile si nectarinele se asociaza foarte bine cu caise, mere, pere, banane si avocado.

Recomandare reteta QBebe: Sos de piersici

8. PEPENELE

Proprietatile pepenelui

Pepenele este un fruct pe nedrept ocolit in diversificarea alimentatiei. Este esential in procesul de crestere deoarece contine betacaroten, licopen, acid folic, vit A, vit B1, B2 si B3, vit C, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, cupru si zinc.

Doar trebuie sa il speli foarte bine inainte sa il tai, ca sa nu ajunga bacteriile de la coaja la miez.

pepene pentru bebelusi

Cum stii ca pepenele este bun cand il cumperi

Pepenii galbeni copti trebuie sa aiba o culoare alb-crem sau galben pal si un miros placut, nu si intepator. Pepenii galbeni bine copti au o coaja usor catifelata, putin moale la capat. Pepenii rosii trebuie sa ii alegi intregi, netezi, cu coaja verde deschis si nervuri de culoare verde inchis. Partea de dedesubt trebuie sa aiba culoarea galben pal, nu alba sau verde pal.

Cand introduci pepenele in alimentatia bebelusului

Pepenele, atat cel galben cat si cel rosu, poate fi introdus in alimentatia bebelusului dupa varsta de 9 luni sau atunci cand recomanda pediatrul. Ca si celelalte fructe, pepenele este bine sa i-l oferi micutului la masa/gustarea de la ora 10. Mai potrivit pentru bebe este pepenele galben decat cel rosu, acesta fiind si foarte bogat in fibre. Pe de alta parte, nu este bine nici sa ii dai foarte des pepene galben, deoarece are efect laxativ.

Este important sa deprindem un obicei sanatos cand consumam pepeni - sa spalam bine coaja inainte de a a-l taia. Orice pepene are coaja murdara, cu bacterii. Atunci cand il taiem, bacteriile trec si pe cutit, apoi in miezul pepenelui. Spalandu-l se reduce acest risc.

In ce preparate poti adauga pepene

Poti sa ii scobesti miezul, sa il tai felii sau cubulete. In functie de cat de dezvoltata este masticatia copilului, pepenele se poate oferi ca felie, sub forma de cubulete sau sub forma unui piure apos, in toate 3 cazurile doar dupa ce ai scos samburii. Piureul va fi, de fapt, o bautura mai groasa care poate fi bauta si cu un pai. Dupa taiere, pepenele se pastreaza in frigider si se consuma in maximum 24 de ore.

Cu ce alte fructe/alimente poti asocia pepenele

Pepenii se completeaza, ca textura si gust, cu merele, perele, bananele, avocado, piersicile si, dupa varsta de 18 luni, cu majoritatea fructelor de padure, in special afine. Exista specialisti in nutritie care recomanda ca pepenele sa nu fie asociat cu niciun aliment si sa se consume singur, la 2-3 ore dupa masa, deoarece poate crea hiperaciditate gastrica si fermentatie intestinala.

Recomandare reteta QBebe: Paste cu branza si pepene galben

9. STRUGURII

Proprietatile strugurilor

Strugurii sunt "fructe minune" pentru micuti, insa nu pot fi consumati de la inceputul diversificarii, dupa cum vei afla mai jos. O explozie de ingrediente speciale, strugurii curata stomacul si colonul de toxine, ajuta la cresterea sanatoasa a celulelor, protejeaza impotriva cancerului si sunt bogati in antioxidanti, vit A, vit B1, B2 si B6, vit C, potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, cupru si zinc.

 

struguri pentru bebelusi

Cum stii ca strugurii sunt buni cand ii cumperi

Alege struguri frumosi, cu boabele pline, nepatate. Uita-te cu atentie la coditele lor - ar trebui sa fie curate si proaspete, nu ofilite. Ai putea gusta inainte o boaba, ca sa te asiguri ca nu sunt acri. Strugurii nu se mai coc dupa ce au fost culesi, nici nu devin mai dulci sau mai zemosi, dimpotriva, tind sa se usuce si sa se strice dupa cateva zile. Pentru a verifica cat sunt de proaspeti, ridica un ciorchine de codita si misca-l incet. Boabele nu ar trebui sa cada. Cu cat cad mai multe boabe, cu atat mai vechi este strugurele.

Daca ai posibilitatea, cumpara struguri direct din gospodaria unui cunoscut, chiar si mai bine, de la tara. Pentru bebelusul tau este mult mai bine asa, deoarece unele soiuri sunt tratate cu substante specifice, antimucegaiuri si ciuperci.

Cand introduci strugurele in alimentatia bebelusului

Strugurii trebuie introdusi in alimentatia bebelusului dupa varsta de 10-12 luni, deoarece prezinta risc de inec sau asfixiere, nicidecum risc alergenic. O alegere buna pentru bebelusi sunt soiurile de struguri fara samburi. Daca ii oferi strugurii sub forma de suc, atunci nu mai este nicio problema.

In ce preparate poti adauga struguri

Nu-i da niciodata copilului boabe intregi de strugure. Decojeste boabele, indeparteaza samburii si taie-le in sferturi. Cel mai indicat este sa oferi strugurii chiar sub forma de suc proaspat. Dupa varsta de 18 luni ii poti da boabe de strugure sa manance singur, dar ii scoti samburii inainte, apoi, dupa ce implineste 2 ani, copilul poate manca singur strugurei, chiar si cu samburi.

Cu ce alte fructe/alimente poti asocia strugurii

Strugurii se "inteleg" bine cu caisele, piersicile, avocado si majoritatea fructelor de padure, in special afinele. Pe acestea din urma este bine sa i le oferi dupa ce implineste 18 luni. Pentru a evita hiperaciditatea gastrica si, implicit, colicile si crampele, alege de cele mai multe ori sa nu amesteci struguri cu alt fruct, ci sa ii oferi singuri.

Recomandare reteta Qbebe: Tort de iaurt cu struguri

10. CITRICELE

Proprietatile citricelor

Citricele (portocale, lamai, mandarine, clementine, grepfruit) reprezinta una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina C pentru bebelusi, copii si adulti. Ele energizeaza sistemul imunitar, ajuta la asimilarea fierului si lupta impotriva cancerului. Toate citricele contin o cantitate mare de vitamina C si antioxidanti, dar si cantitati mai mici de vit A, vit B1, B2 si B6, acid folic, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, mangan, cupru si zin.

 

citrice bebelusi

Cum stii ca citricele sunt bune cand le cumperi

Cel mai important factor de selectie al citricelor este pipaitul. Ar trebui sa se simta tari si grele. Cojile ar trebui sa fie netede si fin granulate, in timp ce porii mari nu sunt buni. Cojile dure, zbarcite sau crete indica faptul ca fructul este plin de pulpa, cu coaja groasa si sarac in zeama.

Desi citricele sunt renumite pentru continutul lor in vitamina C, este bine de stiut ca dupa 48 ore de la culegere deja se pierde jumatate din vitamina C continuta. Citricele venite "de departe" sunt ceruite si pulverizate cu fungicide, pentru a rezista mai mult, asa ca spale-le foarte bine cu apa, chiar daca nu o sa folosesti coaja.

Cand introduci citricele in alimentatia bebelusului

Citricele pot fi introduse in alimentatia bebelusului dupa varsta de 12 luni sau putin mai inainte doar cu acordul medicului pediatru. Portocalele fac parte din categoria fructelor cu risc alergenic. In plus, desi toate fructele sunt acide, citricile au un nivel mult mai ridicat de aciditate care ar putea produce hiperaciditate gastrica, eruptii cutanate sau eritem fesier. Din acelasi motiv nu este bine ca citricele sa fie oferite cu mult inainte de masa, pe stomacul gol sau seara.

Atentie la grepfruit in cazul in care copilul urmeaza un tratament medicamentos, deoarece poate diminua efectul medicamentelor!

In ce preparate poti adauga citrice

Pentru a obtine cat mai mult suc din citricele cumparate, ruleaza fructele pe o suprafata tare, apasand cu mana, inainte de a le stoarce. Dintr-o portocala medie ar trebui sa obtii aproximativ ½ cana de suc, dintr-o lamaie aproape 3 linguri, iar dintr-un grepfrut aproximativ o cana. Ideal este sa pregatesti sucul chiar inainte de a fi consumat, in caz contrar ferereste-l de aer si caldura pentru a reduce la minimum pierderea de vitamina C. Cantitatea de suc recomandata pentru un copil de 12 luni este de maximum 180 ml.

Deoarece citriciele sunt foarte acide, iar organismul oricum consuma portia de vitamina C in cateva ore, este mai bine sa-i dai copilului mai multe portii mici de vit C pe zi, in locul unei doze mari si oferita o singura data.

Cu ce alte fructe/alimente poti asocia citricele

Citricele se asociaza, in primul rand, foarte bine intre ele. Totusi, cand pregatesti sucuri cu storcatorul de fructe sau blenderul, pe langa portocale poti adauga morcov, banana, mere, pere, ananas sau kiwi. Si un strop de miere 100% naturala. Ananasul si kiwi adauga-le dupa varsta de 18 luni.

Pentru a evita indigestia se recomanda ca sucurile de fructe sa fie oferite la cel putin 2 ore dupa masa.

Recomandare reteta QBebe: Suc de morcovi cu portocale

 

Speram ca ti-au fost de folos sfaturile si sugestiile noastre despre cele mai bune fructe pentru alimentatia bebelusului. Iar daca deja ai inceput diversificarea alimentatiei, ne-ar placea tare mult sa ne spui ce fructe ai introdus pana acum, la ce varsta si in ce preparate.


Surse:
www.parents.com
www.alphamom.com

Articolul urmator
Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție
Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia
    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia

    Pe măsură ce anotimpurile se schimbă la fel se întâmplă și cu produsele proaspete disponibile. Toamna ne oferă o gamă de produse proaspete și frumoase, iar acesta este un...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante
    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante

    Uleiurile de față pot fi folosite ca parte a unei rutine de îngrijire a pielii pentru a ajuta la reducerea aspectului ridurilor adânci. Aceste uleiuri conțin substanțe...

    Cele mai bune alimente pentru rinichi
    Cele mai bune alimente pentru rinichi

    Rinichii îndeplinesc funcții vitale și sunt expuși la diverse toxine, ceea ce îi poate îmbolnăvi la un moment dat. Din fericire, poți să-i protejezi nu doar prevenind...

    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante
    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante

    Acidul uric este sintetizat în special la nivelul ficatului, al intestinelor, al mușchilor, al rinichilor și al endoteliului vascular, adică al structurii care...

    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun
    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun

    Un cofetar profesionist cu o experiență de peste 10 ani, împarte cu noi secretele sale pentru cele mai gustoase fursecuri de Crăciun pe care, spune el, le vom savura până la...

    Cele mai bune ceaiuri pentru splină
    Cele mai bune ceaiuri pentru splină

    Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată...

    © 2024 Qbebe