- Care sunt tipurile de zahăr ce se regăsesc în alimente și de la ce vârstă bebelușul ar trebui să primească zahăr
- Ce se poate întâmpla dacă îi vom da zahăr prea devreme bebelușului
- Consumul de zahăr poate crește predispoziția spre obezitate
- Consumul de zahăr poate crește predispoziția spre diabet
- Consumul de zahăr poate crește predispoziția spre maladii cardiace
- Zahărul poate influența în mod negativ imunitatea bebelușului
- Zahărul poate duce la preluarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase
- Consumul de zahăr poate crește riscul apariției cariilor
- Zahărul îl poate face pe bebeluș să fie mai letargic
- Din cauza consumului de zahăr bebelușul poate deveni și hiperactiv
- Cum să procedezi pentru a evita, pe cât posibil, să-i oferi produse cu zahăr bebelușului
Care sunt tipurile de zahăr ce se regăsesc în alimente și de la ce vârstă bebelușul ar trebui să primească zahăr
Când vorbim despre zahăr ne gândim fie la cel pe care-l adăugăm noi sau care este adăugat în comerț pentru a se schimba gustul alimentelor, fie la cel pe care-l regăsim, în mod natural, în fructe, lapte sau în unele legume.
Pentru sănătatea noastră și a micuților noștri este necesar să reducem, pe cât posibil, cantitățile de zahăr adăugat. Cu atât mai mult cu cât vine vorba de bebeluși, experții ne sfătuiesc să evităm să le oferim produse cu zahăr adăugat până după vârsta de 1 an. De altfel, este recomandabil să amânăm acest moment până când copilul ajunge la 2 ani și chiar și atunci nu trebuie să le dăm în mod constant asemenea produse.
Când bebelușul are până într-un an, nutriționiștii ne sugerează să mizăm exclusiv pe produsele îndulcite în mod natural, dar fără ca acestea să însumeze mai mult de 2-5 lingurițe pe zi.
Ce se poate întâmpla dacă îi vom da zahăr prea devreme bebelușului
Cercetările efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că în special zahărul alb, rafinat, poate fi foarte nociv pentru sănătatea bebelușilor. Consumul acestui tip de zahăr îi poate expune la tot felul de riscuri, inclusiv în viața de adult. Să le cunoaștem pe cele mai importante:
Consumul de zahăr poate crește predispoziția spre obezitate
Specialiștii ne atrag atenția asupra următorului lucru: o dietă bogată în zahăr înseamnă un aport ridicat de calorii, ce poate favoriza acumularea kilogramelor, chiar dacă un bebeluș este activ. Caloriile necomsumate se vor depozita sub formă de grăsime, ceea ce-l poate face pe bebeluș să devină supraponderal sau obez.
Nu trebuie deci să ne bucurăm dacă avem un bebeluș gras, întrucât predispoziția pe care o are de când este mic se poate menține și pe măsură ce va crește. De altfel, studiile au arătat că bebelușii grași au mai multe șanse de a se transforma în adolescenți și adulți supraponderali sau obezi.
Consumul de zahăr poate crește predispoziția spre diabet
Specialiștii în domeniu trag următorul semnal de alarmă: copiii care primesc zahăr de la o vârstă fragedă au un risc mai mare de a se confrunta cu diabetul de tip 2 în viața de adult.
În plus, riscul de a dezvolta această maladie va fi mai mare dacă este vorba despre bebeluși supraponderali sau obezi.
Consumul de zahăr poate crește predispoziția spre maladii cardiace
Numeroase studii au ajuns la concluzia că bebelușii cărora li se dau produse pe bază de zahăr adăugat până la vârsta de 2 ani vor fi mai predispuși să dezvolte maladii cardiace.
Iată un motiv mai mult decât serios pentru care trebuie să renunțăm la ideea de a le da dulciuri bebelușilor noștri!
Zahărul poate influența în mod negativ imunitatea bebelușului
Încă din deceniile trecute specialiștii au ajuns la concluzia că zahărul rafinat poate fi un mare dușman al sistemului imunitar.
De pildă, studiile de laborator au arătat că structura chimică a vitaminei C și a zahărului sunt foarte asemănătoare. Din acest motiv, când se consumă zahăr, acesta va „concura" pentru spațiu, în cadrul celulelor, cu vitamina C și poate perturba funcționarea normală a sistemului imunitar. În acest context, vitamina C nu va mai ajuta globulele albe să lupte cu bacterii și viruși și organismul va deveni mai sensibil.
Pentru a evita cât mai mult ca bebelușii să contacteze tot felul de infecții sau viroze, încercați să nu le oferiți produse cu zahăr adăugat. Alegeți în locul lor fructe și legume proaspete, care sunt îndulcite în mod natural și conțin nutrienți necesari pentru buna funcționare a sistemului imunitar.
Zahărul poate duce la preluarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase
Specialiștii ne atrag atenția asupra acestui fapt: copiii se nasc cu predilecția spre gustul dulce, dar aceasta poate fi „educată" de către noi, părinții.
Deși micuții noștri pot fi ușor atrași de gustul dulce, lucru care îi poate face să accepte cu precădere alimente cu un asemenea gust, dacă noi ne vom strădui și vom reuși, pe perioada cât sunt bebeluși, să-i familiarizăm cu alte gusturi, ei nu vor mai avea o tentație mare spre astfel de alimente.
În condițiile în care obiceiurile alimentare sănătoase se formează în primii cinci ani de viață, este indicat să-i orientăm pe ai noștri copii mai ales spre alimentele care nu conțin zahăr adăugat. Procedând așa, nici ei nu vor mai fi la fel de tentați, pe măsură ce vor crește, să opteze mai mult spre alimente dulci.
Cu alte cuvinte, preferințele alimentate dobândite în copilărie vor domina și viața de adult, de aceea este esențial ca acestea să fie unele cât mai sănătoase.
Citește și: Cum se dezvoltă gusturile copiilor
Consumul de zahăr poate crește riscul apariției cariilor
Medicii dentiști sunt de părere că introducerea prematură a alimentelor cu zahăr rafinat în dieta copilului îl va face mai expus riscului de a se confrunta cu carii dentare.
În condițiile în care zahărul ce pătrunde în gură va stimula proliferarea bacteriilor responsabile de apariția cariilor, este necesar să-l evităm cât mai mult, chiar dacă bebelușul nostru a început să se familiarizeze cu hrana solidă.
Dacă nu vom ocoli zahărul, riscăm inclusiv ca primii dinți ai bebelușului să fie cariați, ca să nu mai punem la socoteală că pot apărea și diverse probleme gingivale.
Dentiștii recomandă, pentru ca ai noștri bebeluși să aibă dinții sănătoși, să ne orientăm mai ales spre alimente care conțin vitamina D, calciu și magneziu, ce pot contribui la dezvoltarea corectă a dinților.
Zahărul îl poate face pe bebeluș să fie mai letargic
Când le oferim bebelușilor produse cu zahăr, trebuie să știm că în organismul lor se va produce următorul fenomen: prea mult zahăr va crește producția de insulină, ceea ce va duce la o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. De aceea bebelușul tău poate deveni mai letargic după ce consumă zahăr.
Mai mult, devenind letargic, bebelușul va fi mai predispus să acumuleze kilograme în plus, în condițiile în care nu va mai fi suficient de activ pentru a-și consuma caloriile.
Din cauza consumului de zahăr bebelușul poate deveni și hiperactiv
Experții în domeniu au ajuns la concluzia că un bebeluș care primește alimente cu zahăr poate deveni hiperactiv. Motivul este următorul: dintre toate organele corpului, creierul este cel mai receptiv la nutrienții primiți. De aceea, dacă organismul primește zahăr, creierul nu va mai dirija așa cum trebuie producția de cortisol și adrenalină, ceea ce poate provoca apariția unei reacții de tip „luptă sau fugi". Iată de ce bebelușul poate deveni mult mai agitat ca de obicei dacă are o perioadă în care primește constant alimente ce conțin zahăr.
Cum să procedezi pentru a evita, pe cât posibil, să-i oferi produse cu zahăr bebelușului
Nutriționiștii sunt de acord că nu este simplu să eviți să-i dai bebelușului produse fără zahăr, cu atât mai mult cu cât pe piață sunt o multitudine de produse despre care nu avem informații certe cu privire la conținutul de zahăr.
Cu toate acestea, stă la îndemâna ta să acționezi precum în indicațiile de mai jos:
• Citește cu foarte mare atenție indicațiile despre produsele pe care le achiziționezi din comerț
• Ai mare grijă ce fel de lapte praf alegi pentru bebelușul tău- Cu atât mai mult cu cât nu îți alăptezi bebelușul în mod natural și întregul necesar de hrană îi este asigurat de laptele praf, este foarte important ca acesta să nu conțină mult zahăr.
• Ocolește compoturile și sucurile din comerț, chiar dacă pe ambalajul lor se menționează că sunt „neîndulcite"
• Limitează cât mai mult consumul de biscuiți și de sucuri de fructe, mai ales în primele 12 luni de viață ale copilului
• Adaugă tu îndulcitori naturali în produsele pe care i le oferi bebelușului (precum iaurt, milkshake etc.), cum ar fi pulpă de fructe. De asemenea, prepară cât mai des hrană în casă!
• Ai grijă să eviți, pe cât posibil, să-i oferi bebelușului produse precum acelea îndulcite cu sirop de arțar, cu fructoză, cu sirop de porum etc. Și acestea sunt surse de zahăr și pot fi cu atât mai dăunătoare cu cât pot fi artificiale.
• Ocolește iauturile cu arome artificiale
• Fii foarte atentă la cerealele pe care i le oferi micuțului tău- Din păcate, multe dintre cele din comerț conțin și zahăr. Mai bine va fi să te orientezi spre cele luate din magazinele cu produse naturiste, care nu au adaos de zahăr și le poți „îmbunătăți" tu cu fructe sau cu condimente precum scorțișoară sau vanilie
Citește și: Zaharul si dieta copilului
Voi mai aveți și alte idei referitoare la modul în care am putea evita să le oferim zahăr bebelușilor noștri?
Surse:
www.bumpsnbaby.com, www.healthfree.com,www.jillcastle.com,www.parentinghealthybabies.com, www.thehealthsite.com