Introducerea lui prematura in meniul copilului poate determina carente nutritionale multiple datorita continutului redus in vitamine C,D,E, continut redus de calciu, fier, iod sau poate provoca suprasolicitarea organismului imatur dezvoltat prin excesul de sodiu, potasiu si proteine.
Astfel, pana la 3 ani, copii ar trebui sa primeasca o formula de lapte care sa le asigure necesarul caloric si nutritiv, formula de lapte care ar trebui sa nu le "agreseze" organismul prin compozitia sa.
Sindromul pluricarential pe care il poate provoca administrarea laptelui de vaca inainte de aceasta varsta se datoreaza pe de o parte continutului scazut in principii nutritive ( vitamine si minerale ) dar, pe de alta parte si a faptului ca multe dintre ele se pierd in timpul pasteurizarii si fierberii ( ex acid folic, vitamina C).
Continutul mic de fier din laptele de vaca poate determina aparitia anemiei feriprive la copilul mic. Concentratia fierului, printre multi nutrienti influenteaza si mecanismele de aparare ale organismului. Imunitatea si distrugerea bacteriilor la nivel intracelular sunt slabite la copii cu deficit de fier. La polul opus in situatiile in care fierul este supradozat poate apare sensibilitate crescuta la infectii. Tratamentul inadecvat cu fier a fost asociat cu exacerbari acute ale infectiilor. De aceea este recomandat pe cat posibil suplimentarea si fortifierea dietei cu cantitati moderate de fier. Pentru a-si asigura necesarul de fier un copil ar trebui sa bea 6 pahare de lapte de vaca pe zi. Tinand cont ca in dieta copilului peste 1 an se recomanda 500-600 ml lapte pe zi necesarul de fier poate fi atins doar prin administrarea unei formule speciale de lapte junior (ex: Human Junior Milch, Humana Junior Drink).
Lapte de vaca integral nu poate asigura nici necesarul de calciu al copilului intre 1-3 ani din mai multe considerente:
1. continut redus de calciu
2. continut crescut de proteine care cresc eliminarea urinara a calciului
3. continut crescut de fosfor care scade absorbtia calciului
Astfel cantitatea scazuta de calciu si vitamina D din laptele de vaca predispune la aparitia rahitismului carential, la defecte de osificare si de formare a dentitiei.
Formula de lapte junior, Humana Junior Milch sau Humana Junior Drink, asigura si necesarul de calciu pentru o crestere armonioasa a copilului.
Daca tinem cont si de faptul ca :
- datorita continutului crescut de proteine, sodiu, potasiu, laptele de vaca determina suprasolicitarea functiei renale a copilului mic
- proteinele laptelui de vaca pot determina alergii respiratorii si cutanate rebele la tratament
- glucidele din laptele de vaca sunt greu de digerat si pot determina dureri abdominale recurente carora greu li se stabilesc etiologia
- numarul de calorii furnizate la o masa sunt insuficiente comparativ cu necesarul varstei,
atunci stim sigur ce sa alegem pentru copii pentru a nu le provoca multiple carente nutritionale si pentru a le proteja organismul.
Se spune ca "suntem ceea ce mancam in primii ani de viata" de aceea trebuie sa avem grija ca alimentatia copiilor sa corespunda nevoilor asociate varstei lor.
Humana Junior Milch este din acest punct de vedere o alegere buna, pentru ca Humana este alaturi de parinti pentru dezvoltarea armonioasa a copilului!