Care este cel mai bun lapte praf?

Care este cel mai bun lapte praf?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Această întrebare frământă pe multe proaspete mame fie de la momentul nașterii în cazul în care nu pot alăpta, fie de la cel al înțărcării sau când laptele lor nu este îndestulător. Iată în funcție de ce criterii trebuie să alegeți laptele praf, alături de informații importante pentru a oferi o nutriție adecvată bebelușului chiar din partea medicului pediatru.

Cum aleg cel mai bun lapte praf?

urs Celia Este ușor să devii copleșită de multitudinea de variante de lapte disponibile în comerț și să nu te poți decide. Identificarea celui potrivit pentru necesitățile și dezvoltarea corespunzătoare a copilului tău reprezintă o reală provocare. În primul rând trebuie să te consulți cu medicul pediatru înainte de a oferi lapte praf bebelușului sau copilului. Împreună, consultându-vă cu privire la obiceiurile alimentare ale copilului, alergiile acestuia, nevoile sale nutriționale, veți alege cea mai bună soluție pentru cel mic. 

Întrebările de bază de la care trebuie să pornești procesul de achiziție sunt: ce fel de formulă ai nevoie? ce vârstă are copilul? sub ce formă dorești laptele praf? cum îl tolerează copilul? Pentru că, în final, cel mic va decide care e cea mai bună variantă pentru el și va transmite semnale pozitive sau, dimpotrivă, va manifesta reacții adverse. Este important de subliniat că trebuie să acorzi puțin timp - cel puțin 2 săptămâni - pentru a te lămuri cu privire la modul în care copilul tolerează laptele praf pentru ca este posibil ca la început să pară că nu îl digeră prea bine (simptome precum regurgitații, gaze și colici sunt de obicei legate de tractul gastrointestinal al bebelușului insuficient dezvoltat și nu de alimentația primită).

Citește și: Cum alegi laptele praf pentru bebelus

LAPTELE in alimentatia copilului 

cel mai bun lapte praf

Tipuri de lapte praf -  clasificare

Comparativ cu alte variante de lapte disponibil pentru sugari (cum este laptele din maternitate sau cel gata preparat), laptele praf constituie opțiunea cea mai economică și cea mai prietenoasă cu mediul. Necesită cel mai mic spațiu în termeni de transport și depozitare, în cămară/frigider și în coșul de gunoi. Ca timp de preparare, implică într-adevăr un timp mai lung și necesită urmărirea exactă a instrucțiunilor; în plus, dispune de un termen de valabilitate de o lună de la deschidere.

Lapte praf pe baza de proteine din lapte de vacă - Majoritatea produselor disponibile în comerț sunt fabricate pe bază de lapte de vacă; proteina din lapte este modificată în mod semnificativ pentru a deveni mai ușor digerabilă (până la vârsta de 1 an bebelușul nu poate digera lapte obișnuit de vacă). Formulele de lapte au la baza proteinele extrase din zerul rezultat in urma fabricarii branzeturilor, insa exista si o formulă de lapte cu proteine extrase direct din lapte, la temperatură joasă, rezultând o proteină de calitate cu beneficii pentru organismul sugarului.  

 Centrul R&D Lactalis a dezvoltat și patentat un proces unic de obținere a proteinelor naturale direct din lapte, la o temperatură scazută. Datorită procesului de extracție a Prolacta® laptele este protejat de orice denaturare și ofera proprietăți biologice excelente.
Prolacta® din lapte degresat are un profil excelent de aminoacizi (superior proteinelor extrase din zer)
Prolacta® este un complex de proteine optimizate având urmatoarele beneficii:
- Cantitate optimă de proteină și aminoacizi ce duce la evitarea supraîncărcării aparatului renal
- Calitate crescută a aminoacizilor din compoziția lor - dezvoltare staturoponderală și neuropsihică normală 
- Raportul cazeină/zer = 40/60
- Fără tratament termic, fără reziduuri peptidice de cazeină
- Digestibilitate crescută 
- Sațietate crescută  
- Somn fiziologic

Lapte fără lactoză - pentru intoleranța la lactoză (un zahar care se găsește în mod natural în lapte), o problemă destul de rar întâlnită. Dacă este cazul, medicul recomandă o formulă ce conține un alt fel de zahar, precum siropul de porumb.
Lapte pe bază de soia - fabricat cu o proteină vegetală care, în mod asemănător celei din laptele de vacă, este modificată pentru digestia ușoară a bebelușilor. Pentru familiile vegane sau situațiile în care bebelușul nu poate digera proteina din lapte de vacă (de exemplu, se observă o ușoară sângerare rectală - semn al unei alergii la laptele de vacă). Este potrivit chiar și pentru copiii intoleranți deoarece carbohidratul din soia este sucroza sau glucoza, nu lactoza. Reține însă că aproximativ jumătate din copiii cu alergie la lapte sunt alergici și la soia.
Formulă de lapte praf extensiv hidrolizată - proteina este descompusă în părți mai mici care sunt mai ușor de digerat decât moleculele proteice mari. Poate fi recomandat dacă cel mic prezintă alergii multiple sau întâmpină probleme în asimilarea nutrimentelor (cum sunt prematurii), de asemenea și în cazul copiilor ce prezintă probleme ale pielii (cum este eczema).
Formulă de lapte praf pentru prematuri și copii cu greutate mică - aceste formule conțin adesea mai multe calorii (pentru a ajuta copiii să crească rapid în greutate) și proteine, precum și un tip de grăsime mai ușor de asimilat denumită trigliceride cu lanț mediu (cantitatea variază în funcție de producător).
Formule de lapte praf metabolice - utile pentru bebelușii care suferă de o afecțiune ce necesită nutriție specializată
Alte tipuri de lapte praf - se găsesc în prezent formule pentru colici și reflux gastroesofagian (sunt îngroșate); au un raport proteic similar laptelui matern și variază ușor în compoziție față de laptele standard. Este important să cereți sfatul medicului înainte de a le utiliza.

cel mai bun lapte praf

Care este cel mai bun lapte praf în funcție de compoziție?

Există șase ingrediente principale în laptele praf: cabohidrați, proteine, grăsimi, vitamine, minerale și alte nutrimente. Deosebirea dintre produse constă în compoziția de carbohidrați și proteine, precum și în ingredientele adiționale (cazeina și zerul se regăsesc în diferite concentrații în formulele pe bază de lapte de vacă). Iată-le explicate pe toate în detaliu:

- Cabohidrați: Maltodextrina din porumb este uneori folosită drept sursă secundară de cabohidrați. Formulele fără lactoză, cu soia și cele speciale conțin unul din următoarele: sucroză, maltodextrină, amidon modificat din porumb sau solide de sirop de porumb. Maltodextrina este folosita ca si carbohidrat cu rol de a indulci laptele si de a aduce aport caloric produsului. Aproape toate formulele de lapte de pe piata contin maltodextrina, iar cele care nu contin acest ingrediente, contin amidon.

- Proteine: laptele matern conține aproximativ 60% zer și 40% cazeină, iar laptele praf are un conținut similar. Unele produse conțin 100% zer. Cele pe bază de soia conțin izolat proteic; câteva folosesc proteine parțial hidrolizate pentru o digestie ușoară si pot ajuta si in dermatitele atopice. Formulele extensiv hidrolizate conțin proteine complet descompuse în componente (aminoacizi) care le permit o asimilare ușoară; sunt considerate hipoalergenice și utile pentru copiii alergici

În formulele de lapte concentrația de proteine este mai ridicată decât în laptele matern. Aceasta este pentru a asigura conținutul necesar minimal de aminoacizi. Anumite studii au arătat existența unei legături între compoziția proteică și obezitatea la copii.
În perioada diversificării s-a observat că hrănirea copilului cu o dietă bogată în proteine la varsta de 6, 12, 18 și 24 de luni aveau legatură nu numai cu un index crescut al masei corporale, dar și cu o creștere cantitativă a celulelor adipoase (+9%).

logo celiaAstfel, se recomandă formulele de lapte cu proteină extrasă direct din lapte, care, datorită procesului unic de extracție, la temperatură joasă, cum este exemplul laptelui Celia 3, pastrează proteinele la o calitate ridicată, ajutând la o dezvoltare staturoponderală și neuropsihică normală a copilului.

Proteinele sunt compuse din aminoacizi, foarte importanți mai ales în perioada de creștere, așa că, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor nou-născuților și copiilor mici, formulele de lapte trebuie să conțină un profil de aminoacid cât mai apropiat de cel al laptelui matern. Acest lucru se întâmplă la majoritatea formulelor de lapte, mai puțin în cazul a doi aminoacizi importanți: treonina și triptofanul. Treonina este un aminoacid esențial cu rol important în sprijinirea sistemului imunitar, participând la producerea anticorpilor, dar în cantități mai mari poate prezenta un efect toxic direct daca se acumulează în creier. Triptofanul este precursorul serotoniei și este direct răspunzător de somnul liniștit al copilului. În laptele matern raportul dintre treonină și triptofan este ideal pentru copil. Aceasta se întâmplă și în cazul proteinelor extrase direct din lapte, unde raportul dintre cei doi aminoacizi este identic cu cel al laptelui matern.

- Grăsimi: laptele matern conține o combinație de grăsime monosaturată, polinesaturată și saturată. Formulele de lapte praf folosesc mai multe tipuri de uleiuri pentru a potrivi conținutul de grăsime și includ ulei de soia, de cocos, de palmier și ulei de floarea soarelui bogat in acid oleic (ultimele două tipuri de grăsimi reduc nivelul de asimilare a grăsimii și a calciului). Trigliceridele cu lanț mediu necesită mai puțin efort pentru a fi digerate și sunt mai ușor asimilate; se regăsesc în formule speciale pentru prematuri și copii care se confruntă cu probleme în digestia sau asimilarea nutrimentelor. Administrația Alimentelor și Medicamentelor a aprobat adăugarea a doi acizi de lanț lung la lapte: DHA și ARA care se află și în laptele matern (importanți pentru creier și dezvoltarea vederii, mai ales în primul an de viață și pentru copiii prematuri).

- Vitamine și minerale: includ fier, vitamina C, vitamina B5 etc. Dintre acestea, fierul este important până la prima aniversare a copilului pentru a preveni anemia feriptivă (27 mg/zi pentru 0-6 luni, 11 mg pentru 7-12 luni). Fierul e vital pentru circulația corectă a sângelui și pentru dezvoltarea creierului în primul an de viață, iar pentru nou-născuți vitamina D trebuie urmărită în compoziție.

- Alte ingrediente: aici apar diferențieri între produse. Nucleotide: blocuri de ADN și ARN prezente în laptele matern cu funcții multiple și în dezvoltarea sistemului imunitar. Amidon din orez: adăugat la formulele anti-regurgitare. Fibre alimentare: fibre din soia sunt adăugate pentru tratamentul diareei. Aminoacizi (taurină, metionină și carnitină) adăugați la formule din soia și la formule din lapte de vacă pentru a se potrivi aminoacizilor din laptele matern.

Citește și: Cum se face laptele praf?

cel mai bun lapte praf

Sfatul specialistului

Doamna doctor Cristiana Filip, Medic Specialist Pediatru, Clinica de Diagnostic Gral, Clinica Gral Baneasa1 a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări:

- Ce proprietăți trebuie să îndeplinească din punct de vedere nutrițional cel mai bun lapte praf? 

Atunci când copilul nu poate beneficia de acest dar al naturii care este laptele matern, el va trebui să primească laptele unei alte specii, în speţă laptele de vaca sub formă de lapte praf. În prezent, există o gamă extinsă de medicformule de lapte, numite şi substitute de lapte matern, care tind să atingă perfecţiunea, dar fără să-l egaleze pe acesta. Ele au o compoziţie adaptată vârstei copilului (existând formule pentru prematuri, formule de start, până la 4-6 luni, formule de continuare, date în paralel cu alimentaţia diversificată) cât şi diferitelor afecţiuni ale sugarilor - lapturi medicament (ex: lapte cu mai puţină/fără lactoză, formule din soia, sau cu proteinele hidrolizate destinate copiilor cu intoleranţă la proteinele laptelui de vacă, formule antireflux, lapte fără fenilalanină pentru sugarii cu fenilcetonurie etc).
,,Cel mai bun lapte" praf care în mod firesc trebuie adaptat nevoilor şi particularităţilor fiecărui sugar, trebuie să conţină toate principiile nutritive astfel încât să asigure creşterea armonioasă, dezvoltarea şi starea de sănătate a acestuia.
Faţă de compoziţia standard, laptele praf poate să fie suplimentat cu vitamine, fier şi alte minerale, acizi graşi cu lanţ lung sau precursori ai acestora, prebiotice, probiotice, MCT (acizi graşi cu lanţ mediu), mai uşor de digerat de către sistemul digestiv imatur al prematurilor, acizi graşi Omega 3 şi 6, AA si DHA conţinute şi în LCPUFA, existente în mod normal în laptele matern şi care ajută la dezvoltarea creierului, a retinei şi a sistemului nervos central, etc.
De asemenea, laptele praf trebuie să prezinte securitate toxică şi bacteriologică.

- Ce anume nu ar trebui să conțină laptele praf? 

Laptele praf pentru sugari nu ar trebui să conţină o serie de aditivi alimentari şi substanţe chimice care pot afecta dezvoltarea bebeluşilor. Amidonul este un carbohidrat care produce creşterea bruscă a glicemiei, nu se regăseşte în laptele matern, iar introducerea acestuia în formulele de lapte poate genera intoleranţă şi alergie la acesta în perioada de viaţă ulterioară. Fosfatul de potasiu, clorura de calciu, carbonatul de calciu, sunt substanţe anorganice cu grad de asimilare redus. De asemenea, aluminiul provenit din ambalaje şi folii de protecţie a fost găsit în cantităţi mult mai mari în unele formule şi poate fi toxic.
De asemenea, formulele de lapte trebuie securizate bacteriologic (nu ar trebui să conţină germeni patogeni).

- Cât de importantă este calitatea laptelui praf în dezvoltarea echilibrată a copilului? 

Calitatea laptelui praf este importantă în dezvoltarea echilibrată a copilului. Prezenţa tuturor nutrienţilor şi adaptarea proporţiilor în funcţie de necesităţile fiecărei etape de vârstă, adăugarea anumitor constituenţi sau procesarea adaptată diferitelor patologii, securizarea bacteriologică şi toxică a laptelui permit o bună creştere şi dezvoltare.

- Ce sfaturi aveți pentru părinți în acest sens? 

Părinţii ar trebui să urmeze sfatul medicului de familie sau al pediatrului în alegerea formulei de lapte.

De reținut

Indiferent de producătorul ales, citește mai întâi eticheta și urmărește ingredientele conținute. Nu adăuga niciodată ingrediente în plus (vitamine, cereale, ulei de măsline, lapte de vacă) decât dacă recomandă medicul; nu folosi mai puțină sau mai multă apă la prepararea laptelui praf decât este necesar. Laptele praf este creat cu mare precizie pentru a întruni cantități fixe de nutrimente; poți periclita în caz contrar sănătatea bebelușului (uleiul de măsline de exemplu poate cauza leziuni pulmonare permanente și chiar deces din cauza pericolului de inhalare; laptele de vacă este greu de digerat până la 1 an). Dacă ai dubii și dorești să schimbi formula de lapte, cere sfatul medicului care va lua în considerare starea de sănătate, vârsta și necesitățile nutriționale ale copilului; acesta va monitoriza reacții adverse și eventuale simptome. În acest sens, este bine să urmărești timp de mai multe zile, pana la 2 săptămâni, dacă copilul pare mulțumit sau încântat de ora mesei, dacă ia în greutate și, desigur, dacă prezintă simptome de alergie.

Nu încerca să stabești un diagnostic de alergie sau intoleranță deoarece poți interpreta greșit o afecțiune gravă sau împiedica copilul sa primească o nutriție adecvată.

Mulțumim doamnei doctor Cristiana Filip pentru informațiile oferite. 

Surse: 

www.netmums.com; www.babycenter.com; http://incredibleinfant.com; www.babycentre.co.uk

 

 

 

Articolul urmator
Nu știi de ce îmi hrănesc bebelușul cu lapte praf, așa că nu mă judeca pentru că nu alăptez
Nu știi de ce îmi hrănesc bebelușul cu lapte praf, așa că nu mă judeca pentru că nu alăptez

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soțul fără job îi cere soției să nu mai cumpere lapte praf pentru bebeluș pentru a face mai multă economie
    Soțul fără job îi cere soției să nu mai cumpere lapte praf pentru bebeluș pentru a face mai multă economie

    O mămică de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit, că soțul ei șomer i-a cerut să își alăpteze copilul în loc să cumpere lapte praf, pentru a face...

    O femeie a descoperit că prietenul cel mai bun din copilărie este, de fapt, fratele ei
    O femeie a descoperit că prietenul cel mai bun din copilărie este, de fapt, fratele ei

    O femeie din Marea Britanie a primit un mesaj de la sora mai mare a prietenului său cel mai bun din copilărie, care i-a făcut o mărturisire la care nu se aștepta vreodată. Parcurge...

    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf
    Cerșetoarele din București cu bebeluși "din cârpe" au fost amendate. Cer bani pentru lapte praf

    Poliția locală a Sectorului 6 din București a amendat mai multe femei care cerșeau pe stradă, spunând că au nevoie de lapte praf pentru bebelușii lor. În realitate,...

    I-am mulțumit soacrei mele pentru modul în care și-a crescut fiul, înainte să moară. E cel mai bun lucru pe care l-am făcut
    I-am mulțumit soacrei mele pentru modul în care și-a crescut fiul, înainte să moară. E cel mai bun lucru pe care l-am făcut

    O femeie ne împărtășește experiența pe care a trăit-o în relație cu soacra ei, care a decedat de curând. Citește articolul pentru toată povestea.

    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai
    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai

    În zilele călduroase ale verii, nimic nu este mai plăcut decât să te răcorești și să te răsfeți cu ajutorul unui desert ușor și gustos. Un tort cu fructe este o...

    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”
    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”

    Nu e întotdeauna ușor să fii părinte de adolescent, dar asta nu înseamnă că nu e extrem de frumos. Care este cel mai prețios sfat pe care îl poate da o mamă care are...

    De ce 2024 va fi cel mai bun an din viața ta, în funcție de zodie
    De ce 2024 va fi cel mai bun an din viața ta, în funcție de zodie

    Anul 2024 vine cu succes pentru toți nativii zodiacului. Cele 12 zodii sunt favorizate de astre să își schimbe viața, să renunțe la obiceiurile care nu le aduc beneficii și să...

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    © 2025 Qbebe