- 1. Lasa-l sa se murdareasca
- 2. Lasa-l sa incerce sa manance singur inca de la inceput
- 3. Incearca tot timpul combinatii noi si surprinzatoare
- 4. Fii deschisa la variante "de import"
- 5. Fa-l sa creada ca manaca ce vrea el
- 6. Fii ferma cu programul de masa
- 7. Nu il forta niciodata sa manance ceva ce nu-i place
- 8. Incearca diferite moduri de a-i oferi alimentele
- 9. Nu-ti fie teama sa "imbunatatesti" gustul mancarii bebelusului
- 10. Adopta o atitudine vesela, mereu zambitoare cand ii oferi mancarea.
Transforma masa intr-o joaca si bebe va deveni nerabdator sa manance.
Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa faci asta si il vor convinge pe bebe sa manance orice aliment:
1. Lasa-l sa se murdareasca
Bebelusilor le place enorm de mult sa bage mana in mancare. La inceput nici nu se gandesc sa duca mancarea la gura, ci doar sa o simta cu degetelele lor, sa o intinda pe masa sau sa o arunce pe jos.
Nu il sterge in continuu, in incercarea de a evita murdaria pentru ca asta il va enerva teribil pe cel mic. Aloca niste haine special pentru masa, aseaza-i scaunelul undeva unde iti va fi usor sa cureti (pe gresie, de exemplu) si lasa-l sa se murdareasca cat vrea. Sterge murdaria o singura data - la final.
2. Lasa-l sa incerce sa manance singur inca de la inceput
Foloseste doua lingurite: cu una ii dai tu sa manance si cealalta i-o lasi lui in manuta. La inceput va bate cu ea in masa, apoi o va baga in castronel si se va manji cu mancarea, mai tarziu, insa, va duce mancarea singur la gura. Chiar daca nu reusesc efectiv sa manance singuri, incercarile acestea ii distreaza foarte tare pe cei mici.
3. Incearca tot timpul combinatii noi si surprinzatoare
Nu ii oferi micutului tau acelasi meniu in fiecare zi. Obisnuit cu acelasi gust, cand vei vrea sa introduci un aliment nou vei avea mult de furca pana il va accepta. Daca ai tendinta de a folosi mai tot timpul aceleasi alimente, modifica macar proportia fiecaruia, astfel incat sa predomine cand un gust, cand altul.
4. Fii deschisa la variante "de import"
Nu te rezuma la traditionalele mese compuse din mar si morcov, mai ales ca acestea nu sunt printre preferatele bebelusilor. Acum ai atatea variante din care poti alege: caisele, piersicile, nectarinele, avocado, mango, kaki (un fruct cu consistenta unei caise bine coapte). Toate acestea pot fi candidate ideale pentru prima etapa a diversificarii.
5. Fa-l sa creada ca manaca ce vrea el
Majoritatea copiilor dezvolta o placere spre un anumit aliment, cum ar fi: portocala, banana, iaurtul, etc. Identifica alimentul preferat de bebelusul tau si combina-l cu orice vrei sa ii dai de mancare. Nu te gandi ca tu nu ai manca niciodata portocala cu cartof si carne. Bebelusii au placeri culinare diferite de ale adultilor.
6. Fii ferma cu programul de masa
Daca bebe nu a vrut sa manance sau a mancat foarte putin, nu te grabi sa ii dai supliment de lapte si nici nu incerca peste o ora din nou cu aceeasi masa.
Suplimentul de lapte trebuie dat doar una, maxim doua saptamani dupa ce ai inceput sa-i inlocuiesti masa respectiva cu alimente. Dupa aceasta perioada, masa trebuie inlocuita integral. Daca bebe, de exemplu, mananca doar cateva lingurite la masa de fructe, nu trebuie sa incerci sa-i dai fructe mai tarziu, ci trebuie sa treci direct la masa urmatoare: cea de legume, la ora la care aceasta este programata.
Bebelusii invata repede cum sa isi pacaleasca parintii si, daca stie ca va primi peste putin timp fie lapte fie o noua sansa la masa respectiva, se va obisnui ca, din prima, sa te refuze.
7. Nu il forta niciodata sa manance ceva ce nu-i place
Cand bebelusului tau nu-i va placea gustul unui anumit aliment, vei observa cu siguranta: se stramba, strange din ochi, are senzatie de voma. Nu il obliga sa il manance, pentru ca vei face mai mult rau: ii va fi teama de gustul neplacut si cand ii vei da alte alimente. Daca nu il obligi niciodata, el va avea incredere in tine ca ii dai papa bun.
8. Incearca diferite moduri de a-i oferi alimentele
Poti incerca sa ii oferi alimentele sub forma de piure, bucatele, fierte, crude, coapte. Modifica si consistenta mancarii si vezi care varianta il atrage pe bebelusul tau cel mai mult. Unii bebelusii prefera supele si piureurile mai lichide, altii prefera mancarea mai concentrata.
9. Nu-ti fie teama sa "imbunatatesti" gustul mancarii bebelusului
Bebelusii, pana la un an, nu au voie sare si zahar. Insa poti adauga in mancare orice verdeturi (patrunjel, marar, cimbru, oregano, etc) iar in fructe poti pune esenta de vanilie sau scortisoara. Daca l-ai alaptat, gandeste-te ca bebe oricum a "testat" deja toate aceste gusturi prin intermediul laptelui matern.
10. Adopta o atitudine vesela, mereu zambitoare cand ii oferi mancarea.
Cand te va vedea zambind, bebe va simti ca urmeaza ceva placut si va fi si el bine-dispus. Bucura-te zgomotos de fiecare data cand il pregatesti pentru masa. Curand vei vedea ca isi va insusi si el aceasta atitudine si se va bucura cand vede mancarea.
In cazul tau, ce trucuri l-au convins pe bebe sa manance?