Anca Bălășoiu este moașă licențiată, membră a Comisiei de Moașe OAMGMAMR și coordonator la „Școală Mamei”, cu o experiență de peste 18 ani în domeniul medical. Ea fost de acord să răspundă celor mai des întâlnite întrebări despre hiperlactație în cadrul unui live pe pagina de Facebook Qbebe, powered by Philips Avent.
Hai să aflăm împreună care sunt principalele cauze ale hiperlactației, ce trebuie să facem dacă avem prea mult lapte, dar și câteva metode prin care să calmăm angorjarea sânilor și hiperlactația!
Ce este hiperlactația
Hiperlactația apare atunci când laptele matern este foarte abundent, când corpul produce mai mult lapte decât are nevoie bebelușul. Nu trebuie să te ingrjorezi, însă, din prima clipă când observi că sânii tăi produc mai multe lapte. De obicei, în primele zile de alăptare, când lactația abia se instalează, există posibilitatea să ai un volum mai mare de lapte, însă treptat, pe măsură ce bebelușul începe să se hrănească și corpul tău începe să se adapteze nevoilor lui, producția de lapte matern începe să se diminueze.
Dacă nu se întâmplă acest lucru, putem vorbi de hiperlactație. În cazurile de hiperlactație laptele matern poate ieși rapid și forțat și poate crea dificultăți atât mamei, ai cărei sâni devin dureroși și tumefiați, cât și copilașului, care poate refuză sânul, tușește sau se îneacă fiindcă nu poate înghiți laptele la fel repede pe cât îl primește sau are scaune apoase.
Principalele cauze ale hiperlactației
Hiperlactația are, cel mai adesea, legătură cu modul în care bebelușul se hrănește. Principalele cauze ale hiperlactației pot fi:
- Atașarea incorectă a bebelușului la sân
Multe proaspete mămici, în special cele care se află la prima sarcină, întâmpină mici probleme când vine vorba de poziționarea bebelușului la sân. Poziția corectă este atunci când capul bebelușul este ușor înclinat înapoi, nasul este liber (pentru a putea respira), iar bărbia este băgată în sân. Lasă-l pe cel mic să dețină controlul sânului pentru a-și putea regla respirația. Are nevoie să respire corect pentru a putea suge eficient!
- Bebelușul nu suge suficient lapte
Hiperlactația mai poate apărea atunci când sânul nu se golește suficient fiincă bebelușul nu suge suficient lapte. Unii copilași refuză să sugă sau sug foarte prost din cauza medicației primite în timpul travaliului sau dacă mameloanele mamei sunt foarte mari sau plate.
- Mutarea bebelușului de la un sân la altul prea repede
Hiperlactația mai poate fi cauzată și de faptul că muți bebelușul de la un sân la altul înainte ca el să termine laptele de la primul sân.
- Unele dezechilibre hormonale
Unele dezechilibre hormonale pot fi, de asemenea, responsabile pentru hiperlactație. Unii medici spun că disfuncționalitățile glandei pituitare (care produce hormoni ce reglează activitatea celorlalte glande) pot interveni și asupra hormonilor ce facilitează producția de lapte matern. Poate provoca inclusiv apariția hiperlactației.
- Prezența unui număr mare de alveole
Chiar dacă se întâmplă destul de rar, există și posibilitatea ca o mamă, să aibă, la nivelul fiecărui sân, mai multe alveole decât media obișnuită (între 100.000 și 300.000).
- Unele medicamente
Hiperlactația mai poate fi și o reacție adversă la unele medicamente. Nu lua niciun tratament înainte să discuți cu medicul tău, mai ales în perioada alăptării!
- Sâni mari, lactație mare?
Are hiperlactația legătură cu dimensiunea sânilor? Ei bine, deși poate că ai fi tentată să crezi că da, specialistul nostru dărâmă acest mit: „Nu are nicio legătură dimensiunea sânului cu cantitatea de lapte produs. Sânul mare nu influențează în niciun fel lactația, fiindcă laptele se produce cu ajutorul celor doi hormoni, prolactina și oxitocina. Prolactina stimulează sinteză continuă a laptelui, iar oxitocina ajută reflexul de rejecție al laptelui și oarecum secreția intermitentă de lapte”, explică Anca Bălășoiu.
Ce trebuie să faci dacă ai prea mult lapte
Cum ținem producția de lapte sub control? Printr-o alăptare frecventă, la cerere, în funcție de nevoile copilului, explică specialistul! Iată ce poți să faci când apare hiperlactația:
- Folosește o pompă de sân
O pompă bună poate ajută mama să își golească sânul ușor și simplu și va fi ușor pentru ea să alăpteze! Înainte de fiecare alăptare, folosește o pompă de sân pentru a goli parțial sânul și pentru a încetini producția de lapte. Nu pompa totuși prea mult, ci suficient pentru ca jetul să nu mai fie atât de puternic.
„Pompa de muls poate fi utilizată când vrem să golim sânul și să ajungem în zona de confort, dar și când nou născutul este prematur și, din diverse motive, nu poate fi pus la sân. Pompa de sân este recomandată și pentru stimularea lactației când este în scădere, dar și atunci când copiii au dificultăți de scutiune și nu se pot atașa corect la sân. Multe mame preferă să folosească pompa să se mulgă în astfel de cazuri”, a explicat Anca Bălășoiu.
- Alege doar anumite poziții pentru alăptare
Cea mai confortabilă poziție este „leagănul”, în care bebelușul este așezat cu burtica în față abdomenului mamei și poate prinde ușor sânul. Așază-te într-un loc cât mai confortabil și folosește perne, dacă e nevoie, pentru a aduce bebelușul cât mai aproape de sân.
- Hrănește bebelușul la fiecare sân în parte, pe rând
Oferă-i bebelușului să sugă de la fiecare sân în parte. Astfel, se va diminua lactația, iar sânii tăi se vor detensiona și nu vor mai fi la fel de dureroși.
- Stimulează-l pe bebeluș să elimine gazele după alăptare
Ca să nu-i mai fie greu să sugă la următoarea alăptare, stimulează-l pe cel mic să elimine gazele după fiecare masă. Schimbă-i poziția pentru a-l încuraja să elimine din eventualul exces de gaze.
- Încearcă să alăptezi bebelușul înainte să i se facă foame
Încearcă să îl alăptezi pe cel mic înainte să i se facă foame sau la scurt timp după ce se trezește. Dacă bebeluşul este relaxat va suge mult mai lent, va primi laptele cu presiune mai scăzută şi nu va mai înghiţi aer.
Legătura dintre angorjarea sânilor și hiperlactație
Angorjarea sânilor, sau furia laptelui, apare atunci cand sânii proaspetei mamici devin prea plini cu lapte. Un volum prea mare de lapte poate cauza blocarea canalelor galactofore, mastita sau angorjarea sânilor, acestea fiind de fapt semnele care te avertizează că ai hiperlactație. Angorjarea una dintre cele mai frecvente cauze de oprire a alăptării de către mamă mai devreme decât era planificat.
Cum apare „furia laptelui” (angorjarea sânilor)
Anca Bălășoiu spune că angorjarea sânilor apare, în general, între a treia și a cincea zi de la naștere, pentru că mama nu atașează corect bebelușul la sân și el nu poate apuca mamelonul pentru a goli sânul. Mai poate apărea și în situația în care bebelușul nu suge eficient, nu are un supt pe secundă. Specialistul spune că mama trebuie să audă respirația dintre supturi și să observe dacă este un supt eficient!
Când sânul este angorjat, începe să devină tumefiat, roșu, în tensiune, dureros. Mamelonul se aplatizează și copilul nu mai poate apucă sânul. Bebelușul, pur și simplu, nu poate prinde și astfel nu cruge laptele. De multe ori se întâmplă că mamele să încerce să folosească o pompă de muls și să aibă impresia că nu e bună, dar de fapt sânul este foarte angorjat și ea nu se mulge corect.
În această perioada poate apărea febra, însă în general nu este o febră cu temperatură ridicată (nu mai mult de 37.8 -39 de grade) și nu ține mai mult de 24 de ore.
Există două tipuri de angorjare:
- angorjare primară, care apare în primele zile după naștere, atunci când „vine laptele”;
- angorjare secundară, care apare atunci când sânii nu sunt goliți de lapte. Chiar dacă o mamă alăptează regulat, de multe ori bebelușul nu poate să golească ambii sâni și atunci se recomandă folosirea unei pompe de sân pentru a scoate laptele în exces.
Cum poți preveni angorjarea sânilor
Pentru prevenirea angorjării sânilor:
- alăptează la scurt timp după naștere, la 2-3 ore. Asistentele din maternitate ar trebui să te ajute să faci acest lucru cât mai repede;
- alăptează frecvent, între 8 și 12 ore, după primele 24 de ore;
- lasă bebelușul să golească un sân înainte de a trece la celălalt;
- nu folosi biberonul sau suzeta în prima luna de viață a bebelușului. Dacă medicul te-a sfătuit să îi dai biberon în completare, folosește pompă de sân pentru a-i da bebelușului lapte matern în loc de formulă;
- nu-ți lăsa sânii să fie insuficient goliți de lapte. Dacă bebe a sărit peste o masă sau nu a mâncat suficient, golește-ți sânii cu o pompă de alăptare.
Metode prin care calmezi angorjarea sânilor și hiperlactația
Angorjarea sânilor cauzată de hiperlactație nu trebuie să fie un motiv pentru încetarea alăptării. Hrănirea bebelușului la sân este una dintre cele mai bune metodă pentru calmarea furiei laptelui și ameliorarea disconfortului produs de angorjarea sânilor!
Iată câteva tehnici pentru detensionarea sânilor angorjati:
- folosește o pompă de alăptare pentru golirea sânilor, astfel încât să îi eliberezi de presiune. Pompa trebuie utilizată la o putere moderată, în așa fel încât să se evite riscul de reumplere bruscă a sânului din cauza unei goliri prea rapide. Odată ce s-a eliminat suficient lapte și sânul nu mai este tensionat, poți atașa din nou bebelușul la sân;
- între alaptari aplică gheață sau comprese reci, pentru a reduce inflamația și durerea. Nu aplica gheață direct pe piele, ci infasoar-o într-un prosop subțire sau într-un tricou. Nu o lăsa mai mult de 5-10 minute pe piele;
- înainte de alăptare aplică comprese călduțe. Căldura va detensiona sânii inflamați și va face alăptarea mai ușoară;
- dacă angorjarea este foarte dureroasă, nu trece și apare și febra, poate fi necesar să apelezi la medicamente antiinflamatorii. Paracetamolul sau ibuprofenul pot reduce semnificativ durerea și senzația de disconfort, însă ia-le numai după ce discuți cu medicul tău sau cu un consultant în alăptare;
- masează ușor sânii între alăptări, circular și prin mișcări din afară spre mamelon.
Este bine să ai suficient lapte pentru bebelușul tău, însă atunci când producția lactată este mult mai mare decât nevoile celui mic, înseamnă că există o problemă pentru care este nevoie să iei măsuri. Hiperlactația poate fi rezolvată, iar noi sperăm că sfaturile Ancăi Bălășoiu să îți fie de ajutor!
Surse foto: istockphoto.com