Sutien alaptare: ghid de cumparare si utilizare

Sutien alaptare: ghid de cumparare si utilizare

Roxana Cristea

Sutienul pentru alaptare este un sutien special conceput pentru ca mamele sa alapteze oriunde, cu discretie si in plus, sa se simta confortabil in timp ce il poarta. In prezent, exista o varietate de sutiene pentru alaptare: de zi, de noapte, cu sarme sau fara, cu flapsuri sau fara. Qbebe iti ofera informatii utile despre sutienele pe care sa le folosesti cand alaptezi.

Ce este un sutien pentru alaptare?

 Pe parcursul sarcinii, sanii tai isi maresc volumul considerabil si sutienele pe care le purtai inainte s-ar putea sa nu-ti mai vina niciodata. Dar nu te grabi sa-ti cumperi prea multe sutiene noi, gandindu-te ca le vei purta si dupa ce vei naste, asteapta pana cand iti vei putea pune copilul la piept, pentru ca sanii tai plini cu lapte vor fi mai mari decat te-ai asteptat vreodata. Asta nu inseamna ca trebuie sa te multumesti cu niste sutiene "urate", fara forme. Acum te poti simti confortabil in timp ce alaptezi si de ce nu, poti arata chiar sexy cu un sutien special conceput pentru perioada in care alaptezi.
Sutienele pentru alaptare iti ofera suport sporit pentru un bust plin cu lapte, confort pentru sanii umflati si durerosi din timpul alaptarii, posibilitatea sa alaptezi oriunde cu discretie si eleganta. Cu alte cuvinte, sutienul pentru alaptare iti sprijina sanii foarte grei si are cupe mobile (flapsuri) sau detasabile, care iti permit sa pui repede copilul la san, fara sa indepartezi complet sutienul.

Citeste si: Alaptarea nou-nascutului: 10 sfaturi importante de la specialisti si mame

Cum trebuie sa fie un sutien bun pentru alaptare

Un sutien pentru alaptare trebuie sa fie flexibil (usor elastic) pentru ca sanii sa nu stea "inghesuiti"; cupele trebuie sa fie usor de indepartat atunci cand bebe plange de foame si usor de pus la loc atunci cand s-a saturat - ar trebui sa fie usor de deschis si inchis cu o singura mana, pentru ca sa tii bebelusul cu cealalta; deschiderea cupelor ar trebui sa fie generoasa pentru a-i permite bebelusului sa prinda bine sanul mamei. Sutienul pentru alaptare nu trebuie sa fie prea strans pentru a nu bloca acele conducte mamare prin care vine lapticul. Blocarea conductelor mamare poate duce la mastita.

Ar trebui sa te gandesti daca-ti este util si un sutien pentru alaptare pe care sa-l porti pe timp de noapte, pentru ca cele de zi ar putea sa te incomodeze atunci cand dormi. Daca te intrebi de ce ai avea nevoie de un sutien atunci cand dormi... trebuie sa stii ca sanii tai vor curge si noaptea, la fel cum fac ziua si pentru protectia hainelor si a lenjeriei de pat ar fi bine sa porti un astfel de sutien. In plus, te poti simti mult mai confortabil cu sanii sustinuti pe timp de noapte de un sutien special sau o bustiera (sutienul pentru alaptare de purtat in timpul somnului arata ca o bustiera elastica).

Citeste si: Alaptarea: prima dovada a iubirii de mama. Afla parerile altor mamici! 

Sutien alaptare: ghid de cumparare

Este foarte important sa porti un sutien pentru alaptare in perioada in care bebe papa de la san. Folosind un sutien normal (comun) nu este numai incomod pentru alaptare, dar poate fi si nesanatos pentru sani. In perioada de lactatie, sanii femeilor sunt mult mai grei decat in mod normal si, prin urmare, au nevoie de mai mult sprijin. In plus, un sutien cu push-up impinge sanul greu si-l face sa sufere, produce disconfort si poate reduce fluxul de lapte. Asta pe langa potentialele amenintari la adresa sanatatii sanului, cum ar fi mastita.
Iata care sunt principalele criterii de selectie atunci cand alegi un sutien pentru alaptare:
Primul lucru pe care trebuie sa-l iei in considerare atunci cand alegi un sutien este confortul. Dimensiunea, forma si felul in care este construit un sutien pot face diferenta intre o experinta placuta atunci cand alaptezi si un chin.
Dimensiunea unui sutien este foarte importanta. Cele mai multe femei se gandesc doar la marimea cupelor, crezand ca doar sanii si-au marit volumul. Trebuie sa stii ca si coastele se extind in timpul sarcinii, asa ca, va trebui sa masori din nou circumferinta pieptului (coaste si stern). Daca banda sutienului, care inconjoara pieptul, este prea stransa provoaca disconfort. Daca si banda si cupele sunt prea mici, atunci canalele de lapte se pot bloca, fluxul de lapte se poate reduce, sanii se pot inflama si se poate ajunge la mastita. In cazul in care cupele (si banda) sunt prea mari, sanul nu este foarte bine sustinut - unele femei prefera sa cumpere sutiene cu cupele mai mari pentru o posibila fluctuatie a marimii sanilor. Alege mai bine sutiene reglabile care sa te ajute sa faci fata acesor fluctuatii.

Materialul din care este confectionat un sutien pentru alaptare trebuie sa fie de calitate, hipoalergen si din fibre naturale. Si asta pentru ca sanul unei mame care alapteaza este foarte sensibil, transpira usor si este greu de tratat in cazul in care apare vreo iritatie locala (orice substanta chimica intra rapid in piele si poate patrunde in laptele bebelusului). Alege un sutien din materiale fine, neabrazive, care sa nu-ti provoace mancarimi. Un sutien din bumbac ar fi o alegere sigura. Incearca sa eviti sutienele din dantela in aceasta perioada - dantela direct pe pielea sensibila a sanului in perioada de lactatie ar putea produce disconfort.

Atentie si la cusaturile sutienului, acestea ar trebui sa fie ferme, dar ascunse, pentru a nu intra in contact direct cu pielea. Evita un sutien care are cusaturile in zona sfarcului - aceasta este cea mai sensibila zona a sanului in perioada de lactatie.

Citeste si: Laptele matern - tot ce trebuie sa stii 

Cand ar trebui sa cumpar un sutien pentru alaptare

Cele mai multe femei au tendinta de a cumpara un sutien pentru alaptare in timpul sarcinii si se intampla frecvent sa nu-l poata folosi pentru ca sanii cresc spectaculos in timpul sarcinii si dupa nastere. Ar fi bine sa-ti cumperi 2-3 sutiene pentru alaptare dupa ce ai nascut.

Ce dimensiune de sutien pentru alaptare ar trebui sa cumpar

Dimensiunea sanilor poate fluctua in timpul alaptarii, asfel incat gasirea unui sutien potrivit ar putea sa-ti dea batai de cap. Daca vrei sa-ti cumperi un sutien pentru alaptare inainte sa nasti, ar fi bine sa te masori pe la 26 de saptamani si sa adaugi o dimensiune suplimentara la cupa si una la banda care inconjoara pieptul. De exemplu, in cazul in care in saptamana 26 de sarcina ai dimensiunile 34C, probabil ca pentru alaptare ai nevoie de un sutien 36D.

Citeste si: Ai grija de tine in perioada lauziei

Cum imi masor bustul

Stai dreapta si respira usor, normal, relaxata. Ia o banda de masurare folosita in croitorie si inconjoara cutia toracica pe sub sani. Asigura-te ca banda este intinsa si dreapta. O a doua masurare - masurarea peste bust - se face aproximativ la fel, numai ca vei trece banda de masurare peste sani. Asigura-te ca banda este dreapta, intinsa si capetele ei se intalnesc intre sani.

Cum aleg cel mai bun sutien pentru mine

Pentru a nu da gres, alege un sutien special conceput pentru a se adapta la forma corpului in schimbare, cu tesaturi elastice si cel putin doua sisteme de prindere ("mos si baba"; catarame etc.) pentru a se putea regla usor atunci cand apar flutuatiile de dimensiuni. Restul tine de preferintele personale.
Sfatul specialistilor este sa alegi un sutien captusit cu bumbac - acesta ajuta la calmarea sanilor si previne iritarea acestora si a mameloanelor; in plus, fibra naturala tine departe umezeala provenita din transpiratie; de asemenea, bumbacul ajuta la reglarea temperaturii si se poate spala cu usurinta la masina.

Citeste si: Cinci probleme la alaptare


Pot sa dorm intr-un sutien pentru alaptare?

Da, se poate. Nu exista niciun risc pentru sanatate asociat cu purtarea unui sutien in timpul somnului atunci cand alaptezi. Cu toate acestea, sutienele cu sarma sub cupa nu sunt recomandate in timp ce dormi. Alege un sutien cu centuri late pe umeri si una solida si elastica sub bust.

Voi avea nevoie de un sutien pentru alaptare in maternitate?

Este o idee buna sa pui in bagajul special facut pentru maternitate si un sutien pentru alaptare. Cu toate acestea, ai putea, mai degraba, sa alegi o bustiera elastica, usoara si fina, este posibil sa nu te simti confortabil sa porti sutien in primele zile dupa nastere. Sunt, insa, si femei care considera ca un sutien le ofera siguranta si sustinere imediat dupa nastere. Cel mai bine ar fi sa pui in bagaj si un sutien si o bustiera.

Pot purta un sutien cu sarma sub cupa in perioada alaptarii?

Daca vrei sa porti un sutien cu "sarma" sub cupa trebuie sa alegi unul special conceput pentru femeile care alapteaza. Acestea au, de obicei, fire de sprijin moi si mai flexibile, realizate din materiale naturale, cum ar fi bambusul. Un sutien clasic cu fire din sarma sub cupe poate sugruma canalele de lapte, poate reduce fluxul de lapte, poate inflama sanii si poate duce la mastita. Nu este recomandat sa dormi purtand un sutien cu fir de sustinere sub cupa, indiferent de calitatea lui.

Citeste si: Importanta si utilitatea pompelor de san

Tipuri de sutiene pentru alaptare

Exista mai multe tipuri de sutiene pentru alaptare, in consecinta, alegerea trebuie facuta in functie de preferintele personale si de marimea sanilor. De exemplu, un sutien pentru alaptare cu sarma sub cupa ofera un suport sporit sanilor mari si plini, in timp ce un sutien fara sarma sau lambouri (flapsuri) este mai confortabil, dar nu ofera asa de mult suport si ar fi mai potrivit pentru femeile cu sanii mai mici.

 Sutien pentru alaptat cu lambouri (flapsuri) - acest sutien are cupe detasabile. Lambourile ii permit mamei sa desfaca o cupa cu o singura mana in timp ce-si tine copilul cu cealalta. Este convenabil pentru ca nu trebuie inlaturat pentru ca bebe sa poata fi hranit. De asemenea, lambourile permit mamei sa alapteze discret, fara ca procesul de alaptare sa fie foarte evident. Gasesti aceste sutiene in magazinele de profil pentru orice dimensiune a sanului.

Exista doua tipuri de flapsuri: unele pozitionate pe centrul cupei cu prindere intre sani si altele care dezvaluie tot sanul atunci cand sunt desfacute, acestea se prind de partea de sus a cupei, la baza bretelelor.

Sutien pentru alaptat fara lambouri (flapsuri) - in general, acest sutien nu are cusaturi si este facut dintr-un material usor, elastic. El este conceput special pentru ca mama sa poata trage cupa sub piept ca sa-l hraneasca pe bebe. Aceste sutiene sunt convenabile, confortabile si discrete. Cu toate acestea, sutienele fara flapsuri sunt recomandate femeilor cu sanii mai mici, pentru ca nu suporta prea multa greutate (nu poate sprijini un san foarte mare si greu).

Sutienele pentru alaptat cu sarma sub cupa ofera cel mai mare sprijin. Acestea sunt recomandate femeilor cu sanii foarte mari. Pe de alta parte, aceste sutiene pot fi inconfortabile.
Sutienele pentru alaptat fara sarma sub cupa ofera mai putin sprijin dar sunt cele mai confortabile. Acestea sunt recomandate femeilor cu sanii mai mici.

Sutienul pentru alaptare de purtat in timpul somnului arata ca o bustiera elastica, doar ca are cupele petrecute, astfel incat sa poti scoate cu usurinta si naturalete sanul atunci cand bebe se trezeste peste noapte si vrea sa manance.

Si materialul din care sunt confectionate poate face o clasificare aparte a acestor sutiene. Astfel, tesaturile usoare permit pielii sa respire si sa ramana la o temperatura ideala; sunt confortabile deoarece iau forma si conturul sanilor; in schimb, ofera un suport redus sanilor foarte mari si permite miscare sanilor, ceea ce nu este tocmai un lucru bun avand in vedera ca sanii dor in aceasta perioada. In general, aceste sutiene usoare nu vin la pachet cu tampoane in cupe si nu ofera protectie impotriva scurgerilor de lapte.
Materialele mai grele, mai groase pot tine cald si pot fi mai putin confortabile, pentru ca sunt mai rigide. In schimb, ele ofera foarte mult sprijin, minimizeaza miscarile sanilor si absorb scurgerile.

Citeste si: Alaptarea: semne ca bebelusul nu primeste suficient lapte

Sutiene alaptare - ghid de utilizare

Oricare ar fi tipul de sutien ales, principiile de utilizare sunt relativ simple.
In cazul unui sutien fara flapsuri, cupele se trag sub sani pentru ca bebelusul sa poata fi hranit corect si usor.
In cazul unui sutien cu flapsuri acestea trebuie indepartate pentru ca bebe sa fie hranit, pentru ca mai apoi sa fie prinse la loc. Exista mai multe sisteme de prindere, cum ar fi "mos" si "baba"; catarame; capse). Daca alegi un sutien care are flaps-urile prinse cu "mos si baba" trebuie sa stii ca acestea sunt mai usor de utilizat, dar rezista mai putin in timp. Cataramele si capsele sunt considerate mai "trainice", dar ar putea sa te supere putin atunci cand esti grabita si incerci sa le desfaci sau sa le prinzi la loc. Recomandarea producatorilor este sa folosesti in primele luni de viata ale copilului, atunci cand bebe are nevoie sa fie hranit de 8-12 ori pe zi, sutiene cu catarame sau capse si apoi, cand bebe mananca mai rara, sa folosesti sutiene cu flapsuri prinse cu "mos si baba".
Asigura-te ca sutienul pentru alaptare are:
- cupe care se desfac usor;
- 4 "mosi" si 4 "babe" (sistem dublu de prindere, doua catarame) pentru mai multa siguranta si confort;
- bretele care sa nu alunece pe umeri (cu sistem non-alunecare);
Veronica Tingzon, expert in alaptare spune: "In general, recomandam mamelor care alapteaza sa utilizeze un sutien cu cupa moale in primele zile, pentru a invata sa-si tina sanul corespunzator atunci cand invata sa lapteze. daca ai probleme cu scurgerile de lapte poti folsi un tampon pentru sani si ceva mai tarziu, un sutien pentru alaptare cu cupa captusita".

sutiene alaptare

Surse: babycentre.co.uk; nursingbraexpress.com; ebay.com;

Articolul urmator
S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mama fiicei mele vitrege s-a supărat că i-am cumpărat fetei un sutien
    Mama fiicei mele vitrege s-a supărat că i-am cumpărat fetei un sutien

    O mămică din SUA a creat o dispută cu mama fiicei sale vitrege de 10 ani atunci când i-a cumpărat fetei un sutien. Toată povestea în articol.

    Soțul meu nu-mi mai permite să apar în sutien în fața fiului nostru adolescent
    Soțul meu nu-mi mai permite să apar în sutien în fața fiului nostru adolescent

    Linda, mamă a trei băieți de vârste diferite nu se mai poate afișa în fața băiatului cel mare îmbrăcată sumar, acest lucru fiindu-i impus de soțul ei. Intrigată...

    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de cimbru este un ulei esențial extras din planta de cimbru (Thymus vulgaris), cunoscută pentru aroma sa distinctivă și proprietățile terapeutice.

    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare
    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare

    Brânca ursului, cunoscută și sub denumirea științifică Heracleum sphondylium, este o plantă medicinală tradițională folosită de secole în medicina populară. Aceasta...

    Piatra de alaun: beneficii și utilizare
    Piatra de alaun: beneficii și utilizare

    Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii recurg adesea la ceea ce le pune la dispoziție natura pentru a se bucura de beneficii pentru sănătate și frumusețe. De aceea, inclusiv...

    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de neem este un produs natural, cu o istorie lungă și bogată în utilizări medicinale și cosmetice. Acest ulei este extras din semințele arborelui de neem (Azadirachta...

    Untul pământului: beneficii și mod de utilizare
    Untul pământului: beneficii și mod de utilizare

    Chiar dacă în prezent progresele înregistrate în domeniul medical sunt remarcabile, numeroase persoane preferă să recurgă adesea la remedii naturale tradiționale...

    Ceai de salvie: beneficii și utilizare
    Ceai de salvie: beneficii și utilizare

    Vestită pentru virtuțile ei tămăduitoare încă din Antichitate, din perioada civilizațiilor romană și greacă, salvia este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. De...

    © 2025 Qbebe