Plecându-se de la cercetări mai vechi, derulate cu ajutorul animalelor, prin care s-a putut sesiza că una dintre oligozaharidele din laptele matern (numită 2'FL) are un impact semnificativ asupra dezvoltării neuronale, experți de la „Spitalul de Copii din Los Angeles” și din cadrul „Universității California” (San Diego) au reușit să demonstreze că aceasta poate să contribuie și la o mai bună dezvoltare cognitivă a copilului.
Pentru ca studiul să se poată desfășura, s-a apelat la un număr de 50 de mame și la bebelușii lor. Pe de o parte, s-a analizat compoziția laptelui matern când bebelușii aveau vârsta de 1 lună și când aveau vârsta de 6 luni. Pe de altă parte, s-a avut în vedere măsurarea nivelului dezvoltării cognitive a copiilor când aceștia au ajuns la vârsta de 2 ani, prin intermediul unui test specific numit „Bayley-III”.
Bazându-se pe o tehnică specială, echipa de cercetători a reușit să evalueze atât efectele alăptării în general, cât și efectele oligozaharidei 2'FL în particular. Astfel, s-a urmărit să se vadă cum diferite componente din laptele matern variază în timp și de la mamă la mamă. De asemenea, s-a dorit să se observe care este momentul în care prezența 2'FL contează cel mai mult pentru dezvoltarea copilului.
Concluziile au fost următoarele:
• Copiii care au fost alăptați au avut parte de o dezvoltare cognitivă mai bună în timpul copilăriei, spre deosebire de cei ce nu au beneficiat niciodată de lapte matern
• O frecvență mai mare a alăptărilor copiilor în prima lor lună de viață a contribuit la asigurarea unei dezvoltări cognitive mai bune, în condițiile în care oligozaharida 2'FL are un conținut mai ridicat în acea perioadă din viața copilului
• Frecvența mai ridicată a alăptărilor când copiii au ajuns la vârsta de 6 luni nu a fost asociată cu o creștere a nivelului dezvoltării cognitive
• Oligozaharida 2'FL are impact asupra dezvoltării cognitive prin următoarele mecanisme: se va echilibra nivelul de bacterii „bune” din microflora intestinală imatură a bebelușului, împiedicându-se astfel apariția inflamațiilor care ar putea să influențeze negativ inclusiv dezvoltarea timpurie a creierului; crește cantitatea de bacterii bune, Bacteroide și Lactobacili, ceea ce va duce la intensificarea procesului de producere a unor acizi grași esențiali, importanți în transmiterea semnalelor creierului
• Cantitățile ridicate ale bacteriilor bune influențează pozitiv performanțele cognitive înregistrate de copil la vârsta de 2 ani
Coordonatorul studiului a afirmat că noile descoperiri reprezintă un punct de pornire pentru a se vedea cât de mare este impactul alăptării asupra dezvoltării cognitive a copiilor și dincolo de primii 2 ani de viață. În același timp, s-a precizat că o valorificare a oligozaharidei 2'FL ar putea crea posibilitatea, pentru copiii care au fost alăptați pentru timp prea scurt sau care nu au fost deloc alăptați, ca aceștia să poată primi această oligozaharidă ca un supliment la hrana lor, ceea ce ar reprezenta un sprijin în plus în vederea unei dezvoltări cognitive optime.
Surse: eurekalert.org, journals.plos.org, medicalexpress.com
Surse foto: istockphoto.com