Dupa nastere, corpul este diferit. Se afla intr-o etapa de tranzitie, de la sarcina la lauzie si alaptare. Estrogenul, progesteronul, prolactina si oxitocina sunt hormonii care influenteaza echilibrul psihic al mamei.
Nivelul estrogenului si al progesteronului scad dupa nastere
Ce este estrogenul?
Estrogenul este hormonul de baza in dezvoltarea sexuala a femeilor. Este produs in principal de ovare, insa este secretat si de celulele adipoase si glanda suprarenala.
In timpul sarcinii, nivelul estrogenul creste considerabil, fiind produs de placenta. Acesta contribuie la ingrosarea peretelui uterin, ajutand embrionul sa se fixeze.
Ce este progesteronul?
Progesteronul este hormonul feminin produs de ovare care permite prinderea ovulului fecundat de mucoasa uterina. In timpul sarcinii este produs de placenta, astfel ca dupa nastere nivelul acestuia scade.
Scaderea nivelului estrogenului si al progesteronului influenteaza subtierea peretului vaginal, astfel incat actul sexual devine destul de neplacut si dureros. Acestea vor conduce la scaderea libidoului si a sexualitatii.
Prolactina si oxitocina apar odata cu alaptarea
Ce este prolactina?
Este hormonul care stimuleaza activitatea lactogenica (declansarea laptelui matern) si mentinerea lactatiei. Acest hormon ajuta la reglarea ciclului menstrual si al ovulatiei.
Imediat dupa nastere, nivelul proclactinei este destul de mare si inhiba alti hormoni precum, hormonul de stimulare foliculara si gonadotropina corionica umana (hormonul secretat de placenta in primele luni de sarcina). Astfel, prolactina devine un contraceptiv natural.
Citeste si: De ce este important sa alaptezi
Ce este oxitocina?
Hormonul fericirii si al atasamentului, asa este denumita oxitocina. Legatura dintre mama si copil este influentata de acest hormon. Copilul este dependent de mama iar aceasta dezvolta sentimentul de protectie.
Baby blues si depresia post partum
Dupa nastere, majoritatea mamelor experimenteaza o serie de sentimente. Teama, dragostea si dorinta de a nu da gres sunt cateva dintre emotiile pe care mamicile le infrunta.
Ce este "baby blues-ul"?
In primele zile de la nastere mama trece printr-o stare de "trezire la realitate", numita baby blues. Mama constientizeaza ca a aparut o fiinta in viata ei care necesita ingrijire si atentie 24 de ore din 24. Bebelusul pe care doar si l-au imaginat timo de 9 luni se afla in sfarsit in bratele lor. Ce se intampla in acel moment? Apare starea de neliniste si de panica.
Cauze. Sunt biologice (actul nasterii, alaptarea, eventualele probleme de sanatate ale copilului, tulburarile hormonale) si emotionale (adaptarea la rolul de mama, acceptarea tututor schimbarilor).
Simptome. Stare de indispozitie generala, tulburari de somn, sensibilitate si stare de nervozitate crescute.
Important! Un rol important in rezolvarea acestei probleme il are barbatul. Chiar daca nu intelege prea bine situatia, este indicat sa adopte o atitudine intelegatoare.
Ce este depresia postpartum?
Este o accentuare a starii de tristete aparute imediat dupa nastere. Se manifesta printr-o stare de indispozitie. Sentimente de vinovatie fara o cauza este insotit de oboseala si o senzatie de gol interior.
Aceasta pare sa fie determinata de modificarile hormonale prin care trece corpul mamei, imediat dupa nastere. Pentru a depasi perioada, proaspata mamica are nevoie de intelegere si suport din partea familie. De asemenea, discutiile cu alte mame ii pot da incredere in sine si in propriile forte.
Surse: thealphaparent.com, sfatulmedicului.ro, parents.com, lifehacker.com, babycenter.com, healthtalk.org.