Alaptarea la san este unul dintre cele mai importante momente din viata unui bebelus. Nu numai ca acesta este modul in care se hraneste cel mai bine si cel mai sanatos, dar acestea sunt nepretuitele momente in care se conecteaza iarasi la mamica lui, momentele speciale in care nu exista nimic mai important in lume decat ei doi si legatura dintre ei. In zilele noastre exista mult mai multe posibilitati de a usura munca unei mamici, de la scutece de unica folosinta la masini automate de spalat, de la ceaiuri pentru colici, la sterilizatoare electrice pentru biberoane. Cum alaptatul iti ocupa mult timp in primele luni de viata ale bebelusului tau, am cautat si am gasit cateva produse care iti pot usura aceasta indatorire.
1. Balansoar alaptare
2. Perna sustinere bebelus
Daca ai nascut prin operatie cezariana, o vreme nu vei putea folosi un balansoar si pozitia sezand va fi putin mai dificila pentru tine. In acest caz, poti achizitiona din magazinele specializate o perna pentru sustinerea bebelusului in timpul alaptarii. Aceasta are o forma si o consistenta creata special pentru a sustine bebelusul intr-o pozitie confortabila si pentru ca tu sa stai intr-o pozitie odihnitoare.
Pe vremuri, in primele luni dupa nastere proaspetele mamici nu puteau pleca de langa bebelusii lor nici macar pentru cateva ore. Acest lucru se intampla deoarece, bebelusii trebuie hraniti la cerere. Acum, ai la dispozitie pompe manuale sau electrice care te ajuta sa colectezi laptele matern. Cu ajutorul acestor pompe mamicile pot face provizii de lapte pentru o masa sau doua si pot iesi cateva ore din casa.
4. Corectoare pentru mamelon
Unele femei au mameloanele ombilicate sau aplatizate, iar acest lucru poate constitui o problema atunci cand trebuie sa alapteze. Daca te numeri si tu printre aceste femei, trebuie sa stii ca exista in farmacii niste mici dispozitive care se numesc corectoare pentru mamelon. Inainte de fiecare alaptare foloseste corectoarele pentru 5-7 minute si mamelonul va deveni mai protuberant.
5. Protectoare pentru mamelon
Pentru ranile provocate de suptul incorect poti sa optezi pentru protectoare speciale pentru mamelon, realizate din silicon subtire. Daca vei aplica aceste protectoare pe mamelon in timpul alaptarii, sanii tai nu vor mai avea de suferit si le vei da acestora timp sa se vindece. Insa aici trebuie sa tii cont si de optiunea bebelusului. Unuii nou-nascuti accepta foarte usor acest mic artificiu, altii insa sunt mai mofturosi si vor face diferenta, refuzand sa suga!
6. Tampoane pentru sani
Exceptand faptul ca esti mamica si ca esti foarte mandra sa iti alaptezi bebelusul asigurandu-i astfel un start sanatos in viata, esti si femeie si, exista situatii in care nu vrei ca toata lumea sa stie ca sanii tai mustesc la propriu de lapte. Bluzele ude in dreptul sanilor nu sunt deloc elegante, asa ca achizitioneaza din magazinele de profil sau din farmacii tampoane pentru sani. Aplicate in dreptul mamelonului, in sutien, acestea vor absorbi surplusul de lapte care ti se scurge din sani in cele mai nepotrivite momente.
Sunt situatii in care ai vrea sa iti alaptezi bebelusul discret, fara sa mai fie nevoie sa te dezbraci prea mult. Daca vei purta bluze cu nasturi acest lucru se poate realiza cu ajutorul sutienelor speciale pentru perioada alaptarii. Acestea sunt prevazute cu sistem de deschidere pentru o singura mana, cupe duble si sustinere confortabila. De asemenea, producatorii s-au gandit si la umerii tai, de aceea, majoritatea sutienelor pentru alaptare sunt prevazute cu o dublura moale pe bretele, pentru a nu te deranja daca il porti perioade mai lungi de timp.
8. Unguente pentru ingrijirea mameloanelor si sanilor
In perioada alaptarii sanii tai au nevoie de ingrijire speciala. Cere la farmacie produse care sa iti ajute pielea sanilor sa ramana elastica, sa previna aparitia vergeturilor, dar care sa nu fie interzisa in perioada alaptarii. Atunci cand folosesti astfel de creme ai grija, totusi, sa eviti mameloanele, caci poate fi toxica pentru bebelus. De asemenea, tot in farmacii poti gasi diverse produse destinate ingrijirii mameloanelor, sau, mai bine zis, prevenirii sau vindecarii ranilor provocate de alaptare.
9. Produse pentru stimularea lactatiei
Daca ti se pare ca bebelusul tau nu este satul sau ca laptele tau nu este suficient, este posibil sa te inseli. Intreaba medicul pediatru si, daca totusi ai dreptate, iti poate recomanda niste ceaiuri sau alte suplimente naturale care stimuleaza lactatia. In cazul in care nu ai rabdare pana la urmatoarea intalnire cu medicul, intreaba la farmacie care sunt aceste ceaiuri si citeste cu atentie prospectul inainte de a le folosi. In nici un caz nu apela la metode populare cum ar fi consumul de bere: nu numai ca nu iti va creste cantitatea de lapte, dar alcoolul acesteia va ajunge in lapte si, implicit, la bebelusul tau.