Modificarile sanilor de la sarcina la intarcare

Modificarile sanilor de la sarcina la intarcare

Alexandra Negreanu

In sarcina sanii sufera modificari multiple: se maresc cu una sau doua masuri, isi schimba forma si aspectul, avand in vedere ca organismul gravidei sa pregateste sa hraneasca viitorul copil. Si cum majoritatea femeilor isi doresc sa isi alapteze bebelusul, dar doresc sa isi pastreze sanii frumosi si fermi, acestia au nevoie de ingrijire deosebita. Primul pas in ingrijirea sanilor in sarcina, alaptare dar si dupa intarcare este informarea corecta asupra etapelor si schimbarilor produse de hormonii de sarcina.

Modificarile sanilor in timpul sarcinii

Sanul (glanda mamara) este alcatuit din lobi si ducte. Fiecare glanda mamara contine aproximativ 15-20 de segmente numite lobi, care la randul lor sunt alcatuiti din segmente mai mici, numite lobuli. Fiecare san are 15-20 lobi, cu un numar de lobuli alcatuiti din aglomerari de celule producatoare de lapte si ducte si care ajung si la nivelul mamelonului, inconjurate de tesut glandular, fibros si gras. Zona inchisa a pielii din jurul mamelonului este numita areola. Pe areola exista mici umflaturi. Acestea sunt destul de normale si se numesc glande Montgomery. Ele produc lichid pentru hidratarea mamelonului. In timpul sarcinii modificarile se produc in vederea pregatirii pentru alapatrea bebelusului. Aceste schimbari sunt cauzate de cresterea in estrogen, progesteron si prolactina - hormonul care declanseaza productia de lapte.


Sensibilitate

Schimbarile hormonale din timpul sarcinii duc la cresterea fluxului de sange si  la aparitia unor modificari in tesutul mamar, ceea ce poate face ca gravida  sa se isi simta sanii umflati, durerosi, grei si neobisnuit de sensibili la atingere. Unele femei descriu senzatia ca o versiune exagerata a modului in care isi simt sanii inainte de menstruatie. Sensibilitatea sanilor este unul dintre cele mai timpurii semne ale sarcinii. Incepe sa apara de obicei la 4 - 6 saptamani de la instalarea sarcinii si dureaza pe tot parcursul primului trimestru.

"Sanii au fost un semn precoce de sarcina pentru mine. Ii simteam umflati, sfarcurile foarte sensibile si ma dureau mai tare ca inainte. Sensibilitatea s-a diminuat repede, dar au continuat sa creasca pe parcursul sarcinii la o dimensiune uluitoare. Am schimbat marimea sutienului de doua ori, in cele 9 luni". (Catalina)

Inchiderea la culoare

Acest lucru apare din cauza nivelului crescut de progesteron hormon, in timpul procesului de dezvoltare a conductelor de lapte. Pe masura ce sarcina progreseaza sfarcurile si areola devin mai inchise la culoare, iar venele de pe suprafata sanului pot deveni mai vizibile.

"Stiam ca s-ar putea sa fiu insarcinata cand am avut sanii foarte tari, in special noaptea. Acesta a fost schimbarea care m-a condus sa fac un test de sarcina. " (Raluca)

Scurgeri de colostru

Glandele Montgomery vor deveni mai mari si mai vizibile. Incepand cu saptamana 16 de de sarcina sanii sunt capabili sa produca lapte. Nu este nimic neobisnuit daca observi ca din sfarcuri se scurg cantitati mici de lichid galbui. Acest lichid este cunoscut sub numele de colostru. Aceste scurgei sunt perfect normale si nu ai de ce sa te ingrijorezi. Colostrul este adesea numit "primul lapte" si este plin de substante nutritive si anticorpi conceputi pentru a oferi copilului protectie suplimentara in primele zile de viata. Daca  ai curgeri de colostru si  esti ingrijorata de faptul ca ar putea fi vizibile pe hainele tale iti poti pune un tampon de san.

Sangerari infime la nivelul mamelonului

Unele femei pot avea scurgeri de sange ocazional. Acest lucru se datoreaza cresterii bruste a vaselor de sange. Desi acest lucru poate fi normal in timpul sarcinii, cel mai bine ar fi sa te consulte un medic specialist.

Noduli

Uneori, in timpul sarcinii se pot forma unele structuri numite noduli. Cele mai comune sunt chisturile (umplute cu lichid), galactocelul (chist umplut cu lapte) si fibroadenoamele (tesut fibros). Daca ai deja noduli la san, poti observa ca acestia se maresc pe parcursul sarcinii. Marea majoritate a nodulilor la san din timpul sarcinii vor fi benigni (nu sunt cancerigeni). Riscul de cancer de san in timpul sarcinii este minimum. Cu toate acestea, nu este o idee rea sa mergi la medic pentru o verificare amanuntita (atat cat permite sarcina). Specialistii iti recomanda sa ii spui medicului care iti urmareste sarcina despre cea mai mica problema (chist, nodul etc.) pe care o ai la vreunul din sani.

Disconfort

Cresterea in dimensiune a sanilor in sarcina, poate crea gravidei o senzatie de disconfort si, uneori, durere. Aceste stari pot fi ameliorate prin purtarea unui sutien special creat pentru gravide. Este indicat sa dormi cu sutienul pe tine, daca acest lucru te ajuta sa reduci senzatia de disconfort. In timpul sarcinii nu este recomandat sa iei medicamente pentru durere, dar daca durerea provocata de sani este foarte mare, este posibil ca medicul sa iti prescrie o mica doza de paracetomol.

Modificarile sanilor dupa nastere

Revin la culoarea initiala

Dupa nastere nivelurile de estrogen si progesteron vor scadea rapid. In cateva zile de la nastere, colostrul va deveni mai diluat, va porni lactatia, ceea ce va face ca sanii tai sa isi revina la culoarea initiala. Atunci cand un copil suge la sanul mamei se declanseaza nervii care transporta mesaje la creier cum ca laptele este necesar. Un hormon cunoscut sub numele de oxitocina este eliberata de creier pentru a trimite laptele prin conducte.

Reflexul de ejectie a laptelui

Acesta este initiat de suptul copilului. Mama poate observa ca sanii incep sa curga, atunci cand aude plansul unui bebelus sau cand sanii sunt plini si pregatiti pentru o noua sesiune de alaptare. Reflexul nu este intotdeauna consistent, mai ales la inceput. Acesta poate fi declansat de o varietate de stimuli, incluzind chiar gandul la alaptare, cauzand scurgeri nedorite sau ambii sani pot da lapte cand copilul se hraneste doar la unul. Eliberarea de oxitocina conduce la ejectia laptelui stimulind muschii mamari. Poate fi jenant uneori, atunci cand simti ca nu poti controla acest reflex si ca, desi nu alaptezi in acel moment, din sanii tai curge lapte. Acest lucru se poate intampla destul de des in primele cateva zile dupa nastere. Acest reflex este perfect normal si iti poti pune cateva tampoane de san in sutien pentru a te simti mai confortabil.

"Imediat dupa nastere starea sanilor nu s-a schimbat considerabil. Insa a doua zi dupa nastere am simtit cum se umplu. Odata ce bebelusul a inceput sa suga, am simtit ca o eliberare de presiune". (Marina)

"Cred ca toate femeile se asteapta ca sanii sa devina mai mari in timpul sarcinii, insa niciuna nu cred ca suntem pregatite pentru cat de imensi devin atunci cand vine laptele. Sunt foarte mari si foarte grei! Pe parcursul alaptarii tampoanele de san mi-au fost de mare ajutor!" (Aura)

 

 Alaptarea

Schimbarile care se petrec la nivelul sanilor in timpul sarcinii sunt de a pregati sanii tai pentru hranirea unui copil. Indiferent daca  alegi sa alaptezi sau nu, este in intregime decizia ta. Beneficiile pentru copilul tau sunt datorate faptului ca laptele matern contine anticorpi care ajuta la lupta organismului impotriva infectiilor. Se recomanda alaptarea exclusiv pentru primele sase luni de viata ale copilului, apoi continuarea alaptarii alaturi de alimente solide atata timp cat mama si copilul doresc. Desi alaptarea este un proces foarte natural se poate ca la inceput sa fie uneori dificila.

Unele femei aleg sa nu alapteze, fie pentru ca nu pot din punct de vedere medical sau pur si simplu nu simt ca este alegerea potrivita pentru ele si copilul lor. Nu este o decizie corecta sau gresita. Trebuie doar sa simti ca ai luat cea mai buna decizie pentru tine si copilul tau. Femeile care au avut interventii chirurgicale de san pot constata ca nu sunt in masura sa alapteze. Cu toate acestea, unele femei constata ca, chiar dupa o interventie chirurgicala, sanii ei sunt inca in masura sa alapteze.

"Am realizat ca alaptarea e mult mai grea decat ma asteptam. Nu stii daca copilul a mancat suficient, nu stii cand trebuie sa te mulgi si nu sunt surprinsa de faptul ca atat de multe femei nu pot continua. Ma bucur ca am perseverat, dar aproape in fiecare zi ma gandeam "este astazi o zi in care vom incerca formula?" (Dana)

"Le sfatuiesc pe mamici sa persevereze cu alaptarea bebelusului in cazul in care considera ca este dificil la inceput, si sa apeleze la ajutorul unui consilier in lactatie inainte de  a renunta." ( Roxana)

"Alaptarea a fost o usurare pentru sanii mei, dar a fost, de asemenea, dureroasa pentru cel putin sase saptamani. Am perseverat din diferite motive si in final aceasta a fost relativ usoare pe parcursul celor patru luni in care am alaptat-o pe Maria. " (Mariana)

Modificarile sanilor de la sarcina la intarcare: Posibile probleme de san

Mameloanele iritate si crapate

Mameloanele iritate si crapate nu sunt o parte inevitabila a alaptarii. Ele apar in cazul in care copilul nu este fixat corect la san. In cazul in care copilul suge mamelonul, mai degraba decat intreaga areola, sfarcurile pot deveni rapid dureroase si crapate. In cazul in care un san este mai putin dureros, incearca sa il oferi primul copilului, astfel incat, daca este nevoie sa oferi si celalalt san copilul va trage mai usor, fiind aproape satul. Daca sfarcurile sunt foarte inflamate poti folosi aparatoare din silicon special concepute. Acestea sunt fabricate din silicon subtire, moale si pot fi plasate peste sfarc. Laptele curge prin orificii si astfel le permit mameloanelor sa se vindece. Cu toate acestea, ele nu functioneaza pentru toata lumea, iar unii copii vor refuza sa suga, daca simt siliconul.

Angorjarea sanilor

Angorjarea sanilor este sentimentul de plinatate si este o problema comuna. La aproximativ doua-trei zile dupa nastere sanii femeii se umplu cu lapte si devin greoi si umflati. Angorjarea sanilor apare in cazul in care copilul suge mai putin lapte de la san in timpul sesiunii de alaptare decat cantitatea pe care mama o produce. Unele femei acuza simptome de genul senzatie de greu, cald si trepidatii. Angorjarea sanilor, in general, se intampla dupa primele cateva zile, atunci cand vine primul lapte in sani sau mai tarziu pe cand exista un timp mai lung intre sesiunile de alaptare. Se poate intampla, de asemenea, in cazul in care sanii nu sunt pe deplin goliti, daca copilul are dificultati cu atasarea la san, te-ai decis sa nu alaptezi sau in cazul in care alaptarea este oprita brusc. Daca vei continua sa alaptezi, angorjarea pot fi tratata prin hranirea la cerere si modificarea pozitiei de alaptare pentru a te asigura ca sanul este golit pe deplin. In cazul in care copilul nu este capabil  sa goleasca sanul, poti folosi pompa manuala sau electrica. Unele femei au gasit masajul circular in timpul sesiunii de alaptare ca o solutie de asigurare ca micutul lor goleste sanul. Este recomandat sa infasori cuburi de gheata intr-un prosop si sa le aplici pe sani, dupa sesiunea de alaptare, pentru a reducere senzatia de umflare.

"In primele cateva zile am avut sanii foarte umflati. Abia am reusit sa ma calmez cu comprese calde si paracetamol. Un dus sau o baie fierbinte, de asemenea, m-au ajutat sa suport presiunea."(Mariana)

Conductele blocate de lapte

Uneori, un canal de lapte matern se poate bloca in timp ce alaptezi. Acest lucru poate aparea, de asemenea, o data ce alaptarea este oprita. Semnele sunt aparitia unor noduli pe care mama ii simte la palpare, roseata si durere moderata sau severa. Este indicat sa aplici sanului afectat masaj usor sub apa calda, sa optezi pentru mai multe pozitii de alaptare si sa eviti presiunea exercitata asupra sanului. Fii perseverenta si ofera copilului in continuare sanul, te va ajuta simtitor la desfundarea canalului.

Mastita

Daca angorjarea sau blocajul conductelor persista, acestea pot provoca o inflamatie sau o infectie. Acest lucru este cunoscut sub numele de mastita. Ea determina simptome asemanatoare gripei, cum ar fi dureri de cap, greata si temperatura ridicata. Daca crezi ca s-ar putea sa ai mastita va trebui sa consulti medicul, deoarece poti avea nevoie de tratare cu antibiotice sau medicamente anti-inflamatorii. Continuand sa alaptezi frecvent ajuta si nu este nociv pentru copil. Golirea sanilor manual sau cu pompa poate ameliora senzatia de rau, golind sanii. Inainte de a pune copilul la san, aplica cateva comprese calde pentru a ajuta la stimularea fluxului de lapte. Este indicat sa te odihnesti si sa bei multe lichide.

"Am avut mastita si am incercat masajul si odihna in primul rand, insa nu a mers. Ma simteam din ce in ce mai obosita si durerea devenea insuportabila.  M-am dus la medic si mi-a prescris antibiotic si durerea a trecut destul de repede.

Abcesul mamar

Daca mastita sau o infectie nu este tratata unele femei continua sa dezvolte un abces (o colectie de puroi), in piept.  Abcesele mamare nu sunt comune - daca crezi ca ai un abces este foarte important sa mergi la medic. Abcesele sunt, de obicei, eliminate cu acul si seringa. Daca abcesul este mare va fi nevoie de o incizie. Adesea este folosita o injectie cu anestezic local pentru a amorti zona. Ca si in cazul mastitei, este importanta eliminarea laptelui infectat regulat si poti face acest lucru prin a continua sa alaptezi bebelusul sau folosind o pompa de san pentru a mulge laptele. Cu toate acestea, uneori, copilul s-ar putea sa refuze sa suga din cauza schimbarilor in gustul laptelui (ca urmare a infectiei). Poti continua sa alaptezi in mod normal de la sanul neafectat.

Modificarile sanilor dupa intarcarea bebelusului

Femeile continua sa produca lapte atat timp cat alaptarea continua. Dupa ce s-a decis intarcarea, poate dura ceva timp pana productia de lapte se va opri complet. In primele zile dupa nastere laptele se opreste foarte repede, dar mai tarziu, in cazul in care alaptarea a fost stabilita, este nevoie de mai mult timp. Atunci cand alaptarea se opreste, sanii se vor reduce lent in dimensiuni. Dupa sarcina, indiferent daca ai alaptat sau nu, sanii, probabil, nu vor mai arata sau simti la fel ca inainte. Este posibil sa fie mai mari sau mai mici. Nu este nimic neobisnuit sa observi modificari legate de dimensiune si forma, comparativ cu perioada de dinainte de sarcina.

 

Aspectul de san "gol" sau "lasat"

Aceasta este o conditie estetica, datorata procesului de restrangere a tesuturilor si glandelor mamare odata cu intreruperea alaptarii. Sanii isi pierd fermitatea odata cu luarea in greutate pe parcursul sarcinii, apoi pierderea in greutate dupa sarcina. Alaptarea nu afecteaza fermitatea sanilor.

Deformarea si inegalitatea sanilor

Si inainte de sarcina sanii erau inegali, insa dupa sarcina si mai vizibil dupa alaptarea, inegalitatea sanilor este mai pronuntata. Problemele ivite pe parcursul alaptarii (angorjarea, mastita, noduli) sunt decisive in procesul de schimbare a sanilor.  Nu este nimic neobinuit sa constati dupa tratarea afectiunii ca s-a modificat forma, volumul sau aspectul pielii.

Unor femei nu le plac deloc sanii lor dupa sarcina si alaptare, altele accepta modificarile ca dovada ca acestia si-au jucat rolul in dezvoltarea bebelusului.

Tu cum ai intampinat modificarile sanilor in timpul sarcinii, alaptarii sau intarcarii?

Articolul urmator
„Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos
„Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

    În anumite situații, există posibilitatea să primești un rezultat negativ după un test de sarcină deși, de fapt, ești însărcinată. Printre asemenea situații se...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă
    Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă

    O mamă însărcinată a primit o veste caldă, una rece, în urma ecografiei de 12 săptămâni de sarcină. Inimioara bebelușului ei a încetat să mai bată, dar...

    Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență
    Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență

    „I-am spus medicului că am dureri mari, dar a insistat că e vorba de gaze și m-a trimis acasă. Când am ajuns a doua oară la spital, pentru că nu mai suportam durerile, am...

    Treburile casnice pe care trebuie neapărat să le eviți în sarcină
    Treburile casnice pe care trebuie neapărat să le eviți în sarcină

    Femeile însărcinate trebuie, mai mult ca niciodată protejate. Treburile casnice care implică ridicarea de greutăți sau expunerea la diferite substanțe toxice sau solvenți sunt...

    Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului
    Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului

    În sarcină, oboseala se resimte mult mai puternic. Cu atât mai mult cu cât, anumite femei gravide se luptă cu insomnia. Unele persoane se gândesc să ia melatonină...

    Palpitații în sarcină: cauze și motive de îngrijorare
    Palpitații în sarcină: cauze și motive de îngrijorare

    Palpitațiile în timpul sarcinii reprezintă senzația neobișnuită de bătăi rapide, puternice sau neregulate ale inimii pe care femeile însărcinate le pot experimenta....

    Sarcina poate provoca noi alergii?
    Sarcina poate provoca noi alergii?

    Ai observat că de când ești însărcinată, alergiile tale sunt și mai puternice decât înainte? Sau, poate ai dezvoltat unele noi? Află că este normal, din cauza...

    © 2025 Qbebe