Laptele matern este alimentul perfect pentru copil, întrucât conține exact cantitățile de glucide, proteine și lipide de care acesta are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. De asemenea, este bogat în vitaminele și mineralele care ajută la maturizarea sistemului imunitar al bebelușului, ferindu-l de alergii, răceli, boli infecțioase.
Laptele matern contribuie și la buna dezvoltare și funcționare a inimii bebelușului, datorită lactoferinei, acizilor grași polinesaturati și a vitaminei K din compoziție. Mai mult decât atât, un studiu recent citat de CNN arată că prichindeii care sunt alăptați la san au o tensiune arterială mai scăzută decât copiii care sunt hrăniți cu lapte formulă.
Copiii alăptați la sân au o tensiune arterială mai scăzută decât cei care primesc lapte formulă
În cadrul studiului CHILD (Canadian Healthy Infant Longitudinal Development), publicat recent în Journal of the American Heart Association, cercetătorii au analizat datele de la aproximativ 2.400 de copii născuți între 2009 și 2012, privind durata de timp în care aceștia au fost alăptați la sân și a comparat-o cu tensiunea lor arterială la vârsta de 3 ani. În general, copiii alăptați la sân au avut o tensiune arterială mai mică decât cei care au primit lapte formulă, explică autorul studiului, Meghan Azad, director adjunct al studiului CHILD Cohort Study, profesor asociat de pediatrie și sănătate infantilă la Universitatea din Manitoba din Winnipeg, Canada.
Citește și: 17 statistici despre alăptare care te vor uimi
„Am descoperit, contrar așteptărilor noastre, că nu a contat cât timp un bebeluș a fost alăptat, fie că a fost vorba de două zile, două săptămâni, două luni sau doi ani. Tensiunea arterială a copiilor care au primit lapte matern este mult mai bună comparativ cu valorile înregistrate în rândul micuților care au primit doar lapte formulă de la naștere”, a explicat Azad.
Spre deosebire de cercetările anterioare pe această temă, Azad a spus că studiul CHILD a fost unic, deoarece experții în sănătate au avut acces la informațîi foarte detaliate despre alăptarea bebelușilor încă din primele clipe de viață. Aceste informații le-au permis cercetătorilor să ajungă la concluzia că până și alăptarea la sân doar în primele 2-3 zile de viață ale bebelușului ajută la o tensiune arterială mai bună a copilului. Asta pentru că, după naștere, mamele produc colostru, despre care se știe că este deosebit de nutritiv și că stimulează imunitatea copilului.
Citește și: Top 5 cele mai eficiente tehnici de alaptare
Astfel, mămicilor li se recomandă să încerce să își alăpteze bebelușii încă din primele zile de viață și să continue alăptarea timpurie exclusivă de la naștere până la șase luni și, apoi, continuarea alăptării până la cel puțin doi ani.
Cercetările anterioare arată că alăptarea prelungită de la șase luni până la peste un an reduce riscul de obezitate, diabet, infecții gastrointestinale și altele, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. De asemenea, reduce riscul mamei de a suferi de unele tipuri de cancer, diabet și hipertensiune arterială.
Recomandarea oficială a Academiei Americane de Pediatrie este de a alăpta exclusiv la sân în primele șase luni, continuând apoi cu alimente complementare, cum ar fi cereale pentru sugari, fructe și legume, timp de un an sau mai mult. Organizația Mondială a Sănătății recomandă același lucru pentru primele șase luni, cu continuarea alăptării și a alimentelor complementare până la vârsta de doi ani sau mai mult.
Citește și: Fructele recomandate in alaptare
- Surse: cnn.com, ahajournals.org, pediatrics.aappublications.org
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com