Fumatul in alaptare - ce se intampla la bebelus
In cazul bebelusilor expusi la fumul de tigara (fie ca este vorba de tigari, trabucuri sau alte produse pe baza de nicotina), s-a observat aparitia urmatoarelor probleme:
- o incidenta mai mare a urmatoarelor afectiuni: pneumonie, astm, infectii ale urechii, bronsita, infectii ale sinusurilor, iritatie oculara si crup, probleme legate de imunodeficienta (un sistem imunitar slab).
- cercetatorii au identificat si un risc crescut de aparitie a apneei (oprirea respiratiei pentru scurte perioade de timp).
- prezenta colicilor in mod mai frecvent (daca mama sau tatal fumeaza). Cercetatorii considera ca nu doar nicotina este principala cauza, ci fumatul pasiv care actioneaza asemenea unui iritant. Bebelusii expusi fumatului pasiv sunt mai agitati si plang fara motiv sau chiar au probleme de somn si mamele sunt mai putin dispuse sa coopereze cu un bebelus cu colici (din cauza nivelelor scazute de prolactina).
- rareori apar si simptome cum sunt greata insotita sau nu de varsaturi, crampe abdominale si diaree, dar si strabism, ochi lenes, dificultati de auz.
- riscul de aparitie al sindromului mortii subite este de 7 ori mai mare. Alaptatul are rolul de a reduce acest risc, prin urmare, este de preferat sa nu renuntati la acest important beneficiu. Retineti faptul ca riscul este calculat evaluand un numar mare de persoane si nu indivizi in mod particular.
- vizitele la doctor sunt de 2-3 ori mai dese decat la copiii care nu au parinti fumatori (in general din cauza infectiilor respiratorii si afectiunilor de tip alergic).
- prezinta nivel mai scazut de HDL (colesterol bun) care ajuta in protejarea impotriva bolii arteriale coronariene.
- ulterior, sunt mult mai mari sansele ca acestia sa devina la randul lor fumatori.
- un studiu recent a observat chiar faptul ca atunci cand ambii parinti fumeaza, se dubleaza riscul de aparitie a cancerului pulmonar mai tarziu in viata.
Fumatul in alaptare - ce se intampla la mama
Fumatul nu are efecte negative doar asupra copilului, ci si asupra mamei care alapteaza, dupa cum urmeaza:
- o intarcare/renuntare la alaptare timpurie conform unui studiu.
- o productie de lapte redusa si o calitate slaba a acestuia (reduce nivelul de vitamina C necesara bebelusului).
- nivele reduse de prolactina. Acest hormon trebuie sa existe pentru ca procesul de sinteza a laptelui sa apara (in consecinta, cantitatea redusa de lapte mentionata anterior si o slaba crestere in greutate si dezvoltare a copilului).
- un studiu (Laurberg 2004) a demonstrat faptul ca mamele care locuiesc in zone cu deficiente moderate de iod si fumeaza prezinta mai putin iod in laptele matern (necesar pentru buna functionare a tiroidei bebelusului) in comparatie cu mamele nefumatoare, autorul studiului sugerand o suplimentare cu iod in cazul acestor copii.
Pe de alta parte, dr. Lisa Amir sustine, in cadrul unei lucrari, ca aspectele legate de cantitatea produsa de lapte sunt mai degraba datorate unei slabe gestionari a lactatiei decat unor cauze psihologice (cum se sugereaza uneori).
Doamna doctor Alexandra Bulboaca, medic nutritionist-dietetician http://nutritionistarad.wordpress.com/, membru in Asociatia Romana de Nutritie si Dietetica, ne mentioneaza:
"Tutunul, nicotina, acidul nicotinic etc. trec in lapte si sunt daunatoare pentru organismul bebelusului. Atentie si la fumatul pasiv!"
Fumatul in alaptare - sfaturi
Daca nu puteti renunta la fumat pe perioada alaptarii (varianta cea mai des recomandata), exista solutii prin care puteti reduce impactul nociv al acestuia asupra bebelusului, dupa cum urmeaza:
- fumati mai putine tigari. Se pare ca riscurile mentionate anterior apar daca depasiti 20 de tigari pe zi.
- nu fumati chiar inainte sau in timpul alaptarii, deoarece poate conduce la inhibarea suptului.
- fumati imediat dupa alaptare pentru a reduce cantitatea de nicotina din lapte pentru urmatoarea alaptare. Asteptati cat de mult puteti intre fumat si o repriza de alaptat, deoarece dureaza 95 minute pentru a elimina jumatate din cantitatea de nicotina din organism.
- nu in ultimul rand, evitati sa fumati in aceeasi incapere cu copilul si, de preferat, fumati in afara casei, departe de copii. Desi putina lume cunoaste acest aspect, particulele de scrum persista un timp indelungat pe mobila, obiecte si imbracaminte (chiar daca fumul nu se mai simte) si sunt inhalate in timpul respiratiei, ajungand, inevitabil, in plamani.
In final, retineti cateva aspecte putin cunoscute despre nicotina. In primul rand, cantitatea de nicotina transferata in laptele matern este mai mult decat dubla decat cea transferata prin intermediul placentei in timpul sarcinii.
Apoi, trebuie sa stiti ca nicotina conduce la dependenta, care, in cazul bebelusilor se manifesta diferit fata de adulti, dupa cum urmeaza: probleme cu somnul, dureri de cap si iritabilitate, dar si varsaturi dupa hranire, culoare gri a pielii, scaune moi, puls accelerat si agitatie. Bebelusul va parea ca se zvarcoleste si se rasuceste si, cu toate ca pare obosit, va avea probleme in a-si tine ochii inchisi. Aceste simptome sunt rare si apar daca cel mic este expus unor cantitati mari de fum si, din fericire, pot fi inversate daca nu mai inhaleaza fumul de tigara (nici al vostru, nici al altor persoane), aparand in acest caz simtome prezente la sevraj (agitatie).
Nu in ultimul rand, momentul alaptarii este considerat de experti drept cel mai potrivit pentru a renunta la fumat, deoarece va fi mult mai usor din cauza existentei anumitor substante in organismul vostru (prolactina si opioide endogene) care reduc simptomele cauzate de renuntare.
Multumim doamnei doctor Alexandra Bulboaca pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Sursa poza: baby.lovetoknow.com
Surse: http://womensmentalhealth.org; http://pregnant.thebump.com; www.babymed.com; www.drugs.com=; http://kellymom.com; www.lalecheleague.org; http://addictions.about.com/