Ce înseamnă alăptarea departe de casă

Ce înseamnă alăptarea departe de casă

Qbebe.ro

Continuarea alăptării până la doi ani este binefăcătoare și pentru copil, și pentru mamă. În ciuda tuturor opiniilor contrare sau preconcepute, se poate realiza chiar dacă mama își reia activitatea profesională. Alăptarea departe de casă se referă la situațiile în care mama este departe de copil pentru o parte din zi.

La fel cum, după naștere, ai avut nevoie de sfaturi și ajutor pentru ca hrănirea naturală a copilului să fie realizată în cele mai bune condiții, și pentru tine, și pentru el, tot așa îți vor fi utile câteva sfaturi legate de colectarea laptelui matern, păstrarea și pregătirea acestuia pentru a fi oferit bebelușului.

Colectarea laptelui matern

Alăptarea exclusivă la sân în primele șase luni de viață ale bebelușului este cea mai simplă, bună și sănătoasă opțiune pe care medicii o încurajează și care este posibilă datorită concediului pentru îngrijirea copilului de care mama beneficiază. După debutul diversificării, care are loc în intervalul 4-6 luni, numărul reprizelor de supt ale bebelușului se reduc, acestea fiind mai frecvente noaptea. Respectând regula de aur a alăptatului la cerere, se impune colectarea laptelui matern fie pentru perioadele în care mama nu este acasă, fie pentru a goli sânii ori pentru a avea mai multă flexibilitate.

Oricare ar fi motivul, alege o pompa de san moale si confortabila, de marime universala. Detalii aici. Situațiile în care este utilă și, deseori, necesară sunt numeroase. Pompa electrică permite continuarea alăptării, fără a condiționa prezența fizică a mamei lângă copil. Te poate ajuta să colectezi laptele chiar din primele zile după naștere, atunci când unii nou-născuți pot avea dificultăți cu ataşarea la sân, oferă partenerului posibilitatea să-l hrănească pe cel mic noaptea, pentru că alăptarea bebelușului nu este doar sarcina mamei. Mai mult, susține lactația, ceea ce permite hrănirea copilului cu lapte matern, chiar dacă bebelușul, din diferite motive, refuză să sugă.

pompa de san manuala si biberon cu lapte matern in ele

Cel mai important lucru este să colectezi laptele, pe cât se poate, cu aceeași frecvență cu care alăptezi, de fiecare dată, până la golirea sânului.

Depozitarea și păstrarea laptelui matern

Sunt două reguli esențiale: recipiente sterile și temperatura corectă de stocare, în frigider sau congelator. Poți utiliza vase speciale, reutilizabile sau pungi de plastic sterile, special destinate congelării laptelui matern.

Extras cu ajutorul pompei de sân, laptele matern poate fi păstrat la frigider, la o temperatură cuprinsă între 0 și 4 grade Celsius, timp de 48 de ore și poate fi congelat, imediat după recoltare, la minus 18 grade, timp de trei luni. Este important să notezi pe fiecare recipient data, pentru a respecta aceste intervale.

Stabilește un loc special destinat acestuia, atât pe un raft în frigider, cât și în congelator. Recipientele cu lapte matern care se păstrează pentru cel mult două zile în frigider trebuie să stea într-un loc unde temperatura este constantă (niciodată în ușa frigiderului).

Decongelarea laptelui se face doar în frigider, treptat, în decurs de 24 de ore, niciodată brusc, după care trebuie folosit, pentru că nu mai poate fi recongelat.

Cum se încălzește laptele matern

Modul în care vei încălzi laptele matern este o alegere personală. Temperatura la care va fi oferit copilului este de 37 grade Celsius. Când laptele matern este congelat sau refrigerat, grăsimea tinde să se separe. Prin încălzire își revine la consistența inițială.

Recipientul cu lapte, închis perfect ermetic, se pune în apă fierbinte la 50-60 de grade Celsius, timp de 1-2 minute până când ajunge la temperatura dorită. Omogenizarea se face prin amestecare, niciodată prin agitare, și se testează la încheietura mâinii, pentru a verifica temperatura.

Nu folosi cuptorul cu microunde, pentru că poate distruge nutrienții și anticorpii din lapte.

Detalii de care trebuie să ții seama

Igiena este esențială, atât pentru întreținerea pompei de sân, cât și pentru recipientele în care colectezi și păstrezi laptele matern, în condițiile în care se pot dezvolta rapid germeni periculoși în acesta sau în reziduurile de lapte matern care rămân pe piesele pompei.

Înainte de utilizarea pompei, spală-te pe mâini cu apă caldă și săpun timp de 20 de secunde. Laptele colectat se sigilează imediat și se depozitează în frigider sau congelator. La final componentele pompei care vin în contact cu laptele se desfac și se spală cu apă caldă și săpun, apoi se clătesc sub jet de apă.

Piesele componente ale pompei nu trebuie să ajungă niciodată în contact cu suprafața chiuvetei sau cu alte vase. Acestea pot fi igienizate și în mașina de spălat vase, la un ciclu complet de spălare cu apă și uscare cu aer fierbinte. Biberoanele și tetinele se sterilizează.

Refrigerarea și congelarea laptelui matern reprezintă o soluție bună atât pentru tine, cât și pentru copil. Poate fi ceva mai complicată decât alăptarea direct la sân, dar cu puțină atenție, tot procesul intră în rutină și îți va deveni familiar și comod.

Sursa foto: Shutterstock.com

Articolul urmator
Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"
Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Elena Udrea, o nouă amânare. Va petrece încă un Crăciun departe de fiica ei?
    Elena Udrea, o nouă amânare. Va petrece încă un Crăciun departe de fiica ei?

    Elena Udrea este mai hotărâtă ca niciodată să nu petreacă și al treilea Crăciun după gratii. Fostul Ministru al turismului, condamnată la șase ani de închisoare cu...

    Andra și Cătălin Măruță și-au pregătit casa pentru sărbători. Cum arată casa lor acum
    Andra și Cătălin Măruță și-au pregătit casa pentru sărbători. Cum arată casa lor acum

    Am intrat în luna cadourilor, iar vedetele au început să-și împodobească cuibușorul familiei și să decoreze locuința pentru sărbători. Andra și Cătălin...

    Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider
    Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider

    Când copiii noștri abia vin pe lume, abia așteptăm ca aceștia să rostească primul cuvânt sau să facă primii pași. Ignorăm complet faptul că odată ce încep să...

    Povestea Cosminei, tânără crescută la casa de copii care si-a văzut visul cu ochii. A reușit să își construiască o casă lângă locul unde a copilărit să fie alături de alți copii orfani
    Povestea Cosminei, tânără crescută la casa de copii care si-a văzut visul cu ochii. A reușit să își construiască o casă lângă locul unde a copilărit să fie alături de alți copii orfani

    Ajunsă la vârsta de doar trei anișori într-o casă de tip familial, Cosmina și-a văzut la maturitate visul devenit realitate. La vârsta de 28 de ani, după peste un...

    Am ales să stau doi ani departe de copiii mei și asta m-a făcut o mamă mai bună
    Am ales să stau doi ani departe de copiii mei și asta m-a făcut o mamă mai bună

    O mamă de peste ocean povestește cum a schimbat-o experiența de a fi departe de copiii săi timp de 2 ani.

    Îmi doresc o vacanță singură, departe de soț și copii, dar partenerul meu nu este de acord
    Îmi doresc o vacanță singură, departe de soț și copii, dar partenerul meu nu este de acord

    Odată ce devii mamă, una dintre marile provocări pe care le ai de înfruntat este să faci față numeroaselor sarcini din gospodărie și celor ce țin de îngrijirea...

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    Nativii de care trebuie să stai departe, în funcție de semnul tău zodiacal
    Nativii de care trebuie să stai departe, în funcție de semnul tău zodiacal

    Fie că este vorba despre o relație de prietenie, fie că este vorba despre o relație romantică, pentru ca aceasta să funcționeze este necesar să existe compatibilitate între...

    © 2025 Qbebe