Afla care sunt alimentele permise si ce cele interzise in perioada in care alaptezi!
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Alimentatia mamei care isi alapteaza bebelusul la san trebuie sa fie mai consistenta si mult mai sanatoasa ca de obicei, dar in acest scop nu trebuie marita cantitatea de alimente consumate. Un aliment consistent nu este neaparat si un aliment mai mare. Cheia alimentatiei sanatoase in timpul alaptarii este un meniu inteligent, consistent si sanatos. In acest sens este esential, daca nu cumva chiar vital pentru bebelus si pentru tine, sa stii ce alimente este bine sa consumi si ce alimente sa eviti in timpul alaptarii. Asadar, ai mai jos o lista cu alimentele potrivite! |
|
Alimentele permise in timpul alaptarii
In primul rand trebuie sa consumi multe lichide. Laptele matern contine 87% apa si este foarte posibil sa ti se faca sete in timpul si dupa alaptare. Este recomandat sa bei 8-10 pahare cu apa pe zi.
Urmareste ca valoarea calorica a alimentatiei zilnice sa fie putin mai mare decat cea obisnuita, in jur de 2200 kcal.
Consuma cate putin din cat mai multe alimente sanatoase: carne de pui, carne de vita, peste, lactate, cereale integrale, legume, fructe, verdeturi proaspete, galbenus de ou si sucuri naturale din legume si fructe. Asigura, tie si implicit bebelusului, necesarul zilnic de proteine, minerale (in special calciu si fier) si vitamine (mai ales vitaminele A, C, D si cele din complexul B). Poti lua un complex de vitamine special conceput pentru mamele care alapteaza. Pune accentul pe sursele de vitamina D, pentru o buna dezvoltare a copilului si a sistemului sau osos. Vitamina D o gasesti in lapte, unt, oua, peste si in lumina razelor de soare de dimineata si seara. |
Sursele de calciu sunt indispensabile! Daca nu iti asiguri necesarul de calciu prin alimentatie sau cu ajutorul unui supliment natural, copilul va suferi si el din cauza lipsei de calciu sau nu va avea incotro si prin alaptare isi va procura calciul chiar din dintii si oasele tale, slabindu-le rezistenta. Cand chiar si sursele tale se vor diminua semnificativ, copilul poate suferi de rahitism.
Cantitatea zilnica de calciu in timpul alaptarii este de 1600 miligrame zilnic. Principalele surse de calciu permise in timpul alaptarii sunt: laptele (mai ales de capra), iaurtul, kefirul, branza de casa, portocalele, migdalele, varza alba si mazarea. Daca bebelusul nu da niciun semn de alergie, consuma cu incredere broccoli si sfecla, dar si morcovi sau varza. Pregateste-ti in casa sau cumpara sucuri 100% naturale din portocale, rosii, caise, pere, mere si morcov. Evita sucurile cu piersici, fructe exotice sau lamai, deoarece pot provoca alergii sau hiperaciditate stomacala. |
|
Dintre sortimentele de paine, alege sa consumi painea cu seminte in aluat si pe coaja deoarece este bogata in fibre, vitamine si microelemente care imbunatatesc tranzitul intestinal si peristaltismul intestinelor atat pentru tine cat si pentru bebe.
Afla ca organismul micutului are nevoie si de grasimi (vegetale si animale), pe care trebuie sa le iei din lapte, iaurt, unt, smantana, branza de casa, margarina, ulei si carne. Evita carnea grasa!
Prepara-ti cat mai multe alimente la cuptor, pe gratar sau fierte. Ideal este sa urmaresti si sa respecti echilibrul piramidei alimentelor .
Alimentele interzise in timpul alaptarii
In primul rand, evita mancarurile grase, prajelile, alimentele afumate, maioneza si ciupercile! Acestea sunt alimentele care pot modifica foarte mult consistenta, calitatea si siguranta laptelui matern.
De asemenea, medicii iti recomanda ca in timpul alaptarii sa nu consumi conserve, mezeluri, fructe de mare, fructe exotice, cafea, cacao, ciocolata si pepene.
Evita alimentele bogate in carbohidrati usor asimilabili (macaroane, paste, chifle si produse de patiserie).
Daca bebelusul nu este alergic, inlocuieste zaharul cu mierea sau fructele uscate. Zaharul favorizeaza eliminarea elementelor nutritive din organism. Pana cand bebelusul implineste 6-7 luni si stomacul lui este mai bine dezvoltat, nu este indicat sa consumi alimente care pot provoca gaze intestinale: varza murata, fasole, lapte nefiert, struguri si mere verzi. Alimentele cu un miros puternic isi transmit rapid substantele active prin lapte, direct la bebelusul sensibil la noi gusturi si mirosuri. Asadar, in timpul alaptarii, este bine sa eviti ceapa, usturoiul, telina, hreanul si condimentele. Sub nicio forma, nu consuma bauturi alcoolice! |
Tu ce tip de alimentatie ai ales in timpul alaptarii? Afla mai multe trucuri si sfaturi pentru a slabi dupa nastere din interviul video cu medicul nutritionist Mihaela Bilic.