Alaptarea la san: Top 10 intrebari si raspunsuri

Alaptarea la san: Top 10 intrebari si raspunsuri

Louise Tanase - Contributor

Alaptarea solicita multe intrebari in gandurile unei proaspete mamici. Bebelusul tau depinde in totalitate de tine. Tu vei fi cea responsabila cu imbaierea lui, cu schimbarea hainutelor, dar, mai ales, cu hranirea lui. Alaptarea la san este cea mai buna forma de hranire a bebelusului tau si este firesc ca, in legatura cu alaptarea, tu sa ai cele mai multe intrebari

Alaptarea la san ar trebui sa fie cel mai firesc mod de hranire al bebelusului. Laptele matern ii asigura bebelusului toate vitaminele, mineralele si anticorpii de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa si, mai ales, sanatoasa. Si cum orice mamica doreste sa isi ingrijeasca bebelusul cat mai bine, este normal sa aiba multe nelamuriri, temeri si intrebari in legatura cu alaptarea.

Qbebe a selectat cele mai interesante intrebari si raspunsuri despre alaptare special pentru tine.

Intrebare: Sanii imi sangereaza. Ii dauneaza bebelusului sangele meu care intra in contact cu laptele in timpul alaptarii?

Mama alaptand bebelus
 

Raspuns: Unele mamici observa atunci cand folosesc pompa de san ca in lapte se amesteca si cateva picaturi de sange provenit de la rani. Firesc, sangele observat in laptele muls, este prezent si in laptele obtinut de bebelus in timpul alaptarii. Acesta nu reprezinta insa un motiv pentru a intrerupe alaptarea. Singurul motiv pentru oprirea alaptarii ar fi prezenta unei boli contagioase sau a unei infectii in sange care ar putea fi transmisa bebelusului. In rest, nu ai nici un motiv de ingrijorare. 

Intrebare: Pot sa alaptez daca am implant mamar sau am facut operatie de reductie a sanilor?

Raspuns: Alaptarea in cazul femeilor care au implant mamar poate fi influentata de metoda chirurgicala folosita pentru marirea sanilor. In cazul in care implantul a fost introdus prin pliul natural al sanului sau axilar, nu ar trebui sa ai nici o problema cu alaptarea. Daca implantul a fost introdus prin incizia "smiley" facuta pe areola, atunci s-ar putea sa intampini dificultati si complicatii (canale intrerupte, lactatie insuficienta, angorjare exagerata). In cazul operatiei de reductie a sanilor (micsorare), nu exista nici un impediment in alaptarea ulterioara. Mai mult ca sigur, chirurgul care te-a operat a avut grija sa pastreze tesutul necesar sanului pentru a produce lapte. Cantitatea de lapte produs de sani dupa operatia de reducere, variaza insa de la femeie la femeie. Exista, totusi, mai multe metode de stimulare a lactatiei care te vor ajuta sa ai lapte suficient pentru bebelusul tau. In cazul in care te gandesti sa iti maresti sanii si nu doresti sa astepti pana vei avea copii si vei incheia cu alaptarea, roaga-ti medicul sa iti introduca implantul submuscular si sa evite incizia pe areola. De asemenea, nu alege un implant prea mare care ar putea sa iti diminueze drastic sensibilitatea la nivelul mamelonului.

Intrebare: Pot sa fac vaccin antigripal daca alaptez?

Mama alaptand bebelus
 

Raspuns: Multe mamici pun aceasta intrebare, temandu-se ca vaccinul antigripal poate fi secretat in lapte. Specialistii spun ca DA, poti sa faci vaccinul antigripal in timp ce alaptezi si ca nu reprezinta un risc pentru bebelus, dimpotriva, este un beneficiu. Din cauza varstei fragede a bebelusului si a sistemului sau imunitar inca incomplet dezvoltat, vaccinul antigripal il poate feri si pe el de contactarea unei gripe "la mana a doua", adica de la tine. Vaccinul antigripal trebuie facut de ambii parinti.

Intrebare: Pot sa iau anticonceptionale cand alaptez?

Raspuns: Da, poti sa iei anticonceptionale in timp ce alaptezi. Anticonceptionalele sunt folosite de multe mame care alapteaza, dar mai sunt alte metode contraceptive mai bune. Cele mai indicate sunt "mini-pilulele" (cele care contin numai progesteron), deoarece au un efect mai mic asupra lactatiei si a cresterii bebelusului. Pilulele contraceptive obisnuite (estrogen cu progesteron), diminueaza cantitatea de lapte produs si implicit, dezvoltarea bebelusului. Medicii sfatuiesc mamicile sa astepte pana la 4-6 luni inainte de a incepe sa ia anticonceptionale. Nu uita ca mai exista si alte metode contraceptive: prezervativul si diafragma sunt alegeri excelente si nu vor afecta lactatia.

Intrebare: Pot sa raman insarcinata in perioada alaptarii?

Mama alaptand bebelus
 

Raspuns: Da, poti sa ramai insarcinata in timpul alaptarii, desi este putin probabil sa ovulezi inainte de a avea prima menstruatie dupa nastere. Alaptarea exclusiva (fara a suplimenta cu lapte-formula) te poate proteja de o noua sarcina in primele 4-5 luni, dar nu reprezinta, totusi, o metoda imbatabila de contraceptie. Daca este important pentru tine sa nu ramai insarcinata, incearca sa folosesti alte metode de contraceptie.

Intrebare: Pot sa beau cafea sau ceai negru cand alaptez?

Raspuns: Cofeina prezenta in ceaiul negru sau in cafea trece in laptele matern. Aceasta va face ca bebelusul sa devina agitat, de aceea este bine sa eviti bauturile cofeinizate. De dragul bebelusului tau, incearca sa consumi numai cafea, ceai sau bauturi decofeinizate.

Intrebare: Bebelusul nu se trezeste noaptea pentru alaptare, iar eu am dimineata sanii angorjati. Ce sa fac?

Mama alaptand bebelus
 

Raspuns: Majoritatea mamicilor care alapteaza ar fi foarte bucuroase ca bebelusul doarme toata noaptea. In functie de varsta bebelusului si de numarul de ore in care nu il alaptezi, organismul tau se va adapta foarte repede la programul de hranire al bebelusului. Este firesc sa apara angorjarea sanilor, insa in scurt timp, corpul tau va raspunde din ce in ce in ce mai bine la stimulare (supt) sau la lipsa stimularii. Nu ai ce face decat sa astepti. In cazul in care vei folosi pompa sperand ca vei diminua cantitatea de lapte, trebuie sa stii ca efectul este numai temporar. Sanii vor produce si mai mult lapte si problema va ramane.

Intrebare: Pot face cancer mamar daca bebelusul ma musca repetat de mamelon?

Raspuns: Multe mamici au surpriza ca bebelusii lor sa isi foloseasca dintisorii abia aparuti pentru a musca (mai usor sau chiar mai puternic) mamelonul in timpul alaptarii. Desi poate fi dureroasa, deoarece sanii sunt deja sensibili din cauza alaptatului, muscaturile bebelusului nu sunt periculoase pe viitor. Nu exista studii care sa confirme o legatura intre muscaturile din timpul alaptarii si cancerul mamar.

Intrebare: Pot sa alaptez daca am facut toxiinfectie alimentara?

Mama alaptand bebelus langa partener
 

Raspuns: Oricat de neplacuta poate fi pentru tine o toxiinfectie alimentara, nu afecteaza bebelusul daca il alaptezi. Infectiile alimentare ale mamei sunt provocate de bacterii care stau in tranzitul intestinal si nu au legatura cu lactatia. Prin urmare, nici laptele matern si nici bebelusul nu vor fi in contact cu bacteriile respective. 

Intrebare: Am depresie post-partum. Ar trebui sa nu mai alaptez?

Raspuns: Depresia post-partum apare din cauze diverse, dar nu este un motiv pentru a intrerupe alaptarea. Alaptarea te poate chiar ajuta sa depasesti aceasta perioada, pentru ca in timpul alaptarii corpul tau elibereaza un hormon numit oxitocina, care este un antidepresiv natural foarte puternic. Mamicile care au intrerupt alaptarea au constatat pe pielea lor ca nu numai ca depresia nu s-a ameliorat, ci chiar s-a inrautatit. In cazul in care si tu treci prin depresia post-partum, cere ajutorul partenerului, a familiei si chiar al unui specialist. Nu este nici o rusine sa mergi la psiholog, dimpotriva. A cere ajutor specializat inseamna ca esti matura si constienta ca ai o problema pe care incerci sa o rezolvi.

Tu ce intrebari mai ai despre alaptare?

Articolul urmator
Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"
Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!
    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!

    Femeile care suferă de cancer la sân pot alăpta, dar numai în anumite condiții și cu acordul medicului oncolog. Cancerul la sân este una din cele mai des...

    Ce întrebări au românii pentru psiholog?
    Ce întrebări au românii pentru psiholog?

    V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai comune întrebări pe care le au românii pentru psiholog? Ne spune specialistul Mirona Păun.

    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

    Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze
    Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze

    Calcificarea reprezintă depunerea sărurilor de calciu pe oase, țesuturi sau organe. Atunci când vorbim despre microcalcificări la sâni, ne referim la depunerea calciului pe...

    O femeie a participat la ultramaraton în timp ce pompa lapte la sân
    O femeie a participat la ultramaraton în timp ce pompa lapte la sân

    Dacă credeați că există ceva ce mamele nu pot face, vă spunem că o femeie din Marea Britanie a participat la un maraton de 100 de kilometri în timp ce pompa lapte la sân...

    De ce ador că nu am copii: trendul care a rupt TikTok-ul cu milioane de răspunsuri
    De ce ador că nu am copii: trendul care a rupt TikTok-ul cu milioane de răspunsuri

    Libertatea de a se trezi oricând doresc, mai mulți bani pentru ei înșiși, pace și liniște. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pe care oamenii au spus că le...

    A aflat că are cancer la sân în timp ce era gravidă cu primul copil, iar acum îl așteaptă pe al doilea. „Un miracol m-a salvat!”
    A aflat că are cancer la sân în timp ce era gravidă cu primul copil, iar acum îl așteaptă pe al doilea. „Un miracol m-a salvat!”

    Să afli că suferi de o boală gravă reprezintă una dintre cele mai mari provocări prin care poți trece. Cu atât mai mult cu cât te afli într-o perioadă în care...

    © 2024 Qbebe