Alăptarea protejează mamele de boli de inimă

Alăptarea protejează mamele de boli de inimă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricare dintre noi știe cât de important este să-și poată alăpta bebelușul pe cale naturală, pentru a-i oferi cel mai bun ajutor în direcția unei dezvoltări optime. În ultimii ani însă, specialiști în domeniu din lumea întreagă încearcă să aducă dovezi tot mai evidente ale faptului că alăptarea este deosebit de benefică și pentru noi, mamele. Din acest punct de vedere, sunt tot mai multe opinii care susțin că acest demers ne poate feri de unele dintre cele mai periculoase afecțiuni: cele cardiovasculare. Să cunoaștem mai îndeaproape unele dintre cele mai relevante studii legate de relația dintre alăptarea pe cale naturală și reducerea riscului de a ne confrunta cu boli de inimă.

De ce alăptarea ne poate feri de maladiile cardiace: rezultatele unor studii efectuate în SUA

Dr. Malamo Countouris, de la „Universitatea din Pittsburgh" (SUA), a reușit să demonstreze faptul că alăptarea nu este de mare ajutor doar pentru bebeluși, ci și pentru mame.
Unul dintre motivele pentru care experții din cadrul acestei universități au ajuns la această concluzie este că oxitocina, hormon care este eliberat în timpul alăptării, are capacitatea de a reduce nivelul tensiunii arteriale. În condițiile în care aceasta reglează și activitatea glandelor endocrine, scăzând nivelul de cortisol, ea va reuși să stabilizeze nivelul tensiunii arteriale, reglând inclusiv fluxul sanguin al altor organe a căror funcționare optimă depinde de tensiunea arterială (cum ar fi rinichii).

Un studiu relevant din această perspectivă a fost desfășurat între anii 1998 și 2004, pe un eșantion de femei (678) însărcinate. După ce acestea au născut, cercetătorii au aflat cât timp și-au alăptat acestea copiii. Dintre ele, un număr de 284 alăptaseră aproximativ 6 luni, 133 au reușit să-și alăpteze bebelușii peste 6 luni, iar restul nu alăptaseră deloc.
Analizând apoi starea de sănătate a celor ce au alăptat, s-a constatat că acelea ce au făcut acest demers pentru mai bine de 6 luni aveau un nivel al colesterolului „bun", dar și pe cel al tensiunii arteriale, mai bune decât acelea care nu alăptat deloc sau care au alăptat pentru mai puțin de 6 luni.

În același timp, echipa condusă de „Universitatea din Pittsburgh” a sesizat că alăptatul o poate feri pe mamă de a dezvolta tot felul de afecțiuni cardiovasculare pentru următorii ani (până la 15 ani) întrucât acesta va favoriza un flux sanguin optim la nivelul arterei carotide. De aceea, sângele ce va fi transportat în zona capului și gâtului va fi mai bogat în oxigen și se va reduce inclusiv riscul de a apărea vreun accident vascular.

Deși aceste concluzii au fost prezentate în cadrul „Congresului American de Cardiologie", ele au fost văzute ca insuficiente pentru a se stabili în mod clar dacă alăptarea poate reduce semnificativ maladiile cardiace în rândul femeilor.
Din acest motiv, următoarele studii au încercat să aibă în vedere un număr mai mare de femei care să facă parte din grupul-țință al cercetărilor.

Citește și: Oxitocina și prolactina, hormonii alăptării și influența lor minunată în relația mamă-copil

Spre exemplu, un alt studiu  a arătat că diminuarea riscului unei femei de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară dacă alăptează este legată de faptul că tocmai alăptarea este cea care va favorizare o „resetare" a întregului metabolism, după naștere.
Explicațiile oferite de către specialiști sunt următoarele: pe parcursul sarcinii, corpul mamei a fabricat resurse suplimentare de grăsime pentru ca bebelușul să se poată dezvolta și pentru a-i furniza lapte matern după ce acesta se naște.
Odată ce mama va începe să alăpteze, aceste depozite de grăsime se vor dizolva mai rapid, iar nivelul colesterolului „bun, dar și al tensiunii arteriale, se vor menține la un nivel normal.
În plus, s-a observat că mamele ce alăptează vor adopta obiceiuri alimentare mai sănătoase decât ale acelor care nu fac acest demers. De pildă, ele vor avea o alimentație compusă din alimente mult mai utile pentru sănătatea inimii, evitându-le pe cele ce ar putea să le facă rău micuților și care, implicit, ar fi dăunătoare pentru inimă și pentru nivelul colesterolului.

Alături de aceste studii, considerate insuficient de îndelungate pentru cele mai concludente rezultate, nu putem aminti unul mai recent. Este vorba despre cel ce a fost condus de către o echipă de medici în anul 2009.
Spre deosebire de studiile menționate anterior, acesta a avut în vedere un număr de 140.000 de femei. Ele au făcut parte dintr-un studiu de mare amploare, intitulat „Women's Health Initiative", menit să arate modul în care sănătatea inimii unei femei este influențată de factorul genetic, dar și de stilul de viață. Fiecare dintre femeile analizate aveau cel puțin un copil perfect sănătos.
Concluzia acestui studiu a fost următoarea: independent de stilul de viață, de factorul socio-economic, femeile care au reușit să-și alăpteze pe cale naturală copiii, timp de 7-12 luni, au înregistrat rate mai scăzute ale incidenței afecțiunilor cardiace (inclusiv nivelul colesterolului) și ale diabetului.

Mama cese afla pe un camp de flori si isi alapteaza bebelusul

Alt studiu esențial ce poate demonstra legătura dintre alăptarea pe cale naturală și reducerea incidenței afecțiunilor cardiovasculare în rândul femeilor

Un studiu care a atras atenția în mod deosebit asupra modului în care alăptarea le poate proteja pe mame mai bine contra maladiilor cardiovasculare este unul ce a fost realizat în China, dar care a ajuns să fie publicat și în „The Journal of the American Heart Association." (din SUA).
Studiul este cunoscut sub denumirea de „China Kadoorie Biobank" și a avut în vedere analizarea unui număr de peste 510.000 de chinezoaice adulte, timp de 8 ani. Pentru a monitoriza mai bine starea lor de sănătate, specialiștii au apelat la controale medicale și la efectuarea unor analize de sânge. Prin acestea se urmărea să se vadă dacă, în intervalul de studiu, ele se vor confrunta cu vreo afecțiune cardiovasculară.
De asemenea, în vederea obținerii unor dovezi mai concludente, au fost analizate și 290.000 de femei înregistrate în baza de date a nașterilor din China, ce au dat naștere câte unui copil. Vârsta medie a femeilor ce au fost incluse în studiu a fost de 51 ani, ce au fost verificate și despre care s-a constatat că nu sufereau de nicio o boală de inimă la începutul acestui studiu.
97 % dintre aceste femei au alăptat pe cale naturală și aproapte 91% dintre ele au putut să facă acest demers pentru cel puțin 6 luni.
Printre concluziile obținute de către experți în urma acestui studiu se pot menționa următoarele:
Femeile care au alăptat au înregistrat un risc mai redus, cu cel puțin 10%, de a dezvolta o maladie cardiovasculară, prin comparație cu acelea ce nu au reușit deloc.
• Cele ce au alăptat pe cale naturală sunt mai puțin expuse, cu cel puțin 8%, să sufere un accident vascular.
Cea mai importantă concluzie a unui asemenea studiu a fost că, dacă o femeie va alăpta pentru mai mult timp, ea va reuși să fie protejată timp de mai mulți ani de bolile de inimă. Spre exemplu, cu fiecare șase luni de alăptare a copilului, o femeie poate să-și diminueze cu cel puțin 4% riscul de a se confrunta cu o afecțiune cardiacă. În cazul în care o femeie va reuși să alăpteze pentru mai mult de 1 an, ea își va putea reduce riscul de îmbolnăvire cu mai mult de 18%.
Concluziile acestui studiu sunt încurajatoare pentru experții din lume, chiar dacă unii dintre ei consideră că femeile testate au fost doar chinezoaice și că un asemenea studiu, pentru a fi pe deplin relevant, are nevoie să analizeze și femei din mai multe state ale lumii.

Mama ce isi alapteaza bebelusul si il are pe tatal acestuia alaturi

Voi știați până acum faptul că alăptarea pe cale naturală ne poate feri și de afecțiuni cardiovasculare?

Citește și: 17 statistici despre alăptare care  te vor uimi

Surse:
www.cardiosmart.org, www.dailymail.co.uk, www.health.usnews.com, www.medicalnewstoday.com, www.ncbi.nlm.nih.gov

Articolul urmator
Nu, mamele nu ar trebui să aibă nevoie de motive întemeiate pentru a nu alăpta. Este decizia lor să nu o facă
Nu, mamele nu ar trebui să aibă nevoie de motive întemeiate pentru a nu alăpta. Este decizia lor să nu o facă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vitamine pentru inimă: ce suplimente mențin inima sănătoasă
    Vitamine pentru inimă: ce suplimente mențin inima sănătoasă

    Inima este un organ vital, ce acționează precum o pompă, furnizând sânge pentru tot corpul printr-o rețea amplă de artere și vene. Datorită inimii, organismul primește,...

    Ce arhanghel te protejează în funcție de zodia ta?
    Ce arhanghel te protejează în funcție de zodia ta?

    Arhanghelii sunt mari mijlocitori către Puterile Cerești. Rugăciunile înălțate acestor entități nu rămân niciodată fără ecou. Tu știi ce Arhanghel te protejează...

    Ce fac zodiile ca să-și protejeze inima și să nu mai sufere din iubire
    Ce fac zodiile ca să-și protejeze inima și să nu mai sufere din iubire

    Dacă pentru anumite persoane contează cel mai mult să-și deschidă din plin inima și să-i dezvăluie ființei iubite ce simt pentru ea, pentru altele este mai important ca...

    Motivul cutremurător pentru care o mamă își trimite zilnic fiica la școală cu o inimă desenată pe mână
    Motivul cutremurător pentru care o mamă își trimite zilnic fiica la școală cu o inimă desenată pe mână

    În ultimii ani, școlile din Statele Unite ale Amercii au fost ținta celor mai terifiante masacre din istorie. Sute de elevi au căzut pradă atacurilor armate sângeroase, la...

    Premieră medicală în România. O adolescentă de 17 ani a primit o nouă șansă la viață printr-o inimă artificială
    Premieră medicală în România. O adolescentă de 17 ani a primit o nouă șansă la viață printr-o inimă artificială

    O adolescentă de numai 17 ani a primit pe data de 27 septembrie o nouă șansă la viață! Copilei i-a fost implantată o inimă artificială de către o echipă de medici români și...

    4 nativi ai zodiacului care au inima de gheață
    4 nativi ai zodiacului care au inima de gheață

    Din cele 12 zodii, patru nativi nu pot ierta greșelile celor din jur, au inima de gheață, sunt reci și de neînduplecat. Acești reprezentanți ai zodiilor nu acceptă nicio eroare,...

    Alexandra, copila care a primit o inimă artificială, a devenit mamă pentru cei trei frați după ce părinții au plecat în străinătate
    Alexandra, copila care a primit o inimă artificială, a devenit mamă pentru cei trei frați după ce părinții au plecat în străinătate

    În urmă cu câteva zile, Alexandra a primit o inimă artificială în cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tâgu Mureș....

    Ce boli depistează hemoleucograma și cât de des trebuie făcută
    Ce boli depistează hemoleucograma și cât de des trebuie făcută

    Analizele de sânge sunt necesare indiferent de vârstă, în condițiile în care oferă informații valoroase despre starea de sănătate, arătând nu numai cum...

    © 2024 Qbebe