- Avantajele alaptarii exclusive la san
- Pregatirea propaspetei mamici pentru alaptarea la san
- Produse de care ai nevoie pe parcursul perioadei in care iti alaptezi bebelusul
- Alaptarea la san imediat dupa nasterea bebelusului
- Pozitii de alaptare la san in functie de varsta bebelusului
- Sesiunile de alaptare la san si diversificarea alimentatiei bebelusului in primul an de viata
- Transformarile la nivelul sanilor
- Dificultati in alaptare legate de problemele sanilor: sfaturi si solutii
- Cum iti dai seama daca laptele matern este suficient
- La ce varsta este recomandat sa aiba loc intarcarea bebelusului
- Dupa intarcare
Avantajele alaptarii exclusive la san
Alaptarea reduce riscul ca bebelusul sa se confrunte cu afectiuni, in special:
- diaree
- alergii alimentare
- infectii respiratorii
-infectii ale urechii
- meningita
- Botulism
-infectii ale tractului urinar
-enterocolita necrotizanta
- sindromul mortii infantile subite (SIDS)
- diabet
- Boala Crohn
- colita ulceroasa
- limfom
Exista si alte avantaje, de asemenea. Printre acestea:
Costul: Laptele este gratuit.
Disponibilitatea: Atata timp cat cantitatea de lapte este suficienta pentru bebelus, laptele matern este usor accesibil.
Sanatate: Poate ajuta organismul sugarului sa lupte impotriva infectiilor in timpul primelor cateva luni de viata, atunci cand bebelusul este deosebit de vulnerabil. Laptele matern poate ajuta, de asemenea, la protectia impotriva alergiilor si a astmului in viitor, si poate reduce riscul ca micutul sau micuta ta sa prezinte obezitate in copilarie. Exista chiar si dovezi ca acizii grasi din laptele matern stimuleaza dezvoltarea creierului pe masura ce copilul creste.
Digestie: Laptele matern este usor de digerat pentru copii.
Balanta nutritiva: Acesta contine proportia perfecta de nutrienti - proteine, grasimi, hidrati de carbon si de calciu - de care copilul tau are nevoie la un moment dat in dezvoltarea sa.
Contribuie la o relatie stransa intre mama si copil: Apropierea piele-pe-piele incurajata prin alaptare poate consolida legatura dintre mama si copil.
Sanatatea mamei: Pentru ca mamele care alapteaza consuma mai multe calorii, alaptatul este o modalitate foarte buna de a da jos intr-n mod sanatos acele kilograme acumulate in plus in timpul sarcinii.
Pregatirea propaspetei mamici pentru alaptarea la san
Informeaza-te inca din timpul sarcinii
Afla cat mai mult despre alaptarea la san, chiar inainte de a da nastere. Discuta cu mame care alapteaza, citeste articole si carti pentru a te familiariza, cu conceptul de alaptare si etapele acestuia. De asemenea poti lua in considerare frecventarea unor cursuri speciale pentru viitoarele mamici (oferite de cele mai multe spitale), pe parcursul ultimului trimestru de sarcina. Cu cat stii mai multe despre cum va debuta productia de lapte si beneficiile alaptarii, cu atat mai probabil vei alapta pe o perioada mai indelungata.
Urmareste un pediatru care ajuta o proaspata mamica sa invete cum sa alapteze copilul
Fie ca te gandesti la asta sau nu, corpul tau se pregateste pentru alaptare. Acesta este unul dintre motivele pentru care sanii tai cresc chiar cu 2 sau 3 numere in timpul sarcinii - conductele de lapte si celulele producatoare de lapte sunt in curs de dezvoltare. Dar marimea sanilor nu are nimic de-a face cu abilitatea ta de a alapta cu succes: De exemplu, nu este adevarat ca sanii mai mici produc mai putin lapte matern.
Nu trebuie sa iti ingrijesti sfarcurile in mod deosebit pe parcursul sarcinii
Schimbarile hormonale din timpul sarcinii au rolul de a pregati sanii pentru alaptare. Nu freca sau roti sfarcurile pentru a fi mai mari- acest lucru nu va face decat sa te doara sanii si mai tare si totodata va face alaptarea dificila. Daca iti vei invata copilul sa suga corect prin pozitionarea corespunzatoare la piept de la inceput este cel mai eficient mod de a preveni durerea.
Produse de care ai nevoie pe parcursul perioadei in care iti alaptezi bebelusul
Aceste produse nu sunt necesare, dar ele pot face alaptarea mai confortabila si mai convenabila:
Sutiene de alaptare: Aceste sutiene sunt confortabile si ofera sprijin suplimentar fata de sutienele pe care le porti de obicei. Acestea sunt confectionate din bumbac, ceea ce duce la o absorbtie mai buna si sunt prevazute cu parti detasabile, care ofera posibilitatea sa scoti sanul mai usor si sa nu intarzii sesiunea de alaptare a bebelusului. Cel mai bine este sa astepti pana in ultimele doua saptamani de sarcina pentru achizitionarea lor, cand sanii tai vor fi cel mai aproape de dimensiunea care o vor avea dupa nastere.
Camasi si topuri prevazute cu nasturi: Nasturii sau topurile fara bretele sunt mult mai convenabile pentru ca iti permit sa alaptezi discret. Unele camasi indeplinesc mai multe cerinte deoarece sunt prevazute cu un decolteu de sustinere
Perne de alaptat: Special proiectate pentru a sprijini copilul in timpul sesiunilor de alaptare, acestea te pot ajuta sa eviti tensionarea spatelui, umeriilor sau a gatului in timp ce alaptezi. Sunt mai convenabile decat pernele obisnuite - deorece ajuta mai bine la mentinerea copilului intr-o pozitie confortabila atat pentru mamica cat si pentru bebelus.
Tampoane pentru sani: Este normal ca sanii sa curga in timpul alaptarii. Tampoanele de unica folosinta speciale pentru sani (sau cele reutilizabile, lavabile) te vor ajuta sa pastrezi tricourile sau bluzele curate si uscate.
O pompa de san: poate fi un instrument util - pentru a ajuta la ameliorarea angorjarii, de exemplu.
Alte accesorii de care ai nevoie cand alaptezi: un unguent (disponibil in farmacii) care ajuta la ameliorarea ranilor de pe sfarcuri. Pachetele cu gel cald sau rece, care se pun interiorul sutienului pentru calmarea saniilor umflati sau inflamati.
Alaptarea la san imediat dupa nasterea bebelusului
Atunci cand iti vei tine copilul in brate in sala de nasteri este cel mai bun si recomandat moment sa incepi alaptarea. La inceput, corpul tau va produce cantitati mici de lapte numit colostru, care va ajuta la protejarea copilului de infectii. Burtica bebelusului este foarte mica, asa ca are nevoie doar de aceste cantitati mici de lapte pentru a umple burtica, insa pe masura ce creste, structura laptelui se va schimba si vei produce mai mult lapte.
Prima sesiune de alaptare in doar 5 pasi
1. Pregatirea sanului. Ia sanul in mana sustinandu-l intre palma si degetul mare. Incepe prin plasarea mamelonului intre buza superioara si nasul bebelusului, apoi incurajeaza-l sa deschida larg gurita prin atingerea usoara pe buza de sus cu mamelonul. O alta optiune este aceea de a peria usor obrazul copilului cu mamelonul, ceea ce stimuleaza bebelusul sa se intoarca spre san cu gura deschisa.
2. Pozitionarea bebelusului. In primul rand, buzele copilului trebuie sa fie aproape la marginile maronii ale mamelonului, pentru ca acesta sa ii stea bine fixat in gura. Bebelusul trebuie tinut intr-o pozitie confortabila. Cea mai buna pozitie de alaptare este aceea in care nu simti nici o durere si copilul tau primeste lapte (asculta bebelusul cand inghite.) In cazul in care atunci cand bebelusul suge, foloseste-te de degetul mic pentru a crea o pauza de aspirare - prin inserarea acestuia intre gingiile bebelusului si san - si incearca din nou.
3. Suptul. Cand bebelusul este pregatit si cauta sanul cu gura deschisa), trage-l cu mana la piept (mai degraba decat sa duci tu sanul la gura). Cu o imbucatura ca aceasta, copilul va fi capabil sa isi foloseasaca limba lin si ritmic pentru a suge laptele.
4. Scoaterea aerului. Atunci cand schimbi sanul ridica bebelusul sprijinit cu burtica de pieptul tau pentru a scoate aerul afara.
5. Nu te descuraja daca nu decurge perfect din prima. Pana sa te simti sigura pe tine si sa te relaxezi astfel incat alaptarea sa fie o modalitate de hrana fara griji este nevoie de timp - pentru tine si copilul tau. Nu fi descurajata. Odata ce tu si bebelusul reusiti sa va sincorinizati alaptarea poate fi o experienta frumoasa.
Pozitii de alaptare la san in functie de varsta bebelusului
Exista o serie de pozitii pentru alaptare si pe parcurs le vei gasi, fara indoiala, pe cele care functioneaza cel mai bine pentru tine.
Pozitii de alaptare pentru nou-nascuti: 0-2 luni
|
Poseta Alaptarea este o experienta unica pentru mamici si la inceput poate fi insotita de emotii, stangacie, dureri de burta, spate avand in vedere ca organismul se reface dupa sarcina. Aceasta pozitie este complicata in aparenta, insa este mult mai usoara decat pare. Ai nevoie de o perna pentru a sustine greutatea bebelusului si pentru ca acesta sa stea confortabil. Tine o poseta la subrat si exact asa va trebui sa iti tii si copilul. Este perfecta din mai multe motive: bebelusul prinde sfarcul mai usor, ii poti tine capul foarte bine, daca ai sanii mari, daca ai facut cezariana etc. De asemenea aceasta pozitie iti permite sa controlezi mult mai bine intreg procesul de alaptare deoarece ai un camp vizual larg asupra guritei bebelusului. |
Leaganul incrucisat
Cu mana de langa sanul la care urmeaza sa alaptezi sustii sanul. Fiind mic bebelusul nu va gasi singur sfracul si are nevoie de ajutor. Astfel, cu mana opusa sustii capul bebelusului, bratul formand un leagan pentru sutinerea greutatii copilului. Piciorusele sale sunt perfect asezate la subratul tau si astfel nu se va agita foarte tare si va manaca intr-o pozitie confortabila. Trage bebelusul spre tine, dar tine minte: nu te apleca inainte si nu iti indoi spatele. Este o pozitie excelenta pentru primele alaptari , atunci cand bebelusii cauta cu caputul dupa sfarc si nu il pot prinde bine sfarcul. Este, deasemenea indicata pentru bebelusii mici sau prematuri. |
Pozitii de alaptare 4- 6 luni
Pozitia culcat
Atat tu cat si copilul stati relaxati in pat. Intoarce copilul cu fata la tine si tu aseaza-te ca o lingura. Avantajul este ca nu trebuie sa sustii capul si este bine ca aceeasta pozitie sa fie practicata de mame cu experienta. Unele mamici pot alapata in aceasta pozitie cu teama. Asadar daca bebelusul isi sustine singur capul si se poate roti de pe o parte pe cealalta poti alpata in aceasta pozitie fara teama. Este o pozitie confortabila daca esti obosita sau daca ai nascut prin cezariana.
Pozitii de alaptare la san intre 6 - 12 luni
|
Calare in sa Bebelusul a crescut, a luat in greutate si deja te intelegi cat de cat cu el. Asadar poti experimenta mai multe pozitii de alaptare, astfel incat sa poti face si alte lucruri in timp ce alaptezi. Poti sta in fotoliu confortabil sau pe marginea patului si pur si simplu asezi copilul in fund, cu fata spre tine, aproape de san. Fiind un bebelus cu experienta vasta in arta alaptatului, va gasi sfarcul foarte repede si numai trebuie sa ii sustii sanul. |
Sesiunile de alaptare la san si diversificarea alimentatiei bebelusului in primul an de viata
Alimentatia bebelusului hranit la san de la nastere pana la 6 luni
Pediatrii recomanda ca bebelusii sa fie alaptati cel putin pana la un an, apoi se poate ca alaptarea sa continuue.
Pana la 2 luni: 8 - 12 sau mai multe sesiuni de alaptare pe zi
Intre 2 si 4 luni: 8 - 10 sau mai multe sesiuni de alaptare pe zi
Intre 4 si 6 luni: 6 - 8 sau mai multe sesiuni de alaptare pe zi
Copii sanatosi sub 6 luni alaptati exclusiv la san nu au nevoie de un sumpliment de apa. Cei mai multi bebelusi sunt pregatiti sa manance cereale atunci cand acestia isi pot tine capul, stau in fund cu un oarecare sprijin, adica in jurul varstei de 6 luni. Se incepe cu cereale de orez special pentru bebelusi. Se amesteca cereale cu lapte matern, formula pentru sugari, sau apa. Introdu pe langa sesiunile de alaptare cereale de orez timp de 1 saptamana, apoi incepe cu fulgi de ovaz sau orz. Asteapta pana la 8 luni pentru a ii oferi copilului un mixt de cereale.
Alimentatia bebelusului hranit la san de la 6 la 8 luni
In aceasta perioada sesiunile de alaptare se raresc: 4 - 6 sau mai multe sesiuni de alaptare pe zi
si incepe diversificarea cu:
- 4 - 8 linguri pe zi de cereale preparate
- Legume fierte si pasate : 4 - 8 linguri pe zi sau mai mult
- Fructe proaspete sau fierte: 4 - 8 linguri pe zi sau mai mult
- Alimente bogate in proteine, bine gatite si pasate din carne slaba, pui, curcan : 1 - 6 linguri pe zi
- 100% suc de fructe sau suc de legume: 2 - 4 g pe zi in ceasca sau in biberon. Incepe cu suc de mere sau suc de struguri alb amestecat cu putina apa
- Apa: 4 - 8 g la zi
|
Alimentele solide sunt pasate sub forma de piure pana devin moi si cremoase. Ele pot fi preparate la domiciliu folosind un blender sau un robot de bucatarie, sau cumparate in borcane de la magazin.
Transformarile la nivelul sanilor
Cele mai multe femei observa ca sfarcurile lor si areolele - zona de piele inchisa la culoare din jurul mamelonului - devine mai ingrosata si este mai inchisa la culoare in timpul sarcinii. Unii experti sugereaza ca organismul lucreaza pentru a crea o tinta usoara pentru ca bebelusul sa gaseasca sfarcul mai usor. Areola, de asemenea, prezinta umflaturi mici, care produc un ulei natural antibacterian pentru a curata, lubrifia si protejeaza mamelonul in timpul alaptarii. Fiecare san are in jur de 15 - 20 orificii prin care poate curge laptele.
Cum reactioneaza organismul mamei in timpul alaptarii
Cand bebelusul suge la san, el stimuleaza terminatiile nervoase din mamelon si areola mamara, iar acest lucru face ca glanda pituitara sa elibereze hormoni: prolactina si oxitocina.
Prolactina solicita organismul sa transforme nutrientii de la aprovizionarea cu sange cum ar fi proteinele si zaharurile in laptele matern.
Oxitocina se mai numeste si hormonul atasamentului mamei fata de copil si are rolul de a solicita organismul sa treaca laptele prin conductele de lapte. In timp ce bebelusul incepe sa suga in mod activ si sa inghita din laptele matern - ai putea descoperi ca picura laptele de la sanul opus. Tampoanele pentru sani pot fi la indemana in aceste momente, in special in primele cateva saptamani. Poti simti de asemenea, o senzatie de furnicaturi sau senzatia de umflare a sanului si te poti confrunta cu crampe ale uterului (hormonii cum ar fi oxitocina te-au ajutat sa te dilati in timpul travaliului si apoi sa iti recapeti dimensiunile dupa ce ai nascut). Multe femei simt, de asemenea, senzatia acuta de sete in timpul sesiunii de alaptare, asa ca este intotdeauna o idee buna de a avea un pahar de apa langa tine atunci cand iti hranesti copilul.
Structura si compozitia laptelelui matern
Colostrul: Cand incepe lactatia- in primele doua sau trei zile de la nastere- copilul suge cantitati mici de lapte numit colostru. Gros si galben, colostrul este bogat in proteine si sarac in grasimi si zahar. Continutul de proteine, care este de trei ori mai mare decat cel gasit in laptele matur, contine anticorpi esentiali care sunt transmise de la mama la sugar. Acesta protejeaza copilul si are un efect laxativ natural care ajuta la eliminarea primelor scaune ale nou-nascutului.
Lapte matur: la doua la trei zile dupa ce copilul incepe sa alapteze, corpul tau se va schimba si creste cantitatea de lapte, mai ales daca ai inceput sa alaptezi copilul imediat. La inceputul fiecarei sesiuni de hranire, bebelusul tau suge zer, un lichid subtire si apos care poate avea o tenta albastruie. Continutul de apa din zer este suficient pentru a potoli setea bebelusului. Dupa ce copilul a fost alaptat la san timp de cateva minute, corpul tau va elibera lapte matur cu o textura cremoasa si cu un continut mai mare de grasime. Laptele matur va ajuta copilul sa se simta satul si relaxat.
|
Dificultati in alaptare legate de problemele sanilor: sfaturi si solutii
|
Mameloane dureroaseSfarcurile sunt dureroase, nu numai dupa fiecare hranire, dar si destul iritare constant. Sunt rosii si ascutite, nu rotunde si netede. Iar atunci cand copilul tau incearca sa suga, durerea este de neimaginat. Solutii: In primul rand, achiitioneaza una dintre cremele pe baza de lanolina comercializate in special pentru sfarcurile inflamate in timpul alaptarii. De asemenea, evita sa folosesti sapun atunci cand faci baie sau dus, dat fiind ca sanii se pot usca si irita si mai mult. Spala-te doar cu apa simpla. Unii experti afirma faptul ca laptele matern in sine poate ajuta, de asemenea, reduce inflamatia si durerea si se recomanda sa nu stergi picaturile de lapte ramase pe san dupa ce ai incheiat sesiunea de hranire, ci sa il lasi sa se usuce si sa actioneze, dar sa te speli inainte de a hrani dinou bebelusul. |
Mameloanele plate
Vrei sa alaptezi copilul, dar ai mameloane plate (acestea par sa nu iasa deloc din areola, atunci cand sunt stimulate).
Solutii: Vestea buna este ca, in cele mai multe cazuri, chiar si femeile cu mameloane plate sau ombilicate pot alapta bebelusii lor. Cu tehnica potrivita de alapatre - si daca nu lasa sanii sa devina umflati - rareori mameloane plate reprezinta o problema cu care alaptarea poate fi dificila. In anumite cazuri, sfarcurile, care sunt impinse foarte adanc pot bloca fluxul de lapte, dar aceste cazuri sunt extrem de rare. In orice caz, angorjarea sanilor poate exacerba orice problema ai putea avea, astfel incat incearca sa eviti aceasta situatie.
Angorjarea sanilor
Ai dat nastere abia acum cateva zile si deodata te confrunti cu o durere la nivelul sanilor insuportabila. In acelasi timp sanii sunt tari si durerosi. Parca simti senzatia de zvacnire. Nu te ingrijora, a pornit lactatia si tesuturile sunt un pic umflate. Unele mame se confrunta cu angorjarea sanilor, de obicei, in termen de 72 de ore de la nastere, desi angorjarea sanilor se poate intampla si mai tarziu. Oricum, nu iti griji, e o senzatie dureroasa si inconfortabila dar nu va dura.
Solutii: alapteaza frecvent - cel putin o data la doua-trei ore, chiar daca aceasta inseamna sa iti trezesti copilul pentru hranire. Este important sa iti stabilesti un orar de alaptare, cat mai curand posibil. Maseaza usor sanii umflati pentru a incuraja fluxul de lapte. Unele femei folosesc pachete de gheata - aplicate dupa ce alapteaza - ajuta la calmarea senzatiei de disconfort. Alte mamici folosesc frunze de varza verde, aplicata direct pe sani. O pastila, cum ar fi ibuprofen sau acetaminofen, poate ajuta, de asemenea la ameliorarea durerii.
Conductele de lapte blocate
Ai alaptat pentru un timp, si totul a decurs bine, dar brusc observi un mic, nodul dur, pe san. Doare la atingere si este un pic rosu si inflamat, de asemenea. Pare ca ai un canal de lapte blocat. Acest lucru se poate intmapla atunci cand laptele nu reuseste sa se scurga din san complet in timpul unei sesiuni de alaptare sau de pompare. Factorii care contribuie pot include un sutien prea strans, alimentatia, o sesiune de alaptare omisa sau intrerupta, o pompa care nu face treaba in mod corespunzator, stres etc. Indiferent de cauza, ar trebui sa rezolvi problema imediat pentru a impiedica instalarea unei infectii.
Solutii: alapteaza frecvent si asigura-te ca se goleste complet sanul in timpul unei sesiuni de alaptare. De asemenea, maseaza mamelonul pentru a incuraja fluxul de lapte. Totodata ajuta si schimbarea pozitiei in timpul alaptarii. Verifica sutienul pentru o potrivire adecvata si incearca sa nu ratezi nicio sesiune de alaptare. Nu iti faceti griji cum ca bebelusul va lua infectia de la tine: laptele matern, este antibacterian, astfel incat copilul tau este bine protejat.
Infectia sanilor: Mastita
Sanii sunt rosii, tari, te doare in gat si ai febra. S-ar putea sa ai un canal de lapte blocat. Insa daca aceste simptome sunt insotite de frisoane, febra, epuizare inseamna ca te confrunti cu o infectie de san numit mastita. Aceasta este adesea cauzata de germeni transferati de la gura copilului la un canal de lapte matern printr-o crapatura din mamelon - sau se poate intampla ca rezultat al angorjarii sanilor.
Solutii: Se aplica comprese cu apa calduta pe sani inainte de alaptare. Hraneste bebelusul mai des si ai grija ca sanul sa fie complet gol la terminarea sesiunii de hranire, chiar daca pomparea este dureroasa. Trateaza durerea cu un medicament, cum ar fi ibuprofen. Daca simptomele nu se amelioreaza in termen de 12 la 24 de ore, suna medicul. Acesta poate opta sa te trateze cu antibiotice. De asemenea ai nevoie de odihna - care ar trebui sa inceapa sa atenueze simptomele in cateva zile. Asigura-te ca iei toata doza de antibiotice prescrisa pentru a preveni o reaparitie a infectiei. Daca este lasata netratata, mastita se poate dezvolta intr-un abces mamar, care poate necesita interventie chirurgicala, asa ca cel mai bine este sa abordezi problema imediat, inainte de aparitia altor complicatii.
Cum iti dai seama daca laptele matern este suficient
Cele mai multe mame trec printr-o perioada in care se intreaba daca cantitatea de lapte satisface nevoile bebelusului. Mai jos vei gasi cateva semne care iti vor garanta ca bebelusul sa hraneste foarte bine.
Cresterea in greutate: Asigura-te ca bebelusul ia in greutate in primele trei luni cel putin 900 g pe luna (dupa pierderea initiala in greutate din primele zile de viata, care este normala) si apoi in urmatoarele luni cel putin 1 kg pe luna. Daca bebelusul tau ia in greutate astfel cel mai probabil se hraneste cu suficient lapte.
Scaunul bebelusului: Bebelusul iese afara in mod regulat? In prima luna, el ar trebui sa aiba scaun de cel putin trei ori pe zi. Dupa aceea, el poate avea scaun mai putin frecvent, dar daca totusi elimina in fiecare zi odata sau de doua ori, se afla in limite normale.
Suge frecvent si bine: Daca bebelusul tau se hraneste la fiecare doua pana la trei ore si ajunge la opt pana la 12 sesiuni de alaptare pe zi inseamna ca este hranit corespunzator.
Aspect si comportament: Daca bebelusul este activ si sanatos numai de ce sa iti faci proleme din acest punct de vedere.
Daca nu observi aceste semne si ai dubii in privinta productiei de lapte corespunzatoare si crezi ca organismul tau nu satisface nevoilor bebelusului, suna pediatrul. De dragul copilului si pentru linistea ta, ar trebui sa abordezi problema imediat.
Dieta mamei in timpul alaptarii la sanO dieta normala si sanatoasa, este tot ce ai nevoie in timp ce alaptezi. O dieta echilibrata va asigura cantitatea si calitatea laptelui. Mananca atunci cand iti este foame, mai degraba decat sa iti pierzi timpul numarand calorii si bea lichide pe parcursul zilei pentru a te mentine hidratata.
Multe mame simt in timp ce alapteaza senzatia de foame, ceea ce are sens - corpul tau lucreaza non-stop pentru a produce laptele matern pentru copilul tau. Mesele mici, cu gustari sanatoase intre ele sunt o modalitate buna pentru a iti reduce senzatia de foame si a te simti plina, plus ca iti mentine ridicat nivelul de energie. Ca un ghid general, cele mai multe femei care alapteaza au nevoie de aproximativ 200 - 500 de calorii mai mult decat mamele care nu alapteaza.
In concluzie poti continua sa mananci la fel de sanatos si de echilibrat cum ai facut pe parcursul sarcinii. Insa trebuie sa respecti in continuare unele reguli in alimentatie:
Nu exagera in consumul de cofeina Consumata in axces, cofeina trece in laptele matern si astfel ajunge in organismul copilului. Expertii recomanda limitarea consumului de cofeina pana la 300 mg pe zi, adica o ceasca mica de cafea.
Nu consuma alcool |
|
Iata o lista de alimente care contribuie la aparitia colicilor la nou-nascutii alaptati la san:
Produse lactate: lapte, branza, inghetata
Cofeina: cafea, ceai, suc
Anumite legume: broccoli, conopida, varza, ceapa, ardei verde rosii
Produsele din soia: boabe de soia, lapte de soia, tofu
Fructe cu coaja lemnoasa (inclusiv arahide)
Crustaceele
Ciocolata
Citrice: portocale, grapefruit, lamai
Grau si porumb
Carne de vita si de pui
Oua
La ce varsta este recomandat sa aiba loc intarcarea bebelusului
Intarcarea poate incepe la initiativa a copilului sau a mamei - sau poate fi o decizie reciproca. Unele femei si-au stabilit clar pana la ce vrasta sa isi alapteze copilul: pana la varsta de sase luni sau pana la un an si apoi aleg sa isi dezvate treptat sa numai suga la san. Unele femei sunt fericite sa isi alapteze copiii mult timp: cel putin pana la 3 ani. Insa sunt cazuri in care copii mai mici de un an pot renunta la sesiunile de alaptare la san pe cont propriu, indiferent calendarul anticipat alaptare -intarcare ala mamei. Alti copii in mod clar isi exprima dorinta de a continua alaptarea mai mult timp. Durata procesului de intarcare poate sa difere, de asemenea, pe larg, in functie de copil si mama. Unii copii se vor dezvata oarecum brusc, la altii poate dura luni de zile pentru a fi intarcat complet.
Etapele intarcarii copilului
Femeile aleg sa inceapa procesul de intarcare al copiilor, inlocuind treptat laptele matern cu alte tipuri de nutritie, in diferite stadii si in moduri diferite.
Aspectul emotional legat de intarcare
Tristete: Bebelusul tau trece printr-o tranzitie care marcheaza sfarsitul unei perioade in care s-a simtit strans legat de mama. Insa la un moment dat este normal ca mictul sa treaca la o alta etapa de dezvoltare si intarcarea il ajuta sa obtina independenta (nu mai vorbim de beneficiile mamei dupa urma intarcarii si anume independenta proprie), este posibil sa fi surprinsa ca te simti trista. Dar tine minte: Desi copilul tau nu se mai poate baza pe corpul tau ca o sursa de hrana, va sti ca mamica lui este aceea care ii ofera in continuare sprijin si hrana prin alte modalitati. De fapt, copilul se poate confrunta cu aceleasi sentimente si necesita mai multa atentie si contact cu tine. Nu face greseala sa pleci mai mult de acasa pentru ca vrei sa il dezveti, deoarece ruptura brusca va favoriza alte probleme emotionale.
Vinovatie: Unele femei dezvolta, de asemenea, sentimente intense de vinovatie atunci cand intarca copilul. Desi este normal sa ne simtim vinovate tine minte ca timpul pe care lai petrecut cat timp ai alaptat a facut deja minuni pentru sanatatea si bunastarea copilului. Cel mai bun mod este acela de a inlocui acele sentimente de vinovatie, cu un sentiment de mandrie pentru ceea ce ai realizat.
Notiuni de baza: Unele femei incep procesul de a isi intarca copilul, prin eliminarea treptata a unei sesiuni de alaptare la fiecare doua pana la cinci zile. Altele prefera sa mareasca intervalul dintre doua sesiuni de alaptare.
Intarcarea si sanii mamei. Nu este o idee buna de a incerca sa opresti alaptarea dintr-o data, deoarece creste riscul de angorjare a sanilor, durere si infectie de san sau mastita. In cazul in care pentru un motiv oarecare ai nevoie sa opresti alaptarea brusc, incerca sa folosesti sa pompa de san, pentru a goli sanii macar de cateva ori pe zi, pana cand simti o senzatie de confort, dar nu incerca sa golesti complet sanul. In timpul procesului de intarcare tu incerci sa incetinesti productia de lapte, lucru care ar trebui sa aiba loc pe parcursul a mai multor zile. Daca ai sanii rosii, curg si te dor in timp ce incerci sa iti intarci copilul, aceste simptome indica faptul ca ai canale infundate sau mastita.
Biberon versus cana: In general, copiii care sunt intarcati pana sa implineasca varsta de 6 luni inlocuiesc suptul la san cu hranirea cu biberonul. Copiii mai mari, care au implinit deja un an trec direct la consumul laptelui si lichidelor din cana. Bebelusii intre 6 si 12 luni pot sa utilizeze fie o ceasca sau un biberon, cum este de preferat. Unii bebelusi sunt reticenti in a accepta biberonul de la mama, astfel incat este posibil sa doresti ca partenerul sau o alta persoana sa ii introduca copilului biberonul in timp ce incerci sa il intarci. Este recomandat sa sa nu astepti pana cand copilul este agitat si ii este foarte foame, deoarece poate face acceptarea biberonului si mai dificila. Initial, poti sa ii oferi copilului in biberon sau in canuta lapte matern, mai degraba decat lapte praf (in cazul in care copilul este mai mic de un an) sau lapte de vaca (daca copilul are peste 1 an)
Dupa intarcare
Dupa ce ai terminat de intarcat copilul, sanii vor incepe sa se simta mai putin plini deoarece se diminueaza cantitatea de productie de lapte. Sanii pot deveni mai mici, desi pot sa ramana in continuare un pic mai mari decat erau inainte de a ramane insarcinata. Initial, s-ar putea vedea cateva vergeturi pe sani. Acestea va disparea de multe ori in timp. Fii pregatita sa ai grija dinou de aportul caloric pentru a-ti mentine greutatea corporala o data te opresti productia de lapte matern. Din moment ce nu mai mananci pentru doi, e probabil un pic mai greu de justificat al doilea castron de inghetata in fiecare noapte.
Tu cum te-ai descurcat cu alaptarea in primul an de viata al bebelusului?