Alaptarea este supraevaluata. Traim intr-o societate in care mamele care nu alapteaza sunt demonizate

Alaptarea este supraevaluata. Traim intr-o societate in care mamele care nu alapteaza sunt demonizate

Gabriela Paladi - Redactor

Laptele matern contine o gama vasta de anticorpi si nutrimente, care odata ajunsi in corpul noului nascut, aduc beneficii asupra sistemului sau imunitar. De asemenea, riscul infectiilor si al bolilor este redus considerabil. Adevarat sau fals?

Mamicile, femeile care nu au copii, medicii, pana si barbatii, toti sunt pro alaptare si incearca sa te convinga ca este vital sa-ti alaptezi copilul. Proaspata mamica Courtney Jung (profesor in stiinta politica la Universitatea din Toronto si scriitor) a povestit pentru NY Times despre intreaga ei experienta pe baza acestui subiect si cum a ajuns ea la concluzia ca alaptarea este supraevaluata. Asa, ca, mi-am permis, dragi mamici, sa va ofer un conspect al parerii ei, o data pentru ca sunt de acord cu ea, si a doua oara pentru ca, fiind una dintre acele mame care nu au avut voie sa alapteze, am simtit pe propria piele cum este sa fii judecata si condamnata de societate si de alte mame pentru ca nu alaptezi.  

Prima nemultumire, Courtney ne spune ca a avut-o inca din spital, cu asistenta care trebuia sa le invete pe proaspetele mamici cum sa se descurce cu bebelusii, in primele zile de viata. Aceasta a refuzat sa le arate cum se foloseste laptele praf, din motiv ca este impotriva politicii spitalului.

"Oare legatura dintre mama si copil se creeaza doar prin alaptare?", se intreaba Courtney.

Un procent de 79% dintre femeile americane alapteaza, iar 49% continua sa o faca si dupa sase luni. Febra alaptarii continua. Avocati, campanii educationale, initiative din partea spitalelor si regulamente de asigurare vin sa impuna alaptarea, care devine un subiect din ce in mai delicat.

bebe alaptatIn 2010, Asociatia Actelor de Ingrijire a impus angajatorilor de la Targul de Munci Standard, sa asigure pauze rezonabile si spatii amenajate, in care femeile sa poata scoate prin pompa laptele matern. In 2013, aceeasi asociatie a cerut companiilor de asigurare sa suporte cheltuielile aferente achizitionarii pompelor de san.
Aflate intre obligativitatea alaptarii timp de 6 luni si lipsa unui mandat federal de concediu platit, mamele trebuie sa scoata laptele cu pompa, lapte care va fi administrat copilului de altcineva.

Citeste si: Intarcarea bebelusului: de la alaptare la biberon

Doctorul Michael Kramer a studiat timp de 16 ani 14.000 de perechi mama-copil. Cercetarile acestuia au dezvaluit faptul ca desi laptele matern este benefic pentru dezvoltarea cognitiva, acesta nu protejeaza copilul de obezitate, astm sau alergii. "Femeile care alapteaza sunt mame bune, iar cele care nu o fac sunt mame rele!". A fi mama buna sau mama rea nu tine de ce tip de lapte folosesti pentru a hrani copilul. Studiile au aratat ca 15% dintre femei nu au laptele necesar pentru a-i asigura hrana bebelusului timp de 6 luni, asa ca este necesar sa apeleze la laptele praf.

Sunt femei pentru care laptele matern este principala si cea mai importanta hrana din viata copilului, insa sunt si altele care cred ca laptele praf isi face treaba destul de bine. Sunt mamici a caror cariera nu le permite sa petreaca atat de mult timp alaptand si sunt nevoite sa creeze legatura prin alte modalitati, nu prin alaptat.
Agentia Statelor Unite pentru Sanatate si Cercetare a precizat ca unele studii sunt prea mici si nu reusesc sa controleze toate campurile acestui subiect, astfel ca rezultatele devin neconcludente. De asemenea, intr-un studiu se dezbate un efect, pe cand in celalalt, nu. De aici, apar confuziile si nu se mai stie care studiu trebuie urmarit si care nu. copil si biberon

Exista si cazuri in care mamele nu ar trebui sa alapteze. Unul dintre aceste cazuri este acela cand femeia are virusul HIV si se poate transmite la copil, prin laptele matern. De asemenea, femeile care au suferit operatii la san pot avea glandele mamare afectate. In acest caz, alaptarea poate fi imposibila. Daca mama se afla sub tratament medicamentos, trebuie sa faca investigatii pentru a vedea in ce masura poate fi afectat copilul de compozitia medicamentelor.
Sunt femei care sufera de mastoza chistica. Este o afectiune a sanilor si se manifesta prin aparitia unor chisturi de consistenta moale. care creeaza stari de disconfort si dureri. Aceasta impreuna cu mastita, o infectiune ce apare la san, face ca alaptarea sa reprezinte un chin pentru mame.

Beneficiile alaptarii chiar sunt demonstrate clar in studii?

Am avut indoielile mele cum ca alaptarea imi va proteja copiii de tot, de la boala Crohn la cancer, dar am alaptat multa vreme, ani de zile, pentru ca mi-a fost usor si a fost potrivit cu familia mea. Si, desi nu am alaptat exclusiv pentru beneficiile medicale, am fost dezamagita sa vad ca nu exista studii care sa arate clar aceste avantaje ale alaptarii.

Medicii si cercetatorii sunt de acord, la modul general, ca alaptarea reduce riscul de infectii, cel putin in perioada in care bebe este alaptat. Dar sa nu ne entuziasmam. Directorul Agentiei de Cercetare in Sanatate si Calitate a explicat in 2009 ca daca 6 bebelusi sunt alaptati exclusiv timp de 6 luni, doar unul dintre ei va scapa de o infectie la ureche, pe care, daca nu ar fi fost alaptat, ar fi capatat-o.  Adica 5400 de ore de alaptat pentru a preveni o infectie la ureche. Daca 26 de femei alapteaza exclusiv timp de 6 luni, impreuna pot sa previna o spitalizare pentru o infectie respiratorie.

Asa ca ... de unde vine aceasta fervoare morala privind alaptarea?

 In mare parte lumea blameaza companiile producatoare de lapte praf. Insa si industria alaptarii aduce miliarde, mai ales in ceea ce priveste companiile producatoare de pompe de san, suplimente pentru alaptare (ceaiuri, vitamine, etc.) si accesorii pentru alaptare. In Statele Unite asigurarea de sanatate va acoperi costul pompelor de san. Numai aceasta lege va exinde piata pompelor de san cu peste 50%, la aproape 1 miliard pe an. In ultimii 10 ani piata accesoriilor de alaptare si-a dublat veniturile si nu este de mirat ca cercetarile privind beneficiile laptelui praf sunt finantate de companii care produc pompe de san. Nu inseamna ca studiile nu sunt reale, ci doar ca si de cealalta parte a baricadei banii sunt pe primul loc. 

Insa, majoritatea intensitatii subiectului privind alaptarea nu are legatura cu profiturile. Alaptarea a devenit un marker important al ceea ce suntem si in ceea ce credem. Pentru unii inseamna attachment parenting, pentru altii tine de mediu, iar altii o considera un protest impotriva marilor producatori de lapte praf. Unii crestini o considera o modalitate prin care se delimiteaza diferenta dintre barbati si femei, iar feministele o fac pentru a demonstra superioritatea lor fata de barbati. 

Concluzia? Alaptarea este buna, dar sa nu stigmatizam mamele care nu alapteaza

Toate aceste studii, care nu concretizeaza clar avantaje majore ale alaptarii, ne spune Jung, ne demonstreaza ca nu trebuie sa alaptam? In niciun caz. Eu am alaptat mult timp, si as face-o din nou. Insa, dupa ce am citit toate studiile, nu as mai face-o ca sa il protejez pe bebe de toate bolile si rautatile din lume, ca un talisman, as face-o numai pentru a-l hrani. Este alegerea buna, dar nu este singura alegere si, uneori nu este nici cea mai buna alegere. 

Din pacate, in prezent, alaptarea in societatea noastra a devenit o obligatie materna, nu o alegere. Dar nu alegerea este, de fapt, dusmanul. Este o diferenta intre a sustine mamele care alapteaza cu diferite legi privind concediile de maternitate, pauzele din programul de lucru, subventionarea pompelor de san si a se ajunge la a demoniza mamele care nu alapteaza si aleg sa foloseasca formule de lapte praf. O femeie trebuie sa alapteze pentru ca isi doreste ea, nu pentru ca va fi "arsa pe rug" precum o vrajitoare daca nu o face.

Surse:
http://www.parenting.com
http://www.scarymommy.com
http://www.nytimes.com
http://www.parents.com
http://www.doctorulzilei.ro

 

Articolul urmator
Explicația unei mame care încă își alăptează copilul de cinci ani: „Este mai simplu decât să speli biberoane"
Explicația unei mame care încă își alăptează copilul de cinci ani: „Este mai simplu decât să speli biberoane"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă este judecată pentru că își alăptează bebelușul într-un carusel
    O mamă este judecată pentru că își alăptează bebelușul într-un carusel

    Surprinsă într-o fotografie în timp ce își alăpta copilul într-un carusel în parcul de distracții pe care îl vizita, mama a stârnit un val de...

    Sunt o mamă singură și locuiesc cu cei 5 copii ai mei într-o garsonieră, dar nu îmi e rușine de cum trăim
    Sunt o mamă singură și locuiesc cu cei 5 copii ai mei într-o garsonieră, dar nu îmi e rușine de cum trăim

    Să ajungi să fii mamă singură reprezintă o provocare ce te poate pune la grea încercare, iar lucrurile devin mai complicate dacă ai mulți copii. Într-o asemenea situație...

    Într-o societate în care toți părinții își urmăresc copilul prin telefon, eu am ales să nu fac asta. Mă tem totuși pentru siguranța lui, dar vreau să-i ofer libertate
    Într-o societate în care toți părinții își urmăresc copilul prin telefon, eu am ales să nu fac asta. Mă tem totuși pentru siguranța lui, dar vreau să-i ofer libertate

    Când se oprește monitorizarea părinților și când încep copiii să își câștige independența? Într-o lume plină de pericole, de părinți speriați...

    Mamele nasc, berzele NU! Sunt mamă de trei copii minunați la care NU am acces, deși îmi sunt încredințați printr-o hotărâre judecătorească
    Mamele nasc, berzele NU! Sunt mamă de trei copii minunați la care NU am acces, deși îmi sunt încredințați printr-o hotărâre judecătorească

    Sunt o mamă care s-a căsătorit din dragoste cu un bărbat frumos, cel puțin asa-l găseam eu atunci. De la începutul relației el a trasat granițe, mi-a controlat viața, mi-a...

    Eu și cei 12 copii ai mei trăim de pe urma beneficiilor sociale. Mezinul obișnuia să doarmă într-un dulap din bucătărie...
    Eu și cei 12 copii ai mei trăim de pe urma beneficiilor sociale. Mezinul obișnuia să doarmă într-un dulap din bucătărie...

    O femeie cu 12 copii trăiește de pe urma ajutorului și tichetelor de mâncare primite de la stat, dar susține că a fost alegerea ei să aducă atâția copii pe lume. Mama...

    Semnele zodiacale care sunt fericite să fie singure vs. Cele care au nevoie să fie într-o relație
    Semnele zodiacale care sunt fericite să fie singure vs. Cele care au nevoie să fie într-o relație

    Dacă anumite persoane nu suportă să fie singure și simt nevoia să aibă parte din plin de atenția și dragostea unui partener, altele se simt în largul când știu că nu au...

    O femeie își alăptează fiica de 7 ani înainte și după școală și spune că este ceva perfect normal
    O femeie își alăptează fiica de 7 ani înainte și după școală și spune că este ceva perfect normal

    Sophie spune că cei din jur sunt se îngrozesc când văd că încă își alăptează fiica de 7 ani, dar nu îi pasă. Ea spune că, atâta vreme cât...

    Studiu: bebelușii care cresc într-un mediu bilingv sunt mai deștepți
    Studiu: bebelușii care cresc într-un mediu bilingv sunt mai deștepți

    Bebelușii care cresc într-un mediu în care se vorbesc două limbi, vor căpăta abilități cognitive, cum ar fi abilitatea de rezolvare a problemelor, chiar înainte să...

    © 2025 Qbebe