Alăptarea ajută în dezvoltarea cerebrală a bebelușilor prematuri

Alăptarea ajută în dezvoltarea cerebrală a bebelușilor prematuri

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Știați că la femeile care nasc prematur, laptele este mai bogat în proteine și molecule bioactive, decât la femeile care nasc la termen? Acest echilibru minunat, pe care l-a prevăzut natura, este destinat să apere bebelușul vulnerabil, să-i stimuleze funcția imunitară și să scadă riscul instalării unor condiții severe, ca enterocolita necrotizantă neonatală și septicemia. Numeroase studii arată că alăptarea este esențială pentru creșterea și dezvoltarea cerebrală la bebelușul prematur.

Studiile arată că nașterea prematură este asociată cu un risc mai mare de apariție a unor probleme legate de învățare și gândire, la vârste mai mari, din cauza anumitor disfuncții în dezvoltarea creierului. Experții spun că alăptarea, în primele luni după naștere, este foarte importantă pentru copiii născuți înainte de termen, putând stimula dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului și preveni viitoare probleme. Un astfel de studiu a fost realizat la Universitatea din Edinburgh, prin scanarea cerebrală RMN la 47 de bebeluși născuți la 33 de săptămâni (circa 8 luni), observându-se diferențele între cei alăptați și cei hrăniți cu formule de lapte.

mama si bebe

Ce au demonstrat studiile

Bebelușii prematuri, care au primit predominant lapte matern după naștere, au arătat o conectivitate crescută la nivel cerebral și multiple alte beneficii, legate atât de sănătatea creierului, cât și a întregului organism. „Cercetările noastre sugerează că dezvoltarea creierului, în lunile de după nașterea prematură, este mai bună în cazul copiilor alăptați", arată unul dintre conducătorii studiului. Creșterea și dezvoltarea creierului sunt foarte rapide în ultimele trei luni de sarcină. În ultima parte a sarcinii, creierul aproape își dublează mărimea și greutatea, așa că este lesne de înțeles că nașterea prematură întrerupe acest proces intens de dezvoltare. O parte din substanțele nutritive de care bebelușul a fost privat din cauza nașterii înainte de termen pot fi câștigate prin alăptare și sunt esențiale pentru finalizarea dezvoltării post-partum. Mai mult decât atât, bebelușii prematuri primesc un surplus de nutrienți și beneficii suplimentare față de copii născuți la termen, care ii ajută în procesul de maturare a structurilor insuficient dezvoltate (sistemul digestiv, sistemul imunitar, sistemul nervos).

Care sunt beneficiile cognitive corelate cu alăptarea

Dezvoltarea cerebrală a bebelușului prematur este influențată decisiv de nutrienții primiți din alimente. Evident, laptele matern este hrana care furnizează substanțele nutritive cu structura și compoziția cea mai potrivită pentru organismul copilului, care s-a desprins prea devreme de trupul mamei. Ca și lichidul amniotic, colostrul (primul lapte al mamei) cuprinde, pe lângă nutrienți și factori de creștere, agenți antibacterieni și componente imuno-modulatoare. Ingestia lichidului amniotic înainte de naștere și a colostrului, imediat după naștere, au roluri similare în maturarea și funcționarea corectă a sistemelor copilului. În ceea ce privește beneficiile alăptării în dezvoltarea creierului, pot fi diferențiate:

Beneficii cognitive timpurii: copiii prematuri care primesc lapte matern la naștere vor avea o dezvoltare cerebrală și funcții cognitive mai bune în primii ani de viață. Astfel, au fost studii care au arătat că nou născuții înainte de termen, alăptați la sân, au obținut scoruri mai mari la teste aplicate la 30 de luni, pentru măsurarea dezvoltării cognitive.

Beneficii pe termen lung: Beneficiile intelectuale stimulate de alăptare nu se opresc după ce copilul este înțărcat. Chiar și la vârsta de 7- 8 ani, copiii născuți prematur, care au primit lapte matern, au scoruri IQ ceva mai mari decât cei hrăniți cu formule de lapte praf.

Laptele matern la bebelușul prematur = devoltare cerebrală accentuată la copilul mai mare

alaptare

Cercetătorii din Brigham and Women's Hospital în Boston au urmărit 180 de bebeluși născuți înainte de a 30 a săptămână de sarcină, de la momentul în care au venit pe lume până la vârsta de 7 ani. Copiii care au primit mai mult lapte matern în primele 28 de zile de viață prezentau o dezvoltare mai mare a creierului, în special în anumite arii, atât în primul an de viață, cât și mai târziu, când s-au repetat anumite măsurători, față de cei hrăniți cu lapte praf. Diferențele nu au fost remarcate doar la măsurătorile RMN, ci au fost evidențiate și de performanțele mai crescute, obținute de prima categorie de copii, în cazul testării anumitor abilități. „Valorile IQ erau mai mari la copiii care, după o naștere prematură, au fost alăptați cel puțin o luna.", arată cercetătorii, pentru că volumul anumitor regiuni din creier s-a normalizat, în momentul în care bebelușii au atins numărul de luni corespunzător nașterii la termen. Această normalizare s-a datorat hrănirii cu lapte matern și a avut impact pe termen lung. Copiii prematuri care au primit lapte matern prezentau la RMN o dezvoltare mai mare a „materiei cenușii, o arie cerebrală importantă pentru procesarea și transmiterea semnalelor neurale". Studiul a evidențiat că, până la vârsta de 7 ani, acești copii au demonstrat, pe lângă un IQ mai crescut, și abilități mai bune de citire-scriere, de efectuare a calculelor matematice, precum și memorie de lucru, atenție și funcții motorii superioare copiilor (născuți prematur) hrăniți cu formule de lapte.

Alte beneficii ale alăptării, în cazul copiilor născuți prematur

Bebelușii născuți înainte de termen sunt expuși unor riscuri mult mai mari, precum: rezistență scăzută la infecții, probleme pulmonare și respiratorii, diaree și alte probleme digestive (din cauza insuficientei maturizări a celor două sisteme), diabet, obezitate (în perioadele ulterioare), anumite tipuri de cancere, sindromul morții subite la nou-născuți.

bebe prematur

Hrănirea cu lapte matern preîntâmpină o serie de complicații:
- substanțele nutritive primite prin alăptare (proteine, grăsimi, carbohidrați) sunt mult mai bine tolerate de sistemul digestiv încă nedezvoltat al bebelușului prematur, mai ușor absorbite și digerate, copilul putând să ia și în greutate mai repede; chiar și riscul de alergie la lapte dispare
- carbohidrații din laptele mamei protejează împotriva infecțiilor bacteriene, descrescând riscul enterocolitelor necrotizante, meningitei, septicemiei, pneumoniilor și bronșitelor.
- alăptatul înseamnă și contacul corp-la-corp dintre mama și bebeluș, care este cel mai important lucru pentru dezvoltarea emoțională de mai târziu a copilului. Contactul direct îi conferă siguranță, comfort și senzația de fuziune cu mama. Mai mult decât atât, când este lângă mamă, bebelușul experimentează lumea prin atingere, miros, auz, gust și mișcările corpului matern. Aceste experiențe sunt considerate cheia pentru dezvoltarea lui cerebrală și adaptarea pe termen lung a copilului.

Surse: https://www.hindustantimes.com; https://www.verywellfamily.com; https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://www.beststart.org; https://medicalxpress.com; https://www.cbsnews.com

Articolul urmator
VIDEO cu trucul ingenios al unei mame care te ajută să nu mai pierzi suzeta copilului
VIDEO cu trucul ingenios al unei mame care te ajută să nu mai pierzi suzeta copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O familie din Suceava a refuzat să doneze organele copilului aflat în moarte cerebrală la sfatul preotului lor
    O familie din Suceava a refuzat să doneze organele copilului aflat în moarte cerebrală la sfatul preotului lor

    Doi părinți din Suceava au refuzat să doneze organele copilului lor aflat în moarte cerebrală la sfatul duhovnicului. Inițial, ar fi fost de acord cu procedura medicală. Mai...

    M-am născut oarbă și cu paralizie cerebrală. Tata m-a crescut singur și a făcut tot posibilul să nu-mi lipsească nimic
    M-am născut oarbă și cu paralizie cerebrală. Tata m-a crescut singur și a făcut tot posibilul să nu-mi lipsească nimic

    Deși Mama Natură nu a fost prea generoasă cu o fetiță care s-a născut cu paralizie cerebrală și vederea pe jumătate normală, implicarea tatălui ei a transformat-o într-o...

    Copiii i-au salvat viața! Cum au descoperit că mama lor are o tumoră cerebrală
    Copiii i-au salvat viața! Cum au descoperit că mama lor are o tumoră cerebrală

    O mămică a fost diagnosticată cu tumoră pe creier, după ce soțul și copiii ei au observat ceva ciudat la ochiul ei stâng în timp ce făceau niște fotografii.

    A devenit mamă deși se afla în moarte cerebrală! Cum a fost posibil, conform specialiștilor
    A devenit mamă deși se afla în moarte cerebrală! Cum a fost posibil, conform specialiștilor

    Nimic nu poate opri o mamă să își îndeplinească scopul suprem, acela al aducerii pruncului pe lum...nici măcar moartea. Cu ajutorul medicinei moderne și a cadrelor medicale...

    Un adolescent diagnosticat cu paralizie cerebrală a fost acceptat la Harvard. „Vreau să inspir alți oameni să nu-și impună limite”
    Un adolescent diagnosticat cu paralizie cerebrală a fost acceptat la Harvard. „Vreau să inspir alți oameni să nu-și impună limite”

    Matthew Myslenski, care s-a născut cu paralizie cerebrală, știa de la vârsta de șapte ani că vrea să urmeze cursurile Universității Harvard. Luna trecută, visul lui Matthew a...

    Cum arată viața unui părinte după ce i se spune că al său copil are paralizie cerebrală
    Cum arată viața unui părinte după ce i se spune că al său copil are paralizie cerebrală

    O mamă a învățat să accepte diagnosticul primit de fiica ei, acela de paralizie cerebrală și să înfrunte toate provocările vieții cu stoicism și mult optimism....

    O adolescentă devenită mamă de tripleți prematuri a fost adoptată de asistenta care a ajutat-o la naștere
    O adolescentă devenită mamă de tripleți prematuri a fost adoptată de asistenta care a ajutat-o la naștere

    O fată de 14 ani din Indiana, SUA, nu a avut pe nimeni alături atunci când a devenit mamă de tripleți. Până când a cunoscut-o pe Katrina Mullen, asistenta care a...

    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?
    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?

    Contuziile la nivelul capului la copii pot avea loc oricând, indiferent cât de mult am încerca să prevenim. Dacă, însă, micul pacient prezintă simptome...

    © 2025 Qbebe