Nașterea naturală versus Cezariana. Ce alegi? Răspunde Dr. Romanescu

Nașterea naturală versus Cezariana. Ce alegi? Răspunde Dr. Romanescu

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În ultimii ani, discuțiile despre nașterea naturală și despre cea prin cezariană stârnesc tot mai mult interes. Cu toate acestea, în contextul argumentelor pro și contra, apar adesea anxietatea și temerile, cu atât mai mult cu cât te pregătești să devii mamă pentru prima oară. Cea mai la îndemână metodă pentru a încerca să scapi de numeroasele gânduri care te frământă este să te informezi corect, de la specialiști. În acest scop, parcurge și articolul de mai jos, în care vei descoperi informații și sfaturi prețioase de la un medic primar obstetrică- ginecologie din cadrul Enayati Medical City, astfel încât să nu scapi din vedere nici beneficiile, dar nici riscurile asociate cu nașterea naturală și cu cea prin cezariană.

Membră a echipei Enayati Medical City, doamna doctor Cristina Romanescu, medic primar cu o vastă experiență în domeniul obstetricii și ginecologiei (cu supraspecializare în medicina materno-fetală, expert în ecografia obstetricală, ginecologică și ecografie morfologică fetală, precum și în tehnici obstetricale complexe utilizate în monitorizarea și asistența nașterii pe cale naturală), a revenit în cadrul emisiunii „Tu întrebi, #Supermedicii răspund” pentru a aduce în prim-plan informații esențiale despre nașterea naturală și despre cea prin cezariană.

informatii despre nasterea naturala si despre cezariana de la dr. Cristina Romanescu 

Cum liniștiți viitoarele mămici care vin la dumneavoastră și sunt terifiate de nașterea naturală?

Dr. Cristina Romanescu: „Ar trebui să pornim de la ideea că mai ales în situația în care sarcina a decurs normal pe toată durata ei nu trebuie să ne fie teamă de nașterea naturală, un proces normal, fiziologic. Dacă lucrurile sunt atent supravegheate și monitorizate pe parcursul travaliului, iar acolo unde este nevoie putem apela și la analgezie, la ultra cunoscută epidurală, atunci nașterea naturală este o experiență foarte frumoasă și foarte plăcută atât pentru mămică, cât și pentru bebeluș. Nu trebuie să ne fie teamă, dacă suntem supravegheate în travaliu, dacă travaliul este dirijat când este cazul, lucrurile merg, de cele mai multe ori, foarte frumos.

După nașterea naturală recuperarea mămicii este, în cele mai multe cazuri, foarte rapidă și ușoară, lipsită de complicații.”

La un moment dat, procentul de cezariene în România era undeva peste 70%. S-a mai păstrat acest trend? Care sunt opțiunile pacientelor dvs. atunci când vine vorba despre aducerea pe lume a bebelușilor: natural sau prin cezariană?

Dr. Cristina Romanescu: „Este adevărat că procentul nașterilor prin cezariană a crescut foarte mult în ultimii ani nu doar la noi în țară, ci și în SUA și în multe țări europene. La noi în țară a fost acea perioadă în care cezarienele erau extraordinar de rar întâlnite, trebuia să fie o situație foarte gravă ca să se recurgă la ele și aici mă refer la anii comunismului. După ce am trecut de acea etapă, foarte multe femei care au trecut prin travalii foarte complicate, fără dureri controlate, au rămas cu spaimă, au transmis acest mesaj mai departe și fiicelor și le-au spus că varianta mai ușoară este cezariană.

sala de operatie in care s-a efectuat o cezariana

În ultima vreme, lucrurile s-au schimbat. Mămicile din ziua de astăzi sunt din ce în ce mai bine informate și deschiderea către nașterea naturală este din ce în ce mai des întâlnită. Opțiunea de a naște natural este pe un trend ascendent.”

Se spune că cezariana este varianta ușoară atât pentru viitoarele mămici, cât și pentru medici. Este adevărat?

Dr. Cristina Romanescu: „Nu sunt de acord cu această afirmație. În caz de cezariană, privită ca moment al nașterii bebelușului, dacă o comparăm cu expulzia nașterii naturale, când cea mai mare parte a efortului este depus de către mămică, acest efort nu există. Practic, medicul extrage bebelușul. Pe moment, lucrurile sunt mai simple. Nu trebuie să uităm că există complicații care pot apărea în timpul cezarienei sau tardiv, după operație. 

În plus, nu trebuie să uităm de recuperare. În marea majoritate a cazurilor, recuperarea după operația de cezariană este un pic mai dificilă pentru mămică. Este vorba despre o mobilizare un pic mai tardivă, mămica coboară din pat mai târziu, se deplasează mai târziu decât în cazul nașterii naturale. Există o sondă urinară ce rămâne pe loc după cezariană. În plus, rămâne o plagă operatorie, este vorba despre o intervenție serioasă și până când se cicatrizează complet viitoarea mămică rămâne cu anumite dureri, cu anumite limitări ale mișcărilor.

Recuperarea pe termen scurt și mediu este mult mai ușoară în cazul nașterilor pe cale naturală.”

Teama de durere este un motiv puternic de a evita nașterea naturală. Este oare adevărat că este cea mai puternică durere pe care o putem îndura? Desigur, există anestezii, analgezii, lucruri pe care le putem face înainte și în timpul travaliului. Oare chiar reușesc să reducă atât de bine durerea care ne sperie pe toate?

Dr. Cristina Romanescu: „Analgezia epidurală, care este cel mai des folosită, ne ajută foarte mult. Ea diminuează semnificativ percepția durerii. Sigur că există anumite dureri, mai ales spre final, în momentul expulziei, care nu sunt de o intensitate de speriat, sunt suportabile și de regulă nu sunt de lungă durată. Sunt câteva contracții foarte putenice la finalul travaliului. 

barbat ingrijorat tinandu-si partenera de mâna in timpul travaliului

Pe parcursul sarcinii pacienta face multiple controale. Spre final, medicul curant controlează situația locală, vede dacă colul s-a pregătit pentru naștere. Acest lucru se face prin tușeu vaginal. În acele momente, pe lângă toate datele importante referitoare la pregătirea aparatului genital pentru naștere, mămica își dă seama și de cum tolerează acest tușeu, de cât de intensă este durerea.

Dacă pragul nostru de toleranță al durerii este extrem de scăzut, atunci trebuie să discutăm cu medicul obstetrician și să decidem, poate ni se potrivește mai bine nașterea prin cezariană.”

Ce ne puteți spune despre analgezia inhalatorie sau gazul ilariant? Se folosește și la noi în travaliu? Ajută? Este sigur pentru mamă și pentru bebeluș? 

Dr. Cristina Romanescu: „Analgezia inhalatorie există și în țara noastră de foarte multă vreme. Gradul de eficiență este însă destul de controversat. Sigur că este „safe”, din acest motiv are și aprobare să fie folosit pe durata travaliului. 

În ceea ce privește gradul de eficiență, vă spun din experiența mea practică, este incomparabil mai scăzut decât cel al analgeziei epidurale. Categoric, dacă ne dorim analgezie serioasă și confortabilă, evident că este mai eficientă analgezia epidurală.”

Studiu: epidurala poate scădea semnificativ riscul complicațiilor la naștere

În ce situații se recomandă cezariana?

Dr. Cristina Romanescu: „Din punctul meu de vedere, cel mai corect este să încurajăm mămica să nască așa cum se simte dumneai ei mai confortabil. Bineînțeles, datoria mea ca obstetrician este să o informez corect. Prima opțiune trebuie să fie cea a mămicii, desigur, după ce este corect informată. Trebuie să știe toate avantajele și dezavantajele nașterii naturale și ale cezarienei. Acestea trebuie să fie explicate foarte clar de către medicul obstetrician. Contează foarte mult și temerile mămicii. Practic, decizia trebuie să fie luată de mămică împreună cu medicul obstetrician, trebuie să fie un consens.

Desigur, sunt situații în care cezariana este absolut necesară. Există situații care țin de bebeluș, de exemplu anumite probleme, anumite malformații și de aceea este cel mai bine pentru el să vină pe lume pe calea operației cezariene, programată sau mai devreme decât ar trebui. 

Există și situații care sunt legate de mămică, de exemplu problema bazinului mamei, care ar putea bloca travaliul. Este vorba despre un bazin deformat, despre un bazin îngustat, despre un bazin care a suferit un traumatism. În plus, poate fi vorba despre anumite tumori, de un fibrom foarte mare, despre așa-numitele fibroame previa (care stau înaintea bebelușului). Acestea blochează coborârea și nașterea bebelușului pe cale naturală.

Există și situații în care placenta este localizată foarte jos, iar în acest caz declanșarea și evoluția travaliului ar pune în pericol prin sângerarea care se declanșează.

Alte situații care necesită cezariană pot fi hipertensiunea arterială, preeclampsia. 

femeie tanara insarcinata careia i se ia masoara tensiunea de catre medic

De fapt, sunt multe situații medicale în care singura variantă potrivită atât pentru mamă, cât și bebeluș, este reprezentată de nașterea prin cezariană. Lucrul acesta este decis de fiecare medic obstetrician și de mămică pe parcursul sarcinii pe baza mai multor date adunate la un loc.”

Ce complicații pot apărea în timpul operației de cezariană? V-aș propune să le punem în balanță cu cele de la nașterea naturală și să vedem care sunt mai riscante

Dr. Cristina Romanescu: „Complicații pot apărea la ambele căi de naștere. Când vorbim de cezariană, riscul de sângerare este în general mai crescut decât cel de la nașterea pe cale naturală. 

Există și riscul infecției, mult diminuat în ultimii ani prin condițiile foarte stricte de igienă pe care le avem în cadrul maternităților. 

Există riscul de atonie sau de relaxare uterină, adică uterul nu s-a strâns așa cum trebuie după cezariană și sângerează, fiind nevoie de diverse proceduri pentru a controla această hemoragie. În cazuri extreme se poate ajunge chiar la embolizare de arteră uterină sau la histerectomie de necesitate. 

Există și riscul emboliei amniotice, mult diminuat însă în ultima perioadă. 

Nu putem să spunem că o naștere naturală poate să meargă 100% perfect și fără complicații. Și aici există riscul unei relaxări uterine cu hemoragie sau cel al unei infecții. În plus, există riscul unei leziuni a perineului, fie controlată (indusă de noi), fie produsă de bebeluș sau de folosirea unui anumit instrument. 

Riscurile sunt multiple, dar punându-le în balanță bineînțeles că o naștere prin operație cezariană per total implică mai multe riscuri și o recuperare ușor mai complicată prin comparație cu o naștere naturală.”

Ce beneficii aduce nașterea pe cale naturală atât mamei, cât și copilului?

Dr. Cristina Romanescu: „Sunt multiple beneficii. Faptul că bebelușul trece prin travaliu, tot procesul nașterii propriu-zise îl pregătește pentru viața extrauterină. Impactul este asupra respirației, asupra plămânilor, al florei care colonizează bebelușul. În plus, este vorba despre legătura emoțională intensă pe care o avem întrucât cea mai mare parte a efortului este al mămicii.

cadre medicale care o aplauda pe o pacienta care a nascut natural

Sunt studii care arată că și lactația se instalează mai rapid după nașterea naturală. 

Există și situații, pe care medicul obstetrician le anticipează foarte bine, în care decât să avem o naștere naturală extrem de dificilă, complicată, extrem de stresantă atât pentru mamă, cât și pentru făt, în care operația cezariană este varianta mai simplă. În loc să se treacă printr-o naștere foarte dificilă, cu suferințe de ambele părți, cezariana poate fi mai benefică.”

Se poate naște natural după cezariană?

Dr. Cristina Romanescu: „Sigur, lucrurile acestea se întâmplă de foarte multă vreme. În România a început să crească numărul de nașteri vaginale după cezariană. Bineînțeles, nici aici nu putem generaliza. Trebuie să avem  toate datele foarte clare: de ce s-a făcut prima dată cezariană, cum s-a dezvoltat sarcina, unde este localizată placenta, cât de mare este bebelușul. Lucrurile acestea trebuie să fie foarte bine cântărite înainte de a lua decizia corectă. Fiecare mămică trebuie să discute toate aceste amănunte cu medicul care monitorizează sarcina și să se ia o decizie în cunoștință de cauză. 

În principiu, se poate naște natural după cezariană. Este însă nevoie de mare atenție, să nu ne scape absolut nimic și să luăm decizia cea mai corectă pentru mamă și pentru bebeluș.”

Este adevărat că nașterea în apă este mai ușoară?

Dr. Cristina Romanescu: „Nu există date medicale care să susțină acest lucru. O naștere ușoară sau grea depinde foarte mult în primul rând de starea de sănătate a mămicii și bebelușului, de anatomia fiecărei paciente și de suportul pe care aceasta îl primește pe durata travaliului. 

Există anumite riscuri și în cazul nașterii în apă, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Desigur, se practică astfel de nașteri și înainte de a lua o asemenea decizie mămica trebuie să se informeze cât mai bine și să hotărască, după ce se consultă cu medicul obstetrician, dacă este cea mai bună decizie pentru dumneai.”

Se mai spune că a doua naștere e mai ușoară și că devine din ce în ce mai ușor la celelalte nașteri. Este adevărat?

Dr. Cristina Romanescu: „În cele mai multe cazuri, da. Travaliul primei nașteri este în general mai lung cu câteva ore decât în cazul celei de-a doua, respectiv a treia naștere. Dilatația colului este mult mai rapidă la cea de-a doua naștere. 

Sunt și cazuri în care să spunem că al doilea bebeluș este mult mai mare decât primul sau are o poziție care necesită un travaliu prelungit. De aceea, a doua sau a treia naștere pot fi mai complicate, mai de durată, cu mai multe intervenții din partea obstetricianului decât la prima.” 

Există o dispută acum pe TikTok legată de epiziotomie. Ne puteți explica ce este, de ce se folosește și ce trebuie să știe viitoarele mămici ca să nu se sperie atât de tare de această procedură?

Dr. Cristina Romanescu: „Epiziotomia este practic o incizie pe care o facem în cazurile selecționate, când este absolut necesar. Nu facem o incizie inutilă. 

În momentul expulziei, când capul bebelușului este pe planșeul pelvin, ne vom putea da seama dacă acest planșeu este unul compliant, moale, care se relaxează și atunci permite trecerea ușoară a bebelușului, fără niciun fel de intervenție. 

Din contră, poate fi vorba despre un perineu rigid, despre o musculatură extrem de tonică, care nu permite expulzia bebelușului și în această situație nu se știe ce se va întâmpla. Există un risc foarte mare ca perineul mamei să se rupă în mai multe locuri, în mai multe direcții, aceste rupturi să se prelungească spre vagin, spre rect, spre vezica urinară. Pot apărea apoi și alte complicații, de exemplu fistule, există riscul ca mămica să aibă incontinență urinară sau fecală. 

Epiziotomia în sine este o incizie făcută de noi pentru protecție, preferăm să tăiem minimul necesar și în direcția corectă, astfel încât să evităm o ruptură mult mai complicată și o recuperare mult mai dificilă. Acest lucru îl decide medicul obstetrician cu pacienta în momentul în care capul bebelușului este pe planșeul pelvin. Nu putem să decidem acest lucru înainte. 

Există ulterior un protocol de îngrijire, este o mică plagă pe care o vom supraveghea, dar lucrurile nu sunt complicate.”

Să ne imaginăm că sunt în travaliu, că sunteți medicul meu și vin la Enayati să nasc. La ce să mă aștept? Povestiți-ne puțin care sunt condițiile maternității, ce protocol se urmează, ce se întâmplă cu bebe, câte zile după naștere stau mama și bebe internați?

Dr. Cristina Romanescu: „Protocoalele pe care noi le aplicăm sunt general valabile. Lucrurile stau, în general, în felul următor:

  • Într-o sarcină care evoluează normal, nașterea decurge normal, pe cale naturală, nu apar complicații, iar mama și bebelușul se simt foarte bine: spitalizarea este de 2 zile. A doua zi mămica pleacă acasă;
  • În cazul nașterii prin operație cezariană: mămica rămâne internată în plus pentru că recuperarea este mai delicată, există necesitatea monitorizării plăgii, a stării mămicii postoperator. De aceea sunt necesare 3 zile de spitalizare.

În momentul de față, în cadrul rețelei noastre, avem maternități partenere cu care colaborăm și acolo se desfășoară lucrurile acestea. Exact cum vă spuneam, lucrurile merg cam pe același principiu, mămicile sunt monitorizate după nașterea naturală 2 zile, iar cele care nasc prin cezariană 3 zile.

Mămicile pleacă din spital în momentul în care se simt pregătite, când sunt bine informate, când au reușit să învețe destul de multe lucruri referitoare la îngrijirea personală, la îngrijirea bebelușului, la alăptare. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le învățăm împreună după naștere. E foarte important să fim împreună ca lucrurile să meargă bine și să răspundem la toate neliniștile, la toate întrebările proaspetei mămici.”

Mulțumim doamnei doctor Cristina Romanescu și Enayati Medical City

Enayati Medical City este un Oraş Medical cu suflet, primul ecosistem medical din România, bazat pe inovaţie, empatie şi parteneri medicali de elită. Un complex ce ridică standardele actuale prin integrarea armonioasă a două spitale, împreună cu un centru rezidenţial premium pentru seniori şi o policlinică cu peste 60 de cabinete. Sub deviza „Pentru tine și familia ta, așa cum trebuie”, în policlinicile Enayati Medical City consultă peste 100 de #SuperMedici acoperind toate specialitățile necesare îngrijirii medicale, cu un focus deosebit pe nevoile medicale ale mamei și copilului. 

 

Surse foto: istockphoto.com, Image by wavebreakmedia_micro on Freepik

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am născut natural deși eram programată pentru cezariană la cerere!
    Am născut natural deși eram programată pentru cezariană la cerere!

    Mă numesc Lorena, am 25 de ani iar în iulie 2020 am adus-o pe lume pe fiica mea pe cale naturală, deși eram programată pentru cezariană la cerere.

    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației
    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației

    Fiecare naștere reprezintă un miracol, fie că vorbim de cea naturală, sau de cea prin cezariană. Cu toate acestea, femeile care nasc prin cezariană sunt mai puțin implicate în...

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența
    Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența

    Copilul este mofturos sau suferă de o aversiune față de mâncare? Icnește, refuză și plânge? Cum recunoști semnele și cum ar trebui să gestionezi situația?

    Caz extrem de rar în lume. O femeie din Bacău a născut al 12-lea copil prin cezariană
    Caz extrem de rar în lume. O femeie din Bacău a născut al 12-lea copil prin cezariană

    O femeie a adus pe lume un copil prin operație de cezariană la Maternitatea din Bacău. Până aici, nimic neobișnuit, nu? Cu 12 operații de cezariană la activ, ultimele trei...

    Soacra mea a participat la nașterea mea și a făcut poze pe toată durata nașterii. Mi-a ruinat nașterea
    Soacra mea a participat la nașterea mea și a făcut poze pe toată durata nașterii. Mi-a ruinat nașterea

    Dacă anumite femei preferă să nu fie singure în sala de nașteri și să-l aibă alături pe partenerul lor, altele se simt confortabil când sunt doar cu personalul medical....

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze
    Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze

    Ultima ta grijă după ce ai trecut prin procesul nașterii prin operația de cezariană este infectarea plăgii. Din păcate, se întâmplă destul de des și anual, numeroase...

    © 2024 Qbebe