Ziua Pamantului se sarbatoreste inca din 1970, cand senatorul american Gaylord Nelson a sustinut un discurs hotarat in plenul Senatului, atragand atentia asupra schimbarilor climatice prin care trece Planeta noastra, dorind sa trezeasca interesul clasei politice fata de mediu si sa introduca pe agenda nationala problemele de mediu.
Peste 200 de milioane de oameni, din 141 de tari au transformat Ziua Pamantului intr-o adevarata manifestare cu scopul de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.
Dorinta comuna de a proteja mediul inconjurator a aparut in contextul cultural al anilor '70, ce pentru Statele Unite insemna o cultura hippie, evenimente precum Apollo 13, introducerea fibrei optice si ultimul album al formatiei Beatles.
In tot acest timp, industria elibera fum si gaze toxice fara a se teme de consecinte. Poluarea aerului era pentru acea vreme mirosul prosperitatii si dezvoltarii.
Prima zi a Pamantului a dus la crearea Agentiei pentru Protectia Mediului Inconjurator a Statelor Unite ale Americii. Misiunea era una clara: lupta sustinuta pentru luarea unor masuri rapide si decisive pentru energia curata.
Ziua Pamantului a fost celebrata in diverse moduri din 1970 si pana in prezent. In 2005, spre exemplu, in Gabon, Africa, oamenii au creat un lant enorm ce mergea din sat in sat, iar in Washington D.C., sute de activisti s-au adunat intr-un mall pentru a atrage atentia asupra problemelor mediului inconjurator.
Sursa:tourismguide.ro