"EU POT - tabãrã de varã"
25 copii, grupul CASTELANII, au initiat proiectul pentru 100 de copii si tineri, in fiecare an, care beneficiaza de proiectul tabara de vara CASTELUL. S-a plecat de la ideea cã tinerii si copiii din centrele de plasament nu au un mediu familial în care sã poatã învãta sã se descurce în societate, la pãrãsirea centrului de plasament. Practic, la 18 ani nu stiu sã facã cele mai elementare activitãti pentru a se întretine singuri, deoarece statul le asigurã totul (masã, casã, scoalã). Însã cea mai mare problemã a acestei categorii este pregãtirea pentru viatã si integrarea în societate.
Asa cã proiectul urmãreste sã atingã trei obiective: "pregãtirea pentru viatã" - 100 de copii si tineri vor învãta sã monteze un cort, sã prepare mâncare: meniul pentru cele 3 mese zilnice, sã mentinã igiena personalã (spãlatul hainelor personale etc.), sã construiascã materiale utile pentru confort (scaun, masã, toaletã ecologicã etc); sã comunice si sã socializeze; "natura, casa mea" - prin care vor învãta cum sã se comporte cu mediul înconjurãtor prin actiuni de ecologizare a zonei unde va fi organizatã tabãra; "nu pot singur" - prin care beneficiarii vor învãta sã lucreze în echipã. De asemenea, fiecare copil va participa la diverse activitãti sportive, de îndemânare, de creatie si cultural - artistice.
Ca si perioadã de implementare s-au propus lunile iulie si august ale acestui an.
Imbunatatirea capacitatilor de relationare si comunicare interumana in societate si in colectivitate.
Iar la realizarea acestui proiect îsi va aduce aportul si Primãria Brezoi care va fi gazdã. Initiatorii s-au gândit sã organizeze 2 serii de tabãrã, pe parcursul a douã sãptãmâni.
Pentru atingerea obiectivelor, initiatorii au ajuns la concluzia cã ar fi suficienti 5.000 de euro. Impactul pe care-l va avea însã proiectul în comunitate va fi nepretuit: localnicii se vor bucura de un mediu mai curat, orfanii vor învãta sã se descurce singuri fãrã sprijinul angajatilor din centrul de plasament; vor sti ce înseamnã sã te întretii singur, vor fi mai responsabili, vor învãta sã pretuiascã natura, sã lucreze în echipã. Practic, vor pleca din centrul de plasament cu un "bagaj" minim de cunostiinte deprinse în aceste tabere de socializare. Se urmãreste chiar si schimbarea mentalitãtii celor din jur cu privire la acesti copii, care sunt vãzuti ca niste cersetori si infractori nevoiti sã încalce legea pentru a supravietui.
Organizatia partenera este ASOCIATIA ORFANILOR DIN CASELE DE COPII.
Partenerii proiectului: Qbebe, Primaria Brezoi, DGASPC Valcea, Fundatia Inima pentru Inima, Fundatia Bambini in Romania, Fundatia Pater Pio, Organizatia Cercetasii Romaniei-filiala Brasov, Grup Scolar Ferdinand I, Garda de Mediu, Jandarmeria Montana, Inspectoratul Scolar Valcea