Ce se întâmplă cu profesorii care refuză vaccinarea?
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, se declara nemulțumit de ritmul vaccinărilor în rândul personalului din școli, dar spune, pe de altă parte, că învățământul românesc nu iși permite să renunțe la cadrele didactice că formă de sancțiune. Cîmpeanu crede că profesorii ar trebui să fie mai deschiși la argumentele științei și să nu mai fie atât de sceptici cu privire la vaccinare.
„Trebuie să recunosc, de o lună de zile, progresul în cazul vaccinărilor există, dar este foarte lent, de ordinul a 200-300 de persoane vaccinate pe zi, or în luna martie aveam peste 6.000 de persoane vaccinate pe zi (...) Am încredere în profesori că în cele din urmă vor înțelege cu toții (...) Mai ales după o perioadă atât de lungă de criză pot să înțeleg frustrările, expunerea la fake news și la manipulare, pot să înțeleg aceste lucruri și pot să înțeleg că e nevoie de timp și de perseverență, e nevoie de persoane credibile - cele cu competențe în domeniul medical - care trebuie să risipească aceste semne de întrebare pe care până și cadrele didactice le au. Deși cadrele didactice ar trebui să fie mai pregătite decât media din perspectiva deschiderii față de știință”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit Digi24.
Ce se va întâmpla, totuși, cu profesorii care vor refuză să se vaccineze împotriva noului coronavirus? Vor fi dați afară din școli? Sau vor rămâne doar la predarea online? Ministrul Educației spune că, în acest moment, exclude posbilitatea de a da sancționa profesorii care nu vor să se vaccineze și subliniază faptul că învățământul românesc nu își permite să renunțe la cadrele didactice ca formă de sancțiune. Cîmpeanu mai spune că nici soluția ca profesorii nevaccinați să între doar online nu este fezabilă.
Citește și: S-a confirmat: Iată cum vor fi testați elevii în școli începând din 5 mai
„Atât timp cât în țară avem învățământ simultan, în care în aceeași clasă sunt elevi de clasa a II-a cu elevi de clasa a III-a, cu elevi de clasa a V-a și cu elevi de clasa a VII-a, pentru că avem învățământ simultan și cu patru clase simultane și nu avem profesori calificați, apreciați și singuri care este posibilitatea să fie înlocuiți profesorii care nu sunt vaccinați: zero! Este nevoie de profesori în școală. De asta ne dorim să convingem colegii cadre didactice să se vaccineze și nu să mergem cu constrângeri de genul înlocuire sau interdicție de a intră în clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Digi24.
Ce spune Valeriu Gheorghiță despre vaccinarea tuturor profesorilor
În cadul ședinței de guvern din 5 mai, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, spune că un termen pentru vaccinarea tuturor profesorilor nu poate fi stabilit, fiindcă depinde foarte mult de dorința de vaccinare a acestora. Declarația a venit în contextul în care, în aceeași ședință de guvern, premierul Florin Cîțu a spus că se poate discuta despre revenirea tuturor elevilor la școală după vaccinarea integrală a personalului din învățământ.
„Un termen cred că nu poate să fie stabilit, ține foarte mult de dorința de vaccinare a fiecăruia dintre noi, inclusiv a personalului din învățământ, eu am mai spus că nu putem avea o rată de acoperire vaccinală de 100% în orice segment populațional, prin simplul fapt că unele persoane pot avea contraindicații și nu se pot vaccina. Important este să depășim un anumit prag de cel puțin 60-70% acoperire vaccinală, cu cât acest prag este mai crescut, cu atât este mai bine”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Citește și: Începe vaccinarea anti-Covid prin medicii de familie. Ce spun autoritățile despre imunizarea copiilor
- Surse: digi24.ro, edu.ro, ms.ro, edupedu.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com