La începutul lunii martie, medicii trăgeau un semnal de alarmă îngrijorător și spuneau că valul al treilea al pandemiei va fi complet diferit și cei mai expuși îmbolnăvirii vor fi copiii și tinerii, din cauza noilor mutații.
167 de copii sunt internați cu Covid-19, dintre care 16 la ATI
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat duminică, într-o conferință de presă, că în spitale sunt internați 167 de copii bolnavi de COVID-19, din care 16 la terapie intensivă, doi dintre ei intubați.
Voiculescu a mai anuntat ca in spitale sunt peste 13.000 de pacienți Covid, iar din totalul celor cu forme critice, mai mult de o treime sunt pacienți intubați, asta spre deosebire de începutul pandemiei, când proporția formelor severe era semnificativ mai redusă. De asemenea, se observă o rată de infectare în creștere la pacienți fără comorbidități.
„Acest val trei nu ar trebui să-l judecăm doar prin prisma cifrelor pe care le vedem, acesta vine peste valurile anterioare, care au lăsat în urmă un număr însemnat de pacienți. Vedem de asemenea o rată de infectare în creștere, vedem apariția bolii și la pacienți fără comorbidități. Vedem familii întregi care ajung la spital. Vedem de asemenea copii: avem în acest moment 167 de copii internați, din care 16 sunt în secții ATI, doi dintre ei intubați”, a declarat Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, citat de HotNews.
Care sunt prioritățile Ministerului Sănătății
În aceste condiții, Vlad Voiculescu a anunțat care sunt cele trei priorități ale Ministerului Sănătății, în următoarea perioadă, pentru limitarea numărului de îmbolnăviri, dar și pentru evitarea situației în care pacienții cu forme severe nu au locuri pe paturile din secțiile ATI.
- Prima măsură: Suplimentarea paturilor la ATI
„Sunt trei măsuri asupra cărora ne-am concentrat. Prima dată am mers către alte spitale, pentru suplimentarea paturilor. Am mers către spitale la care ne-ar fi plăcut să nu trebuiască să apelăm, am mers pentru suplimentarea paturilor către spitale cu tradiție în tratarea bolilor cronice. Am mers către Institutul Fundeni - și avem acolo un număr de 70 de paturi cu oxigen și un număr de 14 paturi de Terapie Intensivă care fie sunt disponibile deja, fie sunt în pregătire. Am mers către Institutul Oncologic București, și avem un număr de 5 paturi de Terapie Intensivă și alte 5 paturi pentru terapie acută, care sunt disponibile. 35 de paturi cu oxigen la Spitalul Colentina, două paturi de ATI la Spitalul Gerota, la Spitalul Colțea 16 paturi cu oxigen.
Avem, de asemenea, o creștere a numărului de paturi avizate în unitățile mobile, acele unități din curțile spitalelor. Vorbim de o creștere de la 8 la 12 paturi la fiecare mașină și vorbim de o creștere la 45 a paturilor de la Spitalul Pantelimon. Începând cu ziua de mâine vom avea de asemenea 12 paturi în plus la Victor Babeș în București”, a explicat Vlad Voiculescu.
- A doua măsură: regândirea și optimizarea fluxurilor medicale
„A doua măsură este regândirea și optimizarea fluxurilor medicale. Este o măsură în curs, care are ca obiectiv reducerea presiunii pe UPU, iar pentru degrevarea unităților de primiri urgențe vom încerca lărgirea centrelor de evaluare și deschiderea de noi centre de evaluare pentru forme non-severe. Este un efort în care vom fi sprijiniți de Siptalul Monza, de Spitalul Victor Babeș, de Spitalul Județean Ilfov și sperăm de spitalul de la Caraiman
Al doilea obiectiv al regândirii și optimizării fluxurilor medicale este cel al redirecționării urgențelor de patologie non-Covid către alte spitale care până în prezent nu au oferit îngrijire de urgență. Cu alte cuvinte, anumite spitale de cronici, spitale care deși au baza materială și resursa umană pentru a oferi îngrijire urgențelor, nu au făcut-o întotdeauna. Va trebui să solicităm un efort din partea acestor spitale, cu specialităţi precum ortopedie, ORL, urologie, chirurgie etc. Ne uităm în primul rând la București, dar nu numai.
Solicităm de asemenea o implicare mai puternică a rețelelor de spitale din MAI, SRI, MApN, ale Transporturilor. Și suntem siguri că vom primi ajutor, de altfel multe dintre ele s-au implicat deja serios în lupta cu pandemia”, a mai explicat Voiculescu.
- A treia măsură: concentrarea pe tratarea pacienților Covid. Unele operații ar putea fi amânate
Vlad Voiculescu a mai anunțat că unele operații ar putea fi amânate astfel încât personalul medical să se concentreze în perioada următoare pe tratarea pacienților cu Covid-19. Urgențele non-Covid vor fi preluate și de alte spitale de cronici.
„A treia măsură este aceea a concentrării tuturor forțelor în perioada următoare pe ceea ce este exigența momentului, și anume îngrijirea pacienților cu Covid-19. Asta, da, ar putea să însemne amânarea unor operații elective, unor proceduri elective, asta ar putea să însemne că anumite spitale, anumite secții, o anumită parte a resurselor umane vor fi concentrate către tratamentul pacienţilor Covid (...) Avem o grijă deosebită și pentru pacienții non-Covid și de aceea în ultimele luni, prin modificarea Ordinului 555, am încercat să definim fluxuri separate pentru pacienții non-Covid peste tot acolo unde a fost posibil”, a explicat Voiculescu.
Citește și: Medicii români avertizează: „Valul trei este valul copiilor. Mutațiile virusului nu au mai protejat copiii”
- Surse: hotnews.ro, digi24.ro, mediafax.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com