Camera Deputaţilor a respins miercuri ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a amânat până la 1 august dublarea alocaţiilor. Dublarea alocațiilor a fost adoptată în decembrie anul trecut cu 179 voturi pentru, 0 împotrivă, 29 de abțineri, în timp ce 3 deputați nu au votat. Apoi Preşedintele a semnat pe 14 ianuarie 2020 Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Însă, pe fondul bugetului, Guvernul a decis amânarea aplicării legii până la 1 august.
„Impactul la buget în cazul alocațiilor pentru copii este de 6 miliarde de lei, ceva mai mult de un miliard de euro. Asta înseamnă, doar din alocații deficitul să se ducă la 4,13 la sută și împreună cu reducerea TVA ne ducem cu deficitul înspre 5 la sută.”, a declarat Florin Cîțu anul trecut.
În acest moment alocațiile copiilor sunt de 300 de lei pe lună, până la împlinirea a doi ani, și 150 de lei pentru copiii între 2 și 18 ani. Sunt peste 3,5 milioane de copii care primesc lună de lună acești bani. Dublarea alocației înseamnă că de la 300 de lei, alocația crește la 600 lei pentru copiii mici, până în doi ani și de la 150, la 300 pentru restul. Guvernul a confirmat că va găsi banii (aproximativ 7 miliarde de lei pe an) pentru a susține dublarea alocațiilor și că dublarea alocațiilor va intra în vigoare de la 1 iulie.
Potrivit deciziei de anul trecut a Parlamentului, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
- a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
- b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora;
- c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Surse: ȘtirileProTv
