„4 lucruri ce vă pot salva viaţa pe caniculă. Atenție! Codul galben de caniculă a intrat în vigoare. E risc maxim de epuizare termică. Copiii sunt primii afectați. Anul trecut cinci pacienți nu au supraviețuit. Și urmează temperaturi de peste 35 de grade.
Atunci când apar simptomele legate de expunerea la caldură (crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică) trebuie:
1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.
2. Consumde lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat);
4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.
Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează:
1. Sunaţi la 112.
2. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor." menționează Tudor Ciuhodaru într-o postare pe contul său oficial de Facebook.
Medicul avertizează cu precădere asupra faptului că trebuie să avem mare grijă la copii, ei fiind predispuși la insolație cu mai mare ușurință spre deosebire de adulți:
„Cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copii şi vărstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat."
Luați măsurile de precauție necesare, iar în cazul în care se întâmplă să vă expuneți mai mult decât este recomandat, la soare, fără protecție și apar simptome severe - nu ezitați să contactați medicul sau să sunați de urgență la 112!
Sursa: facebook.com