Luca a fost salvat de un aparat de ventilație donat recent de Salvați Copiii România, în cadrul celui mai amplu program de dotare a maternităților din țară cu aparatură medicală vitală salvării copiilor născuți prematur sau cu patologii grave.
„Poate să pară ceva meschin să spui că viața unui copil, viața unui nou-născut pe care o mamă l-a așteptat toată viața și care s-a născut mai devreme, depinde de maternitatea în care se naște. Când trebuie să spui : «Ne pare rău, dacă s-ar fi născut în altă parte, copilul dumneavoastră ar fi trăit», pare ceva de neconceput și totuși, viața nou-născuților depinde de cât de dotată este maternitate unde vin pe lume.”
Când spune acest lucru, vocea medicului Carmen Zaboloteanu începe să tremure. Este șeful secției de neonatologie de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, unde Luca și Jessica au venit pe lume „parcă ținându-se de mână”.
După 60 de zile de luptă și de stat în incubatoare, cei doi frați au fost externați și medicul încă are în fața ochilor acea imagine în care copiii, fragili cât o vază cu flori, luptau împreună pentru viață: „Fie că au avut nevoie de suport respirator deoarece plămânii lor firavi nu erau pregătiți sau pur și simplu au avut nevoie de căldura unui incubator, pentru că încă mai aveau nevoie de căldura din burtica mamei, ei sunt prematurii noștri și sunt cei mai fragili copii, pentru care merită să luptăm și să investim în aparatură, pentru că investim în viața unor luptători.”
Până la sfârșitul anului, numărul maternităților dotate în cadrul programului de combatere a mortalității infantile, derulat de Salvați Copiii, se va ridica la 96, cu un total de peste 630 de echipamente.
„Când am început programul de dotare a maternităților, știam doar câteva dintre lipsurile pe care sistemul le avea. Treptat, am înțeles că e nevoie de un efort pe termen lung, în care medicii ne sunt cei mai buni parteneri. Lucrăm umăr la umăr, astfel încât să fim cât mai eficienți și mai rapizi: când e vorba despre salvarea vieților copiilor născuți prematur, orice minut este crucial.
Mecanismul de redirecționare a 20% din impozitul pe profit al companiilor reprezintă un instrument esențial pentru continuarea campaniei de dotare a maternităților și mizăm pe responsabilitatea socială a companiilor.”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități, Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.
Această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2019.